Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm ECO vs. Citroën DS3 e-HDi

29 juni 2011

Dubbeltest: Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm ECO vs. Citroën DS3 e-HDi

Uitzonderingen

We hebben het er met zijn allen maar druk mee! Je kunt geen autoblad openslaan of praten met iemand die een nieuwe leasebak uitzoekt, het getal ‘14’ lijkt heilig. En om nog maar te zwijgen van de bijkans propagandistische taal die autofabrikanten uitslaan over hun superzuinige karretjes. De keerzijde van de medaille is net zo bekend: erg cool zijn die auto’s niet. Een Lexus CT 200h of Fiat 500 is een mooie uitzondering en zie hier nog twee auto’s die het ‘14%-klimaat’ leefbaar maken. Zowel de Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm ECO als de Citroën DS3 e-HDi spelen in op emotie. Belastingvrij, sowieso tot 2014.

Alfa Romeo MiTo vs. Citroen DS3

 

Wielen en CO2

Ook de geliefde 14 procent bijtelling blijft gedurende het leasecontract gelden. De BPM-vrije status zorgt ervoor dat zowel de DS3 als de MiTo in hun fiscaalvriendelijkste vorm hele betaalbare auto’s worden. De geteste MiTo kost 21.704 euro en de gereden DS3 is met 20.350 euro een dikke 1.000 euro voordeliger. Daarbij moet aangetekend worden dat deze MiTo nokkievol was uitgerust, alleen een navigatiesysteem ontbrak. Neem je genoegen met minder ‘goodies’, dan heb je deze MiTo 1.3 JTDm ECO Progression al vanaf een kleine 18 mille, terwijl de DS3 e-HDi So Chic in de basis net geen 19 mille moet opbrengen. De DS3 heeft daarvoor wel standaard cruise control, maar gelukkig biedt Alfa Romeo hele aantrekkelijke actiepakketten aan.

Alfa Romeo MiTo vs. Citroen DS3

Voor dat geld staan er toch twee echt smaakvolle auto’s, die jou als bestuurder zelfs een bepaalde uitstraling verschaffen. Van deze testauto’s is de MiTo de schreeuwlelijk, die knalt je netvlies in. Uitgevoerd in Alfa Rosso, voorzien van een zwart dak, op 18 inch wielen en met oorlogsbestickering lijkt ‘ie als 200 pk sterk. De snelheid schreeuwt d’r vanaf en wát is het toch een gaaf ding om naar te kijken! De DS3 is daarbij veel ingetogener, maar zeker minstens zo mooi. Details als de met de grille versmolten ‘double chevron’, het contrasterende wit met zwart en die eigenzinnige B-stijl maken de DS3 een ware stijlkoning. Citroën heeft het ‘probleem’ dat stoere - en dus grote - wielen het verbruik en dus de uitstoot ongunstig beïnvloeden heel handig getackeld. Om onder de CO2-grens voor BPM- en MRB-vrij rijden te vallen, heeft de DS3 goed uitziende 16 inch wieldoppen. Daarmee verlang je niet naar lichtmetaal en de dealer zal die ook niet monteren, omdat het een soort van belastingontduiking is. Dat de MiTo zelfs met deze 18 inch ‘Super Sport’-wielen straffeloos zijn fiscale voordelen behoudt, moet daarom wel even vermeld worden.

Alfa Romeo MiTo vs. Citroen DS3

 

Wie mooi wil zijn…

Van binnen gaat het er uiteraard net zo verschillend, maar even stijlbewust aan toe. De MiTo’s uiterlijke dynamiek wordt aan de binnenkant voortgezet. Alles aan de Alfa Romeo is een lust voor het oog en ademt sportiviteit, maar de driejarige leeftijd van de MiTo verraadt zich. In de Alfa zitten net even te veel eenvoudige kunststoffen en de displays zijn net even te blokkerig, terwijl de DS3 bijdetijdse pixels en vriendelijkere materialen laat zien. De finesse van de MiTo strookt niet met bijvoorbeeld Alfa’s beeldschone stoelen, die met Poltrona Frau-leder bekleed en van gestikte ‘Scudetto’s’ voorzien zijn. Veel fijnere stoelen trouwens dan in de Citroën, want de MiTo omklemt en ondersteunt je veel beter. In de DS3 zit je veel meer ‘op de bok’ en die zetels voelen alsof je op een soort van skippybal zit: zacht, maar vormloos.

Alfa Romeo MiTo vs. Citroen DS3

De DS3 is van binnen al even eigenzinnig als van buiten. Het interieur is tot in de puntjes gedesigned, soms zelfs op het overdrevene af met die honingraatbekleding en de ‘zebra’-randjes om de vloermatten. Het oogt verzorgder en luxer dan in de MiTo, maar bovenal superhip. De bediening in de DS3 is net even iets minder ergonomisch dan in de Alfa Romeo en ergerlijk is de hoeveelheid stof die het zwart glimmende dashboard van de Fransman aantrekt. Maar ja, wie mooi wil zijn…

Alfa Romeo MiTo vs. Citroen DS3

 

Vrijwilligheid

Voor de ruimte achter de voorstoelen moet je beide auto’s niet kopen. De figuurlijke prijs die er voor ‘smaakvol’, ‘hip’ en ‘gaaf’ betaald wordt, is niet mals. Achterin zitten is in beide auto’s geen vrijwilligheid, maar achterpassagiers passen nog het beste in de MiTo. De DS3 heeft dermate weinig hoofdruimte, dat je alleen met scheve hoofden op de achterbank kan vertoeven. Iets onderuit zakken is geen optie, omdat de knieën meteen tegen de voorstoelen stoten. Instappen gaat in de Citroën wel iets eenvoudiger, maar dat weegt niet op tegen het feit dat de derde en vierde MiTo-inzittende de rit met een beetje flexibiliteit best uithouden. Bovendien kijken de achterpassagiers van de DS3 tegen die enorme B-stijl aan en tezamen met de al krappe ruimte ontstaat een opgesloten gevoel.

Alfa Romeo MiTo vs. Citroen DS3

De bagageruimtes zijn vergelijkbaar, maar de MiTo heeft een kleinere doorgang en een hogere laaddrempel. Gelijkspel bij het neerklappen van de achterbank: de achterbankzitting van de Italiaan is opklapbaar, waardoor de laadvloer net even iets vlakker wordt dan in de DS3. De Fransoos kan daarentegen zijn bank in twee delen neerklappen. De MiTo noopt tot huisvlijt, omdat het onbeklede metaal aan de achterkant van de bank in no time bekrast. Met een beetje handigheid is dat simpel te voorkomen.

Alfa Romeo MiTo vs. Citroen DS3

 

Bijbenen

Qua looks hoef je met deze ‘14%-jes’ helemaal niets in te leveren, maar de MiTo bevestigt je ‘spaarkeuze’ en de DS3 eigenlijk niet. Afzien is het met de 1.3 JTDm ECO geenszins en voor een belastingvrij ding doet het blok het heel best, maar hij staat er nu eenmaal zo zelfverzekerd bij. Dat de 1.6 liter dieselmotor van de DS3 meer te vertellen heeft, wordt nog een paar keer duidelijk. De MiTo ging op de teller net iets over de 170 km/u, de DS3 had na een tijdje bijna 185 km/u d’r op staan. Ook kan de MiTo de DS3 tijdens tussensprints nauwelijks bijbenen, terwijl het verbruik van de Citroën juist gunstiger is. Reed de MiTo gemiddeld net geen 1 op 20, de DS3 haalde zomaar 1 op 21. Blijkbaar moet de 85 pk leverende 1.3 JTDm harder werken dan de zeven pk sterkere e-HDi en meer inspanning kost energie. Het fabrieksverbruik is in beide gevallen - zoals gewoonlijk - mijlenver weg.

Alfa Romeo MiTo vs. Citroen DS3

Zowel de Italiaan als de Fransman hebben een turbogat, maar de 200 Nm van de MiTo is over een breder toerenbereik verspreid dan de 230 Nm in de DS3. Met Alfa’s DNA-knop in ‘Dynamic’ wordt het turbogat door de snellere gasrespons voor je gevoel nog iets verder verkleind, maar de DS3 ervaar je door zijn duw in de rug als sneller en dat is hij tenslotte ook. Bovendien draait de e-HDi dieselmotor gecultiveerder en dat is toch best bepalend voor welke auto het fijnste aanvoelt.

Alfa Romeo MiTo vs. Citroen DS3

Een start/stop-systeem hebben ze natuurlijk allebei, maar die in de Citroën is ietsje intelligenter. Het is hetzelfde systeem als in de onlangs geteste Peugeot 308 e-HDi en dat betekent een motor die onder de 20 km/u afslaat en een auto die op restsnelheid uitrolt. Zet daarvoor de versnellingsbak in ‘vrij’, het aantal seconden zonder draaiende motor wordt bijgehouden en de gecombineerde startmotor en dynamo laten de motor weer soepel aanslaan. Dat gaat in de MiTo met zijn relatief trage start/stop-systeem toch wat minder lekker, waardoor je de neiging hebt om die besparingsvoorziening uit te zetten.

Alfa Romeo MiTo vs. Citroen DS3

 

Autoroute en Alpen

Het 18 inch zorgt ervoor dat de MiTo snaarstrak instuurt en ook de communicatie met het onderstel is daaraan te danken. Het is gooien en smijten met de MiTo, terwijl de DS3 met zijn 16 inch nep-lichtmetaal een adequaat compromis tussen comfort en scherpte heeft. Aan dat eerste schort het in de MiTo, die is nogal hard gedempt. De besturing van de DS3 voelt heel lineair aan, de MiTo is bij het aansnijden van de bocht extra direct. Door het comfort van de Citroën rijd je over de Autoroute naar Zuid-Frankrijk, terwijl je met de actievere MiTo door de Italiaanse Alpen wilt crossen. Dank gaat dan uit naar Alfa’s Q2-systeem, dat elektronisch de kracht over de voorwielen verdeelt en gripproblemen voorkomt.

Alfa Romeo MiTo vs. Citroen DS3

Om zowel in de Alfa Romeo als in de Citroën net wat meer snelheid uit de auto te halen, zou een zesbak prettig zijn. Nu is het even te duidelijk dat de overbrengingen van de beide vijfbakjes meer op brandstofbesparing, dan op driveability gespind zijn. Simpel praktijkvoorbeeld: op woonerven zit je te twijfelen tussen de eerste en de tweede versnelling, want de dieseltjes maken te veel toeren voor het eerste en te weinig voor het tweede verzet. Maar ja, met zo’n korter gespatieerde zesbak raakt de belastingvrije status door het meerverbruik al gauw in het geding en dus is zo’n ‘lange’ vijfbak een offer aan de belastingdienst. Remise qua schakelgevoel overigens. De MiTo schakelt heerlijk kort, maar een beetje gevoelloos. De Franse transmissie is een stuk trefzekerder, alleen die maakt wel erg lange slagen.

Alfa Romeo MiTo vs. Citroen DS3

 

Hebberig

Van beide auto’s word je hebberig, zoveel is wel duidelijk na een weekje MiTo 1.3 JTDm ECO en DS3 e-HDi. De combinatie van zo’n blitskikker met een belastingluw kostenplaatje is verleidelijk. Beide Romaanse auto’s hebben hun eigen karakter en imago, maar zijn directe concurrenten. Een winnaar aanwijzen is niet moeilijk, daarvoor doet de DS3 teveel dingen beter dan de MiTo. De Fransoos is moderner afgewerkt, heeft een gewilligere, stillere, en economischere motor en schippert succesvol tussen comfort en stuurplezier. Mijn advies: koop een DS3, hoop dat een van je vrienden faliekant voor de precisie van zo’n dik uitgevoerde MiTo gaat en knal er samen vandoor. Rijden doe je namelijk het liefste in de Citroën, kijken doe je vooral graag naar de Alfa Romeo.

Alfa Romeo MiTo vs. Citroen DS3

 

Auteur: Jan Westerhof

Fotograaf: Elco van der Meer

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Bedrijfsnaam: Citroën Nederland Fiat Group Nederland
Website-adres: http://www.citroen.nl http://www.alfaromeo.nl
Adres bedrijf: Amsterdam Lijnden

Motor en techniek:

Type: 1560 cm3 - 4 in lijn 1248 cm3 - 4 in lijn
Max. vermogen: 92 pk bij 4000 tpm 85 pk bij 3500 tpm
Max. koppel: 230 Nm bij 1750 tpm 200 Nm bij 1500 tpm
Brandstof: Diesel Diesel
Aandrijving: Voorwielen Voorrwielen
Transmissie: 5 v, handgeschakeld 5 v, handgeschakeld

Maten en gewichten:

Gewicht: 1085 kg 1125 kg
Bagageruimte: 285-980 l 270-950 l

Prestaties:

Topsnelheid: 182 km/u 171 km/u
0-100 in: 11,3 s 13,4 s

Verbruik:

Verbruik binnen beb. kom: 4,3 l/100km -,- l/100km
Verbruik buiten beb. kom: 3,2 l/100km -,- l/100km
Verbruik gecombineerd: 3,6 l/100km 3,7 l/100km
Verbruik CO2 uitstoot: 95 g/km 95 g/km

Prijzen:

Vanafprijzen e-HDi en JTDm: € 18.740 € 17.215
Prijs testauto's: € 20.350 € 21.704

 

Energielabel