Lancia Ypsilon 0.9 TwinAir Platinum

10 juli 2011

Autotest: Lancia Ypsilon 0.9 TwinAir Platinum

Hippe Yp

De Lancia Y(psilon) was als ‘premium compact’ zijn tijd ver vooruit. Zijn chique uitstraling en de bovengemiddelde uitrusting maakten hem uniek in het B-segment. En kijk eens hoeveel luxe compacte modellen we nu hebben: van de New Mini tot de Alfa Romeo MiTo en de Citroën DS3. Tijd voor een nieuwe compacte Lancia. Is de nieuwe Yp ook net zo hip als zijn navolgers?

Lancia Ypsilon

 

Uitzondering

In een tijd dat modellen van Chrysler en Lancia worden voorzien van elkaars merklogo is de nieuwe Ypsilon een uitzondering op de Amerikaans-Italiaanse kruisbestuiving. Uiteraard wordt er wel techniek gedeeld met de andere merken van de Fiat-Group, maar dat zorgt er voor dat een relatief klein merk als Lancia kan blijven bestaan. De nieuw Ypsilon is met veel stijlkenmerken van de Delta herkenbaar als een echte Lancia. De boogvormige raam- en daklijn loopt sierlijk over in de bolle achterruit en het vrouwelijk gewelfde achterwerk, waar de achterlichten als kleine sierraden overheen zijn gedrapeerd.

Lancia Ypsilon

Aan de voorzijde valt het rechtopstaande neusje met zijn prominente grille op, die zo kenmerkend is voor de nieuwe Lancia’s. De motorkap ligt daar als het ware bovenop en de naad loopt in een mooie boog over in de onderste raamlijn. Het moge duidelijk zijn dat stijl en design opnieuw de peilers zijn waarop deze compacte Lancia is gebouwd.

Een belangrijke vernieuwing is dat de deze derde generatie Ypsilon er nog steeds uit ziet als een driedeurs, maar met zijn in de raamlijst verzonken handgrepen toch echt een vijfdeurs blijkt te zijn. Een belangrijk verschil met de eerder aangehaalde MiTo en DS3, die er uitsluitend als driedeurs zijn. Tweederde van de kopers in dit segment gaat namelijk voor die twee extra deuren en dat sluit aan bij de algehele trend in de auto-industrie.

Lancia Ypsilon

 

Symmetrisch

Toch moet je van de binnenruimte niet al te hoge verwachtingen hebben. De Ypsilon zoals ik hem bij deze eerste kennismaking reed, biedt plaats aan vier personen en daarvan moeten er niet meer dan twee van bovengemiddelde lengte zijn. De beenruimte achterin schiet daarvoor echt te kort, terwijl de hoofdruimte nog meevalt als je de aflopende daklijn in het achterhoofd houdt.

Voorin heb je voldoende ruimte en kijk je uit op een vrijwel symmetrisch dashboard, met het tellerwerk in het midden. In dat opzicht doet het erg denken aan de oude Ypsilons. Dat de ‘L’ van Lancia ook voor Luxe staat, merk je aan de inleg die op het dashboard en de deurpanelen is gebruikt. Een zacht materiaal, dat zo voor leder door kan gaan. Ook de stoelen, die standaard gedeeltelijk met alcantara of optioneel met leder zijn bekleed, versterken dat idee. Ze zitten fijn, maar bieden weinig zijdelingse steun en de zittingen zijn een beetje kort.

Lancia Ypsilon

Onder de zwartglimmende omlijsting van de radio en klimaatcontrole steekt een deel van het dashboard uit voor de prettig hoog geplaatste versnellingspook. Voor sommige mensen vervelend voor de rechterknie, maar wel fijn dat pook en stuurwiel zo dichtbij elkaar zijn geplaatst. De kunststoffen onder die mooie dashboardbekleding zijn wel van een goedkopere soort en doen het premiumgevoel een beetje tekort. De deurpanelen zijn erg hard en het klepje van het dashboardkastje voelt goedkoop en fragiel aan.

Lancia Ypsilon

 

Aparte rijkarakteristiek

Voor een eerste rij-indruk reed ik met de 0,9 liter TwinAir-motor, een tweecilinder die tot ‘Engine of the Year 2011’ is bekroond. Hierbij gaat het om een tweecilinder, die ondersteund door een turbo en voorzien van MultiAir-techniek krachtig en efficiënt tegelijk moet zijn. Deze motor levert 85 pk bij 5.500 tpm en een koppel van 127 Nm bij slechts 1.900 tpm, wat goed is voor 0-100 km/u in 11,9 seconden en een topsnelheid van 175 km/u. Tegelijkertijd zou deze motor genoegen moeten nemen met slechts 4,2 l/100 km, wat neerkomt op een brandstofverbruik van bijna 1 op 24. Een eerdere test met de Fiat 500 TwinAir wees al uit dat deze verbruikswaarde in de praktijk nogal ‘theoretisch’ blijkt te zijn. De voor aanvang van de rij-impressie geresette boordcomputer bevestigt het beeld dat je voor 1 op 20 erg je best moet doen en daarbij niet op de snelweg moet komen.

Lancia Ypsilon

De motor zelf heeft een aparte rijkarakteristiek, die afwijkt van een conventionele viercilinder. Allereerst is er het bijzondere motorgeluid, dat zich het best laat omschrijven als een soort roffel. Het klinkt best geinig als je het voor het eerst hoort, maar het kan op de lange duur toch een beetje flauw worden. Het is namelijk wel erg prominent aanwezig tijdens accelereren. Gelukkig blijft het op constante snelheid wel aardig stil. In de ‘Eco’-stand wordt het koppel beperkt tot 100 Nm (anders 127 Nm) en maant de schakelindicator je om vroeg over te schakelen. In de praktijk laat je deze stand liever voor wat het is en trek je de motor door tot tussen de 3.000 en 4.000 tpm.

In de eerste drie versnellingen voelt de motor gretig aan en trekt hij enthousiast door, maar in de vierde en vijfde versnelling (een zesde ontbreekt) zijn 2.000 tpm echt te weinig. De aandrijflijn dreunt dan alsof je in een te hoge versnelling zit, terwijl de schakelindicator toch echt wil dat je bij 80 km/u naar de vijf schakelt. In de vierde versnelling blijven rijden is dan beter. In de eerste drie versnellingen doet het fenomeen van een rauw geluid zich ook voor rond de 2.000 tpm, maar de motor trekt dan wel probleemloos door. De echte turbokracht voel je pas boven de 3.000 tpm en tussen de 5.500 en 6.000 tpm vloeit alle power weer weg. De nieuwe TwinAir heeft voor de kleine en lichte Ypsilon voldoende kracht, maar wel binnen een beperkt werkgebied.

Lancia Ypsilon

Een voor zijn klasse bovengemiddeld rijcomfort en een lichte bediening kenmerken voor het overige de rijeigenschappen van de nieuwe Ypsilon. De absorptie van hobbels is alleszins prettig voor dit formaat auto, zeker als je bedenkt dat een korte wielbasis toch wat minder goed met drempels overweg kan. De besturing is aardig direct, maar ook erg licht en daardoor een beetje gevoelloos. Daarbij helt de Ypsilon ook aardig over, wat hem geen echte bochtenridder maakt.

Het grootste voordeel van de Ypsilon TwinAir is dat ‘ie tot 2014 (of de duur van je leasecontract) wegenbelasting- en BPM-vrij blijft en voor 14% bijgeteld kan worden. Het is waarschijnlijk om die reden, dat Fiat er voor kiest de duurdere dieselvariant niet naar Nederland te halen. De veelrijder kan kiezen voor een Bi-Fuel-uitvoering van de 1.2 viercilinder motor, die 69 pk sterk is en op benzine en LPG rijdt. Net als de TwinAir, kan deze uitvoering op dezelfde fiscale voordelen rekenen. Daar staan dan wel mindere prestaties tegenover, maar ook aanzienlijk lagere kilometerkosten. Beide motorvarianten zijn verkrijgbaar vanaf 15.000 euro – wat een concurrerende prijsstelling mag worden genoemd.

Lancia Ypsilon

 

Fiscale en fysieke aantrekkingskracht

De sleutel tot het succes van de nieuwe Ypsilon kan worden samengevat in fysieke en fiscale aantrekkingskracht. Of hij net zo hip is als zijn concurrenten blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar de nieuwe Yp is in elk geval herkenbaar en onderscheidend gebleven. Daarbij zijn de achterdeuren een welkome en op het eerste gezicht onzichtbare praktische aanvulling. De twee belastingvrije motorvarianten bieden nog een mooi dilemma: ga je voor maximale kracht of kosten en efficiëntie? De rijkarakteristiek van de TwinAir heeft mij daarbij niet echt overtuigd, zodat de BiFuel-variant toch nog zou lonken voor een proefrit. Over de Ypsilon zelf heb ik minder twijfels, het is een van de leukere en exclusiever ogende auto’s die je voor 15.000 euro kunt krijgen.

Lancia Ypsilon

 

Auteur: David Joost Kamermans

Foto's: Lancia

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Fiat Group Nederland
http://www.lancia.nl
Lijnden

 

Motor en techniek:

875 cm3 - 2 in lijn
62,5 kW (85 pk) bij 5500 tpm
145 Nm bij 1900 tpm
Benzine
Voorwielen
5 v, handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

950 kg
245 l

 

Prestaties:

176 km/u
11,9 s

 

Verbruik:

5,0 l / 100 km
3,8 l / 100 km
4,2 l / 100 km
99 g/km

 

Prijzen:

€ 15.000
€ 15.900

 

Energielabel