Land Rover Discovery TDV6 3.0 HSE

21 april 2010

 

Goed nieuws voor de Britten

‘Bij Land Rover is iedereen weer blij’ lezen we in een enthousiast persbericht. Dat is goed nieuws, want het merk heeft met de crisis een zwaar jaar achter de rug. De verkopen beginnen eindelijk weer op te krabbelen. Maar of het een direct verband heeft met het crisisjaar? Hoewel het deels met de werkelijkheid overeen zal stemmen, denken wij dat de grote wijzigingen binnen het modellengamma van het Britse terreinautomerk de hoofdoorzaak zijn. Recent hebben we de vernieuwde Range Rover gereden, die een erg positieve indruk achterliet. Toch was het niet direct de Range Rover die deze verbeteringen het hardst kon gebruiken, maar zijn kleinere broertje de Discovery. Het model dat sinds 2004 ongewijzigd in productie was. Met name het interieur verraadde zijn leeftijd. Gelukkig nam Land Rover niet alleen het paradepaardje onder handen, maar ook zijn kleinere broertjes. Met grote nieuwsgierigheid voelen we de Discovery IV TDV6 aan de tand.

Land Rover Discovery 4

 

Geen toeval

Het ontstaan van de Discovery was eind jaren ’80 geen toeval. Het gat tussen de dure Range Rover en de spartaanse Defender was te groot. Een kleinere en vooral voordeligere variant van de Range Rover moest het gat opvullen. Na diverse personenuitvoeringen van de Defender, was het dan ook voor de hand liggend om een multifunctionele familievariant op de markt te brengen. De naam: Discovery. Het meest opvallende detail was de verspringing in het dak. Het achterste gedeelte kreeg aan weerszijden een hoog geplaatst glazen ruitje, dat voor veel licht in het interieur moest zorgen. En om toch zoveel mogelijk personen van het plezier van de Discovery mee te laten genieten, werden er in de kofferbak nog twee extra zitjes geplaatst. De Disco - zoals de Discovery wel vaker in de volksmond wordt genoemd – was geboren.

De Range Rover classic - die als basis diende voor de Discovery I - was in 1989 al aardig klassiek aan het worden. Zeker gezien het feit dat die op dat moment nog maar enkele jaren mee zou draaien, voordat er een opvolger gereed zou zijn. De eerste jaren was er alleen een driedeurs variant te bestellen. Pas toen de vijfdeurs Discovery op de markt kwam, begonnen de verkopen aan te trekken. Het was een wereld van verschil met de Defender. De Discovery was een stuk comfortabeler, moderner en niet eens zo veel duurder.

Land Rover Discovery 4

Inmiddels zijn we al weer bij de vierde generatie van de Discovery beland. Het verschil met de III lijkt niet al te groot als we de auto’s aan de buitenzijde bekijken. Toch is er het nodige veranderd. Als we naar het front kijken, zien we dat daar de grootste veranderingen plaats hebben gevonden. Het meest opvallend zijn de koplampen, die nu donkere achtergrond en led verlichting hebben gekregen. Hetzelfde idee als bij de andere modellen is toegepast. De grille is een ander opvallend detail, die nu altijd in zilvergrijs wordt gespoten. Bij de donkerbruine lakkleur van de testauto, zorgt dat voor een mooi contrast. Het heeft wat weg van de grille van de eerste Range Rover Supercharged, net zoals de andere gefacelifte modellen van Land Rover. Er is dus duidelijk weer aan een familiegezicht gewerkt. Aan de zijkant is er, buiten wat panelen die nu altijd in kleur gespoten worden, weinig veranderd. De kont van de Disco heeft, op de wederom van led verlichting voorziene achterlichten na, geen ingrijpende wijzigingen ondergaan. Het basisontwerp is bewaard gebleven. Vierkant, stoer en robuust. Toch was het voor veel mensen wennen toen de III op de markt kwam, een aantal heel herkenbare details die de Discovery tekenden zijn verloren gegaan. Zo is er door de nieuwe indeling van de achterklep geen openslaande deur met het reservewiel meer mogelijk. Ook is het herkenbare dak grotendeels verloren gegaan. Het verspringt nog heel licht, maar lang niet meer zo duidelijk als bij de vorige generaties.

Land Rover Discovery 4

 

Ruimte voor avontuur

Het grootste commentaar op de vorige generatie was toch wel het grove en weinig verfijnde ontwerp van het interieur. Het materiaalgebruik was teleurstellend, veel harde soorten kunststof waren domineerden het interieur. Als we het portier van de nieuwste Disco opentrekken, valt het opnieuw ontworpen interieur direct op. Zachte en hoogwaardige materialen overheersen en karakteriseren de hogere kwaliteitsindruk van het nieuwe dashboard. Het ziet er ook nog eens bijzonder fraai uit, zoals je van een Britse auto mag verwachten. Het lijkt sprekend op dat van de Range Rover Sport, die ook recent een update heeft gehad. Met de lichtbeige panelen lijkt het niet verstandig al te vaak het terrein in te gaan, ze lijken namelijk erg besmettelijk voor vuil. De toplaag van het dashboard is met donkerbruin leder bekleed. De contrasterende stiksels voegen een hoogwaardige finesse toe aan het totaalplaatje. Gelukkig zijn de knoppen nu ook verfijnder vormgegeven, waar de bedieningselementen in de III nogal grof waren. De ergonomie was ook niet al te best, een punt dat bij de nieuwe eveneens flink is verbeterd. Het aantal toetsen is verminderd, waardoor er in één oogopslag te zien is waar een knopje voor dient.

Land Rover Discovery 4

Gelukkig is er aan ruimte niets verloren gegaan. Een belangrijk unique selling point van de Discovery ten opzichte van de concurrenten zoals de Mercedes GL, Volvo XC90 en Audi Q7. Zo biedt de zevenzits Discovery op de laatste zitplaatsen genoeg ruimte voor twee volwassenen. Geen enkele concurrent komt in de buurt, of overtreft deze ruimte. Door het hoge koetswerk is de hoofdruimte riant bemeten. De drie glazen dakpanelen – waar helaas alleen de voorste van te openen is – zorgen voor een ruimtelijk effect. De safariruitjes op de rand van het dak mogen dan wel verdwenen zijn, de lichtinval is niets verminderd ten opzichte van de Series II.

Niet alleen het materiaalgebruik van de interieurdelen is sterk verbeterd, ook de stoelen zijn voorzien van een nieuwe en hoogwaardiger soort leder. Gek genoeg hebben ze ook de vorm van de stoelen herzien, waardoor het lichaam beter ondersteund wordt. De zitting is langer, waardoor er voornamelijk meer steun aan de bovenbenen gegeven wordt. De middelste zitrij bestaat nog steeds uit drie losse stoelen, waardoor er op iedere plek comfortabel en ruim plaats genomen kan worden. Desgewenst kunnen die verwijderd worden om een laadruimte van maarliefst 2558L creëren. Met de zeven zitplaatsen omhoog geklapt, blijft er nog een acceptabele ruimte (280L) voor wat weekendtassen over.

Land Rover Discovery 4

Eenmaal genesteld in de capitan seat, wordt het tijd om op de nieuwe startknop te drukken. De verouderde sleutel is verdwenen, en een mooie afstandsbediening is hier voor in de plaats gekomen. Wel herkennen we de indeling van diverse Volvosleutels, blijkbaar kon Land Rover hier net als Aston Martin gebruik van maken. Als we naar het tellerwerk kijken, zien we dat de analoge meters voor de temperatuur en brandstofinhoud plaats hebben gemaakt voor digitale schermpjes. Het is geen volledig TFT-scherm zoals we in de Range Rover aantroffen. Daar werden zelfs de tellers digitaal weergegeven. Het oogt een stuk moderner en specialer dan de oude analoge tellers.

Land Rover Discovery 4

 

Genieten van een modderbad

De krachtbron is inmiddels een bekende bij onze redactie, na onder andere de Jaguar XF en diverse Citroëns met deze motor getest te hebben. Toch zijn de afstellingen van de software in de Discovery weer anders. Hij heeft namelijk wel het koppel van de sterkste variant, maar het vermogen van de minder krachtige versie. We merken al snel dat het een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de oude 2.7 TDV6 is. Niet dat de 2.7 een slechte krachtbron was, integendeel, het is nog steeds een erg stille en vooral soepele machine. Het grote nadeel van de 2.7 was toch wel dat op bepaalde momenten wat meer vermogen gewenst was. De 3.0 voelt een stuk krachtiger aan, je hebt niet het gevoel in een gemiddeld gemotoriseerde auto te rijden. Op sommige momenten krijg je zelfs een aardige duw in je rug. De automatische transmissie, die in de Citroëns wat minder goed is bevallen, doet in de Discovery uitstekend zijn werk. De schakelmomenten zijn kort, en uiterst soepel. Al hadden we over de automaat die aan de 2.7 gekoppeld zat, weinig te klagen. Buiten de betere prestaties, is vooral het gunstigere verbruik een belangrijke sprong voorwaarts. De brandstofconsumptie van gemiddeld 9,5 l/100km is niet gek voor een auto die ruim tweeënhalve ton weegt. Zeker ten opzichte van de 11,0 l/100km die de 2.7 consumeerde.

Land Rover Discovery 4

Hoewel de zitpositie en het uitzicht over de weg hetzelfde zijn gebleven, heb je toch minder het gevoel in een tank te rijden. Dit is goed te verklaren omdat het dashboard een chiquere vormgeving heeft gekregen, en de robuuste vormen grotendeels verdwenen zijn. Het stuurwiel wordt als vanzelf met twee handen vastgepakt, omdat het op de ideale hoogte vanaf de zitpositie geplaatst is. Het geeft een gevoel van controle. Door het aangepaste luchtveringsysteem zijn de rijeigenschappen weer een tandje verbeterd. Zo helt de vierde generatie een stuk minder over dan de derde. Vooral op rotondes is dit goed te merken. De drie had daar vooral problemen met de lastwisselingen, terwijl de vier zelfs lichtvoetig aanvoelt. Echter heeft dit niet alleen te maken met de update van de luchtvering. De besturing is namelijk ook behoorlijk aangepast. Zo volgt de Disco directer de stuurbewegingen. Net zoals de Range Rover is de besturing in het stadsverkeer licht, en wordt naar mate de snelheid wordt verhoogd wat zwaarder en minder direct. Het is wel erg jammer dat het even duurt voordat het adaptieve onderstel zich aanpast aan het wegdek. Vooral op slechtere wegen met kuilen en gaten, is goed te merken dat de auto aardig stuitert. Pas na een paar honderd meter wordt de demping zachter.

Land Rover Discovery 4

De drang om ieder modderpad dat ik passeerde te betreden was groot. Zo groot, dat de Discovery voor de fotoshoot op een pad tussen de weilanden een lekker modderbad heeft gekregen. Zelfs nu de Discovery je nog minder aan een diehard terreinauto doet denken, schuwt hij een flinke bak met modder nog altijd niet. Na een kilometer het spoor te hebben gevolgd, waren de zilvergrijze lichtmetalen wielen omgetoverd tot donkere rims van het type rapper. Ondanks dat de testauto op on-road banden stond, had de Disco nauwelijks last van gripverlies. Hoewel de ondergrond spekglad was, zorgde de modderstand van het all terrain responsesysteem ervoor dat de grip optimaal behouden bleef. Mijn gedachte was dan ook direct of het op deze manier nog wel een echte sport is, dat terreinrijden. De computers doen al het werk. Voor degene die bedrijfsmatig op dergelijke paden moeten zijn, is dit natuurlijk ideaal.

Land Rover Discovery 4

 

Bergopwaarts

Na een jaar met een kleine orderportefeuille is het goed nieuws om te horen dat het weer bergopwaarts gaat met het bijzondere Britse terreinautomerk. De verkoopstijging is naar onze mening welverdiend. Onze multifunctionele Discovery lijkt in de eerste instantie nauwelijks te verschillen van zijn voorganger. Maar schijn bedriegt. Onderhuids staat er een grotendeels andere auto, waar name het interieur en de rijeigenschappen met een flinke sprong erop vooruit zijn gegaan. Voor al dat moois wordt dan ook geen milde prijs gevraagd. De totaalprijs van de testauto bedroeg een luttele 100.000,- euro. Buiten het feit dat het een boel geld blijft, is het in vergelijking met andere zevenzits terreinauto’s en SUV’s van dit formaat nog steeds een concurrerend aanbod. Bij de Audi of Mercedes dealer wordt voor een vergelijkbare auto al snel de prijs van een compacte stadsauto meer gevraagd. De Discovery is een auto voor de functioneel ingestelde mens met een avontuurlijke levensstijl, die niet wil inleveren op comfort en luxe. Daarbij was de upgrade naar de vierde generatie zeker het wachten waard…

Land Rover Discovery 4

 

Auteur: Gregory Weller

Fotografie: Luuk van Kaathoven

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Land Rover Nederland
http://www.landrover.nl
Beesd

 

Motor en techniek:

2993 cm3 - V6
180 kW (245 pk) bij 4000 tpm
600 Nm bij 2000 tpm
Diesel
Vierwiel
6 v, sequentiële automaat

 

Maten en gewichten:

2483 kg
280-2558 l

 

Prestaties:

180 km/u
9,6 s

 

Verbruik:

11,2 l/100km
8,3 l/100km
9,3 l/100km
244 g/km

 

Prijzen:

€ 69.900
+/- € 100.000

 

 

Energielabel