Range Rover TDV8 vs. Evoque Coupé 2.2 eD4 2WD

21 april 2012

Autotest: Range Rover TDV8 vs. Evoque Coupé eD4

IJzersterk label

Was de naam Range Rover voorheen exclusief voor het topmodel, tegenwoordig is het een ijzersterk label voor diverse Land Rovers. De naam is uitgegroeid tot een submerk en bij het horen van de illustere woordencombinatie ‘Range Rover’ barsten de reacties los. De één vindt het geweldig, een ander heeft er niets mee. Door de komst van de Range Rover Sport breidde het klantenbestand al flink uit, maar de Britten vonden dat daar nog wel een schepje bovenop kon. Aangezien een groot aandeel Range Rovers zich in de stad verplaatst, zag men ruimte voor een kleiner model. Al bij de eerste schetsen van de Evoque, zoals de nieuwe Baby Range heet, was het publiek laaiend enthousiast. Hij kwam er dan ook écht, bijna identiek aan de concept car. Een mooie gelegenheid om just for fun de twee uitersten uit het Range Rover-gamma – de Evoque eD4 met voorwielaandrijving (!) en de Range Rover TDV8 – mee te nemen voor een reportage.

Range Rover TDV8 vs Evoque Coupé

  

De helft

Technisch mag de Evoque dan wel niets gemeen hebben met de grotere Range Rovers, deze Coupé-versie heeft qua ontwerp verdacht veel weg van de allereerste Range Rover. Een SUV met twee deuren, dat is waar het anno 1970 ooit mee begon en waar ze in 2011 weer mee op de markt kwamen. Wat afmetingen en gewicht betreft benadert de Evoque de eerste generatie Range Rover, die in liefhebberskringen als ‘classic’ wordt aangeduid. Uiteraard puur toeval, dat volledig is toe te schrijven aan veertig jaar technische ontwikkeling en veiligheidseisen. De ‘echte’ Range Rover is flink gegroeid en weegt nu een lieve 2.500 kg.

Range Rover TDV8 vs Evoque Coupé

Acht cilinders, vier deuren, vierwielaandrijving en een slordige 150 mille staan oog in oog met een tweedeurs, voorwielaangedreven en handgeschakelde vierpitter die in het geval van de testauto nog niet eens de helft moet kosten. Vooral het ontbreken van 4x4 zal de echte Land Rover-liefhebber pijn doen, terwijl milieufreaks in hun handen klappen met het daardoor verkregen groene milieulabel. Het gros van de Evoque-kopers zal het terrein niet opzoeken, maar in de stad de blits maken. Daar hoort natuurlijk geen door modder besmeurde koets thuis. Zolang het niet al te ruig wordt, kan de Evoque overigens ook met voorwielaandrijving prima zijn weg vinden buiten de gebaande paden.

Range Rover TDV8 vs Evoque Coupé

  

Top of the Range

In de top of the Range zit je letterlijk en figuurlijk op de troon. Je voelt je King of the Road en verheven boven het overige verkeer, als ware je onschendbaar. Door de lage raamlijn zit je als in de etalage. Zorg er dus voor dat je niet in je ouwe kloffie in de auto stapt, want je zit in de kijker. In de Evoque zit je dieper en is de raamlijn een stuk hoger, waardoor je als inzittende een stuk minder zichtbaar bent voor de buitenwereld. Niet erg, omstanders hebben toch veel meer oog voor de auto dan wie er in zit – wat een bekijks trekt de Evoque! Ik ben bij het tanken en parkeren meermaals aangesproken en gecomplimenteerd. Fietsers zitten achterstevoren op hun zadel en onopvallend in de file staan is er ook niet bij. Echt imponeren doet de Evoque niet met zijn afmetingen, het zijn de vormgeving en felrode lakkleur die bekijks trekken. De vraag is alleen hoe tijdloos het model zal blijven, bij de normale Range Rover blijkt dat na vier decennia meer dan snor te zitten. De laatste update heeft de Range Rover veel goeds gedaan. De moderne koplampen en hightech achterlichten geven ‘m net dat beetje extra. Overigens besloot Land Rover per modeljaar 2012 de grille van een lakzwarte rand te voorzien en de handgrepen voortaan in de carrosseriekleur te spuiten.

Range Rover TDV8 vs Evoque Coupé

  

Machtig gevoel

Een 4,4-liter dieselmotor met 313 pk sleurt het grote gevaarte voort, terwijl de Evoque met half zoveel motorinhoud wordt aangedreven door 150 dieselpaarden. Dat zegt nog niet alles, want de Evoque is bijna 1.000 kg lichter en komt prima vooruit met de eD4-motor. Het blok is gekoppeld aan een manuele zesbak die als een mes door de boter schakelt. Met hele korte en vloeiende slagen laat de bak zich in een ander verzet leggen. Bij 1.750 tpm wordt het riante koppel van 380 Nm afgegeven, waardoor de kleinste Range Rover schakellui te rijden is. Zelfs in de onderste toerenregionen geeft het blok weinig resonanties door. Pas als je goed doortrekt, merk je dat het een ‘slechts’ 150 pk sterke variant betreft. Vooral op de snelweg moet je soms een tandje terug om vlot in te halen. Eenmaal in de hoogste versnelling gaat het perfect en draait de motor bij 120 km/u slechts 1.900 tpm. Het opgegeven verbruik van 1 op 20 blijkt in de praktijk wel erg optimistisch, een beetje speels gebruik resulteerde in 1 op 11,4. Met een anticiperender rijgedrag en vroeg opschakelen consumeerde de Evoque iedere 14,9 kilometer een liter diesel. Ver verwijderd van de fabrieksopgave, desondanks een uitstekend gemiddelde.

Range Rover TDV8 vs Evoque Coupé

De dieselmotor van de Evoque is erg stil, maar een viercilinder produceert nou eenmaal geen interessante sound. Het geluid van eD4 verbleekt uiteraard bij de machtige TDV8, die ondanks zijn oliegestookte karakter fantastisch klinkt. Als je niet weet dat je met een diesel op pad bent, zou je blindelings zeggen dat er een benzinemotor onder de kap huist. Het gorgelende geluid dat bij accelereren het interieur binnentreedt geeft een machtig gevoel. Moeiteloos trekt de TDV8 de 2.480 kg zware Range Rover weg, alsof de opper-SUV de natuurwetten heeft omgekocht. Het is dat de begrenzer bij 210 km/u ingrijpt, de powerkoek is dan nog lang niet op.

Range Rover TDV8 vs Evoque Coupé

De achttraps automaat in het lucht(geveerde)kasteel schakelt zonder enige krachtsonderbreking en volledig schokvrij. Hij doet precies wat je wilt en speelt snel in op je rijstijl. Hierdoor houdt hij het toerental voor de rustige rijders lekker laag en zal ‘ie bij de sportievere rijder alerter reageren op het gaspedaal. Naar keuze kun je de draaiknop nog in ‘S’ zetten, waarna de automaat de toerenteller in een hoger gebied houdt. Bij 120 km/u draait de TDV8 een keurige 1.600 tpm, waardoor een grootse rust in het interieur aanwezig is. Het verbruik zal sterk van je rijstijl afhangen, met stevig doorrijden en ravotten in het terrein lag het gemiddelde op 1 op 8,1 – voor een auto met acht cilinders en dit gewicht een nette score. Op een snelweg- en stadstraject was 1 op 9,5 het gemiddelde, waarbij de maximaal toegestane snelheden zijn gereden.

Range Rover TDV8 vs Evoque Coupé

  

Echte rijdersauto

Het meest bijzondere verschil in rij-eigenschappen tussen beide auto’s is de besturing. De Evoque stuurt lekker direct en is goed te plaatsen in bochten. De weerstand in het stuurwiel is bovengemiddeld groot, waardoor je veel gevoel hebt. In combinatie met het communicatieve, maar gelukkig niet te stugge onderstel vormt dit een bijzonder fijne combinatie. De Evoque is wat dat betreft een echte rijdersauto, die de bestuurder actief bij het autorijden betrekt. In de Range Rover TDV8 Vogue gaat het er op een andere manier aan toe. Deze stuurt betrekkelijk indirect en in het stadverkeer met weinig weerstand. Met het oog op terreinrijden is hiervoor bewust gekozen. Door de grote stuuruitslag zul je minder snel je vingers bezeren als het stuur ‘terugslaat’ tijdens het verschalken van een kuil. Eenmaal op de snelweg wordt de besturing een stuk zwaarder, waardoor ‘ie niet zweverig aanvoelt. Wat ook opvalt is – in relatie tot zijn formaat – de relatief korte draaicirkel van 12 meter. Een Volkswagen Golf heeft bijvoorbeeld maar één meter minder nodig om dezelfde bijzondere verrichting te doen. Dat maakt de Range Rover ook in het stadsverkeer nog redelijk handelbaar. Zo’n enorme auto blijft natuurlijk verre van handzaam, maar de grote Brit is overal doorheen te loodsen. Door het grote glasoppervlak is de koets veel beter in te schatten dan die van de Evoque. In die laatste heb je echt parkeersensoren nodig, terwijl je de grote Range ook zonder die elektronische hulpjes gemakkelijk inparkeert. De grote welvingen aan weerszijden van de motorkap zorgen ervoor dat je de afstand perfect kunt inschatten.

Range Rover TDV8 vs Evoque Coupé

In tegenstelling tot het dynamische onderstel van de Baby Range is de luchtvering van de TDV8 een stuk zachter afgesteld. Werkelijk iedere hobbel of kuil wordt welhaast volledig weg gefilterd. Drempels kun je onverminderd hard nemen, zonder dat je het gevoel krijgt de auto te mishandelen. Onverharde wegen worden gladgestreken alsof je op de vers geasfalteerde A2 rijdt. Dit is echt een comfortabele cruiser die niet uitnodigt tot hard rijden. In korte bochten heeft de luchtvering er moeite mee om de koets vlak te houden. Je merkt dan echt dat je met ruim 2,5 ton op pad bent. In lange doordraaiers of bochten blijft de koets gek genoeg nog best vlak. Het lijkt er dan op of de luchtvering de krachten gelijkmatiger kan verdelen. Toch wordt hier het grote verschil tussen beide goed zichtbaar, de Evoque is echt op de sportieve rijder gericht.

Range Rover TDV8 vs Evoque Coupé

  

Onmisbaar

Uiteraard zijn deze twee auto’s niet één op één te vergelijken, maar ik deed het toch. Ze dragen hetzelfde luxe label en hebben net zoveel met elkaar gemeen als dat ze verschillen. Waar het ooit mee begon is uitgegroeid tot twee uitersten, een comfortabele grote terreinwagen en een dynamische compacte SUV. Wat rij-eigenschappen en looks betreft doet de grootste in dit geval het meest denken aan het origineel, waar de ontwerpers zich ook voor de Evoque door het oertype lieten inspireren. Land Rover speelt zodoende in op de wensen van de huidige kopers. De Evoque is een fraai modeaccessoire voor de vrouw des huizes, mensen die eens wat anders willen of (nog) niet over de financiële middelen beschikken om voor the real deal te gaan. De auto’s vertegenwoordigen twee werelden, maar zijn in deze tijd onmisbaar voor het Britse traditiemerk.

Range Rover TDV8 vs Evoque Coupé

  

Auteur: Gregory Weller

Fotograaf: Luuk van Kaathoven

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Bedrijfsnaam: Land Rover Nederland
Website-adres: http://www.landrover.nl
Adres bedrijf: Beesd

Motor en techniek:

Type: 4367 cm3 - V8 2179 cm3 - 4 in lijn met turbo
Max. vermogen: 313 pk bij 4000 tpm 150 pk bij 4000 tpm
Max. koppel: 700 Nm bij 1500 tpm 380 Nm bij 1750 tpm
Brandstof: Diesel Diesel
Aandrijving: Vier wielen Voorwielen
Transmissie: 8 v, automaat 6 v, handgeschakeld

Maten en gewichten:

Gewicht: 2480 kg 1595 kg
Bagageruimte: 535-1756 l 550-1350 l

Prestaties:

Topsnelheid: 210 km/u 180 km/u
0-100 in: 7,8 s 11,2 s

Verbruik:

Verbruik binnen beb. kom: 11,5 l/100km -,- l/100km
Verbruik buiten beb. kom: 8,2 l/100km -,- l/100km
Verbruik gecombineerd: 9,4 l/100km 5,0 l/100km
Verbruik CO2 uitstoot: 253 g/km 129 g/km

Prijzen:

Vanafprijzen: € 139.900 € 43.900
Prijs testauto's: € 157.660 € 67.200

Energielabel Energielabel