Land Rover Range Rover Sport TDV8 HSE

2 juni 2008

 

Voor sportieve grootgrondbezitters

Stoer, robuust en luxe. Dat zijn de woorden die in je opkomen als je aan een Range Rover denkt. De Range Rover bestaat inmiddels alweer 38 jaar. Begin jaren zeventig, toen de eerste Range Rover op de markt kwam, was het doel om rijke grootgrondbezitters een combinatie van luxe en een goede terreinwaardigheid te bieden. Na drie generaties Range Rover introduceerde Landrover in 2005 de Range Rover Sport, met als doel om een ‘sportief’ alternatief voor de normale Range Rover te bieden. Werd de Sport de eerste jaren nog met een relatief tamme zescilinder diesel geleverd, sinds anderhalf jaar is er ook een achtcilinder diesel beschikbaar. Maakt deze motor de naam ‘Sport’ wel waar, of is het nog steeds schijn die bedriegt?

 

Bekend recept

Opvallend aan het Range Rover concept is dat alle generaties herkenbare details hebben. De rechte lijnen, het ‘zwevende dak’ en de in de voorspatborden doorlopende motorkap zijn daar voorbeelden van. De Sport is wat slanker gelijnd ten opzichte van zijn grotere broer. Hij oogt, maar is ook daadwerkelijk, wat smaller en lager. De aflopende lijn van de achterruit zorgt er voor dat de auto er wat sportiever uitziet dan de normale Range Rover. De dikke kunststof strips aan de onderkant van de deuren hebben niet alleen het doel om parkeerschades te voorkomen, maar geven de auto ook een stoerder en robuuster uiterlijk. Zoals iedere generatie Range Rover, heeft ook de Sport een dubbel te openen achterklep. Het enige verschil is dat het onderste deel niet naar beneden klapt, zoals bij de andere series, maar dat de gehele klep in één keer te openen is.

Als tweede mogelijkheid kan de achterruit ook separaat geopend worden. Handig als je op vakantie gaat en de bagageruimte volledig tot het dak toe wil benutten. Gelukkig is van de buitenkant het karakteristieke idee van de klep nog zichtbaar. De neus is door de grote grille in combinatie met de xenonkoplampen erg agressief en bedreigend in je achteruitkijkspiegel. Daar ga je wel voor aan de kant.

 

Luxe tank

Er zijn maar weinig auto’s waar je het ‘king of the road’-gevoel in krijgt. De zitpositie in de Range Rover is hoog, erg hoog. Je zit letterlijk en figuurlijk boven al het andere verkeer op de weg. Daardoor heb je in de cockpit erg veel overzicht en kun je goed zien wat er ver voor je uit gebeurt. Je krijgt een echt tankgevoel achter het stuur, mede door de grote en brede middenconsole. Het zitmeubilair is prima, niet te hard en niet te zacht, het biedt voldoende steun en goede verstelmogelijkheden.

De armsteunen die aan de voorzetels zitten zijn erg goed verstelbaar en zorgen voor een prima steun voor je armen. Het dashboard bestaat helaas wel uit mindere materialen dan die in de ‘gewone’ Range Rover gebruikt worden. De Sport mag dan wel een stuk minder kosten, op beter materiaalgebruik had wat ons betreft niet hoeven te worden bespaard. De knopjes voelen daarentegen wel erg degelijk aan, en zitten op een logische plaats. Vanaf de bijrijderstoel ervaar je het gevoel in een grote auto mee te rijden nog sterker, de middenconsole lijkt vanaf die positie nog kolossaler.

De binnenruimte valt, als je de buitenmaten in ogenschouw neemt, wat tegen. Vooral langere passagiers die achterin zitten komen al gauw wat beenruimte tekort. Mensen tot 1.80m kunnen er echter prima vertoeven. De zitpositie is hoger dan die van de voorpassagiers, je zit meer rechtop en de zittingen zijn wat aan de korte kant. Je hebt er wel een geweldig overzicht, en je kunt de raamstijl prima benutten als armsteun. Die staat namelijk op gelijkte hoogte met de middenarmsteun. De kofferruimte voldoet wel aan de verwachtingen. De dubbele bodem doet in de hoogte wat centimeters wegsnoepen, maar met 960 liter inhoud kunnen die goed gemist worden.

 

Tractormotor met benzine eigenschappen

Het rijden in een Range Rover is een aparte ervaring, door de lage raamstijlen heb je erg veel overzicht. Een fietser of ander voertuig zul je niet snel over het hoofd zien. Door de armsteun die aan de stoel bevestigd zit heb je een hele relaxte zitpositie achter het stuur. Met je arm op de steun tik je zo de automaatpook in de juiste stand. De auto voelt door het overvloed aan koppel, de Dynamic Responce om overhellen in de bochten te beperken en de standaard Brembo remmen, nog relatief lichtvoetig aan. Alleen op rotondes is goed te merken dat je met ruim 2600 kilo op pad bent. De TDV8-motor sleurt de zwarte Sport moeiteloos door het stadsverkeer heen, maar ook op de snelweg trekt de auto comfortabel rap weg. Invoegen op de snelweg gaat een heel stuk veiliger dan met de oude TDV6, die op dat soort momenten echt tekort komt. De achtcilinder oliestoker hoor je nauwelijks tot het interieur indringen, alleen bij vol accelereren hoor je ver in het vooronder een turbineachtig geluid ontstaan.

Voor het vergelijk hebben we ook met de (inmiddels niet meer leverbare) 4.4 V8 benzine gereden. Voorheen was er nog een goede reden om de ongeblazen achtcilinder benzine versie te verkiezen boven de diesel, namelijk vanwege het acceleratievermogen. Met de komst van de TDV8 is deze reden echter komen te vervallen. De V8 benzine is slechts fractioneel sneller, maar verbruikt daarbij wel veel meer brandstof. Met de TDV8 reden we gemiddeld 1 op 9, wat een gunstige waarde is voor een dergelijk zware auto. Het geluid van de 4.4 is onovertroffen, de mooie diepe gorgel die je vooral bij lage toeren hoort is helaas niet aanwezig bij de dieselvariant. Op snelheid is de TDV8 wel prettig stiller, waar de 4.4 bij constante snelheden nog merkbaar aanwezig is. Dat kan op den duur irritant worden, zeker als je veel kilometers maakt. Voor de snelheidsliefhebber die het mooie V8 benzinegeluid niet kan missen is er altijd nog een – naar onze mening ietwat nerveuzer aanvoelende – Supercharged leverbaar. Met 390pk mag die de toevoeging ‘Sport’ met recht als naam dragen.

Het bochtengedrag van de Range Rover Sport voelt op snelheid erg veilig aan en helt nauwelijks over. Dat komt mede door het eerder genoemde Dynamic Responce en de luchtvering. Korte oneffenheden in het wegdek geeft de Sport redelijk hard door. Drempels neem je voor je eigen comfort net even wat rustiger, ook al kun je ze door de bodemvrijheid best hard nemen. Het sturen voelt zeker en veilig aan. De snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging mag naar onze mening nog wat zwaarder afgesteld worden zodat de besturing met wat meer gevoel gaat zoals in bijvoorbeeld een BMW X5 of Porsche Cayenne.

 

Sportief alternatief?

Een Range Rover koop je niet zomaar, iedere Range Rover rijder heeft daar een goede reden voor. De Range Rover Sport is sportiever vormgegeven dan zijn grotere broer, maar rijdt niet veel sportiever. Hij voelt hoogstens lichtvoetiger aan. Het is dan ook meer een ‘sportief alternatief’ voor de ruimere Discovery, die op dezelfde basis staat. De Sport is binnenin een stuk krapper, maar heeft wel een veel indrukwekkender en mooier gelijnd uiterlijk. Iets waar de doelgroep de keuze vanaf zal laten hangen. De keuze is nu nog gemakkelijker door de nieuwe TDV8 motor, die niet in de Discovery leverbaar is. De TDV8 loopt mooi en erg rustig, en is tijdens het rijden nauwelijks hoorbaar. Power is meer dan voldoende aanwezig, en sleurt de Sport daardoor probleemloos naar illegale snelheden. Het verbruik is voor een auto van ruim 2600 kilo relatief gunstig; gemiddeld 10.9 liter op 100 kilometer. Wat vergelijkbaar is met potente diesels uit de hoge middenklasse.

De TDV8 heeft standaard een roetfilter om de uitstoot te beperken. Het imago als “vervuiler” zoals de Range Rover in de volksmond heeft lijkt ons voor deze versie mede hierdoor onterecht. Vergeet niet dat een Range Rover ook in het terrein zijn mannetje staat. Helaas hebben we niet de mogelijkheid gehad dit ook te testen, maar van andere Land Rover ervaringen met het Terrain Responce System, weten we dat ook de Sport helemaal in zijn element is in drassig terrein, op rotsige bergwegen en besneeuwde heuvels.

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

The Adventure
http://www.the-adventure.nl
'S Hertogenbosch

 

Motor en techniek:

3630 cm3 - V8
200 kW (275 pk) bij 4000tpm
640Nm bij 2000tpm
Diesel
Alle wielen
6 v, automaat

 

Maten en gewichten:

2645 kg
960-2015 l

 

Prestaties:

209 km/u
9,2 s

 

Verbruik:

14,7 l/100km
9,0 l/100km
11,1 l/100km
294 g/km

 

 

Prijzen:

€ 113.300
> € 130.000

 

Energielabel