Opel GT 1969 vs. Opel GT 2008

18 november 2012

Autotest: Opel GT 1969 vs. Opel GT 2008

Reïncarnatie

Kan iets dat 34 jaar afwezig is geweest in een andere gedaante terugkomen? Ruim drie decennia geleden verdween de GT uit het Opel-gamma, maar in 2007 stofte het merk de legendarische typeaanduiding af voor – oneerbiedig gezegd – een Saturn Sky met Opel-logo’s. Op het eerste gezicht hebben beide GT’s behalve hun naam vrijwel niets gemeen. Niet alleen is er qua uiterlijk geen gelijkenis, ook motortype en carrosserievorm zijn compleet verschillend. Het lijkt erop dat Opel de kans op een hommage aan zijn oercoupé liet schieten en de naam simpelweg recyclede om een roadster te verkopen. Ondanks dat de moderne GT inmiddels ook uit productie is, werd het toch eens tijd voor een rendez-vous.

Opel GT

  

Klassiek, zo is de ‘oude’ Opel GT het beste te omschrijven. Niet enkel qua status of leeftijd, maar vooral qua uiterlijke schoonheid. De schitterende lange neus en korte achterzijde met dubbele ronde achterlichten zijn zo klassiek als een Ferrari Daytona, maar dan bescheidener. Vanaf de spitse voorzijde welft de carrosserie in bolle en ronde vormen over de wielen en rondom het passagierscompartiment. Het loopt er inderdaad omheen, want bij het design in de jaren ‘60 werd het exterieurontwerp als het ware om de reeds voltooide binnenzijde getrokken. En dat is merkbaar, want je zit laag, erg laag. Zelfs bestuurders van hedendaagse lengte vinden er een fijne zitpositie en een schitterend uitzicht op de ‘druppel’ op de motorkap, waaronder een gedeelte van de 1,9-liter motor een plekje moest vinden.

Opel GT

Het dashboard is vooral rechthoekig, maar mét afgeronde hoeken. Het biedt veel aflegruimte voor zaken als mobieltjes. Vroeger geen issue, maar heden ten dage bijzonder handig. Direct achter het driespaaks houten stuur zitten twee ronde klokken voor snelheid (tot 240 km/u!) en toerental, aangevuld door drie kleinere klokken met een ampère-, oliepeil- en koelvloeistoftemperatuurmeter. Achter de voorstoelen is uiteraard geen plek voor passagiers, al bevindt zich daar een zeer acceptabele ruimte voor bagage. Daarmee doet de auto zijn naam als ‘Grand Tourisme’ alle eer aan.

Opel GT

  

Moderne tijden

Zodra de auto’s eenmaal naast elkaar staan blijkt de moderne variant qua uiterlijk toch overeenkomsten met zijn oervader te hebben. De weldadig welvende wielkasten met scherpe lijnen zijn ook terug te vinden op de 21e-eeuw-versie. Hetzelfde geldt voor de spitse en puntige neus, welke bij beide Opels in een bootachtige V-vorm eindigt. Het staat de GT zeker goed en terloops lijkt het wel alsof het nageslacht zich toch iets van zijn voorouders aantrekt. Min of meer toevallig, want de bastaardroots komen naar voren als blijkt dat zijn eigenlijke vader – de Saturn Sky – exact dezelfde trekken heeft. Goede genen overigens, want wat staat er een mooie auto. Een pikzwarte lak, een lage en brede carrosserie, een grote muil en dito uitlaten en wielen maken de GT tot een dikke auto, die in alles uitstraat een hele echte sportwagen te zijn.

Opel GT

Ook hier vinden we achter het in rood en zwart leder uitgevoerde stuurwiel twee klokken. De zitpositie is laag, waarbij je uitkijkt op een mooi dashboard met vooral harde materialen. Maakt overigens niets uit, want tijdens een lekker stuk sturen gaat de bestuurder zijn dashboard niet knuffelen. Aflegruimte is er overigens niet, zelfs geen minuscuul vakje. In een echte sportwagen behoort het om rijden te draaien en dát doet het. Bij de koude start komt er een heerlijke rochel uit de uitlaten en na het samenspel van een korte versnellingspook en precieze koppeling rijden we de auto rustig weg bij de liefhebbers van Opel-dealer Siton te Heerenveen, die hun showroomlieveling een dagje uitleenden.

Opel GT

  

Oldskool

En dan is het onder de motorkap en buiten warm genoeg om respectievelijk de voorzichtigheid en het dak van mij af te gooien, waarna de rechtervoet dieper naar beneden gaat teneinde de 2,0-liter turbomotor aan het werk te zetten. Een heerlijke ‘oldskool’-turbomotor, die bij 3.500 tpm pas echt lekker los komt en tijdens ‘gas los’ en schakelacties heerlijk fluit. Onder de 3.500 tpm voelt het blok zich minder op zijn gemak en is ‘ie ietwat nukkig en nors, maar de versnellingsbak is een heerlijkheid. Die schakelt lekker zwaar en trefzeker, dus even terugschakelen vormt geen straf. Het heerlijke geluid uit de uitlaten wordt als traktatie geleverd. De nieuwste GT rijdt stevig en zwaar en is hard gedempt en geveerd, precies zoals het hoort. Het onderstel biedt meer dan voldoende grip, wat uiteraard met behulp van de achterwielaandrijving en een flinke dot gas omgezet kan worden in een tractieloze status. De auto stuurt zwaar, maar precies en drukt op alle juiste ‘sportwagenknoppen’. Een sportwagen, dat is de GT zeer zeker. Wel een sportwagen met Opel-voordelen, want het verbruik bleef volgens de boordcomputer beperkt tot een zeer nette 10,1 l/100 km. Dat is mede te danken aan een hoogste versnelling met lange overbrenging, die ervoor zorgt dat de motor bij 120 km/u slechts 2.500 toeren per minuut draait.

Opel GT

  

Kronieken der beleving

Dan de Opel uit de jaren zestig. Vanaf het eerste moment dat Opel in 1965 het prototype tentoonstelde stal de GT liefhebbersharten. Gebouwd met voornamelijk onderdelen van ‘jan-boeren-fluitjes’-modellen verkocht Opel de GT voor een scherpe prijs. Ongeveer 100.000 exemplaren vonden een eigenaar, waarvan ruim de helft in de Verenigde Staten. Of dit te maken had met zijn Chevrolet Corvette-achtige uiterlijk is niet duidelijk, maar werkte de GT vast niet tegen. De 1,9-liter Opel Rekord-motor beschikte ooit over 90 pk en is in het onderhavige geval gekoppeld aan een drietraps automaat.

Opel GT

Met een dubbele sleutelconstructie – één voor contact en één voor de startmotor – start de viercilinder-lijnmotor met een heerlijke brul. Met een fijne ‘klonk’ wordt de voorwaartse versnelling geselecteerd en met een dot gas zet de GT zich in beweging. Wat een heerlijk pure auto. De snelheidssensatie is enorm, evenals de beleving. Met het raam een stukje open hoor je de motor gaan, de koets sidderen en registreren je oren geluiden die je in een moderne auto’s de kriebels zouden geven, maar bij zo’n klassieker horen als bier en worst. Je hoort de versnellingsbak – die zich letterlijk naast je rechterknie bevindt – zingen en de motor brult als ware het een halve Corvette-V8. Een blok die het zeer goed naar zijn zin heeft in de 900 kg wegende GT. Dit is het pure genieten.

Opel GT

Het lawaai stijgt exponentieel met de stand van de gasvoet. De toerenteller kruipt omhoog met het adrenalineniveau. De auto schudt, rilt, rammelt en beweegt, terwijl de naald van de snelheidsmeter zich nog nauwelijks heeft bewogen! Ik duik bochten door en de koets helt flink, maar de onbekrachtigde besturing laat via het schitterende houten stuurwiel weten dat het allemaal goed gaat komen en dat ik vooral moeten genieten. En dat doe ik zeker. Want waar vind je dit tegenwoordig nog? De mechanische geluiden en de klassieke schoonheid van het in Frankrijk bij Brissonneau & Lotz gemaakte koetswerk, gemengd met de sensatie van het rijden in een klassieker waarvan menigeen zich niet kan voorstellen dat ‘ie al ruim 40 jaar oud is – heerlijk.

Opel GT

  

Klassiek gegeven

Een directe vergelijking tussen beide auto’s is uiteraard oneerlijk. De moderne versie is sneller, stiller en zuiniger en op bijna alle objectieve gronden superieur aan zijn 40 jaar oudere naamgever. Geen verrassing, maar wat is nou hetgeen beide auto’s delen? Een aantal uiterlijke toevalligheden en de naam, dat is het eigenlijk. Deze Opels staan echter tezamen wel voor één ding: met gebruik van ‘gewone’ onderdelen uit het Opel/GM-rek kan ontzettend leuk spul gebouwd worden. Auto’s die niet gaan om simpel vervoer, maar het leuke in autorijden naar boven brengen. Voor die missie slagen beide auto’s glansrijk. Ondanks zijn heerlijke uiterlijk, gewillige onderstel en dito motor is de moderne variant niet degene die na een hele dag rijden met beide GT’s de meeste aandacht naar zich toe trekt en de grootste glimlach op het gezicht weet te toveren. Dat is de nestor, de naamgever, de oervader. De klassieke Opel GT.

Opel GT

  

Auteur: Jurjen van Rhee

Fotograaf: Elco van der Meer

Met dank aan Ron Lezwijn voor het beschikbaar stellen van zijn klassieke Opel GT uit 1969 en Siton Autogroep voor het beschikbaar stellen van de moderne Opel GT uit 2008.