Opel Corsa OPC vs. Renault Clio R.S. vs. Peugeot 208 GTi

18 januari 2016

  

Triotest: Renault Clio R.S. Trophy, Opel Corsa OPC, Peugeot 208 GTi by Peugeot Sport

Alle drie de auto’s in deze test zijn bijzonder. Ze zijn qua formaat wellicht bescheiden, hun prestaties liegen er niet om. In middelbareschooltermen is dit trio een stelletje luie havisten. Slim en krachtig genoeg voor een niveautje hoger, maar dat deert ze niet. Ze kozen er bewust voor om klein te blijven en maken zich niet druk om de grotemensenwereld. Ze doen alles op hun brede sloffen, zo houden ze tijd over. Tijd voor rennen, vliegen, draven. Om achter de meisjes aan te gaan. En vooral om te sporten, heel veel te sporten. Kortom: ze maken tijd voor plezier. Ik trek de stoute schoenen aan en ga met ze mee.

Plezier is dan ook precies wat dit illustere trio uitstraalt. Voor de foto’s stalde ik ze uit op het kletsnatte en ijskoude NDSM-terrein in de havens van Amsterdam. Ondanks de snijdende wind verwarmt de aanblik van dit trio mij: ook bij stilstand straalt de fun van ze af. De blauwe, de gele en de rood-zwarte zijn gezamenlijk om in te lijsten, maar toen ik de foto’s gemaakt had was dat niet wat ik deed. Nee. Ik sprong achter het stuur van de Corsa en vertrok. De twee andere auto’s en mijn inmiddels klappertandende collega’s achterlatend.

Hot Hatch triotest

Wie is de snelste?

Het duurt niet lang voor de gele Clio in mijn kielzog opdoemt. Ik schakel nog terug en geef gas om het gat weer te vergroten, maar de poging is tevergeefs. In de praktijk blijkt de Renault namelijk telkens weer de snelste. Dat dankt ‘ie vooral aan zijn automaat met dubbele koppeling, die hem zowel in deze test als ook in zijn klasse een buitenbeentje maakt. Naast de Opel heeft namelijk ook de Peugeot ‘gewoon’ een handgeschakelde zesbak. Lange tijd heb ik op het punt gestaan de keuze van Renault als beste te bestempelen. De bak is namelijk enorm verbeterd ten opzichte van het exemplaar dat wij eerder reden en bij dagelijks gebruik is zo’n automaat gewoon heerlijk. Zijn lot sloeg om toen ik écht stevig ging rijden en er enthousiast flipperend toch regelmatig ‘naast’ zat.

Hot Hatch triotest

Op het scherpst van de snede reageert de automaat - dan verplicht in manuele modus - namelijk nog nét niet direct genoeg op mijn commando’s. Maar laat ik eerlijk zijn: het is vooral de extra controle waarmee de handbakken zich onderscheiden. Op de bediening van de versnellingen heb ik nog wel wat aanmerkingen. Zo schakelt de Corsa kordaat, maar ook ietwat hakerig en de Peugeot juist lekker soepel, maar met vrij lange slagen.

Korte pootjes

Dit makke compenseert de tweekleurige Fransoos met z’n bakverhoudingen, want als enige van deze testauto’s zit dat bij de 208 GTi helemaal goed. Niet dat de anderen slecht zijn, integendeel, maar Peugeot Sport koppelde hem aan het fijnste motorblok. Als enige haal je ruim 100 km/u in de tweede versnelling! Dat maakt ‘m op de standaardsprint van 0 naar 100 wat vlotter dan de Opel. Goed, tegen de Renault (6,3 sec.) kan niemand op, maar zijn flipperbak heeft juist weer uitgesproken korte verzetten. Daarmee schakel je dus niet alleen snel, maar ook behoorlijk vaak.

Hot Hatch triotest

Al dat gegoochel met versnellingen heeft er wel voor gezorgd dat de bakken perfect bij de motoren passen. Zo levert de Renault het meeste vermogen (220 pk), maar in een relatief smal toerenbereik. Hij moet dus hard rennen op z’n korte pootjes. Niet dat er wat mis mee is, want hij doet het met verve. Voor de 207 pk sterke Opel geldt eigenlijk hetzelfde, al doet zijn blok wat atmosferischer aan en moet je ver doorhalen voor het maximale vermogen. Je merkt z’n karakter vooral op omdat je wat meer moet poken om ‘m alert te houden. De Peugeot biedt het mooiste motorkarakter. Als je denkt dat je alles al hebt gehad gooit de 208 pk (echt waar!) sterke 1.6 THP er nog een schepje bovenop waar de anderen buiten adem raken. Elke motor is zijn dus fijn op zijn eigen manier, maar de Peugeot wint deze ronde met een klepsteel voorsprong.

Hot Hatch triotest

De bocht in…

Het hard rechtuit-gedeelte hebben we nu gehad, tijd voor het échte werk. In bochten onderscheiden de mannen zich van de jongens en dat geldt zeker in deze test. Voor het onderstel van een goede hot hatch bestaat geen vaste formule, zo bewijzen deze drie fabrikanten. Zo heeft de Opel het hardste onderstel en is de Peugeot het comfortabelst. Renault nestelt zich daartussen en maakte daarmee het leukste onderstel. Want hoewel de Opel en Peugeot bijzonder goed en stabiel in de bocht liggen kun je de kont van de Clio vrij eenvoudig een stapje opzij zetten. Sneller? Nee. Veiliger? Nee. Leuker? Ja! Deze eigenschap geeft echt een behoorlijke meerwaarde en maakte de Clio tot meest speelse van de drie. Stiekem had ik eenzelfde onderstelkarakter bij de Peugeot verwacht gezien de ervaringen met de spectaculaire RCZ R, maar blijkbaar achtte Peugeot dat gedrag met ’n kortere wielbasis te riskant voor de 208…

Hot Hatch triotest

De remmen zijn bij alle drie de auto’s goed voor mekaar, het verschil zit ‘m vooral in het gevoel dat ze geven. De 208 GTi heeft de bijterigste exemplaren die even gewenning vergen, maar daarna wel heerlijk aanvoelen. Bij de Opel is de opbouw van remkracht het meest lineair. Hierdoor voelen ze in eerste instantie het minst adequaat aan, al verdwijnt dat gevoel snel naar de achtergrond wanneer je de Opel iets langer rijdt. Dan waardeer je deze keuze en ook op dit vlak zit Renault comfortabel tussen deze twee. Tot slot een tip van de Renault R.S. Monitor: ga je met de Clio het circuit op, verwijder dan de aerodynamische ‘flaps’ uit de voorbumper zodat de rijwind de voorremmen beter kan koelen!

Hot Hatch triotest

…en de bocht uit

Twee van de drie zijn voorzien van een hidden gimmick. Zowel de GTi (alleen de By Peugeot Sport) als OPC (als onderdeel van het Performance Pakket á 1.995 euro) is voorzien van een mechanisch sperdifferentieel. De Clio moet het doen met een elektronisch geregeld exemplaar: geen échte dus.

In het dagelijks gebruik voldoet dat en heb ik geen behoefte aan een mechanisch sperdif gehad. Dat kwam pas bij het échte boenderwerk. Daar merk je dat zo’n differentieel echt verschil maakt – what’s in a name. En hoe! Want ga je in de Opel of Peugeot midden in de bocht op het gas, dan wordt de neus daadwerkelijk naar binnen getrokken. De Fransoos doet dat erg enthousiast en laat dat soms vrij heftig voelen in z’n kleine stuurwiel, de Opel reageert iets voorspelbaarder. Niet zo spectaculair wellicht, maar het maakt het rijden van nette lijnen in eerste instantie wat eenvoudiger.

Hot Hatch triotest

Van gegoten tot bijna-gegoten

Nu je weet hoe de drie auto’s zich rijdend tot elkaar verhouden is het ook belangrijk te weten hoe je erin zit. Ook daar zijn de verschillen vrij groot. Zo monteert Opel, als enige, échte stevige sportkuipen met optionele (1.995 euro) lederen bekleding. Die zien er fantastisch uit en zitten ook zo, maar staan iets te hoog op hun rails voor de écht sportieve rijbeleving. Het interieur oogt en voelt van alle drie het meest zakelijk en degelijk, maar ook het minst sportief. Dat hebben de Fransen dan weer beter voor elkaar. Niet alleen ogen zij vanbinnen een stukje specialer, je kunt de eveneens zeer sportief gevormde, maar veel zachtere stoelen laag genoeg zetten. Daarbij is de R.S. Trophy meer een allemansvriend vanwege zijn traditionele stuurwiel en instrumentarium, al oogt zijn dashboard van de drie het minst voornaam.

Ondergetekende kan dankzij zijn relatief korte benen heerlijk sturen en tegelijkertijd de tellers aflezen in de 208, maar dat plezier is niet iedereen gegund. Wel strijkt Peugeot met de eer van het mooiste interieur. Het prachtig beklede stuurtje, de felrode vloermatten en het kunstleer met rode stiksels op het dashboard geven precies de sfeer die je in zo'n auto wilt.

Hot Hatch triotest Hot Hatch triotest Hot Hatch triotest

  

Als eerste bij de koffieautomaat

Tot slot nog een verplichte strofe over de dagelijkse inzetbaarheid. Op dat vlak wint Renault, en dik ook. Waar zijn tegenstrevers drie deuren hebben en niet met méér leverbaar zijn, is de Clio R.S. juist altijd een vijfdeurs. Op zich zit je in alle drie de hot hatches heel aardig achterin, maar het instappen is bij de driedeursvarianten niet bepaald handig. En met z’n automaat is de Clio de praktijk altijd de snelste en meest uitnodigende hot hatch. Hierdoor sta je met deze Renault waarschijnlijk altijd als eerste bij de koffieautomaat. Qua efficiëntie wint de Peugeot nipt, met een testgemiddelde van 1 op 11,5. Opel nestelt zich met 1 op 10,5 tussenbeide en de Renault eindigt met precies 1 op 10. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het altijd opzwepende karakter daar mede verantwoordelijk voor is.

Ook aan de prijskaartjes is geen ontkomen, want daar zijn behoorlijke verschillen zichtbaar. De twee Fransen ontlopen elkaar qua prijs in de basis amper 100 euro, de Duitser is ruim 1.000 euro duurder. Vink je wat opties aan zoals op de testauto, dan loopt de teller op naar maar liefst 39.270 euro! De Peugeot kan maximaal 34.780 euro kosten, bij Renault wordt het nooit gekker dan 33.705 euro.

Hot Hatch triotest

Maar wie wint er dan?

Het moment om een winnaar te kiezen heb ik lang uitgesteld. Voor elk van deze auto’s is namelijk wat te zeggen en de keuze maak je in de praktijk voornamelijk op basis van wat je zelf het belangrijkste vindt. In mijn geval zou de Peugeot 208 GTi de uitverkorene zijn. Hij verslaat de Clio nipt vanwege zijn sperdifferentieel in combinatie met de fantastische motor. Wanneer Renault de R.S. Trophy zou leveren met een sper zou de Clio hoogstwaarschijnlijk bovenaan eindigen vanwege z’n toegankelijke potentieel en het allerleukste onderstel. De Opel Corsa OPC eindigt in deze test onderaan, maar is zeker geen verliezer. Naar mijn smaak spelen het plankharde onderstel en vooral de hoge prijs hem parten.

Om even terug te komen op de inleiding: deze hot hatches slagen alle drie met vlag en wimpel. Mocht je zelf in de markt zijn voor zo’n compacte gifkikker, dan luidt mijn advies: ga proefrijden in álles wat dit segment kan bieden. Zelfs als je keuze al vaststaat is dat het leukste wat je jezelf cadeau kunt doen.

Hot Hatch triotest

  

Auteur en fotograaf: Elco van der Meer