Cadillac SRX 3.6 V6 2WD Elegance

20 december 2007

 

Introductie

De Cadillac SRX is een buitenbeentje op de Europese markt, in het segment waarin de SRX zit is veel hevige Europese concurrentie in de vorm van de Mercedes M-Klasse, BMW X5 of Volkswagen Touareg. Sinds het jaar 2004 is de Cadillac SRX op klantenjacht in Europa, met een relatief tegenvallend resultaat. Wij Europeanen houden immers niet van grote benzinegestookte Amerikanen, in de afgelopen jaren bestond daarom de doelgroep in Europa van Amerikaanse automerken voornamelijk uit een kleine groep liefhebbers. Ook op de thuismarkt van Cadillac had het luxemerk van GM last van tegenvallende verkoopresultaten, Cadillac gooide daarom aan het begin van de 21ste eeuw het roer om en kwam met een nieuwe aansprekende designfilosofie, genaamd Art & Science.


Midden 2007 werd de Cadillac SRX op een paar belangrijke punten aangepakt. Zo is de SRX vanaf dit jaar voorzien van een geheel nieuw interieur dat het nogal gewaagde interieur uit de eerste serie heeft vervangen. Aan het exterieur is gelukkig niets veranderd, dit was met zijn markant design juist het belangrijkste verkoopargument. Onderhuids is de SRX ook op een paar belangrijke punten aangepast, deze aanpassingen zijn deels speciaal voor de Europese markt doorgevoerd. Het doel van de meeste aanpassingen is dan ook het beperken van het brandstofverbruik, want een dieselmotor is nog steeds niet leverbaar in de SRX. De meest rigoureuze aanpassing is in het aandrijfsysteem te vinden, de SRX is namelijk vanaf dit jaar ook leverbaar met alleen achterwielaandrijving in combinatie met de instapmotor. Bovendien is de nieuwe versie scherp geprijsd, des te meer een reden om de vernieuwde Cadillac SRX aan een test te onderwerpen.


Exterieur

Cadillac noemt de SRX heel bewust en vol met vertrouwen een cross-over, hiermee onderscheid de SRX zich een stuk meer van de gangbare SUV’s in dit segment. Toch zal een gemiddelde huisvader het verschil tussen een cross-over een SUV niet zien. BMW is hierbij met zijn nieuwe X6, een zogenaamde SAC, beter geslaagd. De SRX verschilt echter op veel punten van een gewone SUV, ook aan het exterieur is dit deels te zien. De SRX is lager en langer dan een gemiddelde SUV uit het luxe segment, de SRX is een soort mix tussen een stationwagon en een SUV, vandaar ook de toepasselijke benaming cross-over. Cadillac was in 2004 trots op het feit dat haar SRX dit nieuwe segment als een van de eerste auto’s aanboorde. De daarna verwachtte vloedgolf van cross-over modellen van andere merken liet echter lang op zich wachten, pas in het laatste jaar waagde het Koreaanse SsangYong zich er ook aan met de Actyon. Deze is echter, net als de nieuwe BMW X6, uit heel ander hout gesneden. Ssangyong en BMW hebben voor een heel andere aanpak van het cross-over segment gekozen, daar waar de SRX namelijk een mix tussen een stationwagon en SUV is zijn de andere twee juist een mix tussen een SUV en coupé. Vooralsnog is de SRX daarom in zijn specifieke soort dus nog steeds uniek.


Toen de Cadillac SRX in 2004 op de markt kwam was het publiek sterk onder de indruk van het design, en dat is nog steeds niet veranderd. Van welke hoek je de SRX ook bekijkt, overal zijn heldere lijnen in combinatie met scherpe hoeken en vouwen te zien. Het meest in het oog springend zijn de verticale koplampen en achterlichten, waarbij de achterlichten ook voorzien zijn van kenmerkende LED techniek. Inmiddels zijn wij Europeanen enigszins gewend geraakt aan het Art & Science design van Cadillac, mede doordat er steeds meer Cadillac’s in Europa op de weg verschijnen. Toch blijft het merk redelijk exclusief in Europa, de grote massa kiest in het topsegment nog steeds voor de merken uit München, Ingolstadt en Stuttgart. De Cadillac SRX wordt nog steeds door de grote groep kopers over het hoofd gezien, of simpelweg genegeerd, ondanks zijn gewaagde design.


Het feit dat het exterieur van de SRX tijdens de facelift van dit jaar ongemoeid is gelaten spreekt boekdelen. Het design van de SRX oogt nog steeds goed en actueel, er is geen ouderdom aan te zien. Het design is dan wellicht eigenzinnig en gedurfd, dit heeft echter zijn vruchten afgeworpen. De SRX heeft nog steeds een sterk een krachtig design, een facelift van het exterieur zou jammer van de tijd zijn geweest. Vanaf dit jaar is als optie ook een Sport pakket leverbaar, hiermee wordt het karakteristieke design van de SRX nog meer onderstreept. De SRX wordt dan namelijk voorzien van sportievere bumpers, side skirts en bijpassende velgen. Ook zonder dit pakket is de SRX een aandachtstrekker, een nekkendraaier. Door zijn spraakmakend design valt de SRX in het verkeer erg op, ondanks de grijze Light Platinum lak. We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen het prettig vindt om continu op te vallen, zich onopvallend door het verkeer bewegen met de SRX gaat nauwelijks. You hate it or love it, het is een kwestie van smaak. De meeste Cadillac kopers kiezen echter bewust voor het merk, juist om uit de grijze massa naar voren te treden. En dat lukt prima met de SRX.

Omdat de SRX hoekig is vormgegeven is de voorkant goed op lengte en breedte in te schatten. Voorruit inparkeren vormt daarmee geen probleem, achterruit parkeren echter wel. Ten eerste is de SRX vanaf de B-stijl voorzien van donker getint privacyglas, wat het uitzicht naar achteren niet echt bevordert. Ten tweede is de achterruit nogal laag en breed uitgevallen, hier gaat duidelijk vorm boven functie. De SRX is echter van een hele goede set parkeersensoren voorzien welke hun werk uitstekend doen. Gek genoeg zitten er geen parkeersensoren aan de voorkant, wat in dit segment nogal onverwacht is. Gelukkig zijn deze aan de voorkant zoals gezegd niet echt nodig, een echt gemis vormen ze daarom niet.


Verder is de Cadillac SRX voorzien van grote spiegels, ondanks dat is de dode hoek echter nog steeds aanzienlijk. Deze spiegels zijn standaard elektrisch verstelbaar en inklapbaar, echter niet verwarmbaar. Dat laatste is ook niet als optie te koop, vooral door de grootte van de spiegels is dit een echt gemis bij regenachtig weer. Regendruppels verdampen daardoor niet en zorgen daarmee voor een slechts uitzicht naar achteren tijdens het rijden. De linker spiegel is samen met de binnenspiegel automatisch antiverblindend, het systeem werkt goed en onopvallend. Ook deze functie is standaard op de SRX aanwezig, terwijl er bij de concurrentie daarvoor vaak astronomische bedragen extra op tafel moeten worden gelegd. Vermeldenswaardig is verder nog de Follow me home verlichting, welke uiteraard ook standaard aanwezig is. Tijdens het ontgrendelen van de Cadillac gaat de gehele exterieurverlichting branden. Amerikanen houden van overdrijven, en dat is te zien ook. Aan de ene kant is dit reuze handig, aan de andere kant lijkt de SRX dan mede door zijn bi-xenonlampen en LED achterlichten op een kermisattractie. Onopvallend wegrijden wordt hiermee tot een onmogelijke taak, tegelijkertijd zal de buurman bijna ontploffen van jaloezie.


Interieur

De belangrijkste wijziging tijdens de facelift van 2007 is het volledig nieuwe interieur. In tegenstelling tot de meeste andere fabrikanten, die tijdens een facelift meestal een extra sierstrip hier en daar plaatsen, pakte Cadillac het interieur met beide handen aan. Het resultaat is een geheel nieuw interieur voorzien van betere materialen en een hogere kwaliteitsindruk. Het nieuwe interieur is daarnaast veel stijlvoller dan het oude, wat in sommige opzichten uit steen gehouwen leek door de extravagante vorm van de middenconsole. Het nieuwe interieur straalt een chique sfeer uit, welke versterkt wordt door de dikke lederen bekleding en de houtenpanelen op het dashboard. Ook de middenconsole oogt nu veel rustiger, bovendien past deze nu beter in het tijdsbeeld en de rest van het interieur. In het interieur zijn geen vreemde geluiden zoals piepjes en kraakjes hoorbaar, toch sluiten niet alle naden goed op elkaar aan. De algemene afwerking is echter dik in orde.


Een goede zitpositie vinden is dankzij de elektrisch verstelbare bestuurdersstoel een eitje. Onze testauto was daarnaast nog voorzien van het Seating package, een pakket met onder andere elektrisch verstelbare lendensteunen voor de voorstoelen en een elektrisch verstelbare passagiersstoel. De stoelen ,die standaard bekleed zijn met dikke lederen bekleding, zitten uitstekend, zij bieden ook in snel genomen bochten voldoende steun. De elektrisch verstelbare lendensteun is een welkome aanvulling, tijdens lange ritten behoren rugklachten daarmee tot de verleden tijd. Verder is er genoeg interieurruimte aanwezig in de Cadillac, het interieur mag zelfs riant genoemd worden. Daarnaast zijn er voldoende opbergvakken aanwezig in het interieur, onder andere een slim vak achter een houtenlijst in het dashboard. Zowel voor- als achterin zijn grote bekerhouders geplaatst.

Dat Cadillac werkelijk aan iedereen gedacht heeft bewijst het Luxury package, waarin onder andere een aparte derde airconditioning voor de achterinzittenden en elektrisch verstelbare pedalen zijn opgenomen. De elektrisch bedienbare pedalen zijn een unicum in deze klasse, hiermee is het mogelijk de pedalen in lengterichting te verstellen. Deze functie is vooral handig voor kortere mensen, die daarmee een betere zitpositie kunnen instellen. De aparte derde airconditioning is echt alleen een airco, en dus niet een extra verwarming bijvoorbeeld. Deze is zowel voorin als achterin bedienbaar, ook zijn achterin voor deze aparte airconditioning extra uitstroomopeningen gemonteerd waaruit de koele lucht de achterpassagiers beter kan bereiken. Deze is eigenlijk alleen handig in combinatie met de optionele UltraView glazendaken of met de optionele derde zitrij, welke dan uiteraard ook elektrisch bedienbaar is. Beide genoemde zaken hebben wij echter niet aan boord, de derde zitrij lijkt ons bovendien weinig zinvol aangezien de bagageruimte al relatief klein is. Deze is wel makkelijk bereikbaar via een elektrisch bedienbare achterklep en de hoge laadvloer. In de laadvloer is ook een systeem gemonteerd dat het verschuiven van boodschappen tijdens het rijden tegen moet gaan.


Vanuit de bestuurdersplek zijn alle bedieningsorganen eenvoudig bedienbaar, op een groep na. De bediening van de achterruitenwisser is op een vreemde plek geplaatst, namelijk in de dakconsole, waar men eerder de bediening van een elektrisch schuifdak zou verwachtten. Eenmaal hieraan gewend is dit geen probleem meer, toch zou de bediening op een meer logische plek geplaatst mogen worden. Een andere tegenvaller is het ontbreken van een regensensor, deze kan ook niet worden besteld als optie. Automatische verlichting heeft de SRX echter wel standaard aan boord.

Via het stuurwiel is onder andere de radio en Voice Comand bedienbaar. Het met leder beklede stuurwiel komt overigens rechtstreeks uit andere GM producten, en daarbij doel ik op Saab. Het enige wat afwijkend is is het aanwezige Cadillac logo, voor de rest is het stuurwiel als optie leverbaar met houtinleg. Achter het stuur is een goed afleesbaar modern Optitron instrumentarium met uitgebreide boardcomputer gemonteerd. De boardcomputer laat zich makkelijk bedienen en kan veel informatie weergeven, echter niet tegelijk. Zo is de snelheid bijvoorbeeld digitaal afleesbaar, of het gemiddelde brandstofverbruik. Dat laatste werkt trouwens heel nauwkeurig, het uiteindelijke testverbruik week niet af van de waarde van de boardcomputer. In tegenstelling tot sommige andere fabrikanten weet Cadillac de cruise controle van de SRX makkelijk bedienbaar en afstelbaar te houden, ondanks dat de bediening op een stengel achter het stuur zit.

In de middenconsole zit optioneel een uitgebreid navigatiesysteem, het systeem kost ruim 4.000 euro en vergt daarmee een behoorlijke investering. Technisch is het systeem niet helemaal up to date, gezien de analoge TV ontvangst (welke niet echt bruikbaar meer is) en geen aanwezige Bluetooth verbinding, welke inmiddels standaard op elke TomTom of Garmin zit. Het systeem is echter wel makkelijk bedienbaar door middel van een Touch Screen en vaste druktoetsen rond het scherm. Ook wordt het navigatiesysteem standaard geleverd met Voice Comand, via een druk op een knop wordt deze spraakherkenning geactiveerd. Deze werkt verbazingwekkend goed, al moeten de commando’s wel in het Engels gegeven worden, omdat het navigatiesysteem alleen de Engelse taal beheerst. Verder is het systeem wel voorzien van TMC, wat echter te vaak oude informatie- en filemeldingen laat zien. Het navigatiesysteem is alleen bestelbaar met het 5.1 Bose geluidssysteem, dat iets teleurstellend is in vergelijking met Bose systemen in andere auto’s, zoals de Audi A3 of A8.


Rijgedrag

De instapversie van de Cadillac SRX is voorzien van een 3.6 V6 motor welke een piekvermogen kent van 260pk bij 6500tpm en 342Nm bij 2500tpm. Deze kracht wordt via een zijdezacht schakelende vijftraps automaat op de achterwielen losgelaten, wat in de praktijk geen enkel probleem vormt. Zelfs met uitgeschakelde tractie controle heeft de SRX voldoende grip om zonder tractieverlies voluit te accelereren vanuit stilstand. Alleen als er in snel genomen bochten wat teveel gas wordt gegeven wil de achterkant weleens een stap opzij zetten. Dit is echter eenvoudig te corrigeren, mocht men het als bestuurder toch te bont maken grijpt StabiliTrak, het stabiliteitsprogramma, in.


Eigenlijk is bij de 3.6 V6 2WD versie van de Cadillac SRX de benaming instapper onterecht. Dat de Cadillac rijk uitgerust is hebben we al beschreven, daarnaast is de 3.6 V6 motor een heerlijk soepele en krachtige machine. De V6 motor draait bij normaal gebruik bijna nooit meer dan 2500 toeren per minuut, daarbij is deze nauwelijks hoorbaar op de achtergrond aanwezig. Op snelwegtempo, 120km/h, draait de soepele V6 krachtbron slechts iets meer dan 1000 toeren. Het brandstofverbruik daalt dan tot circa 10 liter per 100 kilometer, af en toe is zelfs een negen op de boardcomputer af te lezen. Het verbruik schiet wel meteen omhoog zodra men het gaspedaal ook maar iets beweegt. Op lange rustige ritten moet daarom volgens ons een gemiddeld verbruik van 10 liter op 100 kilometer mogelijk zijn, al ligt dat uiteraard ook aan de bestuurder. In de stad maakt het in feite niet uit hoe men rijdt, brandstofbesparing is dan feitelijk onmogelijk.


Men kan dus zeker goed rustig rijden met de SRX, echter kent de 3.6 V6 motor ook een andere zijde. Als men het gaspedaal diep intrapt komt er een heerlijke typische Amerikaanse diepdonkere brul uit de uitlaten, en daar gaat het deels om als je ervoor kiest een Amerikaan te rijden! Tegelijkertijd schiet de SRX met grote stappen vooruit richting horizon, de automaat blijft daarbij zijdezacht schakelen. Het is eigenlijk verbazingwekkend hoe soepel en vlot de 3.6 V6 overweg kan met de ruim 2 ton zware Cadillac SRX, tijdens onze gehele testperiode ontstaat geen enkele behoefte naar de grotere V8 krachtbron. Al deze kracht is gelukkig ook goed tot stilstand te brengen, de remmen hebben geen moeite met het gewicht van de SRX en hebben ook geen last van fading. De sportstand van de automatische versnellingsbak is eigenlijk overbodig, deze weet zich heel goed aan het rijgedrag van de bestuurder aan te passen. Ook is het mogelijk om de bak handmatig te bedienen door de automaat in de manuele stand te zetten, dit is echter meer een gimmick dan een echt nuttige aanvulling. Eigenlijk is de manuele bediening alleen handig bij afdalingen op bergachtige gebieden (om de bak ‘vast’ te zetten in een bepaalde versnelling en zodoende op de motor af te remmen), die we in Nederland echter niet hebben.


Het weggedrag van de Cadillac SRX is afgestemd op Europees gebruik, en dat is duidelijk te merken. Zo stuurt de SRX direct en met veel gevoel, elke stuurbeweging wordt met een koerswijziging beantwoord. Daarbij is de stuurbekrachtiging niet overdreven sterk, al met al behoort het vage Amerikaanse sturen daarmee tot het verleden. Tijdens het rijden valt ons op dat de Cadillac SRX last heeft bij het verwerken van korte oneffenheden, deze worden soms te hard aan de passagiers doorgegeven. Op de snelweg is het opmerkelijk hoe stabiel de SRX zijn koers blijft volgen, hij heeft dan ook geen last van spoorvorming. Zelfs bij harde windvlagen blijft de SRX zijn koers stabiel volgen zonder nerveus heen en weer te zwabberen. Verder is de SRX zeer comfortabel afgesteld, zonder daarmee in te boeten op het rijgedrag. Het kan dus wel! De Cadillac rijdt namelijk heel stabiel en best sportief voor een auto van dit formaat en gewicht. Bij speels genomen bochten geeft de Cadillac geen krimp, hij blijft zijn koers neutraal volgen. Het overhellen van de koets blijft dan ook redelijk beperkt. Af en toe wil de SRX weleens in een bocht vooruit en krijgt dus last van onderstuur, dit gebeurd pas echter bij echt hoge bochtsnelheden. Al met al kan de Cadillac een comfortabele reisgenoot zijn, de sportieve rijder zal zich echter ook niet vervelen in de SRX.


Prijs

Voor deze test reden we in de nieuwe achterwiel aangedreven versie met de instapmotor. Deze versie is al te krijgen vanaf € 49.950 euro, dat is een verschil van ruim € 10.500 ten opzichte van dezelfde versie met vierwielaandrijving. Verder is de Cadillac 3.6 V6 2WD Elegance precies hetzelfde uitgerust als zijn grote broer met vierwielaandrijving. De modellen met vierwielaandrijving zijn echter ook leverbaar in nog rijker uitgeruste versies. Wie dit niet wil missen op zijn achterwiel aangedreven SRX kan kiezen uit twee verschillende pakketen die de auto nog verder aankleden. Het Luxury pakket kost € 2.300 euro, hierin zit onder andere de derde airconditioning voor de achterpassagiers. Het Seating pakket kost nog eens € 1.050 euro meer, het navigatiesysteem inclusief Bose 5.1 geluidsinstallatie kost € 4.690 euro. Het eerder genoemde Sport pakket met de afwijkende bumpers en side skirts is niet leverbaar op de achterwiel aangedreven versie. Onze testauto komt op een prijskaartje van € 59.140 euro uit.


Verder is de SRX ook leverbaar met een 4.6 V8 welke een vermogen van 320pk en 427Nm levert. Daarnaast zijn er nog verscheidene opties bestelbaar zoals extra hout in het interieur of Ultraview elektrisch bedienbare glazendaken. Er is genoeg keuze voor iedereen, onze testauto voldoet echter ook prima voor het dagelijkse gebruik. Met een vanaf prijs van iets over de 60 mille heeft Cadillac hier een zeer scherp aanbod staan dat de concurrentie nog wel eens hoofdpijn zou kunnen bezorgen.

Auteur: Pawel Piotrowski

Fotografie: Jesse Kraal

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Cadillac GM Europe
http://www.cadillac.com
Breda

 

Motor en techniek:

3564 cm3 - V6 24v
194 kW (260 pk) bij 6500tpm
342 Nm bij 2500tpm
Benzine
Achterwielen
6 v, automaat

 

Maten en gewichten:

1995 kg
238-1968 l

 

Prestaties:

201 km/u
8,1 s

 

Verbruik:

14,8 l / 100 km
9,7 l / 100 km
11,6 l / 100 km
309 g/km

 

 

Prijs:

€ 62.620

 

Energielabel