Ford Focus RS500 Limited Edition

4 augustus 2010

 

Hyperhatch

De lucht is blauw, de temperatuur is aangenaam en de wegen zijn kurkdroog. Een ideale dag om voor de allerlaatste keer een toekomstig icoon de sporen te geven. Ik nestel mij in de felrode lederen Recaro sportkuip, duw het koppelingspedaal naar beneden en druk de startknop in. De bekende oorstrelende vijfcilinder turbomotor komt enthousiast tot leven. Met een fluwelen voet rij ik de eerste kilometers en verschijnt - voor de derde keer - een enorme glimlach van oor tot oor: Wat een geniaal geluid produceert ‘ie toch.

ford_focus_rs500

Alleen is deze Ford Focus RS anders dan eerder gereden exemplaren. Afgezien van de matzwarte lak, die feitelijk een grote sticker betreft, en de donkere 19 inch wielen oogt deze Focus RS niet veel anders dan normaal. Maar onder die donkere jas bevindt zich een heus technisch wondertje. Met 305 pk is de ‘normale’ Focus RS niet onderbedeeld en enorm krachtig, maar dat heeft de technici van Ford er niet van weerhouden om er nog een flinke schep bovenop te doen. Het vermogen van de Focus RS stijgt met de brandstofprijzen mee en trekt deze RS ten strijde met een duizelingwekkende 350 pk. Dit is onder andere bereikt dankzij een nieuwe luchtinlaat en een geoptimaliseerde verbranding. Toch beschikt deze snelle Focus nog steeds niet over vierwielaandrijving, wat al bij voorbaat respect afdwingt - mits de Focus deze klus tenminste zonder kleerscheuren kan klaren. De motor is op temperatuur en mijn klamme handpalmen pakken het sportstuur stevig beet. Deze ‘hyperhatch’ is er klaar voor. Maak kennis met de Ford Focus RS500!

 

Verslavend

In een lange straat met aan beide zijden hoge muren merk je hoe goed - en luid - de Focus van zich laat horen. Hij brult er lustig op los, om bij hoge toerentallen als de Dam-schreeuwer boven alles en iedereen uit te komen. Je jaagt mensen letterlijk de stuipen op het lijf, vooral als je op een bepaald moment overschakelt. Dan willen de twee rioolbuizen in de opzichtige diffuser wel eens een flinke knal produceren. Denk maar niet dat je onopgemerkt door het verkeer kunt gaan. Als je het gaspedaal namelijk minder diep indrukt, dan is er nog altijd de luide roffel en het turbogesis dat voldoende geluidsgolven in de lucht veroorzaakt. Indrukwekkend? Absoluut. Subtiel? Allerminst. Alleen al om het geluid wil je iedere dag even een rondje rijden met deze ‘hyperhatch’. Hij is zo verslavend als coke.

ford_focus_rs500

Opvallend genoeg weet de RS500 onaards goed met het hoge vermogen om te gaan. Zo nu en dan kunnen de 235 mm brede sloffen al die paardenkrachten niet bijbenen, maar dat is altijd van korte duur. Er is even wat wielspin en direct bijt ie zich weer krachtig in het asfalt. De hoeveelheid grip is ongekend goed, mede dankzij het slipdifferentieel met beperkte slip . Dit is bij de reguliere Focus RS al het geval, de RS500 lijkt daar weinig voor onder te doen. Denk niet dat de Ford daardoor makkelijk is om mee te rijden, want enige inspanning is wel vereist. Al die krachten zul je uiteindelijk in het stuurwiel voelen en daarom kun je maar beter het stuur met beide handen stevig vasthouden. Wat de rijervaring bevordert, is dat de stuurinslag fantastisch is. De Focus stuurt lekker scherp en direct, biedt voldoende weerstand (vooral in de sportstand) en communiceert beter dan iedere andere hedendaagse hot hatch. De strak afgestelde vering en demping zorgen ervoor dat de RS enorm stug is, maar daardoor vrijwel niet overhelt en uiterst stabiel blijft.

ford_focus_rs500

 

Sensationeel

De Recaro-stoel zorgt ervoor dat je stevig op je plek gehouden wordt en ook al zit je voor je gevoel te hoog, het blijkt best een goede zithouding te zijn. Helaas kijk je - nog steeds - over een tamelijk standaard dashboard die het zesjarige bestaan van de Ford Focus niet meer kan verbergen. De drie meters bovenop het dashboard, het sportieve stuurwiel en de specifieke badge met serienummer onderscheiden de RS500 van de standaard gezinsauto van Ford. In tegenstelling tot het RS-interieur, zijn de vele stiksels in rood uitgevoerd in plaats van blauw. De Recaro’s zijn optioneel in het rood verkrijgbaar, zoals in deze speciaal gebouwde persauto (PR No. 10).

ford_focus_rs500

Maar om eerlijk te zijn vergeet je tijdens het rijden al gauw het interieur. Alles om je heen lijkt te veranderen. Je waant je in de cockpit van rallycoureur Ken Block, mensen op straat worden toeschouwers, lichte verhogingen in het wegdek worden curbstones en een rood verkeerslicht wordt een startgrid. De 0 naar 100 sprint is bij de Focus RS echter nog altijd niet zijn sterkste punt. Ondanks dat het vermogen met 45 pk is gestegen, is de 100 km/u - volgens de specificaties - in 5,6 seconden (5,9 voor de reguliere RS) niet verpletterend snel. De ‘slechts’ 270 pk sterke Volkswagen Golf R met vierwielaandrijving behaalt die sprinttijd immers ook. Het onderstel weet wel erg goed met het vermogen om te gaan, want je banden zullen niet in rook opgaan. Het is helaas wel zo dat hij door de voorwielaandrijving inlevert op sprintkracht. De ware kracht zit ‘m vooral in de tussensprints, waar de RS500 het enorme koppel van 460 Nm (440 Nm voor de RS) uitspreidt over een breed toerenbereik van 2.500 tot 4.500 tpm. Het maakt niet uit in welke van de zes versnellingen je zit, de RS500 biedt altijd een sterke krachtsopbouw die aangewakkerd wordt door zijn directe gasrespons. Wat volgt is een overweldigend acceleratie. Zo ga je van 80 tot 120 km/u in de drie in slechts 2,8 seconden, waarmee je zelfs een Audi R8 zou kunnen bijbenen. De Ford levert prestaties op hoog niveau, zonder ergens steken te laten vallen. Wil je hard, dan gaat ‘ie onnoemlijk hard. Moet je abrupt stilstaan, dan bijten de rode remklauwen zich stevig in de enorme geventileerde remschijven. De Focus RS500 brengt je snel, maar tegelijk ook veilig naar je favoriete finishlijn.

ford_focus_rs500

 

Geweld(dad)ig

Rijden met de Focus RS500 is werkelijk een sensationele ervaring, die pas te begrijpen valt als je het aan den lijve ondervindt. De Ford Focus RS500 Limited Edition is namelijk niet zomaar één of andere snelle hatchback, maar een ‘hyperhatch’ die met zorg en passie is gebouwd. Met een prijs van bijna 62.000 euro is de razendsnelle Focus dan ook niet goedkoop te noemen. De meerprijs van een ‘gewone’ RS ligt ruim boven de 11.000 euro, maar dat lijkt niemand af te schrikken. Alle 500 exemplaren zijn reeds uitverkocht.

De RS500 is voor mij vooral een eerbetoon aan die heerlijke vijfcilinder turbomotor, die de technici van Ford verder hebben gefinetuned. Dankzij de matzwarte folie oogt de brede en gespierde Focus RS tegelijkertijd nog gewelddadiger en zo nog geweldiger. Helaas is dit gelijk het afscheid van die brandstof- en CO2-onvriendelijke 2.5 Turbo, die naar de eeuwige jachtvelden wordt verwezen. De volgende generatie zal qua techniek teruggaan naar de Escort Cosworth en de eerste Focus RS, toen er nog een snelle 4 cilinder onder de motorkap schuilde. Mijn kennismaking met de heftigste RS is er één om niet te vergeten. Vaarwel…

ford_focus_rs500

 

Auteur en fotografie: Anton van der Wulp

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Ford Nederland
http://www.ford.nl
Amsterdam

 

Motor en techniek:

2522 cm3 - 5 in lijn met turbo
350 pk bij 6000 tpm
460 Nm bij 2500-4500 tpm
Benzine
Voorwielen
6 v, handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

1292 kg
385-1245 l

 

Prestaties:

263 km/u
5,6 s

 

Verbruik:

13,4 l / 100 km
7,0 l / 100 km
9,4 l / 100 km
225 g/km

 

 

Prijzen:

€ 61.660
€ 64.160

 

Energielabel