Carver One

12 februari 2009

 

Zwangerschap

Heel de wereld kent Philips en Heineken. Grote merken waar wij Nederlanders trots op kunnen zijn, maar ook in de auto-industrie is Nederland geen wildvreemde. Naast het gereïncarneerde Spyker hebben we een product dat niet alleen een stuk bekender is, maar ook succesvoller. Namelijk de CVT-automaat van de Limburgse bedenker Hub van Doorne. Tegenwoordig vinden we deze traploze versnellingsbak in diverse auto’s terug, waaronder in hybride auto’s zoals de Toyota Prius en Honda Civic IMA. Vroeger haalde hij zijn bekendheid onder andere uit DAF’s Variomatic. Met dit product heeft VDT (Van Doorne’s Tranmissie) een marktaandeel van 91% in de ‘CVT-branche’ en mag daarmee bijzonder succesvol heten.

Carver One

Sinds begin jaren ’90 hebben we kennis kunnen maken met een autofabrikant in opkomst onder leiding van de Nederlander Anton van den Brink, eigenaar van de Eurotool Group. Met een team van enthousiaste ingenieurs werd Eco-Car B.V. opgericht. Anton van den Brink had namelijk een visie: gezien de steeds groeiende populatie en toenemende verkeersdrukte moest er een alternatief komen voor de gebruikelijke auto. Aangezien 90% van de auto’s bereden wordt door één of twee personen moest de ruimte sowieso beperkt worden, met als doel een gewichtreductie van 50%.

Eind 1993 werd door Eco-Car een prototype gedemonstreerd van een gesloten motorfiets met extra steunwielen om de balans van het voertuig te garanderen bij lage snelheden en met een mogelijkheid tot stilstaan. Desondanks was het eerste prototype geen daverend succes. Hoewel het concept van een smal voertuig met open armen werd ontvangen, was het berijden van dit voertuig praktisch onmogelijk voor de gewone man.

Carver One

Eén van de bedrijven die onder Eurotool viel was Brink Dynamics. Twee Brink-ingenieurs, Chris van den Brink en Harry Kroonen , ontwierpen het Dynamic Vehicle Control (DVC) concept. Dit zorgde voor een doorstart van de allereerste prototype van Eco-Car. Ze pasten een techniek toe waardoor een voertuig bestuurd kon worden als een auto en zich zou gedragen als een motorfiets, omdat de chassis zich kon laten kantelen.

Carver One

 

Geboorte

In 1997 werd het driewielige prototype, na enkele jaren van fine-tuning aan het hydraulische kantelsysteem en het besturingssysteem, ingezet bij de Nederlandse politie en uitvoerig getest. Niet veel later kreeg dit voertuig toen ook de Nederlandse RDW goedkeuring om op de openbare weg te rijden. In juni dat jaar kreeg Brink Dynamics een award voor de ‘Beste uitvinding van 1997’ en haalde het Brink Dynamics prototype tevens het nieuws bij CNN World Report en werd de potentie van smalle voertuigen benadrukt.

Carver One

Daarna ging het snel bergopwaarts. De rijdynamiek werd geoptimaliseerd voor meer rijplezier, maar ook voor meer veiligheid. In 1999 werd de uiteindelijke Carver gepresenteerd op de IAA Motor Show in Frankfurt en na enkele jaren van ontwikkeling en validatie kreeg de Carver de Europese goedkeuring. De geboorte van de Carver is een feit en in 2003 zien 24 handgemaakte Carvers het licht en vinden uiteindelijk een eigenaar. Na uitgebreide rijtesten en feedback van de eerste eigenaars, wordt uiteindelijk de Carver geperfectioneerd naar wij de Carver nu kennen: als de enige en echte Carver One.

Carver One

 

Hart en ziel

Hoe kan je de Carver One het beste omschrijven? Futuristisch is een woord dat bij me op komt, maar ook bizar en grappig. Van voren lijkt de Carver nog het meest op een motorfiets door zijn enkele voorwiel, maar daarmee heb je elke gelijkenis met elk ander voertuig wel gehad. Al kunnen we niet de BMW C1 vergeten, dat is immers een motorfiets met dak. Voor een deel zou je de Carver One een motorfiets met dak kunnen noemen, maar de achterkant spreekt dit direct weer tegen. Waar de Carver een 17 inch wiel voor heeft, vinden we twee 15 inch lichtmetalen wielen aan de achterzijde. Daar vinden we tevens het hart van de Carver, namelijk het motorblok. Met 659 cc lijkt de Carver klein geschapen, maar met hulp van een turbo met intercooler komt er meer leven in de brouwerij. Het klinkt absoluut niet indrukwekkend, maar met 68 pk weet het blok wel raad met de Carver. Met 643 kilogram weegt de Carver de helft van een Volkswagen Golf en dat resulteert in een 0 tot 100 sprint in 8,2 seconden. Dat zijn nette cijfers. Maar bij het zien van de Carver wordt het meteen duidelijk dat sprintjes trekken niet het leukste is wat je met deze driewieler kunt doen. Het Dynamic Vehicle Control (DVC) kan daarentegen wel voor grote lol zorgen vanwege het kantelen van de auto en hoewel dat dodelijk eng klinkt, zou het voor optimaal rijplezier moeten zorgen.

Carver One

Het kantelen kan of 45 graden naar links of naar 45 graden naar rechts en zet daarmee een natuurlijk proces in gang, namelijk zwaartekracht. Bij een normale motorfiets is dit sowieso het geval, doordat de bestuurder wat gaat hangen. Bij de Carver One ligt het iets ingewikkelder. Hoewel het op een natuurlijk proces lijkt, zijn sensoren en meetapparatuur vol in de weer om de koets te laten bewegen. En in plaats van leunen is een simpele stuurbeweging voldoende om het chassis te laten kantelen. Zoals bij een auto vinden we in de Carver One een Momo-stuur, drie pedalen en een schakelbak. De Carver is geschikt voor twee personen, maar met een breedte van 1 meter 30 wordt het lastig om twee personen naast elkaar te vervoeren. Daarom moet je bij de Carver achterelkaar zitten. Uitdaging nummer één, hoe krijg je dat voor elkaar? Een blik op de achterste zetel stelt weinig gerust, want de beenruimte is nihil. De voorste stoel naar voren schuiven dan? Maar dan hou je amper ruimte over voor de bestuurder. We schuiven de stoel naar voren en we gaan maar eens plaats nemen. Dan wordt het duidelijk, de voeten van de passagier moeten niet op de bodem, maar op twee steunen naast de voorstoel. Het is even vechten met de gordels, maar dan zit je ook prima. De deels met lederen alcantara beklede stoelen zitten nog best lekker ook.

Carver One

Maar de plek waar je wil en moet zitten is natuurlijk op de bestuurdersstoel. Als het mooi weer was geweest hadden we zelfs nog een deel van het dak eraf kunnen halen, maar dat zat er gedurende de testrit helaas niet in. Zo bijzonder en apart als de buitenkant eruit ziet, zo spartaans is het interieur. Geen tierelantijntjes of fraaie designelementen, slechts functionele knoppen en simpele tellers. Met als bonus elektrische ramen, een radio CD speler en voor de rokers een asbak. Een binnenspiegel ontbreekt, want hoewel er een achterraampje is, valt daar niet doorheen te kijken. Onze oranje Carver heeft ook nog eens de optionele achterspoiler wat het zicht tot een minimum reduceert. De buitenspiegels zijn vrij klein en amper te verstellen, waardoor het zicht rondom uiterst belabberd is en je constant om je heen moet kijken om geen medeweggebruikers over het hoofd te zien.

Carver One

 

Vallen en opstaan

Het rijden is in het begin onwennig en soms lachwekkend eng. Net als bij een baby die leert om te lopen is het een proces van vallen en opstaan. We beginnen daarom ook in een rustig tempo en proberen connectie te krijgen met de Carver. Het is toch iets meer wennen en uitproberen dan bij een conventionele auto. Het is niet alleen het kantelen wat enige oefening vereist, maar ook de besturing en de remmen hebben een bijzonder karakter. Het sturen gaat gigantisch zwaar, wie wel eens met een kart heeft gereden weet ongeveer hoe het stuurgevoel is van de Carver. Als we lichtjes aan het stuur draaien wiebelt het chassis wat onrustig heen en weer en laat je de koets van links naar rechts kantelen dan lijkt hij bijna op hol te slaan. Hilarisch! Abrupte stuurbewegingen kan je dan ook beter achterwege laten, beter is om geleidelijk in te sturen. Zoveel feedback komt er niet vanuit het voorwiel, dus enige voorzichtigheid is geboden. De Carver geeft overigens wel aan wanneer je te ver gaat. Want boven de tellers geven lichtindicators aan hoe ver je kantelt en maak je het te bont dan word je door middel van een piepsignaal er aan herinnerd dat je over de schreef gaat. Hoe nuttig die lampjes ook mogen zijn, ze zitten verstopt achter het stuur, waardoor ze helaas niet zichtbaar zijn.

Carver One

Vooral in lange, flauwe bochten voelt de Carver zich beter thuis. De kunst is om de koets vloeiend te laten bewegen en zo lekker soepel mogelijk door de bocht te laten gaan. Hoe meer snelheid je maakt, hoe verder het chassis zal gaan hangen. Op hogere snelheden kan je wat last hebben van zijwind, maar dat rijdt wel het lekkerst. Het viercilinder blok past ook helemaal bij het karakter van de Carver. Hij is lekker fel en nodigt uit voor een dot extra gas op een lange, rechte weg. Bovenin de toeren trekt de Carver het best, aangezien het maximale vermogen bij 6000 toeren per minuut vrij komt. Wat je voornamelijk hoort is het motorblok. Ook al is het een viercilinder, het blok klinkt als een driecilinder. Verder hoor je zo nu en dan dat de turbo onregelmatig sist en ga je over een klein bultje dan schraapt de uitlaat over de grond. Het hoort er bij zullen we maar zeggen. Bij 100 kilometer per uur zitten we op bijna 4000 toeren, wat ook voor dat extra motorgeluid zorgt. De Carver beschikt over een vijf versnellingsbak die makkelijk te bedienen is en zich stevig laat verzetten. Het enige dat stoort bij het schakelen zijn de pedalen die redelijk dicht bij elkaar staan.

Carver One

Dan naderen we wederom een bocht en gaan we in de remmen. Ook dit is een kleine hindernis, want de remmen stellen enigszins teleur. Je moet flink het rempedaal intrappen om op tijd tot stilstand te komen. We hebben ons dan ook regelmatig vergist in een bocht en moesten dan plotseling nog net even wat harder remmen en corrigeren om netjes een bocht door te gaan. Je moet dus flink oefenen met de Carver! Ondanks het wispelturige gedrag van de Carver is het wel ontzettend leuk om ermee te rijden. Je kunt er constant mee variëren en zelfs op een rechte lijn kun je lol hebben. Als de weg leeg is trek je gewoon de Carver een keer naar links en weer naar rechts en voor je het weet zit je kilometers lang te slalommen.

Carver One

 

Puber

Je voelt je als een losgeslagen puber in de Carver. Elk stukje weg wil je optimaal benutten en daarmee creëer je elke dag weer je eigen feestje. Het non-communicatieve gevoel van de bediening is een domper, want dat haalt wel enig plezier weg. Maar zeg nou zelf, geen enkele auto kan het lachwekkende karakter van de Carver One evenaren. Lachwekkend? Ja, juist omdat je als autorijder het kantelen niet gewend bent voelt het niet alleen onnatuurlijk, maar doodgewoon grappig. Het is natuurlijk ook een komisch gezicht om een smal voertuig in bochten te zien kantelen.

Carver One

Praktisch gezien had Anton van den Brink een punt. 90% van de bevolking rijdt alleen of met z’n tweeën, dus heeft de Carver zeker potentie. Maar tijdens de rit lijken de praktische redenen van Van den Brink zinloos te zijn. Want het meest interessante aan de Carver is de unieke rijervaring die de auto biedt. Met een opgegeven verbruik van 1 op 16 en een uitstoot van 136 g/km kun je terecht spreken van een ‘eco car’, jammer dat de Carver toch net te breed is om in de file tussen de auto’s door te gassen.

Carver One

Desalniettemin kunnen we wederom spreken van een merk waar Nederland trots op kan zijn. De Carver One is dan misschien verre van perfect, maar wel uiterst bijzonder en spraakmakend. Spraakmakend is ook de prijs. Een standaard Carver One kost 46.846 euro en dat is behoorlijk prijzig gezien het formaat auto. Onze oranje bolide komt inclusief opties en accessoires zelfs in de buurt van de 52.000 euro. De rijervaring mag dan uniek te noemen zijn, we misten wel de puntjes op de spreekwoordelijk ‘i’. Een lagere prijs zou de minpunten beter verteerbaar maken. Dankzij ActionPlanet hebben we toch eens ‘The Carver Experience’ kunnen beleven en daar zijn we wel blij mee. Want wie is er nou niet nieuwsgierig naar een auto die lijkt om te vallen in bochten?

Carver One

Auteur: Anton van der Wulp

Fotograaf: Luuk van Kaathoven

 

Get Adobe Flash player

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

ActionPlanet
http://www.actionplanet.nl
Halfweg

 

Motor en techniek:

659 cc - 4 in lijn met turbo
50 kW (68 pk) bij 6000 tpm
100 Nm bij 3200 tpm
Benzine
Achterwielen
5 v, handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

643 kg
Geen

 

Prestaties:

185 km/u
8,2 s

 

Verbruik:

n.b.
n.b.
6,0 l/100km
136 g/km

 

 

Prijzen:

€ 46.846
+/- € 52.000

 

Energielabel