Porsche 928 5.0 V8 GT

15 juni 2008

 

Vaarwel 911?

Het had weinig gescheeld, of de 911 zou begin jaren ‘80 niet meer bestaan. De toenmalige directeur van Porsche AG, Ernst Fuhrmann, vond dat de 911 maar een beperkte houdbaarheidsdatum had en moest worden opgevolgd door een ander topmodel: de 928. Deze werd in 1977 geïntroduceerd naast de 924 en de 911. De bedoeling was dat de 911 geleidelijk uit productie zou gaan. In eerste instantie leek dat geen slechte zet, want de 928 werd goed ontvangen door de pers en werd zelfs ‘Auto van het jaar 1978’! Nooit eerder had een sportwagen deze titel gekregen.

Porsche 928 GT

Voordat de 911-leveringen werden afgebouwd nam de Amerikaan Peter Schutz het stokje over van Ernst Fuhrmann. De heer Schutz had destijds gesprekken gevoerd met Porsche-klanten en –enthousiastelingen. Hij kwam er achter dat de Porsche liefhebbers nog helemaal weg waren van de 911 en deze ook wilde blijven kopen. Dus wat deed deze beste man? Hij zorgde ervoor dat de ontwikkelingen van de 911 gewoon door bleven gaan. Een goede zet bleek later, want de verkoopaantallen van de 928 hebben nooit de aantallen van de 911 geëvenaard.

 

Gran Turismo

Opvallend toentertijd was het bekend maken van een dergelijk grote (928 was langer dan de 911) sportwagen. Terwijl veel merken bij de introductie van de 928 niet zo happig waren op het ontwikkelen van snelle auto’s door de eerste brandstofcrisis, wereldwijde recessie en stevige Amerikaanse veiligheidsnormen, verraste Porsche vriend en vijand met een topper van een Gran Turismo.

In 1986 werd de uitgesproken look van de 928 gefacelift. Waar de eerste generatie van de 928 nog een subtiel rubberen spoilertje had op de dikke kont, kreeg de tweede generatie een flinke achterspoiler. Verder werden de (plastic) bumpers aangepakt en nog wat andere details aangepast. Ook kwamen er steeds meer uitvoeringen die de standaard 928 S4 moesten overtreffen. De snelste 928 werd de GTS, met maar liefst 350 paardenkrachten. Het model daaronder, waar ik mee reed, was de 928 GT, bouwjaar 1989.

Porsche 928 GT

De GT was de enige 928 die enkel met een handgeschakelde 5-versnellingsbak leverbaar was, die achterin in de auto geplaatst werd. Omdat de andere uitvoeringen alleen met automaat leverbaar waren, was het voor Porsche goedkoper om de bak achterin te lepelen. Bijkomend voordeel was de gunstigere gewichtsverdeling. Want terwijl bij de 911 de motor achterin ligt, ligt de watergekoelde motor van de 928 gewoon voorin de auto. Uiteraard worden de wielen wel achter aangedreven, net als bij de 911.

Porsche 928 GT

De GT heeft een aluminium 5.0 liter V8 met 330pk en een koppel van 430Nm bij 4100 toeren. Om de auto lichter te maken zijn de deuren, motorkap en de spatschermen vóór geheel van aluminium. Van stilstand tot 100km/u heeft de GT 5,6 seconden nodig. Tegenwoordig kan een Audi S3 dit kunstje bijna even snel, maar we moeten ons wel realiseren dat deze acceleratietijd 20 jaar geleden nog flink indruk maakte. Ter vergelijking: toentertijd zaten onder andere de Porsche 911 Carrera en de Ferrari Testarossa even snel op de 100. Wat nog meer indruk maakt is de topsnelheid van de 928: deze bedraagt namelijk 275km/u. De enige serieproductie auto’s uit die tijd die harder konden waren de Ferrari Testarossa, Lamborghini Countach en Aston Martin Vantage. Waar de twee Italianen vooral voor hogere snelheden leken te zijn gebouwd, was de 928 ook erg geschikt om heerlijk rustig mee te cruisen.

Porsche 928 GT

Samenvattend hebben we het hier dus over een achterwiel aangedreven Porsche met een aluminium V8 voorin en een 2+2 zitconfiguratie. Door Duitse bladen werd de 928 daarom wel eens de ‘Duitse Corvette’ genoemd, maar ook kreten als: “De beste Mercedes-Benz die Porsche heeft gebouwd”. Daarmee verwijzend naar zijn formaat en de V8 voorin. De 2+2 concurrenten uit die tijd waren o.a. de BMW M635 CSi, Ferrari Mondial 3.2 (al was deze een stuk goedkoper, hij was ook flink trager), Jaguar Sport XJR-S en de Mercedes-Benz 560 SEC.

Wat vond de pers van de 928? De pers was er dol op, vandaar ook de benoeming tot ‘Auto van het Jaar’. De 928 werd omschreven als relatief gemakkelijk te berijden en vergevingsgezind, mede door zijn uitzonderlijke sper. Het elektronische sperdifferentieel was hét paradepaardje van Porsche destijds. Als je namelijk met zo’n veelvermogende auto de grens gaat opzoeken - en dreigt te overschrijden - kan een bepaald wiel krachtenverspillend doorspinnen. En dat is nou net wat je wilt voorkomen, want dan verlies je, niet geheel onbelangrijk, grip. Waar de BMW 635 CSi een sper had die optioneel (standaard 25%) tot 65% kon gaan, kon de 928 tot 100% sper gaan! Voor dé optimale grip. Daarom kon je ook erg ver gaan met de 928 qua bochtenwerk. Hoe de 928 anno 2008 rijdt kom ik zo op terug.

 

Baden in luxe

Eerst is het tijd om achter het (karakteristieke) stuur te kruipen. De lederen sportstoelen omklemmen je meteen goed en willen je niet meer laten gaan. Op dat moment was ik blij met mijn smalle postuur, want je moet zeker niet te stevig zijn om erin te willen zitten. Kijken we even heel de auto door vallen een aantal zaken op. Allereerst de luxe! Elektrische lederen stoelen mét geheugenfunctie, climate control, stuurbekrachtiging, boordcomputer, elektrische ramen en spiegels (verwarmd), elektrisch schuifdak, bandenspanningcontrolesysteem(!) en een verstelbaar stuur. Maar niet zomaar een verstelbaar stuur: bij het verstellen beweegt de hele tellerunit mee. Net zoals we bijna twee decennia later zien bij de Nissan 350Z. Uiteraard voor een optimaal zicht op het overvloed aan tellers.

Porsche 928 GT

Zoals al gezegd beschikt de 928 over twee stoeltjes achterin (een volwassene wil je daar niet kwijt), met daarachter nog een relatief ruime kofferbak met een grote achterklep. Tevens vind je bovenaan de achterruit aan elke kant een zonneklep. Handig als de zon in je nek staat te schijnen. De handrem zit dan weer helemaal links van de bestuurdersstoel net als enkele knoppen. Die lijken zo hier en daar verspreid. Verder heb je ook nog koplampsproeiers tot je beschikking en ook ABS is standaard. Kortom, een hoop luxe, een veilig en goed onderstel en 330 pk’s onder je rechtervoet! Wat wil je nog meer? De 928 mag zich met recht een echte Gran Turismo noemen.

Porsche 928 GT

 

Top of the range

Tijd om te gaan rijden. Pook in z’n 1 of toch niet? Eerst eens goed kijken naar het schakelpatroon op de versnellingspook. Waar bij een normale auto de ‘1’ linksboven zit, blijkt hier juist de achteruit te zitten. Dus wil je de bak in z’n ‘1’ zetten moet je hem voor je gevoel eigenlijk in de 2e versnelling zetten. Uiteindelijk kom je uit in de 5, op de plaats waar je normaal gesproken de ‘6’ of ‘R’ aantreft. Schakelen met deze bak lijkt een gigantische ommezwaai, maar dat valt in de praktijk gelukkig wel mee. Je raakt er snel aan gewend, al zit je soms per ongeluk wat te lang in de 4e versnelling, omdat je het idee hebt al in de 5e versnelling te zitten. Gedachtegang achter dit onconventionele schakelpatroon heeft zijn achtergrond in de autorace sport. Bij circuitgebruik wordt de 1e versnelling eigenlijk alleen bij wegrijden gebruikt, maar gedurende de race verder niet. Schakelen tussen de ‘2’ en ‘3’ komt juist veel vaker voor en gaat gemakkelijker wanneer deze 2 recht tegenover elkaar liggen. Het wisselen van verzet zelf gaat overigens prima en met een fijne weerstand, het ‘klik-klak’-gevoel.

Porsche 928 GT

Waar bij moderne auto’s alles licht gaat en niet al te moeilijk, moet je bij de 928 meer aan het werk. De koppeling voelt zwaar en moet je flink laten opkomen om weg te rijden. In het begin reed ik nog even voorzichtig door een woonwijk en het schakelen wende al gauw. De auto heeft wel wat moeite met lagere snelheden, want dan kan hij nog wel eens wat schokkerig rijden. Het bekrachtigde stuur laat zich met veel gevoel bedienen. Geen één-vinger-stuurgedrag zoals veel hedendaagse auto’s kenmerkt. Stuurbekrachtiging is wel aanwezig, maar niet op een manier alsof het sturen er compleet mee is besmet. Gewoon met een goed en een beetje zwaar gevoel. In het begin rijden we in de ‘cruise’ mode. Even gevoel krijgen met de auto. Het blijkt nog best een comfortabele auto te zijn ook! Geen klapperende kaken, geen bibber in je stem als je praat tijdens het rijden over een klinkerweg, maar ook zeker niet té comfortabel. We rijden immers niet met een Amerikaanse sloep, maar met een rasechte Porsche.

Porsche 928 GT

Genoeg gecruised, eens kijken wat deze auto écht in huis heeft… Slechts één storende factor kon de pret nog een beetje bederven: dat was de climate control die niet werkte. Met als gevolg dat de hitte van de (altijd lekker klinkende) V8 zo het interieur binnendrong. En het was die dag al zo warm… Enfin, gas erop! De power die loskomt is geweldig. Vanaf 2000 toeren nooit een gebrek aan paardenkrachten en, niet te vergeten, het koppel. Eenmaal boven de 4000 toeren wordt het nog leuker, want dan krijg je nog eens een extra duw in je rug. Een blik op de snelheidsmeter geeft aan dat ik niet teveel fantaseer, want we rijden al veel te hard! Rotonde in zicht en daar maak ik mijn eerste fout. Bij het afremmen schakel ik te snel terug met als gevolg dat de versnellingsbak hevig protesteert. Het beste is om geen versnelling over te slaan bij het terugschakelen. Maar wat een bochtenwerk. De ‘100% sper’ is geen grap, je kunt serieus hard door bochten zonder dat de bomen langs de weg te dichtbij komen. De eigenaar zelf gaf zelf ook nog even een demonstratie van hoe hard de GT door bochten kan en dat ging wel eens gespaard met een kleine slik. Wat gaat dát hard...!

Porsche 928 GT

Maar oh, wat een vermogen! Het maakt eigenlijk niet eens zoveel uit in welke versnelling je zit, vermogen heb je nooit te kort. Het brandstofverbruik mag op zulke momenten je plezier niet bederven, maar tijdens sprinten zo’n 1 op 2 halen is toch wel een kleine tegenslag zullen we maar zeggen. Maar wat kun je verwachten? Al dat vermogen moet wel een gewicht van 1600 kilogram meezeulen. Voor de rest is het gewoon puur genieten, zelfs in een bezweet T-shirt.

 

Zijn tijd ver vooruit

Porsche 928 GT

Om de dag af te sluiten maakte de eigenaar nog een burnout voor de foto’s. Zonder gekheid: wat biedt zo’n Gran Turismo nog in deze moderne tijden? Simpel, je hebt een auto met een wegligging en techniek die ver zijn tijd vooruit was. Aan luxe geen gebrek en je kunt zelfs nog wat bagage achterin kwijt. Onderhoud en brandstofverbruik zijn wel zaken om rekening mee te houden, want een grote beurt met vervanging van de riem kan je zo duizenden euro’s gaan kosten. Maar al met al rijd je daarvoor nog steeds met een unieke (noem nog een auto waar de linkerbuitenspiegel hoger hangt dan de rechter) en exclusieve auto (wij reden met nummer 78), die topprestaties levert, zelfs naar hedendaagse maatstaven.

 

Auteur en fotograaf: Anton van der Wulp

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Erwin van Herel
Zuid-Oost Brabant

 

Motor en techniek:

4957 cm3 - V8
243 kW (330 pk) bij 6200tpm
430 Nm bij 4100tpm
Benzine
Achterwielen
5 v, handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

1600 kg
200 - 400 l

 

Prestaties:

275 km/u
5,8 s

 

Verbruik:

n.b.
n.b.
14,5 l / 100 km
n.b.

 

 

Prijzen:

€ 119.072
n.v.t.

 

Energielabel