Burton Classic

17 november 2009

 

Duizend botswagenmuntjes

Aan de noordkant van Zuthpen ligt industrieterrein De Mars. Lange, rechte wegen, een sporadisch stukje groen en vooral kleurloze bedrijfspanden – een bedrijventerrein zoals er zo veel van zijn. Niets doet vermoeden dat hier een bijzonder, Nederlands bedrijf gevestigd is. Bij de grootste Nederlandse sportwagenfabrikant ooit, zoals ze zichzelf brutaal noemen, verwacht je misschien net wat meer bravoure. Naast een flink logo verraad enkel een flinke lading oude Eendjes, de belangrijkste grondstof voor deze carrosserier, dat hier Burton gevestigd is.

Als je binnenloopt zie je links en rechts mensen werken aan autootjes die zich in verschillende stadia tussen 2CV en Burton bevinden. Op sommige plaatsen staat slechts een bodemplaat met wielen, elders zijn bijna afgebouwde exemplaren te zien. Door een nauwe gang kom je in de knusse showroom. Dit is geen showroom met een enorme glazen pui en kamertjes voor verkoopbesprekingen, maar een plek waar tussen de nostalgisch ogende helmpjes en glimmende velgen Burtons in allerhande soorten en maten staan opgesteld. Sommige met glinsterende dashboardjes, anderen zijn iets spartaanser uitgerust. Half weggestopt onder een trap staat een door charme bijeen gehouden wagentje, gemaakt in kindermaten. Gemaakt door Iwan en Dimitri Göbel, eigenaren van Burton. Alleen wel toen ze respectievelijk zeven en negen jaar oud waren. Op het bod van duizend botswagenmuntjes zijn ze nooit ingegaan.

Burton

 

Bird

“Ons verhaal is begonnen met een beperking. Mijn vader is aan één arm verlamd, waardoor we hem van jongs af aan al hielpen in de werkplaats. Mijn broertje kon met drie, vier jaar al lassen. Als je daar zo aan denkt is het wel erg bijzonder, ja” vertelt Iwan Göbel. Met zo’n jeugd klinkt het starten van een onderneming als Burton niet eens zo bijzonder, maar dat is het natuurlijk wel. Zeker als je bedenkt dat de bank er geen geld in wilde steken. Geld werd verdiend met andere innovaties: “Het kruisurinoir, zoals die in veel grote steden staat, hebben wij ontworpen. We ontwerpen nu nog veel andere dingen. Je verwacht het misschien niet, maar je zit hier tussen 50.000 vibrators, in de vorm van opzetstukjes voor de elektrische tandenborstels”.

Met een zo klein mogelijk aantal aanpassingen van een alledaags product een stuk plezier en beleving maken is de truc die ook is toegepast op de Burton. Op het onderstel van een Citroën 2CV werd door Dimitri, afgestudeerd aan de kunstacademie, een eigen carrosserie ontworpen. Doordat de auto slechts voor één derde verandert, blijft het voor de RDW een Eend. Wanneer de donor ouder is dan vijfentwintig jaar, dan blijft de auto daardoor vrijgesteld van wegenbelasting en is hij goedkoop als klassieker te verzekeren, terwijl de goede eigenschappen van een Eend behouden blijven.

Burton

De eend is, volgens de Göbels-broers, de ideale basis. Doordat er nog steeds erg veel van de ruim vijf miljoen gebouwde Eendjes voor handen zijn, is de onderdelenvoorziening geen probleem. Bovendien is het ook een lichte auto, ideaal voor een sportieve tweezitter. Na de transformatie wegen ze volgens Burton zelfs nog een derde minder. Erg weinig, aangezien het origineel slechts 560kg weegt. Dat heeft niet alleen positieve gevolgen voor de wegligging, maar ook voor het verbruik. Een niet opgevoerde Burton moet 1 op 20 kunnen halen, waardoor het al helemaal een voordelige auto wordt. De 2CV is ook de naamgever van het product van de Göbels. Een Eend is natuurlijk een vogel, wat in het Engels wordt vertaald als bird. In de naam Burton is dat woord duidelijk terug te horen. Bovendien is het woord in vele talen gemakkelijk uit te spreken.

 

Naar eigen smaak

Elke Burton is uniek. Het is niet uniek dat er wielen besteld kunnen worden die het beste bij je smaak passen, maar dat de body in 1600 kleuren te bestellen is kan met recht uitzonderlijk genoemd worden. Daarnaast kunnen de spatborden vervangen worden door cycle wings die meedraaien met de voorwielen, de dashboardjes zijn naar eigen smaak en budget in te vullen, er zijn drie soorten voorruiten en er kan gekozen worden voor een softop of een hardtop dak. Het levert de meest smaakvolle, glimmende creaties op.

Burton

De eerste Burton waar ik aan mocht ruiken was precies het tegenovergestelde. Het rood was wat vaal geworden en op sommige plekken zaten rare, nutteloze gaten in de carrosserie. “Ik ben geen poetser”, merkt Iwan Göbel er over op. Het is zijn privéauto. Nu is de kans dat de CEO van Ford zijn eigen auto uitleent klein, maar helemaal als dit het allereerst gebouwde T-model zou betreffen. Nu is het historisch belang van de Burton 0001 wellicht iets kleiner, maar het maakt mijn zenuwen er niet minder op. Na 180.000 kilometer als Eend zijn er nog 215.000 gevolgd als Burton. Bijna alle innovaties zijn op deze auto getest, en nu test ik ‘m.

 

Heerlijke sports tourer

Alhoewel je een Burton nieuw kunt kopen, rijdt het als een oude auto. Dat begint met de schaal. Je zit laag, alles wat je onderweg tegenkomt lijkt enorm. Het onverwacht prettig zittende bankje is zo smal dat het je ertoe verplicht schouder aan schouder te zitten met je bijrijder. Gezellig als je met een goede vriend op stap bent, romantisch als je vriendin of vrouw naast je plaatsneemt. Alleen de bagageruimte is met 710 liter groter dan je verwacht, maar de rest aan de auto is ook net wat kleiner dan je gewend bent. Mooi voorbeeld daarvan zijn de kleine, iele ruitenwissertjes die in al hun snoezigheid nauwelijks op hun taak berekend lijken. Net als bij veel klassieke auto’s.

Burton

Opvallender dan dit soort authentieke details is dat de auto ook oud voelt en ruikt. Het is dezelfde geur zoals je in een mooie Fiat 500 uit de zestiger jaren aantreft. Dat is niet het soort ouderdom wat je aantreft als je een grafkelder inloopt, maar de antieke ervaring van een nog werkende stoommachine. Dat gevoel is even wennen, wanneer je al lang niet meer geconfronteerd bent met de meest mechanische kant van autorijden. Illustratief daarvoor is de manier van schakelen. Het schakelpatroon is niet alleen anders dan het gebruikelijke H-patroon met de rechtopstaande pook, er is ook nog eens enige kracht bij nodig. De schakelstang verdwijnt onder het dashboard, de één zit linksonder. Door de pook een stukje vooruit te duwen, dan naar rechts te kantelen en daarna omhoog te duwen schakel je de tweede versnelling in. Het is een tamelijk gecompliceerde polsbeweging die wat gewenning vergt. Tegelijk mag je er niet te lang over doen, want als de auto teveel vaart mindert kom je in een te laag toerental terecht. In nummer 0001 betekende dat het naar 652cc opgeboorde tweecilindertje al sputterend aangaf dat je ‘m geen plezier doet, zoiets als soepelheid onderin is niet aan ‘m besteed. Je moet je wel wat inspannen. Een genoegen als je van autorijden houdt.

Burton

Het kleine motortje is niet meer origineel Eend, maar voelt als je ‘m op toeren rijdt wel razendsnel aan. Echt snel is de Burton natuurlijk niet, met een topsnelheid waarbij je de maximumsnelheid op de snelweg overschrijdt mag je blij zijn. Maar absolute snelheid is ook niet het punt. De relatieve snelheid is enorm. Als je kiest voor de lage voorruit heb je de wind vol in je gezicht, bij de hoge voorruit lekker door je haren. Zodra je, bij dit wat opgevoerde exemplaar, alle vijfendertig pk’s aanspreekt dan roffelt en pruttelt het machientje er heerlijk op los. Vanaf zo’n vierduizend toeren klinkt de auto zoals kinderen een machinegeweer na doen. Laat het gas los, en al ploffend minder je vaart. Doordat alles zich vlakbij bevind, niet gehinderd door lagen isolatiemateriaal, zit je letterlijk middenin de actie. Door het ontbreken van stuurbekrachtiging moet je echt kracht zetten bij het sturen, door het geheel ontbreken van steun op het bankje een beetje meehangen in de bocht. Het is een sportieve auto.

Verwar dat niet met het begrip sportauto. Dat is de Burton niet. Ga je echt hard rijden, dan lijkt de auto wat stuiterend door de bocht te gaan. De voorwielen kantelen behoorlijk, en dat levert natuurlijk geen optimale wegligging op. In wat kortere bochten voel je duidelijk dat de auto niet harder kan, maar spannend of sportief is het niet. In wat langere, vloeiende bochten komt de auto het best tot z’n recht. Samen met de auto en je passagier in de bocht hangend, terwijl je enige kracht moet zetten om via het onbekrachtigde stuur de auto in de juiste richting te sturen. Het is ook zeker geen oncomfortabele auto. Natuurlijk, als je de hardtop hebt gelaten voor wat het is dan voel je de wind door je haren en als het regent word je nat. Maar het onderstel is voldoende zacht om eigenlijk alle hobbels en gaten tot zeer acceptabele proporties te verminderen, zonder dat de auto nadeint. Het is een heerlijke sports tourer, een auto waarin je vrolijk rond rijdt.

Burton

 

Puur autorijden

Het is bijzonder dat een Nederlands bedrijf er in is geslaagd om een eigen auto in de markt te zetten, zonder er een filantropische instelling van te maken. Rond het moment van schrijven zal Burton haar duizendste auto voltooien. Dat is bedrijfstechnisch een prestatie, maar het is misschien nog wel een grotere prestatie dat het zo’n leuke auto is geworden. Als je dapper genoeg bent koop je voor vierduizend euro een bouwpakket. Mocht je net als ondergetekende twee linkerhanden hebben die enkel kunnen typen, dan is het goed om te weten dat Burton vanaf elfduizend euro de auto van je dromen in elkaar zet. Bijna het dubbele uitgeven kan ook, als je genoeg opties wil. Het levert allemaal nieuwe, unieke creaties op. Creaties waar je vrolijk van wordt. Een sportauto is de Burton niet, maar wel een zeer sportieve toerauto. Een auto die je alle sensaties van puur autorijden biedt, en tegelijk geriefelijk tochtjes laat maken. Als je van autorijden houdt, dan moet je wel van de Burton houden.

Burton

 

Auteur: Jelmer Staal

Video en stills: Hans Dijkman

 

Get Adobe Flash player

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Burton Car Company
http://www.burtoncars.nl
Zutphen

 

Motor en techniek:

652 cm3 - 2 in lijn
26 kW (35 pk) bij 5750 tpm
40 Nm bij 3500 tpm
Benzine
Voorwielen
4 v, handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

480 kg
710 l

 

Prestaties:

140 km/u
12,0 s

 

Verbruik:

-- l/100km
-- l/100km
5,0 l/100km
-- g/km

 

 

Prijzen:

€ 3.695
€ 14.000

 

 

Energielabel