Land Rover Range Rover Sport V8 5.0 SC

6 oktober 2010

 

Range Rover Sportscar

De Range Rover Sport heeft een typebenaming die niet lijkt te passen bij een terreinwagen. Hoe kan een dergelijk zware auto van bijna 2500 kg nou ooit sportief zijn? De 510 pk sterke vijfliter supercharged V8 brengt de pk/gewichtsverhouding in elk geval dicht in de buurt van een sportwagen, terwijl het koppel van 625 Nm garant staat voor rondvliegende straatklinkers. Indrukwekkende cijfers met een bijbehorend prijskaartje. Kan deze Range Rover zijn sportieve naamgeving waarmaken?

Range Rover Sport

 

Bunker

Op basis van het uiterlijk zou je zeggen van niet. De Range Rover Sport is zo massief als een bunker op wielen. Hij staat duidelijk als een terreinwagen hoog op zijn poten waardoor 'ie zwaarlijving overkomt. Met de luchtvering in de hoogste stand kun je ongekende aanrijdhoeken aan, waarbij de dikke uitlaten aan weerszijden als eerste de grond raken. De bodemspeling kun je variëren van een lage instapstand tot een hoogte waarmee je steile hellingen kunt bedwingen.

Range Rover Sport

Toch is de Range Rover Sport niet echt bedoeld voor mensen die modderlaarzen dragen. Die zullen eerder voor een functionelere Discovery of de compromisloze Defender kiezen. Hoewel de kwaliteiten van zo’n Sport in het terrein Land Rover-waardig zijn, is het net alsof je in een smoking op survival gaat. Hij heeft door zijn eenvoudige en hoekige vormen iets stoers, maar tegelijkertijd ook een chique en stijlvolle uitstraling. Net zoals de eerste generatie Range Rover destijds ook bedoeld was: als een terreinwagen met de kwaliteiten van een luxe personenauto. Destijds een uniek concept, dat inmiddels al veel navolging heeft gekregen en nieuwe interpretaties kent.

Range Rover Sport

De Range Rover Sport zou zelf ook een nieuwe interpretatie van de normale Range Rover, die veel duurder en ook iets groter is. De Sport ziet er door schuinere lijnen en een lagere koets wat gestroomlijnder uit. Hij is grofweg twintig centimeter korter en tien centimeter lager en smaller dan de Range Rover zonder Sport. Een groot gewichtsvoordeel heeft dat niet opgeleverd, maar het zwaartepunt ligt wel een stuk lager. De zwarte lakkleur van de testauto staat hem goed, maar de tweekleurige wielen zijn niet helemaal mijn smaak. Ik vind ze zelfs een tikkeltje ordinair en het lijkt alsof iemand ze er achteraf onder heeft gezet. De grootte van de wielen staat hem wel goed, maar iets meer spaken zouden de grote wielkasten mooier opvullen.

Range Rover Sport

 

Onaantastbaar

Instappen in de Range Rover is voor personenautobegrippen een beklimming. Vanuit de hoog boven het asfalt verheven zetels kijk je uit over het gepeupel op de weg. Een onaantastbaar gevoel bekruipt je als je achter het stuur zit. Voor je bevindt zich een mooi vormgegeven dashboard, waarvan de materialen toch net wat minder zijn dan in een ‘normale’ Range Rover. Er is meer hard plastic aanwezig, al zijn er sinds de facelift wel verfijndere knoppen op de middenconsole te vinden. Net als bij de Discovery 4 is dat een hele verbetering en de ergonomie is er ook duidelijk op vooruit gegaan. De centraal geplaatste navigatie wordt als aanraakscherm bediend en werkt prettig. Verder zijn er draaiknoppen aanwezig voor de klimaatcontrole en de bediening van het fantastisch klinkende Harman Kardon geluidssysteem.

Range Rover Sport

De zwart lederen zetels maken van het binnenste een donker geheel, terwijl de geborstelde aluminium inleglijsten een koele indruk maken. De warmte en gezelligheid van traditioneler beige leder en hout ontbreekt, maar dat is natuurlijk aan smaak gebonden. Welke kleur je ook neemt, je krijgt sowieso prettig zittend en voldoende ondersteunend meubilair. De verstelbare armsteunen aan de voorstoelen zijn een klassiek Range Rover-kenmerk dat behouden is gebleven en een prettiger en hoger rustpunt dan de middenarmsteun.

Range Rover Sport

De binnenruimte blijkt helaas tegen te vallen. Met name mensen die langer zijn dan 1,90 meter komen al gauw bewegingsruimte tekort. De voorstoel kan eigenlijk net niet ver genoeg naar achteren, terwijl je door het optionele schuifdak zelfs met je kruin de hemelbekleding van een laag haar dreigt te voorzien. De beenruimte achterin is voor langere personen evenmin toereikend. Voor een auto van dit formaat kan dat eigenlijk niet. De kofferbak is op zijn beurt wel weer riant bemeten en uiteraard te vergroten als de banken plat gaan. De achterklep kun je in twee delen openen: de ruit scharniert omhoog en de klep daaronder naar beneden. Hierdoor leent de Range Rover zich ook perfect als camera-auto, waar het Britse autoprogramma Top Gear dankbaar gebruik van maakt. In combinatie met de luchtvering en de hoge koets is dit de ideale auto om andere testauto’s rijdend mee in beeld te brengen, zoals mijn cameraman ook gedaan heeft. Het is jammer dat de klep zo zwaar en met een rammelende plof dicht gaat, dat hoort niet bij zo’n klassewagen.

Range Rover Sport

 

Oceaangolf van koppel

Dan is het tijd om te gaan rijden en vast te stellen hoe hoog het sportieve gehalte van deze ‘Sport’ nou werkelijk is. Om te beginnen is daar die beul van een motor, die met 510 pk en 625 Nm iedere vorm van zwaarlijvigheid omzet in een onwerkelijk verpletterende voortstuwing van 2,5 ton Brits staal. Met een lekkere achtcilindergrom slaat de motor aan. Bij de eerste aanname van het gas voel je direct al een gretige reactie van de motor. De gasrespons is heftig en de motor reageert meteen op bewegingen van je rechtervoet. Met name wanneer je zelf met de flippers achter stuurwiel schakelt, valt op hoe gretig de motor toeren wil maken. Het is jammer dat je deze soms onbedoeld aanraakt, wanneer je de hendels achter het stuur wilt bedienen. De transmissie reageert gelukkig wel snel en schakelt vrijwel schokvrij over, al voel je bij echt hard blazen wel de krachtswisseling in de aandrijflijn. De supercharger bouwt zijn extra trekkracht lineair op en kent geen turbogat. Al vlak boven het stationair toerental is er trekkracht in overvloed en bij 2.500 tpm levert hij zijn maximum koppel. Wanneer je rustig rijdt kom je amper boven de 2.000 tpm uit en dat is ook het toerental dat hij bij 120 km/u draait. De motor is op constante snelheid aangenaam stil en begint pas na de 3.000 tpm echt bruut te klinken. Laat je het gas vervolgens weer even los in een lage versnelling, dan word je getrakteerd op luid geplof uit de uitlaat.

Range Rover Sport

Wanneer je plankgas geeft word je meegesleurd op een oceaangolf van koppel. Deze motor heeft trekkracht over het gehele toerenbereik, met mokerslagen aan het einde. Voluit spurt de Range Rover Sport in 5,8 seconden naar de honderd en dat is sneller dan de fabriek belooft. Het gemak en het geweld waarmee deze Land Rover door zijn zes versnellingen heen dendert doet menig serieus snelle auto blozen bij het stoplicht - zelfs boven de honderd. Dan schakelt hij pas door naar de derde versnelling om vervolgens de 200 km/u in de vierde versnelling nog binnen de twintig tellen te bereiken. Als de top niet begrensd was op 225 km/u, dan zou hij waarschijnlijk onvermoeibaar doordenderen naar de 250. Gezien het gewicht leek het ze bij Land Rover verstandig de Sport toch eerder te begrenzen, want vergeleken met bijvoorbeeld een Jeep Grand Cherokee SRT8 of Porsche Cayenne Turbo weegt deze Range Rover nog een slordige 500 kilogram meer.

Range Rover Sport

Gelukkig is al dat geweld ook weer gecontroleerd en vertrouwenwekkend tot stoppen te dwingen met goed doseerbare remmen. Dat weet overigens niet te verhullen dat je met een zware auto op pad bent, want dat komt tijdens het rijden wel duidelijk tot uiting. De motor mag hem dan wel bloedsnel maken, zodra er een bocht opdoemt zul je toch rekening moeten houden met zijn formaat. De luchtvering houdt de koets aardig vlak, maar het gewicht drukt toch door in snel genomen bochten.

Range Rover Sport

Erg communicatief is de Sport ook niet, want hij stuurt op lage snelheid tamelijk licht en indirect. Ook centreert het stuurwiel niet altijd, waardoor je soms zelf moet terugsturen om weer rechtuit te gaan. Op hogere snelheid verbetert het stuurgedrag met meer directheid en gevoel. De BMW X5 en de Porsche Cayenne bieden op dat vlak veel meer betrokkenheid en feedback in het rijden. Daarentegen voel je in de Range Rover Sport wel duidelijk over wat voor ondergrond je heen rijdt. Het onderstel is vrij stug te noemen, al worden hobbels nooit hinderlijk hard doorgegeven. Het blijft beperkt tot doffe klappen, die het gevolg zijn van een ‘sportieve’ afstemming van de luchtvering en de platte banden om de 20 inch wielen. Iets meer comfort zou zeker wenselijk zijn, maar ook dat is weer een kwestie van smaak en voorkeuren. Het gemiddelde verbruik tenslotte, schommelde zo rond de 1 op 6. Het mag wat kosten, zullen we maar zeggen.

Range Rover Sport

 

Wel de prestaties…

De Range Rover Sport hinkt eigenlijk een beetje op twee gedachten. Er ligt een beul van een motor in zijn vooronder, die de terreinauto de kwiekheid van een sportwagen geeft. In dat opzicht is de typebenaming zeker op zijn plaats. Hij mag dan wel de prestaties hebben, de algehele rijdynamiek verdient het predikaat 'Sport' niet. Het bochtengedrag heeft onder het hoge gewicht en de weinig communicatieve besturing te lijden. In hoeverre dat erg is, is natuurlijk maar de vraag. Wat meer stoort bij een auto van dit formaat en gewicht is de gebrekkige binnenruimte, waarbij de vraag rijst waarvoor je dan nog zoveel kilo’s meezeult. Een Range Rover blijft natuurlijk ook een Land Rover en heeft weer andere capaciteiten en mogelijkheden te bieden wanneer je het asfalt verlaat. Dan blijkt de bodemspeling ineens erg handig en de niet zo sterk centrerende besturing laten de voorwielen in de juiste hoek staan. Ondertussen zitten de inzittenden er comfortabel en luxe bij. Dit multifunctionele karakter is tenslotte verenigd in een stijlvolle verpakking, dat toch voor het grootste deel de irrationele keuze voor een Range Rover Sport moet rechtvaardigen. Want wat een lol kun je beleven met zo’n snelle terreinwagen…

Range Rover Sport

 

Auteur: David Joost Kamermans

Fotografie: Luuk van Kaathoven

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Land Rover Nederland
http://www.landrover.nl
Beesd

 

Motor en techniek:

4999 cm3 - V8 Supercharged
375 kW (510 pk) bij 6000 tpm
625 Nm bij 2500 tpm
Benzine
Vierwielen
6 v, sequentiële automaat

 

Maten en gewichten:

2590 kg
960-2015 l

 

Prestaties:

225 km/u
6,2 s

 

Verbruik:

21,8 l/100km
10,7 l/100km
14,9 l/100km
348 g/km

 

Prijzen:

€ 81.900
€ 143.250

 

 

Energielabel