BMW ActiveHybrid 7

30 juli 2010

 

Over the top

Topklasse limousines vervullen een pioniersrol als het gaat om nieuwe geavanceerde technieken, die autofabrikanten in een later stadium ook voor de meer gangbare modellen bereikbaar willen maken. Hybridentechniek is daar welbeschouwd een uitzondering op. De revolutie begon immers met de Toyota Prius en vindt nu pas bij andere merken zijn weg naar grotere en duurdere modellen. Daar is dergelijke brandstofbesparende techniek misschien wel het hardst nodig en het meest rendabel. In limoland trapte Lexus af met de LS600h en was daar jarenlang alleenheerser, tot de recente komst van de Mercedes-Benz S400 Hybrid. Pas toen kon BMW niet meer achterblijven en werd de ‘Active Hybrid 7’ gelanceerd. Verplicht aan zijn stand, is dit meteen de snelste hybride die er te koop is. Met een twinturbo V8 benzinemotor is de uitgangspositie eigenlijk al over the top, vergeleken met de atmosferische zes- en achtcilinder van zijn concurrenten. Gecombineerd met de elektrische assistentie levert de aandrijflijn van deze Siebener een imposant systeemvermogen van 465 pk en een duizelingwekkende 700 Nm koppel. Uiteraard vergezeld door de claim van V12-prestaties voor een zescilinderverbruik. Gaat dit nog wel over zuinigheid, of koop je louter snelheid en een mooi label dat je vrijpleit van deze overdaad?

BMW Active Hybrid 7

 

Bevoorrecht

Zeker deze verlengde ‘Lang’ versie van de 7 Serie etaleert zijn topklasse aan omstanders. Hij is gemaakt voor de captains of industry, de elite van het bedrijfsleven. Je ziet het er aan af: niet alleen de auto, maar ook zijn eigenaar is in een bevoorrechte positie. De huidige generatie 7 Serie (intern aangeduid als F01/F02) kan wel op meer waardering voor zijn uiterlijk rekenen dan de vorige (E65). De lichtunits zijn minder afwijkend vormgegeven en de auto heeft een slankere lijn gekregen. De bekende nierengrill verschaffen het blok voldoende frisse lucht, als grote neusgaten boven zijn breed grijnzende zelfverzekerde gelaat.

BMW Active Hybrid 7

Als dit geen verlengde uitvoering was, dan zou je hem van een afstand bijna kunnen verwarren met de nieuwe 5 Serie. Ter hoogte van de hangrepen loopt een sierlijk uit de carrosserie uitstekende heuplijn, waaraan je hedendaagse BMW’s kunt herkennen. De achterlichten zijn egaal rood en branden met evenzo sierlijke LED-strepen. Het is vooral het massieve koetswerk, dat verder vrij is van enige opsmuk, waaraan je het formaat kunt aflezen. In het ‘Imperialblau’ metallic is het een chique en nog enigszins ingetogen verschijning, anders dan wanneer hij zwart of (erger) wit geweest was.

BMW Active Hybrid 7

Achter de onmiskenbare ‘Hofmeisterknik’ bevindt zich de ‘Active Hybrid 7’-typeaanduiding, uitgespeld in chromen letters. Weinig subtiel, maar je wilt toch graag goede sier maken? Dan is het te hopen dat men de rechthoekige stortkokers van uitlaten over het hoofd ziet, want die verraden de ware aard van dit model. Die is meer Active dan Hybrid, want volledig elektrisch rijden kan deze Zeven niet. Vreemd genoeg kan de vergelijkbaar gemotoriseerde en gelijktijdig geïntroduceerde Active Hybrid X6 dat wel (maximaal 2,5km en tot 65 km/u). De verklaring zit hem vooral in het feit dat die laatste meer plaats kan bieden aan de lithium-ion accu’s en daarmee meer capaciteit heeft. In de Zeven offer je maar een klein deel van de bagageruimte daaraan op, achter het linkerdeel van de achterbank. Zodoende blijft er een zeer bruikbare 460 liter over voor koffers en laptoptassen. Dat is meer dan de Lexus LS600h, die nog de oudere nikkelmetaalaccu’s heeft en ongeveer de helft van de kofferruimte opslokken. Dat heeft BMW (samen met Mercedes-Benz) beter voor elkaar.

BMW Active Hybrid 7

 

Vorstelijk

Tijd om in te stappen, als vanzelfsprekend neem ik links voorin plaats. De fotograaf gaat met een soortgelijk automatisme rechts achterin zitten, en geef hem eens ongelijk. Zowel voorin, maar met name achterin deze BMW is het genieten geblazen. Riante comfortzetels, ruimte in overvloed, grote multimediaschermen met iDrive-bediening en een eigen zon- en privacyverduistering van de ruiten. Tevreden nestelt hij zich in het zachte beige leder en zapt langs de zenders van de televisie. Hier ontbreekt het je werkelijk aan niets! Of toch? De stoelventilatie en massagestanden uit de Lexus LS600h hadden het luxegevoel kunnen vervolmaken.

BMW Active Hybrid 7

Voorin hoor je mij evenmin klagen, want ook daar zit je vorstelijk. De zitpositie is op alle denkbare wijzen elektrisch in te stellen, teneinde een ideale werkplek voor de chauffeur te creëren. De zachte zetels maken het tot een genoegen om lange afstanden af te leggen en ondersteunen uitstekend bij een meer dynamische rijstijl. Om het rijden nog verder te vergemakkelijken, zijn er diverse systemen om je bij de les te houden. De Head-Up display, die de snelheid en navigatie projecteert op de voorruit, zorgt ervoor dat je blik op het asfalt gericht kan blijven. De rijstrookassistentie houd je binnen de wegmarkeringen en mocht er iemand in je dode hoek rijden, dan attendeert een lampje je erop nog even niet van rijstrook te wisselen. Van de televisie krijg je rijdend alleen het geluid mee, de beelden krijg je alleen stilstaand te zien. Stiekem best jammer, maar wel zo veilig natuurlijk.

BMW Active Hybrid 7

De afwerking en het materiaalgebruik zijn van topklassenniveau, alles wat je aanraakt voelt hoogwaardig aan. De houten delen lijken ook echt een natuurlijke herkomst te hebben, in plaats van een glanzend plasticfabricaat. Toch blijft het binnenste van BMW’s ‘oberklasse’ niet geheel gespaard van kritiek, al gaat het om details. Zo zijn de in de sierlijsten geïntegreerde handgrepen niet intuïtief te vinden, waardoor het openen van de portieren niet als vanzelf gaat de eerste keren. Gooi je de deur vervolgens met een (te) zachte duw weer dicht, dan trekt de mechaniek hem zelf goed aan – dat is dan wel weer fraai gedaan. Verder was het een lichte teleurstelling dat de BMW maarliefst drie verschillende USB-sticks met MP3-tjes weigerde te lezen. De eerste de beste Hyundai doet dat wel, dus was ik aangewezen op mijn cd’tjes en de diverse radio- en tv-zenders. Verder niets dan lof over het multimediasysteem en het fantastische geluid dat uit de Harmon/Kardon speakers galmt. Genoeg daarover, de 7 Serie was immers al bekend, zijn nieuwe aandrijflijn is de echte noviteit waar ik graag meer over wil vertellen.

BMW Active Hybrid 7

 

Superieure aandrijflijn

Deze Active Hybrid 7 beschikt namelijk over een motorconcept dat het beste uit drie werelden lijkt te verenigen. Een V8 heeft van zichzelf natuurlijk al kracht in overvloed om een dergelijke sloep voort te bewegen, desondanks schroefde BMW er toch nog twee turbo’s op. Daardoor heeft hij niet alleen brute stootkracht bij hoge toerentallen, maar ook nog een vracht koppel onderin. Een turbogat is nauwelijks waarneembaar en dat is mede te danken aan de onmiddellijke koppelboost die de elektromotor genereert. Dit maakt dat de achtcilinder zo direct aan het gas hangt als een atmosferische motor en daarmee altijd vuurklaar is. Afhankelijk van de gekozen rijdynamiek, variërend van Comfort en Normal, naar Sport en Sport+, reageert hij met grote gretigheid op iedere stuiptrekking van je rechtervoet.

BMW Active Hybrid 7

Wat volgt is een verpletterende acceleratie, waarmee je iedereen die denkt een snelle auto te rijden kunt degraderen. Het mooiste is het verrassingseffect van de auto, in combinatie met de explosieve acceleratie die voortvloeit uit de zogenaamde ‘eBoost’. Zonder aarzeling laat de hybridentechniek tot 210 Nm extra trekkracht los op de achterwielen, waardoor hij zelfs de terugschakelende achttrapsautomaat te snel af is. Met het enthousiasme van een vuurpijl bij oud en nieuw gaat hij af. Wanneer de turbo’s op druk zijn en de cilinders gevuld volgt de genadeklap. Deze 7 Serie heeft, ondanks zijn gewicht, genoeg parate potentie om menig sportwagen af te schudden. Wat een verbluffende sensatie en dat met zo’n kinderlijk speels gemak. Een gevaar voor je rijbewijs en een beproeving van je zelfbeheersing. Er is maar weinig asfalt nodig om de Zeven in krap vijf tellen naar de honderd af te schieten en kort daarna de begrensde gentlemen’s agreement van 250 km/u in te laten denderen.

BMW Active Hybrid 7

Tijd om het wat rustiger aan te doen, want ook bij een meer onthaastte rijstijl heb je voordeel van de extra trekkracht die de hybride aandrijflijn voorhanden heeft. Slechts een toefje gas is al voldoende om vlot op te trekken, terwijl het toerental zelden boven de 2.000 tpm uitstijgt. Ter illustratie: in de achtste trap rijd je dan al 140 km/u. Bij een ontspannen 3.000 tpm kruis je met 200 km/u over het asfalt, alweer veel te hard. De automaat schakelt over met de zachtheid van een donzen kussen. Slechts tussen de eerste en tweede versnelling is een licht schokje voelbaar, wellicht vroegtijdige slijtage van een testmodel dat het bovengemiddeld zwaar voor de kiezen krijgt?

BMW-waardige rijdynamiek

Met de rijdynamiek, via de iDrive instelbaar, in Comfort word je in elk geval het meest aangemoedigd om als een chauffeur door het verkeer te zoeven. Daarbij vinden zowel ondergetekende bestuurder, alsmede mijn passagier achterin, dat we toch wel erg zacht over het asfalt gewiegd worden. Het lijkt hem toch niet helemaal te passen, ook in Normal is er voldoende rijcomfort voorhanden. Zelfs in Sport en Sport+ weet deze verlengde limo zijn gewicht en soepele karakter niet te kunnen maskeren, wat zich uit in een overhellende en doordrukkende 2145 kg. Toch biedt Sport wel de meest ‘optimale’ setting, zoals de uitleg in het centrale scherm belooft. In Sport+ moet je eigenlijk niet willen rijden, met alle elektronische hulpmiddelen uitgeschakeld gaan je achterbanden bij teveel enthousiasme in rook op.

BMW Active Hybrid 7

Bij de 7 Serie is bewust gekozen voor conventionele, weliswaar adaptieve, dempers ten faveure van de luchtvering die de concurrentie gebruikt voor haar topmodellen. Alleen deze Lang versie heeft luchtvering op de achteras, vooraan wilde men niet de afstandelijke rijervaring die vaak met een luchtgeveerd onderstel gepaard gaat. BMW staat voor ‘Freude am Fahren’ en daar mag het topmodel zeker geen uitzondering op zijn. Op dat vlak kan de dynamische rijder gerustgesteld worden, want deze 7 Serie heeft een eerlijk en zuiver stuurgevoel dat helder communiceert welke kant de 19 inch wielen op gaan. Desalniettemin is voor mij wel voelbaar dat de optie ‘Active Steering’ niet is aangevinkt. Dat was op de eerder geteste en technisch sterk verwante 5 GT wel aanwezig. Die toevoeging, zo kan ik uit ervaring melden, zou nog meer scherpte en (instelbare) weerstand kunnen bieden voor écht sportief sturen. De meesturende achteras die daarbij hoort vereist nog minder stuuruitslag. Bij het verdraaien van het uiterst vriendelijke geprijsde (€ 234,-) driespaaks sportstuur merk je namelijk toch duidelijk dat deze 7 een bovengemiddeld grote auto is, die minder geschikt is om mee te hoeken. Het kan dus nog beter, zolang je budget maar oneindig veel vinkjes op de optielijst toestaat. Gek genoeg was men de adaptieve cruise control, die zelf afstand houdt, ook ‘vergeten’. Een feature die bij dit type auto bijna niet meer is weg te denken, of ben ik gewoon zo verwend?

BMW Active Hybrid 7

 

Prestatiegericht

Tot nu toe heeft de ‘Active Hybrid 7’ veel indruk gemaakt, maar dat slaat vooral op het eerste deel van zijn typebenaming. Bij de actieve rijstijl waar hij zo toe uitnodigt, hoort namelijk niet het verbruik dat je van een ‘hybride’ zou verwachten. Het gemiddelde testverbruik van 1 op 7,2 is dan ook weinig representatief voor wat er mogelijk is, als je echt goed je best doet. Op constant snelwegtempo kun je namelijk zuiniger dan 1 op 11 rijden en als je rustig optrekt en de elektromotor zijn ding laat doen, dan kan de verbruiksmeter lang rond de 1 op 10 blijven staan. Het zullen echter alleen de beroepschauffeurs zijn die dat, mede omwille van de gemoedsrust van de persoon achterin, kunnen volhouden. Deze hybride draait in mijn ogen vooral om prestaties en niet om verbruik. Desalniettemin moet hij zeker in staat zijn zuiniger te kunnen rijden dan een conventionele 750i en hij zal zeker zuiniger zijn dan de slechts marginaal snellere twaalfcilinder 760i. Eigenlijk valt er geen andere reden dan status te bedenken, om voor de 0,1 seconde sneller naar de honderd sprintende twaalfcilinder te gaan. De markt voor die auto ligt vooral in Rusland en China, zo heb ik begrepen. In de praktijk zou het mij niet verbazen als de hyperalerte Active Hybrid aandrijflijn de twaalfcilinder te snel af zou zijn, bij een rollende start.

BMW Active Hybrid 7

Het start-stop systeem is eigenlijk het enige punt van kritiek, dat werkt niet zo feilloos als ik had gehoopt. Het treedt weliswaar op het juiste moment in werking, wanneer je het rempedaal wat dieper intrapt bij stilstand. De goedbedoelde intenties ten spijt, zo nu en dan was het hinderlijk hoe traag de motor daarna weer aansloeg. Tot overmaat van ramp neemt de koppelomvormer van de achttrapsautomaat ook nog even de tijd om ‘aan te grijpen’, waardoor je niet te vroeg op het gas mag gaan. Doe je dat wel, dan resulteert dit in een schok die door de aandrijflijn gaat. Je kunt dus beter niet vooraan staan bij het stoplicht wanneer de motor zichzelf uitschakelt, zo merkte ik al gauw in het gehaaste Rotterdamse stadsverkeer. Hierdoor blijft ‘perfectie’ voor de Active Hybrid een streven en niet het eindoordeel.

BMW Active Hybrid 7

 

Vleugels

Het testresultaat is wel een van de meest lovende in lange tijd. Wat een overweldigende alleskunner is deze BMW! Op vrijwel alle fronten overtuigt hij, maar nog wel het meeste met zijn Active Hybrid aandrijflijn. Die geeft deze 7 Serie vleugels en maakt hem arrogant snel. Veel dichter bij een privéjet komt een auto niet. De weldadige luxe, het dynamische rijkarakter en de hoge mate van comfort maken iedere rit tot een waar genoegen, voor zowel chauffeur als passagiers. Of het hybride label je vrijpleit van deze overdadige traktatie van luxe en snelheid, blijft discutabel. Ja, hij was nog onzuiniger geweest zonder hybridentechniek, maar echt zuinig is hij nog altijd niet. Alles staat of valt met de zelfbeheersing van de bestuurder. Die is wat mij betreft volkomen vrijgepleit als hij er met volle teugen van wil genieten.

BMW Active Hybrid 7

 

Auteur: David Joost Kamermans

Fotografie: Luuk van Kaathoven

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

BMW Nederland
http://www.bmw.nl
Rijswijk

 

Motor en techniek:

4395 cm3 - V8 twinturbo
342 kW (465 pk)
700 Nm
Benzine en elektriciteit
Achterwielen
8 v, sequentiële automaat

 

Maten en gewichten:

2145 kg
460 l

 

Prestaties:

250 km/u
4,9 s

 

Verbruik:

12,6 l/100km
7,6 l/100km
9,4 l/100km
219 g/km

 

 

Prijzen:

€ 145.495
€ 178.241

 

Energielabel