Honda Civic 2.2 i-DTEC Executive

14 april 2012

Autotest: Honda Civic 2.2 i-DTEC Executive

Weer belangrijk worden

De Honda Civic kent een bewogen levenscyclus. Vanaf eind jaren tachtig tot aan de millenniumwisseling was de sportief rijdende hatchback erg succesvol in Nederland, maar met de zevende generatie ging het mis. Daarom moest diens opvolger anders zijn en dat hebben we geweten. De futuristische Civic werd in 2006 met gemengde gevoelens ontvangen en het was eigenlijk de Civic Hybrid die – dankzij de Nederlandse belastingvoordelen – voor een verkoopboost zorgde. De Civic Hybrid krijgt in Nederland geen opvolger, aangezien Honda de Insight als alternatief aanbiedt. Neemt niet weg dat de Civic weer belangrijk moet worden. Met een behoudender design en diverse motoren die in de categorie voor 20 procent bijtelling vallen, lijkt dat een realistisch doel.

Honda Civic

  

Evolutie op een revolutionair design

De inmiddels negende generatie Civic heeft overduidelijk een nieuw ontwerp, maar is tegelijk nog wel herkenbaar als Civic. Zie het als een soort van evolutie op een revolutionair design. Opmerkelijke designgimmicks zoals de frappante deurgrepen en driehoekige uitlaatsierstukken van diens voorganger zijn in de prullenbak gegooid, maar de bijzondere koetsvorm – die voor een enorm ruime auto zorgt – is gebleven. Bovendien is de vormgeving meer in lijn met de Insight, zonder nadrukkelijk te zien dat het koetsontwerp draait om een zo goed mogelijke stroomlijn. Vergis je niet, de Japanners hebben daar wel degelijk rekening mee gehouden, gezien de cW-waarde van slechts 0,27.

Honda Civic

De schuine achterklep met dubbele achterruit kan ik niet heel mooi vinden en tevens bevordert die het zicht naar achteren niet. De korte neus met ‘snor’ en oplopende zijkant vallen beter in de smaak. Een perfect ontwerp zal ik de Honda niet noemen, maar vooral schuin van voren staat er best een fraaie en dynamisch ogende hatchback.

Honda Civic

  

Kleurtjes

Het binnenste is eveneens geïnspireerd op zijn futuristische voorganger. Het dashboard is als het ware om de voorpassagiers heen gebouwd en komt bijzonder over. Over de afwerking valt niets te klagen en ook het materiaalgebruik is keurig, al is er ruimte voor verbetering. Op sommige delen zouden wat hoogwaardigere materialen niet misstaan en het leder op het meubilair (standaard op de Executive) oogt gladjes. De stoelen zitten overigens uitstekend. Ze zijn lekker ruim en voorzien van een prettige ondersteuning voor lichaam en benen. Uniek in zijn klasse is dat je de wangen elektrisch in breedte kunt verstellen. Normaliter kom je dat bij veel duurdere auto’s tegen en zul je er bovendien voor moeten bijbetalen. De tamelijk hoge zit is minder prettig. Lange mensen komen al gauw dichtbij het plafond.

Honda Civic

Vanachter het stuurwiel heb je een gaaf uitzicht op de tellerunit. Zo bijzonder als de 3D-look van de vorige generatie is het niet, maar met de analoge toerenteller recht voor je neus en de digitale snelheidsmeter onder de dashboardoverkapping is het toch weer iets aparts. De standaard aanwezige Eco Assistent figureert als coach, die aan de hand van de kleur van de snelheidsmeter vertelt of je wel of niet zuinig rijdt. Als je flink op de rem drukt of snel optrekt, licht de snelheidsmeter blauw op. Pas je ‘het nieuwe rijden’ toe, dan wordt het groen – een bekend item uit de Insight.

Honda Civic

  

Ruimte voor een kinderfiets

Achterin vind je een overduidelijk unique selling point van de Civic. De bagageruimte is net als zijn voorganger enorm. Voor je koffers is er 477 liter, maarliefst 127 liter meer dan in de Volkswagen Golf. De gereden testauto heeft het 2.298 euro kostende, zogenaamde HDD Navigatie met Premium Audio Systeem, waarbij de subwoofer 10 liter van de kofferbak afsnoept - met zoveel overgebleven ruimte is dat geen probleem. De muziekinstallatie klinkt uitstekend, wat het verlies van die paar liter waard is. Met de achterbankdelen plat kan je zelfs 1.200 liter kwijt. Het is overigens prima toeven op de achterbank. De beenruimte is riant te noemen, de hoofdruimte is zelfs voor een lang persoon voldoende. Het wel of niet aanwezig zijn van een panoramadak maakt daarvoor overigens geen verschil.

Honda Civic

Als je denkt dat dit het was, zit je er naast. De Civic heeft een gimmick die geen enkele concurrent heeft en bekend is uit de Honda Jazz. Je kunt de achterbankzittingen namelijk in twee delen omhoog klappen en met hendels aan de onderzijde eenvoudig vergrendelen, waardoor je een enorme bergruimte creëert. Uiterst handig als je eens iets groots moet transporten, zoals tuinstoelen of een kinderfiets.

Honda Civic

  

Gevoelskwestie

Twee benzinemotoren en één zelfontbrander zijn bij de nieuwe Civic voor de geliefde 20 procent bij te tellen, later komt daar een 1,6-liter dieselmotor bij. Voorlopig biedt Honda voor dieselliefhebbers enkel de 2.2 i-DTEC aan, die 150 pk en tussen de 2.000 en 2.750 tpm z’n maximale koppel van 350 Nm levert. Met een 0 tot 100 km/u-sprint in 8,8 seconden en een flinke portie vermogen is het logisch dat de Civic lekker vlot aanvoelt. De viercilinder laat bij fors gasgeven aardig van zich horen, maar lelijk klinkt ’t niet. Op constante snelheid blijft de motor op de achtergrond en is het sowieso prettig stil in de Honda. Tezamen met een fijn onderstel dat een geslaagde mix van comfort en dynamiek biedt, is het fijn toeren met deze Civic. Rond de middenstand is de besturing wat doods te noemen. De voortrein reageert direct, maar met weinig gevoel. Een korte links-rechts-beweging zou ik op hogere snelheden niet aanraden, dan begint de auto zweverig aan te voelen. Eenmaal insturend bevalt de Civic juist weer wel, hij gaat vol vertrouwen en met een zeker gevoel de bocht om. Een aandachtspuntje is het nemen van drempels. De korte neus wil gauw de weg schrapen.

Honda Civic

De prestaties van de i-DTEC zijn uitstekend, maar de aandrijflijn kent een kleine smet. Zo lijkt het alsof bij 50 en 80 km/u de auto tussen twee versnellingen hangt. Pas bij 100 km/u in zijn zes loopt het blok soepel door. Het heeft niks met een groot turbogat te maken, want het vermogen is ‘gewoon’ bij 1.500 tpm voorhanden. Het komt doordat ik voor mijn gevoel een auto bij 80 km/u in zijn zes moet kunnen zetten, terwijl de Civic dan liever in de vijf zit. Kijkend naar de toerenteller is dat overigens geen enkel probleem, want het toerental zit op die snelheid heel mooi onder de 2.000 tpm. Een gevoelskwestie dus. Het schakelen zelf gaat daarentegen heerlijk. Met korte zetten en veel gevoel is het uitstekend poken – ook de pedalen voelen goed aan. Er zijn maar weinig merken die dit zo goed doen als Honda en Mazda. Het verbruik kwam na twee maal tanken op gemiddeld 1 op 15,4 en 15,7. Dat staat nog ver van het opgegeven verbruik van 1 op 22,7, maar zo’n sterk dieselblok nodigt nu eenmaal uit om goed door te gassen.

Honda Civic

  

Biedt veel, kost ook veel

De nieuwe Honda Civic is een typische auto uit het Oosten. De auto heeft genoeg sterke punten, maar mist op bepaalde fronten net dat beetje extra. Het dashboard en de zitpositie kunnen niet helemaal overtuigen, terwijl de Civic wel weer heerser is in het benutten van ruimte. De flexibiliteit van het interieur is ongekend en maakt de Honda in het C-segment een unieke auto. Motorisch en rijtechnisch gezien is het een fijne auto, maar de bijzondere bakhoudingen en de niet consequent fijne besturing maken de Honda niet de lekkerste hatchback. Laat niet onverlet dat de auto naar behoren rijdt en het gros van de bevolking zal bevallen. Qua prijzen loopt de benzine Civic in de pas met de concurrentie, deze 2.2 i-DTEC is met een vanafprijs van 27.790 euro overigens niet het meest scherpe aanbod. De dikst aangeklede Executive kost zelfs net geen 37.000 euro. De Honda Civic mag dan niet de goedkoopste auto zijn, daarentegen biedt de Japanner veel power, luxe en flexibiliteit.

Honda Civic

 Auteur en fotograaf: Anton van der Wulp

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Honda Nederland
http://www.honda.nl
Schiphol-Rijk

Motor en techniek:

2199 cm3 - 4 in lijn
110W (150 pk) bij 4000 tpm
350 Nm bij 2000 tpm
Diesel
Voorwielen
6 v, handgeschakeld

Maten en gewichten:

1338 kg
477-1200 l

Prestaties:

217 km/u
8,8 s

Verbruik:

5,2 l / 100 km
3,9 l / 100 km
4,4 l / 100 km
115 g/km

Prijzen:

€ 18.990
€ 40.630

Energielabel