Fiat Panda

27 februari 2012

Autotest: Fiat Panda

Uitgelachen?

Sommige lezers zullen zich de TV-commercial van de eerste Fiat Panda nog wel herinneren, een olijk mannetje lacht met die auto iedereen uit. Inmiddels zijn we uitgelachen, twee generaties later staat er een uiterst serieuze auto. Een auto die in alle opzichten groeide, behalve qua motorinhoud. De nieuwe, tweecilinder 0,9-liter TwinAir met turbo en 85 pk is uniek in zijn soort en moet tegelijkertijd krachtig en zuinig zijn. Is Fiats nieuwkomer in het druk bevochten A-segment nog steeds goed voor een grijns?

Fiat Panda

  

Kubisme

De nieuwe Panda straalt je in elk geval vrolijk en zelfverzekerd tegemoet. Zijn ontwerp is aaibaarder dan de tweede generatie, waar ‘ie nog veel op lijkt. De scherpe hoeken en vouwen hebben plaatsgemaakt voor afgeronde vormen. Het maakt de kleine Fiat zo knuffelbaar als een babypanda in de dierentuin. Het kubistische vormenthema met ronde hoeken zie je terug in het ontwerp van onder meer ramen, wielkasten, koplampen en de voorbumper.

Fiat Panda

In het interieur vind je zo mogelijk nog meer toepassingen van dit nieuwe Panda-design. De luchtroosters, knoppenclusters, tellerbehuizing en zelfs het stuurwiel en de versnellingspook lijken welhaast vierkant. Of je het mooi vindt is persoonlijk, de kleine Fiat is zowel van binnen als buiten een guitig vormgegeven auto.

Fiat Panda

  

Panda-motiefje

Je zit achter het in hoogte verstelbare stuurwiel prettig. De voorstoelen zijn niet alleen leuk bekleed, ze zitten ook nog eens goed en stevig, met een redelijke zijdelingse steun. De versnellingspook staat hoog en dicht bij het stuurwiel en laat zich mede daardoor makkelijk en nonchalant bedienen. Uitkijkend over het funky dashboard valt op dat het glas van de tellers nogal reflecteert, wat onder bepaalde lichtomstandigheden vervelend is.

Fiat Panda

De vele opbergmogelijkheden in het interieur maken de Panda lekker praktisch. Door het ‘gat’ rechts in het dashboard zou je bijna denken dat er geen airbag voor de bijrijder aanwezig is, maar zelfs gordijnairbags en antiwhiplash-hoofdsteunen behoren tot de standaarduitrusting. Leuke details zijn verder een handremhendel in ‘vliegtuig-stijl’ en deurpanelen waarin ontelbaar maal het woord ‘PANDA’ is gestanst. De algehele kwaliteitsindruk voelt een klasse hoger dan bepaalde concurrenten, waardoor je niet meteen het idee hebt met een A-segmenter onderweg te zijn. Alleen de knopjes van de elektrische ramen voelen - en zien - er een beetje goedkoop uit.

Fiat Panda

Pas wanneer je achterin plaatsneemt, merk je dat dit een auto uit de kleinste klasse is. De beenruimte houdt voor volwassenen niet echt over, hoofdruimte is er in overvloed. Goede zaak ook dat er drie driepuntsgordels en evenveel kubusvormige hoofdsteunen aanwezig zijn. Helaas moet je voor die oh-zo-handige verschuifbare achterbank bijbetalen, evenals voor een in twee delen neerklapbare achterbankrugleuning. In elk geval is de 215 liter grote bagageruimte prima bruikbaar voor de zaterdagse boodschappen of een lang weekend weg. Een vlakke laadvloer of een tweepersoonsbed creëren - zoals met de inmiddels klassieke Panda kon - is helaas niet mogelijk.

Fiat Panda

  

Naar adem happen

In de Lancia Ypsilon reed ik voor het eerst met Fiats nieuwe TwinAir-motor en op papier zet deze motor prachtige prestaties en verbruikscijfers neer. Van 0 naar 100 km/u in 12 seconden en een top van 177 km/u is niets om je voor te schamen in je Panda, een brandstofverbruik van 1 op 22,7 en een CO2-uitstoot van slechts 99 gram/km zijn goed voor een wegenbelastingvrije status en 14 procent bijtelling. Tot zover het goede nieuws, de TwinAir motor kent namelijk een tweeledig karakter. In de eerste drie versnellingen is ‘ie gretig, soepel en krachtig, in stadsverkeer kom je met een typische tweecilinder-roffel heerlijk vlot vooruit. Rond de 2.500 tpm is nog een duidelijke turboduw voelbaar, na de 5.000 tpm is echter de kracht ineens helemaal weg. De vierde en vijfde versnelling zijn helaas te lang om bij respectievelijk 50 en 80 km/u al gebruikt te kunnen worden. In beide gevallen geraak je onder de 2.000 tpm en daar lijkt de TwinAir naar adem te happen en versnelt ‘ie amper. Doe je het toch, dan resulteert het in een licht gedreun in de aandrijflijn, zelfs wanneer je voorzichtig gas geeft. Toch jammer, het staat een echt zuinig schakelgedrag in de weg.

Fiat Panda

Het start- en stopsysteem moet samen met een ingeschakelde ECO-stand het brandstofverbruik reduceren. Die laatste voorziening schroeft de turbodruk - en daarmee het vermogen - een beetje terug, terwijl de gaspedaalrespons rustiger wordt. Je gaat daardoor vanzelf kalmer rijden en zolang je de toeren maar hoog genoeg houdt, zul je van het tegensputteren in de vierde en vijfde versnelling geen last hebben.

Fiat Panda

Het weggedrag van de nieuwste Panda is - net als de rest van de auto - meer volwassen geworden. In bochten helt de koets niet meer zoals voorheen, terwijl de stabiliteit opmerkelijk goed is. Het onderstel is stevig, maar niet hinderlijk hard en de Panda is niet makkelijk uit zijn spoor te brengen. De besturing is bij lage snelheid mooi licht, maar gevoelloos. Op hogere snelheid verbetert dat en gaat de Panda ook directer reageren op stuurinput. Op de snelweg voelt de Panda net zo vertrouwd als in de stad en op buitenwegen, bij een snelheid van 120 km/u draait de TwinAir een bescheiden 3.000 tpm. Het door de boordcomputer aangegeven verbruik geeft een indicatie van het verbruik, de getoonde 1 op 17 laat zien dat de fabrieksopgave nogal rooskleurig is. Niet uitzonderlijk spaarzaam, maar nog altijd wel zuinig te noemen.

Fiat Panda

  

Veel pk’s per euro

Wie shopt in het A-segment kan niet om de nieuwe Panda heen. Achter dat vrolijke uiterlijk gaat een hele goede auto schuil. Op het vlak van interieurafwerking en rij-eigenschappen voelt ‘ie simpelweg een klasse hoger aan. De geblazen TwinAir-motor komt niets tekort, mits je het toerental in de vierde en vijfde versnelling hoog genoeg houdt. In de stad is de Panda zelfs uiterst vlot te noemen. Het is jammer dat de praktische voorzieningen die je lieten lachen niet meer standaard zijn. Snelle beslissers zijn overigens spekkoper. Wie de nieuwe Panda voor 1 juni bestelt, profiteert van 1.300 euro introductiekorting. Daarmee staat de TwinAir 85 tijdelijk vanaf 8.990 euro in de prijslijst, geen concurrent die zoveel pk’s per euro aanbiedt. Sterker, met deze motor is de sterkste Panda tijdelijk zelfs 300 euro goedkoper dan de turboloze TwinAir met 65 pk. En dan is er met de komst van de derde generatie Panda nóg een leuke bijkomstigheid. De vorige Panda blijft nog even in productie als ‘Classic’ en is met een vanafprijs van 6.990 euro in één klap de goedkoopste auto van Nederland. Daarmee lach je iedereen pas echt uit!

Fiat Panda

  

Auteur: David Joost Kamermans

Foto's: Fiat