Range Rover Hybrid

14 juni 2015

  

Range Rover Hybrid: elektrisch omhoog, maar dan zonder lier

Een SUV met hybridetechniek is niets nieuws meer, maar een terreinwaardige Range Rover met diesel- en elektromotor wél. Land Rover claimt dat de terreincapaciteiten niet onder doen voor die van een normale Range en dat je zelfs volledig elektrisch offroad kunt rijden. Voor mij een goede reden om met deze Range Rover een Land Rover Club Holland offroad-dag te bezoeken. Staat deze Hybrid ook daar zijn mannetje?

Range Rover Hybrid

De Range Rover Hybrid is geen plug-in-hybride zoals je tegenwoordig meer en meer ziet, maar een ‘conventionele’ powerhybride waarbij de elektromotor voor extra vermogen zorgt. De Britten vullen hiermee het gat in de prijslijst tussen de TDV6 en SDV8 op, want een bijtellingsvoordeel heeft deze hybride helaas niet. Voor de buitenwereld doe je het goed met deze Range: hij stoot namelijk aanzienlijk minder CO2 uit dan zijn broertjes.

Range Rover Hybrid

Tijdloos ontwerp met historische details

De grote Range Rover blijft een indrukwekkende auto om te zien. Zeker in het wit met zwart dak en de grote 21 inch wielen die speciaal voor de Hybrid zijn ontworpen. Het tijdloze ontwerp blijft een mix van historische details zoals het ‘zwevende dak’ en dynamische lijnen, een facelift is voorlopig nog niet nodig. Voor de spotters: afgezien van de speciale velgen herken je deze uitvoering alleen aan het Hybrid-opschrift, vlak onder de ‘kieuwen’ op de voorportieren. Voor het prachtige interieur lijkt een hele weide aan koeien gebruikt te zijn, want werkelijk overal tref je leder aan. Ieder deel wat je vastpakt of ziet is met blauw- of witgekleurde koeienhuid bekleed. De kleurencombinatie zorgt voor een rustgevend geheel en past perfect bij de witte buitenkleur. Het totaalplaatje doet erg hoogwaardig en verzorgd aan, alles voelt solide en naden sluiten goed op elkaar aan. Je hebt veel meer het gevoel in een luxe limousine te zitten dan in een stoere SUV.

Range Rover Hybrid

Kapitein van een cruiseschip

De zit in de Range Rover blijft bijzonder. Door de lage raamlijn en het zicht over de motorkap voelt het alsof je kapitein van een cruiseschip bent. Dit heeft als voordeel dat je perfect overzicht over de hele auto hebt, zonder nare dode hoeken of afstanden die je niet kunt inschatten. De stoelen zitten heerlijk en zijn zeer uitgebreid (elektrisch) verstelbaar. Zowel voor- als achterin kom je aan ruimte niets te kort, de achterbank biedt bovengemiddeld veel plek voor langere mensen. Daarnaast is de bank ook goed geschikt voor drie personen en kun je de rugleuning (elektrisch) kantelen. Doordat bij de ontwikkeling al rekening werd gehouden met een hybrideversie, zijn de accu’s onder de vloer weggewerkt en lever je in het interieur niets aan ruimte in. De kofferbak is net als bij andere Range Rovers een riante 550 liter en praktisch bruikbaar door de hoekige vormen. Daarnaast is de toegang via de elektrisch bediende dubbele achterklep perfect, mocht je tot het dak toe willen stapelen dan sluit je eerst de onderste klep en kan je de ruimte vervolgens maximaal benutten.

Range Rover Hybrid

Een echte concertzaal

In Autobiography-trim hoef je eigenlijk niets meer bij te bestellen, alles is elektrisch verstelbaar en een multimediasysteem is aanwezig. Een van de highlights is het 19 speakers tellende ‘Meridian Sound System’, wat fantastisch klinkt en de auto tot een echte concertzaal maakt. Mocht dat overigens nog niet genoeg zijn, dan krijg je voor een meerprijs van bijna 5 mille maar liefst 29(!) speakers. Als ik dan toch kritiek moet uiten, is dat op het multimediasysteem. Dat is niet meer van deze tijd en hoognodig aan vervanging toe. Het functioneert in de basis prima, maar het is niet al te snel en enkel via een aanraakscherm te bedienen. Daarnaast doet de grafische weergave verouderd aan en moet je hard op het scherm drukken om functies te activeren. Gelukkig is er een nieuw systeem op komst dat snel leverbaar wordt. Dit zal het interieur van de Range Rover naar een nog hoger plan tillen.

Range Rover Hybrid

Volg de Defenders!

Met een gecombineerd vermogen van 340 pk en 700 Nm koppel is de Range Rover Hybrid bijna net zo sterk als de SDV8 (339 pk en 740 Nm). Als basis werd de SDV6 zescilinder-dieselmotor met 292 pk en 600 Nm koppel genomen. De elektromotor ondersteunt met 48 pk en 170 Nm. Deze is op de plaats van de koppelomvormer van de ZF-achttrapsautomaat geplaatst. In de praktijk kun je hiermee tot anderhalve kilometer en een snelheid van 48 km/u volledig elektrisch rijden, de rest van de tijd ondersteunt de elektromotor de dieselmotor. Samen leveren de motoren meer dan voldoende vermogen om dit rijdende kasteel soepel en vlot door het verkeer te loodsen. De sprint van 0 tot 100 km/u neemt 6,9 tellen in beslag en de topsnelheid is begrensd op 218 km/u. Ronduit rap voor een dergelijk grote SUV.

Range Rover Hybrid

Beide motoren werken soepel en schokvrij met elkaar samen, de automaat schakelt vliegensvlug en wisselt bijna onmerkbaar van verzet. De dieselmotor is stil en pakt vanaf lage toeren soepel op. Deze aandrijflijn past uitstekend bij het comfortabele en rustige rijkarakter van de grote Range Rover. Hij filtert drempels en oneffenheden weg alsof je over strak snelwegasfalt rijdt, zonder dat je het gevoel hebt in bochten met je spiegels de grond aan te tikken. De besturing is in de stad lekker licht, de Range laat zich als een veel compactere auto door het stadsverkeer loodsen. Op de snelweg wordt de besturing zwaarder en een fractie indirecter, waardoor je ook op langere afstanden een bijzonder comfortabele cruiser hebt. Een mooie test voor de terreincapaciteiten van de hybride was de offroad-dag van de Land Rover Club Holland in Loon op Zand. Zonder enige twijfel stuur ik achter een rijtje geprepareerde Defenders het ruige terrein in. Ik zet de luchtvering omhoog, schakel de lage gearing in en zet de ‘Terrain Response’-knop op ‘mud’. Hiermee volgt de spierwitte Range Rover zijn illustere familieleden moeiteloos. Let wel, de 21 inch wielen met straatbanden stonden op normale spanning!

Range Rover Hybrid

De aandrijflijn gaat indrukwekkend met de diverse soorten ondergrond om. Het witte luxepaard verslindt moddersporen alsof het geasfalteerde wegen zijn. De echte test komt op een gladde en steile helling, waarbij vooral het koppel erg belangrijk is. De vochtige houten planken die je naar boven begeleiden zijn spekglad. De diesel is krachtig zat, maar het voorzetje dat de elektromotor hier geeft is zeker welkom. Ogenschijnlijk moeiteloos klautert de 2.394 kg zware Range Rover naar boven, waar veel geprepareerde Land Rovers meer moeite hadden om de top te bereiken. Bovenop de eigen voldoening kwamen het respect en de duimpjes van de diehards, die met modderige kleding en volledig aangepaste Defenders vol verbazing toekeken. “Hoe kan dat nou, met normale banden en zulke grote velgen?” was veelal de vraag. “Ja, die aandrijflijn.” antwoord ik vol overtuiging. “Die is fantastisch!”

Niets te wensen over

De Range Rover Hybrid is er vanaf 145.800 euro, hiervoor krijg je de uiterst luxe ‘Vogue’-uitvoering waar eigenlijk alle zaken die je nodig hebt standaard zijn. Wil je net dat beetje meer, een uitgebreidere kleurkeuze, meer lederen delen en extra verwennerijen? Dan heb je met de Autobiography-uitvoering zoals de testauto niets meer te wensen over. Wie zich graag laat rijden kan ook voor een vierzits-configuratie (3.870 euro) en een in het midden verlengde ‘longwheelbase’ (5.300 euro meerprijs) kiezen voor extra bewegingsruimte achterin. In de praktijk rijd je zonder veel moeite 1 op 13, dat is voor zo’n grote en vooral zware SUV een mooi verbruik. Met de 85 liter grote dieseltank heb je dan zomaar een actieradius van 1.100 kilometer, dus ook op vakantie sta je niet vaak aan de pomp.

Range Rover Hybrid

De über-SUV

De nieuwe Range Rover Hybrid is niet alleen een goed vermomde reislimo: hij staat ook zijn mannetje in het terrein en doet niet onder voor zijn broers. Sterker nog, de hybride aandrijflijn heeft zelfs voordelen tijdens het offroad rijden. Daarnaast biedt ‘ie hetzelfde comfort, een keurig verbruik, een grote actieradius en hoef je geen concessies te doen aan de binnenruimte. Met 340 pk en 700 Nm koppel is de Hybrid in de praktijk zowel krachtig als efficiënt. De Range Rover blijft een ontzettend fijne auto waar weinig op aan te merken valt. Goed, het multimediasysteem is hoognodig aan vervanging toe, maar daaraan wordt gewerkt. Hij biedt veel binnenruimte, comfort en een zeer soepele aandrijflijn. Wat mij betreft is het nog steeds de über-SUV, die ook écht presteert in het terrein.

Range Rover Hybrid

Auteur: Gregory Weller

Fotografie: Louis van Baar en Maxim Kuijper