Opel Adam Rocks 1.0 Turbo 90 pk

12 januari 2015

  

Rockt Opel de Adam?

Met de Adam hoopt Opel dezelfde iconische status als de Mini en Fiat 500 te bereiken. Tot dusverre is dat niet gelukt, maar misschien dat een nieuwe turbomotor en een ruige topuitvoering daar verandering in kunnen brengen. De nieuwe Rocks-uitvoering geeft de Adam SUV-kenmerken, de gehele onderzijde en wielkasten zijn voorzien van een zwarte plastic rand. ‘Rockt’ Opel de Adam hiermee naar een hoger niveau?

Opel Adam Rocks

De ruige looks van de Opel Adam Rocks zijn uiterlijke schijn. De Rocks is niet geschikt voor terreinwerk, omdat vierwielaandrijving ontbreekt. Het is door de verhoging wel makkelijker om een stoeprandje of bospaadje mee te pakken. De zwarte kunststofdelen zijn ook niet nuttig in de stad, aangezien de openslaande portieren van andere auto’s nog steeds tegen het lakwerk aan kunnen komen. Opel spreekt zelf van een ‘mini cross-over’, maar in feite is de Rocks letterlijk en figuurlijk het hoogste uitrustingsniveau van de Adam.

Opel Adam Rocks

  

Stoffen schuifdak

Het interieur van deze Adam Rocks is mooi aangekleed met zwart leer op de stoelen, deuren, versnellingspook en het stuur. Dit zwarte leer is standaard, beige leder is een optie van 145 euro. Opel werkt het interieur verder af met zwarte dashboardpanelen. Al met al heeft de Rocks een mooi aangekleed binnenste. De mogelijkheden om te variëren en individualiseren zijn eindeloos, zodat elke Adam z’n eigen unieke looks en kleurencombinatie kan hebben.

Opel Adam Rocks

De knoppen op het stuur voelen niet zo degelijk aan en hetzelfde geldt voor de knoppen rondom het centrale scherm. Het navigatiesysteem is nodeloos omslachtig. Er is een speciale app voor nodig op je smartphone, welke ook nog eens veel opslagruimte inneemt. In de praktijk ben je dus al snel beter af met een TomTom of de standaard navigatiefunctie op je telefoon.

Opel Adam Rocks

Als Rocks krijgt de Adam standaard een groot stoffen schuifdak, leverbaar in bruin of het afgebeelde zwart. Het is eenvoudig te openen en sluiten, zelfs op hogere snelheid. Het geeft een heerlijk ruim gevoel en zorgt gewoon voor meer rijplezier, ook in de winter. Want mede door de standaard stoel- én stuurwielverwarming is het ook met temperaturen rond het vriespunt prima uit te houden met het dak open. Nadeel van het stoffen schuifdak is wel dat het lawaaiig is in de auto. Dit is voornamelijk merkbaar op auto- en snelwegen, maar ook in de stad komt meer geluid door dan wenselijk. De Rocks-uitvoering verandert niets aan de standaardstoelen die, hoewel ze een wat korte zitting hebben, prima zitten en voldoende steun geven. De ruimte achterin is krap en datzelfde gaat ook op voor de 170 liter grote kofferruimte, die ook nog een erg hoge tildrempel heeft.

Opel Adam Rocks

  

Koppelrijk

De nieuwe 1,0-liter turbomotor van Opel is een heerlijk blokje. De driecilinder heeft in deze uitvoering 90 pk en 170 Nm. Het karakteristieke driecilindergeluid ontbreekt, je zou bijna zweren dat je met een viercilinder te maken hebt. De motor is zeer koppelrijk, het maximale koppel is breed beschikbaar van 1.800 tot 4.700 toeren. Standaard wordt deze motor geleverd met een soepel schakelende zesversnellingsbak. Ook op de snelweg is er voldoende kracht aanwezig en zorgt de zesde versnelling ervoor dat het in het interieur lekker rustig is, doordat de motor slechts 2.500 tpm draait bij 120 km/u. De sprint van 0 naar 100 km/u duurt bijna 12 seconden. Toch voelt de 1.0 vlotter aan dus de 115 pk versie (ook leverbaar) is zeker niet noodzakelijk. Het testverbruik van 6,7 l/100 km (1 op 14,9) is uiteraard boven de fabrieksopgave maar acceptabel gezien de vele snelwegkilometers.

Opel Adam Rocks

De verhoogde vering maakt de Rocks redelijk comfortabel, maar zeker niet slap. Sterker nog, korte oneffenheden komen wel erg hard door in het interieur. Dat is overigens deels te wijten aan de korte wielbasis. De besturing is redelijk licht, wat in de stad bijzonder aangenaam is. De ‘city’ stand maakt de besturing nog lichter en handig tijdens het inparkeren. Het voegt echter nauwelijks iets toe aan de praktische bruikbaarheid van de Adam. Al met al maakt de combinatie van motor, versnellingsbak en onderstel van deze Adam Rocks een leuke en vlot rijdende auto.

Opel Adam Rocks

  

Sterkere aanbieding

De afgebeelde auto kost net iets meer dan 21.000 euro en dat is een hoop geld voor een kleine auto. De Adam Rocks is er vanaf 18 mille en is ook dan al behoorlijk luxe aangekleed. Het interieur ziet er mooi uit en Opel heeft zeker ook werk gemaakt van het uiterlijk. De voornaamste toevoeging van de Rocks zit ‘m in de nieuwe aandrijflijn, maar die is ook in de gewone Adam te verkrijgen nu. Die nieuwe driecilinder turbomotor rockt de Adam en maakt ‘m letterlijk en figuurlijk een sterkere aanbieding.

Opel Adam Rocks

  

Auteur: Jurjen van Rhee

Fotograaf: Elco van der Meer

Met medewerking van Opel Wander in Assen.

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Opel Nederland
http://www.opel.nl
Breda