Jeep Wrangler 2.8 CRD vs. Land Rover Defender 110 Td

23 september 2011

Dubbeltest: Jeep Wrangler Unlimited 2.8 CRD vs. Land Rover Defender 110 Td

Monumentenzorg

Bij een vergelijking van onderhavige terreinauto’s is het simpel, zo niet clichématig om te fulmineren tegen voetpadversperrende en snelwegklevende SUV’s. Auto’s die hun offroad afkomst verloochenen en echte terreinbeulen tot zeldzaamheden maken, ten faveure van almaar meer comfort en luxe. Alleen al daarom is het voor liefhebbers een zegen dat Jeep en Land Rover hun al uit de jaren veertig (!) stammende oervaders van de P.C. Hooft-tractor als monumenten koesteren.

Jeep Wrangler vs. Land Rover Defender

 

Subjectiviteiten

Onder de Indiase vlag van Tata is Land Rover de UNESCO van de automobielindustrie geworden. Het Britse monument wordt al sinds 1948 aangepast, verbeterd en gemoderniseerd. Politieke milieuwensen hebben zijn afscheid al meermaals aangekondigd, in 2015 lijkt het einde serieus te worden. Zulks laat niet onverlet dat het traditiemerk uit Solihull voor de zoveelste keer een nieuwe motor gaat monteren. Binnenkort wordt het 2,4-liter grote Ford Transit-blok vervangen door een evengoed 122 pk en 360 Nm leverende, maar schonere 2,2-liter turbodieselmotor. Kan de Defender iets minder vervuilend toch mooi weer even een paar jaar rekken.

Jeep Wrangler vs. Land Rover Defender

Zo star als Land Rover vasthoudt aan de voorheen Series I,II, III, Ninety en One Ten genoemde basis, zo flexibel gaat Jeep om met haar oermodel. Al zijn de CJ en later Wrangler sinds 1942 met een soort van gelijk uiterlijk in productie, onderhuids is iedere generatie nieuw. Op hun eigen manier zijn de geallieerde mastodonten mooi. Met esthetiek heeft dat niets te maken, veeleer met ongrijpbare subjectiviteiten als charisma en doorleefdheid. De Defender ademt het gegoede buitenleven van welbespraakte en gemanierde blauwbloedigen. Zo’n Wrangler exporteert de Amerikaanse levenswijze, die opgehangen is aan ribeye steaks en cowboyhoeden. Daarin zit beider schoonheid, die niet contrastrijker kon zijn.

Jeep Wrangler vs. Land Rover Defender

 

Kaarsrechte lijn

Vanzelfsprekend heeft die uitstraling één grote gemene deler, masculiniteit. Ontstaan uit doelmatig en pragmatisch design, zich uitende in de gepopnagelde carrosserie van de Land Rover of de zichtbare deurscharnieren van de Jeep. Overbodig te melden dat in beide gevallen de spierballentaal overtroffen wordt door daadkracht. Geen berg te hoog, geen water te diep. Eigenlijk juist heel ecovriendelijke auto’s. Dwars door de natuur in een kaarsrechte lijn van Amsterdam naar Maastricht, daarmee kilometers en uitstoot besparend.

Jeep Wrangler vs. Land Rover Defender

 

Onwrikbaar

En dan ben ik bij de prioriteit van deze auto’s beland: het hoe en wat van hun terreinkwaliteiten. Ik zou kunnen volstaan met woorden als ‘onbegrensde mogelijkheden’ en ‘je eigen grens is de grens van de auto’, alleen daarmee doe ik niemand een lol. Wel met een beschrijving van het offroaden en de techniek die avontuur mogelijk maakt.

Jeep Wrangler vs. Land Rover Defender

Beide oud-strijders hebben als basis een uit kokerprofielen bestaand ladderchassis met starre assen, wat ze in staat stelt enorme trailers te trekken. De Engelsman kan een geremde aanhanger van 3.500 kg trekken, de Yank eentje van 2.500 kg. Addertje onder het gras: de geteste Wrangler is een 4.5 mille voordeliger ‘Low Emission’-versie, waar slechts 1.000 kg achter mag. De eerste de beste middenklasser mag al 1.500 kg trekken, dus neem dat even in overweging. Natuurlijk is zo’n onwrikbaar chassis niet alleen fijn voor de behoefte van marktkooplui, maar die stijfheid is ook in de meest ruige terreinomstandigheden onmisbaar – het gaat nu eenmaal minder snel kapot. Deze Wrangler is de voordeligste Sport en die heeft net even wat minder chassis- en bakinstellingen dan de Defender. De Defender heeft bijvoorbeeld een handmatig blokkeerbaar differentieel en de Jeep heeft dat pas als Rubicon, in de vorm van een elektronisch geregeld sperdiff.

Jeep Wrangler vs. Land Rover Defender

 

Tandwielen, hellingshoeken en intuïtie

In de Jeep schakel je met de tussenbak moeiteloos tussen tweewielaandrijving, vierwielaandrijving en 4WD met lage gearing. Heel anders gaat het er in de Land Rover aan toe, de keuze tussen hoge en lage gearing gaat met een hoop tegenstand als je het gekrakeel uit de bak moet geloven. Sowieso lijkt alle techniek van de Defender te piepen, te kraken, te schuren en soms zelfs te ruiken. Een des te geruststellender idee dat het al ruim zestig jaar goed gaat. Enfin, wat kan je nu met zo’n lage gearing? Door de lage overbrengingsverhoudingen worden de wielen met meer vermogen aangedreven, je ploegt zo door de meest mulle en griploze ondergrond heen. Punt van aandacht: 40 km/u is de grens, anders draaien de tandwielen naar de eeuwige jachtvelden.

Jeep Wrangler vs. Land Rover Defender

Zo’n helling als op de foto’s is voor beide auto’s kinderspel en alleen je eigen angst vormt een belemmering. Zet de bak in de lage gearing en laat de auto stationair kruipend omhoog klimmen. Raak daarbij geen enkel pedaal aan, de Jeep en de Land Rover weten het beter dan jij. Bergaf gaat exact zo, waarbij je de intuïtie om te remmen absoluut moet uitschakelen. Dan blokkeert de grip, graven de banden zich in en is de zwaartekracht je lot. De Defender heeft door zijn op de hoeken staande voorwielen een aanloophoek van maar liefst 49 graden en kan daarmee steilere hellingen bedwingen dan de Wrangler, die een vrijloophoek van 37,8 graden heeft. Overigens is het enige dat zich überhaupt voor de wielen van de Land Rover bevindt een stalen bumper, die bij een aanrijding weinig medelijden met fietsers en knieschijven lijkt te hebben. Verder heeft de Defender een 6 centimeter hogere bodemvrijheid, wat relevanter is dan je zult denken. De Wrangler mag dan tot de absolute 4WD-top behoren, de Defender gaat een stukkie verder.

Jeep Wrangler vs. Land Rover Defender

 

Migraineopwekkend

De Jeep heeft een doelmatig interieur, dat van de Defender is simpelweg ouderwets. Niet vervelend ouderwets, eerder charmant ouderwets. Of beter gezegd: van een rurale charme. En dat karakteriseert de Landy. Je zit scheef tegen de deur gedrukt, het rem- en koppelingspedaal staan verraderlijk dicht bij elkaar, de herrie en het ontbreken van comfort en een beetje normale stoelen zijn boven de 110 km/u migraineopwekkend. Een verademing, zowaar een traktatie is daarna de Jeep. Vooral de potige 2,8-liter turbodieselmotor met 200 pk en 410 Nm is een begeerlijk ingrediënt. Al heeft ‘ie een behoorlijk turbogat, de CRD gaat er vervolgens wel geweldig vandoor en zet zomaar 180 km/u op de snelheidsmeter. Boven de 145 km/u wordt de Wrangler wat halsstarrig, maar qua geluid en weggedrag is Neerlands nieuwe maximumsnelheid probleemloos te rijden. De Defender kan bij 132 km/u het gevecht met de luchtweerstand niet meer aan, al rijdt hij daar nog best verdienstelijk vlot naar toe. Zowel de eilander als de representant van de Nieuwe Wereld zet een verbruikswaarde van 1 op 10 neer. Alleszins behapbaar, hoewel de Jeep makkelijk zuiniger te bewegen is en de Defender zomaar royaler wordt.

Jeep Wrangler vs. Land Rover Defender

De meer verfijnde inslag van de Amerikaan uit zich niet alleen in het feit dat de Jeep het stuur- en rijgedrag van een ‘gewone’ auto benadert, in de Defender schitteren gebruikelijke voorzieningen als ‘drie keer knipperen’ een boordcomputer en - eerlijk waar - airbags door afwezigheid. Maar hoe gestoord het ook klinkt, je vergeeft het de karakterbak uit Groot-Brittannië. Het ding zet er nogal wat tegenover, zoveel onverzettelijkheid en heritage wordt ook door de Jeep niet overklast. En je hebt er een godsvermogen voor neergeteld, maar dan kan je ook met zeven man de blubber en de bergen in. De zevenpersoons Defender 110 kost als X-TECH-topversie namelijk een lieve 96.900 euro en Jan Kees de Jager is met zo’n milieuvervuiler de lachende derde. Daarbij vergeleken is de Jeep Wrangler Unlimited Sport een koopje, al is dat een vijfzitter. Wie kiest voor de uitvoering die meer mag trekken dan slechts een Twinny Load, moet een dikke 53 mille overmaken. Even in perspectief: de duurste Wrangler kost iets meer dan de instap-Defender. En dat is dan ook echt een basisversie: een korte Defender 90 zonder airconditioning, radio en elektrische snufjes. Een alleraardigste bijkomstigheid is de mogelijkheid om van de Wrangler Unlimited een cabriolet te maken. Je moet dan wel even de tijd nemen (trek er gerust een uurtje voor uit) om de dakpanelen, deuren en hardtop te demonteren en zorgvuldig op te bergen.

Jeep Wrangler vs. Land Rover Defender

 

Bewezen rouwdouwers

Het aanwijzen van een winnaar of verliezer is onmogelijk. Beide rouwdouwers hebben zich al lang en breed bewezen, anders presteer je het niet om 63 en 69 jaar geproduceerd te worden. Beide knarren zijn van een uitstervend soort, waarbij de Land Rover binnenkort – helaas - toch echt een enkeltje rusthuis zal krijgen. Eufemistisch gesteld is het de minst moderne van de twee, maar wát een fraai ding. Onbetaalbaar, maar onverslaanbaar in de meest gekke situaties. Het enige waarin hij verzuipt, is in charisma. De Jeep doet niet veel onder voor de Brit als het gaat om klim- en baggerwerk, maar is door zijn eigentijdse uitrusting en techniek tenminste normaal inzetbaar op geasfalteerde wegen. En oh ja, bij de Jeep-dealer vloeit niet meteen je banksaldo weg richting de schatkist.

Jeep Wrangler vs. Land Rover Defender

 

Auteur: Jan Westerhof

Fotograaf: Luuk van Kaathoven

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Bedrijfsnaam: Jeep Nederland Land Rover Nederland
Website-adres: http://www.jeep.nl http://www.landrover.nl
Adres bedrijf: Lijnden Beesd

Motor en techniek:

Type: 2776 cm3 - 4 in lijn 2401 cm3 - 4 in lijn
Max. vermogen: 200 pk bij 3600 tpm 122 pk bij 3500 tpm
Max. koppel: 410 Nm bij 2000 tpm 360 Nm bij 2000 tpm
Brandstof: Diesel Diesel
Aandrijving: Vier rwielen Vier wielen
Transmissie: 6 v, handgeschakeld 6 v, handgeschakeld

Maten en gewichten:

Gewicht: 2028 kg 1940 kg
Bagageruimte: 498-2323 l n.b.-1600 l

Prestaties:

Topsnelheid: 172 km/u 132 km/u
0-100 in: 11,1 s 15,8 s

Verbruik:

Verbruik binnen beb. kom: 8,6 l/100km 13,5 l/100km
Verbruik buiten beb. kom: 6,7 l/100km 9,5 l/100km
Verbruik gecombineerd: 7,4 l/100km 11,0 l/100km
Verbruik CO2 uitstoot: 194 g/km 291 g/km

Prijzen:

Vanafprijzen Unlimited en 110: € 48.790 € 87.900
Prijs testauto's: +/- € 52.000 +/- € 100.000

 

Energielabel Energielabel