BMW 640i Coupé High Executive

13 december 2011

Autotest: BMW 640i Coupé High Executive

Moulin Rouge

Het is opwindend, wild en sexy. Ik heb het niet over het gebouw met de rode windmolen op de voorgevel dat Parijs decennia geleden op de kop zette, maar over de nieuwe BMW 6 Serie Coupé. De Moulin Rouge is inmiddels een stuk minder spannend dan in de gelijknamige film, de nieuwste 6 Serie is met een krachtigere, zuinigere én goedkopere drieliter zes-in-lijn alleen maar aantrekkelijker geworden.

BMW 640i Coupé

 

Sex-appeal

De vorige BMW 6 Serie was duidelijk een gevalletje hate it or love it. De opgelegde kofferbak en eigenzinnig gevormde koplampen waren niet te missen handtekeningen van BMW’s ex-ontwerper Chris Bangle en van dat controversiële moest je houden. De nieuwe 6 Serie heeft aanzienlijk minder gewenning nodig en valt over het algemeen beter in de smaak. De grote coupé heeft wat unieke designtrekjes verloren, het sex-appeal is daarentegen flink vergroot. De rode lakkleur doet daarvoor een hoop, maar in de basis is het ontwerp simpelweg bijzonder geslaagd. Door zijn scherpe lijnen heeft de nieuwe Zes zelfs wat trekjes van de 8 Serie van zo’n twintig jaar geleden. In mijn ogen is dat inmiddels een echte klassieker, een status die deze 6 Serie ook in zijn mars heeft. Wát een beauty heeft BMW wederom geschapen.

BMW 640i Coupé

De 6 Serie is breder, langer én lager geworden en hoewel marginaal, dat is goed te zien. Uiteraard komt dat door een mix van slimme ontwerptrucjes, zoals het toepassen van brede achterlichtunits. Het zorgt er voor dat de 6 Serie Coupé er een stuk slanker en atletischer uitziet dan zijn voorganger. Niet geheel onbelangrijk is dat de auto in zijn geheel klopt. Precies datzelfde aspect geldt voor BMW’s van zo’n tien á twintig jaar geleden en dat maakt de nieuwe 6 Serie wat mij betreft net zo tijdloos.

BMW 640i Coupé

 

Match

Het binnenste kent weinig verrassingen, een vergelijking met de sedans uit München is snel gemaakt. Toch is dat geen bezwaar, want het ziet er hartstikke goed uit. De 640i is er vanaf een kleine 90.000 euro, maar deze testauto zit vol met lekkernijen. Zodoende kost dit exemplaar een lieve 132.000 euro. Slik! Dan mag je verwachten dat het interieur naar een hoger niveau is getild met bijvoorbeeld leder op het dashboard, het 5.000 euro kostende en uitmuntend klinkende audiosysteem van Bang & Olufsen en een gigantisch scherm voor het multimediasysteem. Klein nadeel: het dashboard wil wel eens hinderlijk in de voorruit reflecteren.

BMW 640i Coupé

Afgezien daarvan is het binnenste van de Zes een groots genot. De strook die de bestuurder en ‘zijn’ knopjes van de bijrijder scheidt, is voorzien van mooi leder en de witte stiksels matchen met het welhaast witte leer van de perfect zittende zetels. Met het middenconsole dat zich naar de bestuurder richt, creëert BMW een heus cockpitgevoel. Ondertussen zit je lekker ruim en comfortabel, zoals dat bij een gran turismo hoort.

BMW 640i Coupé

Ondanks dat de 6 Serie net zo lang is als de 5 Serie Touring(!), kun je achterin zitten wel vergeten. Met behoorlijk inschikken kunnen kinderen in de twee achterstoelen vertoeven, anders is het gewoonweg krap. De zojuist gepresenteerde vierdeurs 6 Serie Gran Coupé zal daar hoogstwaarschijnlijk verandering in brengen en de aanval op de succesvolle Mercedes-Benz CLS openen. Met 460 liter bagageruimte heeft de 6 Serie Coupé voldoende ruimte voor je Louis Vuitton-set en als je met BMW’s grootste coupé op wintersport gaat, is er als optie een skiluik.

BMW 640i Coupé

 

Klein aanvoelen

De 640i is de vervanger van de 630i uit de vorige modelreeks. Het betreft nog steeds een drieliter grote zes-in-lijn, maar dan wel met de nieuwe TwinPower Turbo-technologie. Simpelweg komt het er op neer dat de BMW dankzij een twin scroll turbo meer vermogen levert. Die turbo zorgt niet alleen voor meer souplesse, maar ook voor minder CO2-uitstoot. Bijkomend voordeel is dus dat de nieuwe 6 Serie theoretisch gezien zuiniger is en daarom ook nog eens een paar duizend euro betaalbaarder werd. De 640i levert een niet misselijke 320 pk bij 5.800 tot 6.000 tpm, terwijl het maximum koppel van 450 Nm tussen de 1.300 en 4.500 tpm beschikbaar is. Voldoende om de 1.735 kg wegende Beier in 5,4 seconden de 100 km/u aan te laten tikken, wat ‘m zomaar een seconde sneller maakt dan de 630i. En inderdaad, dat betekent veel fun en het doet je zelfs afvragen of 26.900 euro extra investeren voor de 650i met V8 niet een zotte beslissing is. Een achtpitter heeft natuurlijk het geluid als charmeoffensief, maar bij BMW blijft dat altijd redelijk beschaafd. En zo’n zes-in-lijn klinkt toch ook wel erg lekker, zeker als je de flippers achter stuurwiel ter hand neemt. Dan dreunen de twee uitlaten er lustig op los.

BMW 640i Coupé

Op de High Executive-uitvoering is Adaptive Drive en Dynamic Drive standaard. Zodoende geef je de BMW met een druk op de knop het gewenste karakter: comfortabel of juist sportief. De gaspedaalrespons, schakeltijden, mate van stuurbekrachtiging en het ESP (BMW noemt het DSC) passen zich direct op jouw keuze aan. Zoals het een GT betaamt, kun je comfortabel cruisen en zoals het bij BMW hoort, moet de auto ook kunnen sporten. En dat kun je, vooral door het Integral Active Steering. De achterwielen sturen dan in een hoek van maximaal drie graden mee. Hoe weinig dat ook mag lijken, het effect is bijzonder groot. Er zijn dermate kleine stuurbewegingen nodig om de Zes van koers te doen veranderen, dat het je regelmatig kan verrassen. Het effect is direct merkbaar: de BMW voelt beduidend kleiner aan dan ‘ie daadwerkelijk is en dat is knap voor een coupé van bijna vijf meter! Hoe dat rijdt? Heerlijk. De flinke koets duikt vliegensvlug een bocht in en korte bochten zijn een heerlijkheid om te nemen. Het stuurgevoel is er niet minder door geworden, dat gaat met veel precisie en gevoel. In Sport+ (en met de tractiecontrole uitgeschakeld) blijkt de 640i Coupé ook nog eens een heerlijke driftmachine te zijn. Dat verwacht je absoluut van een M3 of de komende M6, maar niet zozeer van deze ‘instapper’.

BMW 640i Coupé

Het is tegenwoordig niet meer heel spannend als een automerk claimt dat de opvolger zuiniger is geworden. Dat BMW er moeite voor doet is onder de noemer ‘ECO PRO’ al een tijdje zichtbaar. Rijdend in deze ecostand is een beetje als nippen aan een pul bier, het is niet bijzonder leuk maar je doet langer met een bepaalde hoeveelheid vocht. Met flink stoeien en sporten is een verbruik van 1 op 5 á 6 niet verwonderlijk, dat je met een rustige rechtervoet en kalme rijstijl met gemak 1 op 12 rijdt is dat wel. De automaat vliegt – zonder dat je het merkt – door de acht versnellingen heen en het start-/stopsysteem houdt eveneens het verbruik onder bedwang. Op het grote TFT-scherm wordt uitgebreid getoond wat je verbruikswaarden zijn en kun je ervoor kiezen dat de klimaatregeling automatisch energie bespaard door minder hard laten werken. Maar of je nou in ECO PRO-modus rijdt of een normale comfortstand, de 6 Serie toont dat je in alle rust en comfort van de BMW kunt genieten. Enkel wat windgeruis verstoort zo nu en dan het perfecte plaatje.

BMW 640i Coupé

 

Opwindend

Wie op zoek is naar een van alle moderne technieken voorziene en snelle GT die op afroep comfort of sportiviteit biedt, moet de nieuwe BMW 640i Coupé heel gauw op zijn verlanglijstje zetten. BMW heeft vaak genoeg bewezen dat ze auto’s van topklasse fabriceert. Dat zoveel goeds in een van de mooiste coupés van dit moment is gestopt, mag wat mij betreft een fantastische prestatie worden genoemd. Deze nieuwe 640i Coupé is niet alleen verdraaid goed, het zien van deze rode schoonheid maakt je bovendien hebberig. Want wat is ze opwindend, wild en sexy.

BMW 640i Coupé

 

Auteur: Anton van der Wulp

Fotograaf: Luuk van Kaathoven

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

BMW Nederland
http://www.bmw.nl
Rijswijk

 

Motor en techniek:

2979 cm3 - 6 in lijn met turbo
235 kW (320 pk) bij 5800 - 6000 tpm
600 Nm bij 1300 - 4500 tpm
Benzine
Achterwielen
8 v, sequentiële automaat

 

Maten en gewichten:

1635 kg
460 l

 

Prestaties:

250 km/u
5,4 s

 

Verbruik:

10,3 l/100km
6,0 l/100km
7,6 l/100km
177 g/km

 

Prijzen:

€ 90.736
€ 130.000

 

Energielabel