Skoda Octavia Combi 1.6 TDI GreenLine Businessline

6 december 2009

 

Verstandige spaarders

U springt het liefst zo verantwoord en zuinig mogelijk met uw geld om en u wilt niet uw laatste stuiver uitgeven aan een vervoersmiddel van A naar B. Tegelijkertijd hecht u wel aan een ruime gezinsauto met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Dan kom je al gauw uit bij een merk als Skoda, dat de bouwkwaliteit van een Audi biedt voor de prijs van een kleiner model Volkswagen. Onlangs kreeg de Octavia, de middenklasser uit Tsjechië, een facelift en werd eveneens leverbaar met de nieuwe generatie commonrail dieselmotoren van het VAG-concern. Een extra zuinige en bijtellingsgunstige uitvoering kon in deze tijd uiteraard niet uitblijven en wordt nu aangeboden onder de noemer Greenline. Om uit te vinden of deze milieuverantwoorde en fiscaal aantrekkelijke variant werkelijk zo spaarzaam is, reden we zo zuinig mogelijk van De léste Stuver naar Hongerige Wolf. Is dit de ultieme auto voor verstandige spaarders?

Skoda Octavia Greenline

 

De léste Stuver

Bij de koude start in Groningen, op de vroege zaterdagmorgen, valt direct al op dat de nieuwe 1.6 TDI commonrail diesel een stuk stiller is dan de 1.9 TDI pompverstuiver die hij opvolgt. Natuurlijk zijn er nog altijd rauwe klanken waar te nemen, maar je hebt niet meer het gevoel in een bestelbus te zitten. De loop van de nieuwe 1.6 is een stuk rustiger en stiller en eenmaal op temperatuur is alleen aan de zware brom bij het optrekken te horen, dat het een diesel is. Op constante snelheden blijft het prettig stil binnenin, wat bijdraagt aan het geluidscomfort.

Skoda Octavia Greenline

We beginnen onze route vandaag in ‘De léste Stuver’, een gehucht op het Friese platteland. Vlakbij het plaatsje Kollum, waar we onze fotograaf ophalen en de Octavia voltanken, waarna de dagteller en boardcomputer worden gereset. Bij het aftanken bleken we gemiddeld 1 op 18,9 te hebben gereden. Niet slecht, maar dat moet beter kunnen! De fabrieksopgave geeft een gecombineerd verbruik op van 4,4 l/100km, wat neerkomt op 1 op 22,4. Eens kijken of we daarbij in de buurt komen, of het zelfs nog beter kunnen. We zijn helemaal klaar voor de extreme zuinigheidsrit, die ons naar het Oost-Groningse plaatsje Hongerige Wolf moet leiden naar het antwoord hoe spaarzaam of hongerig deze Greenline nou in werkelijkheid is, als je écht je best doet.

Skoda Octavia Greenline

De dammen bij Lauwersoog, die de scheiding tussen Friesland en Groningen markeren boven het Nationaal Park Lauwersmeer, vormt een mooie eerste achtergrond voor onze muisgrijze station. Voor wie de neus in de reclamespotjes niet mooi vond: in het echt staat het een stuk beter. De koplampen vallen niet zo fors uit als op het eerste gezicht leek op televisie, al vallen ze natuurlijk wel wat meer weg tegen de grijze achtergrond van de metallic lak. Ten opzichte van het oude hoekige model is het faceliftmodel een stuk speelser vormgegeven en oogt daardoor moderner en minder saai. Alle stootstrips en dorpels zijn eveneens meegespoten in kleur en de subtiele verlaging, omwille van minder luchtweerstand, staan de Greenline goed.

Skoda Octavia Greenline

Achter het stuur van de Octavia is een prettige zitpositie al snel gevonden. Zowel de stoel als het stuurwiel zijn uitgebreid te verstellen, alleen ontbreekt het de zitting aan voldoende lengte en zijdelingse steun. De rugleuning is in dat opzicht beter en daarachter hebben de passagiers nog opvallend veel beenruimte. Lange personen kunnen met enige goede wil zelfs nog net ‘achter zichzelf’ zitten. Gezinnen met puberende kinderen in een groeispurt zijn dus niet per definitie veroordeeld tot een duurdere en iets ruimere Passat of de riante Superb. De bagageruimte van de Octavia is bovendien royaal bemeten, met maar liefst 580 liter inhoud. Daarmee is de kofferbak zelfs ruimer dan van bijvoorbeeld een Audi A6 Avant! Gooi je de in twee delen neerklapbare bank plat, heb je zelfs maximaal 1620 liter voor Ikea-pakketen of kerstboom voorhanden.

Skoda Octavia Greenline

 

Soepele en lichte bediening

Je zou er eveneens een volwassen zeehond in kwijt kunnen, bedenken we bij onze tweede stop in Pieterburen, waar de Zeehondencrèche is gevestigd. Op korte afstand van de Waddenzee worden hier op strand aangespoelde zeehonden verzorgd. Ondertussen zorgen wij voor een voedzame lunch, alvorens we onze weg vervolgen. Bij het rijden op de Friese en Groningse plattelandsweggetjes proberen we de snelheid er zo goed mogelijk in te houden. We houden ons keurig aan de maximumsnelheid van 60 km/uur, maar we proberen ook in bochten zo min mogelijk snelheid te verliezen. Remmen en optrekken kost namelijk extra brandstof. Uitrollen of snelheid vasthouden heeft hier de voorkeur.

Skoda Octavia Greenline

De wegligging kenmerkt zich als zeer stabiel, al helt de koets toch aardig over. De demping is vrij hard te noemen, terwijl de vering naar onze smaak wat te week is. Hierdoor komen drempels en korte oneffenheden in eerste instantie vrij hard door, terwijl hij daarna soepel nadeint. Op het vlak van comfort zou het onderstel dus nog een iets betere balans mogen hebben. De stabiliteit blijkt echter dik in orde, want bij hoge bochtsnelheden kondigt onderstuur zich pas laat en zeer voorspelbaar aan.

De besturing is redelijk direct te noemen en voldoende precies. Het stuur laat zich vrij licht verdraaien, waadoor je het gevoel hebt in een kleinere auto te rijden, vergeleken met bijvoorbeeld een Passat. De vijfversnelling handbak is eveneens soepel en trefzeker, terwijl de bediening lekker licht is. Met name het schakelpatroon is minder hakerig dan in veel Volkswagens, wat we net als bij de Superb als een groot pluspunt ervaren. Waarom zijn de versnellingsbakken bij Skoda zoveel soepeler dan bij VW, als de motoren hetzelfde zijn? Hakerig staat wat ons betreft niet gelijk aan trefzeker, iets waar met name de Duitsers blijkbaar van houden.

Skoda Octavia Greenline

 

Verschil in karakter

Bij het optrekken valt op dat de nieuwe commonrail 1.6 TDI minder van lage toerentallen houdt dan de pompverstuiver 1.9 TDI die hij vervangt. Op papier komen de specificaties aardig overeen: beide motoren hebben een maximumkoppel van 250Nm bij 1900tpm en ze leveren een vermogen van 105pk. De oude TDI levert dit vermogen bij 4000tpm, terwijl de nieuwe TDI dit pas 400tpm later doet. Dit is al een kleine hint naar het karakterverschil tussen beide motoren. De oude pompverstuiver was onderin, net boven stationair toerental, een ontzettend soepel oppakkende motor. 1200tpm was geen probleem en hij reageerde niet gewillig, maar wel gehoorzaam. Rond de 2000tpm volgde na een gapend turbogat een lompe duw in de rug en na de 4000tpm zakte deze onvermoeibare trekkracht echter als een glibberige drilpudding in.

De nieuwe 1.6 TDI trekt dan nog even wat langer en verder door, tot richting de 5000tpm. Toch voelt hij rond de 2000tpm minder krachtig aan, omdat de turbo er niet meer zo ruw in komt als bij de oude. Helemaal onderin heeft hij wat aan soepelheid verloren en dat is in het geval van onze zuinigheidsrit erg jammer. We schakelen namelijk het liefst zo vroeg mogelijk op, terwijl de schakelindicator in het display van de boardcomputer tussen de tellers, rekening houdt met een toerental van tenminste 1400tpm. Daar beneden voelt de motor zich met name in de vierde en vijfde versnelling niet thuis, wat hij met een dreunende aandrijflijn duidelijk laat voelen en horen.

Skoda Octavia Greenline

Het was beter geweest als de Greenline net als zijn krachtigere TDI-broertjes een zesbak had gekregen, om de toerenval na het opschakelen te verkleinen. 50 km/uur in zijn 4 is namelijk net niet mogelijk en je moet nog tenminste 5 km/uur harder rijden, als je gedreun wilt voorkomen. In de bebouwde is dit duidelijk een nadeel. In de vijfde versnelling moet je zelfs minimaal 75km/uur rijden. De hoogste drie versnellingen van de Greenline hebben namelijk een extra lange overbrenging om het toerental en daarmee het verbruik te drukken. Bij 120km/uur draait de motor dan ook slechts 2200tpm, wat een momenteel verbruik van helaas niet gunstiger dan 1 op 18 gaf.

Gelukkig beslaat het eerste deel van onze testroute voornamelijk binnenwegen en provinciale wegen en al gauw staat het gemiddeld verbruik op 1 op 23. Bij het optrekken schakelen we indien nodig terug, terwijl we het gedreun op constante snelheid in de vierde en vijfde versnelling voor lief nemen. De cruise-control, die zich met knopjes aan de knipperlichthendel gemakkelijk laat bedienen, wordt veelvuldig gebruikt. Maar dan naderen we de stad…

 

Groningen

Om een zo representatief mogelijk beeld te krijgen van het verbruik, hebben we ook een stukje stadsverkeer in de route verwerkt. Dit betekent rijden bij lage snelheid en veel stoplichten en rotondes. Die laatste blijken vanwege het te lage motortoerental lastig in de drie te nemen en zodoende moeten we vrij vaak terug naar de tweede versnelling. Bij stoplichten schakelen we, als we niet vooraan staan, zelf de motor uit, want een start-stop systeem is niet aanwezig. Een gemiste kans, want wie de gewoonte heeft de bak in z’n vrij te zetten zou er geen omkijken naar hebben en toch nog enig voordeel. Terwijl het gemiddelde verbruik rap oploopt, doen we er alles aan de motor zo min mogelijk te laten draaien. Eén keer schakelen we de motor zelfs al tijdens het uitrollen richting een stoplicht uit. Alle beetjes helpen, nietwaar?

Skoda Octavia Greenline

Op de drukke zaterdagmiddag zien we toch kans om de auto even stil te zetten voor één van de bekendste en meest in het oog springende hotspots in de stad: het Groninger Museum. Tegenover het Centraal Station zetten we de auto even stil op de standplaats van de bus naar Duitsland, met het museum op de achtergrond. De Martinitoren laten we vanwege de bereikbaarheid met de auto en de beperkte hoek van de lens maar even voor wat het is.

Skoda Octavia Greenline

 

Hongerige Wolf

Dan zetten we koers richting Hongerige Wolf via de snelweg A7 richting Duitsland. Bij zuinigheidsritten als deze hanteren we wel dat de geldende maximumsnelheid wordt aangehouden, wat betekent dat we netjes 120 moeten rijden. Dit blijkt desastreus te zijn voor ons mooie gemiddelde verbruik, wat rond de 1 op 21 stond toen we de stad verlieten. Met een huidig verbruik dat rond de 1 op 17 à 18 schommelde, vlogen de kilometers onder de ecobanden door en werd alle fanatieke moeite en inspanning met rasse schreden teniet gedaan. Wat was ik blij toen de TomTom ons eindelijk meldde dat we de afslag mochten nemen, al had ik het nog liever op de fabrieksnavigatie gezien, waarvan de cd helaas ontbrak. Zonde, want het is een prachtig en gebruiksvriendelijk bedienbaar systeem met aanraakscherm. Mooi geïntegreerd in het dashboard, dat qua afwerking en materiaalgebruik niet onderdoet en zelfs moderner oogt ten opzichte van een Passat.

Skoda Octavia Greenline

Voordat we de eindbestemming Hongerige Wolf bereiken, komen we nog langs de controversiële en veel in het nieuws besproken plaats Ganzedijk. U weet wel, dat dorpje in Oost-Groningen dat in zijn geheel tegen de vlakte zou gaan. De troosteloze rijtjeswoningen stonden echter nog kranig overeind, sommige met posters achter de ramen. “Ganzedijk moet blijven” En het plaatsje blijft voorlopig nog. In zo’n uithoek lijken de bewoners van deze uitgestorven nederzetting dan ook niemand tot last te zijn, dan misschien alleen elkaar. Het spaarzame en goedkope karakter van de Greenline verwordt tot dat van een grote, decadente moderne auto, tegen de achtergrond van dit armzalige en vergeten stukje Nederland.

Skoda Octavia Greenline

Hongerige Wolf is overigens niet veel gezelliger, en is een even betekenisloos gehucht als Ganzedijk. Desalniettemin komen we langs een heus buurthuis en vinden we een mooie watersluis, die als laatste achtergrond mag dienen voor onze ecotest. Bij het verzetten van de auto en het weer naar boven rijden van de helling, merken we tevens op hoe nukkig en gevoelig de motor op de koppeling reageert. Soepel wegrijden is er zonder gas bij te geven bijna niet bij. Het lijkt alsof ook de stationaire loop zo arm mogelijk staat afgesteld, om tot de laatste druppel diesel net die laatste stuiver te besparen.

Skoda Octavia Greenline

 

Greenline toch niet zo groen

Dan rijden we terug naar Kollum, tot Groningen via de snelweg en vervolgens over provinciale wegen. Met de rechtervoet nog altijd in de spaarstand. Uiteindelijk tanken we in Kollum 10,3 liter diesel af met een afstand van 216km op de boardcomputer. Het gemiddelde verbruiksresultaat blijft daarmee steken op 1 op 21, wat niet zo zuinig is als beloofd maar overeenkomt met wat de boardcomputer zegt. Het is eveneens minder zuinig dan de eerder geteste Volvo V50 1.6D DRIVe en de Audi A3 TDI Efficiency, die nog de oude 1.9 motor had. Daarmee is de Greenline niet zo groen als we gehoopt hadden. Een zesversnellingsbak en een start-stop systeem zouden het verbruik zeker nog kunnen verbeteren en een soepelere rijervaring hebben opgeleverd. De nieuwe 1.6 TDI mag dan wel een stuk stiller zijn, hij is minder zuinig en mist soepelheid bij zeer lage toerentallen. Tot zover het ECO-gedeelte van dit verhaal.

Skoda Octavia Greenline

De Skoda Octavia Greenline is namelijk wel een hele fijne reisauto om mee te rijden en bovendien erg ruim. De aanschafprijs van net iets meer dan 25 mille is eveneens gunstig en de uitrusting van deze Businessline zeer compleet. Helaas is een DSG-automaat niet leverbaar, wat nog comfortverhogend en verbruiksverlagend had kunnen zijn. De kwaliteitsindruk en rijeigenschappen doen echter niet onder voor die van een Volkswagen Passat. Het feit dat deze op Duitse leest geschoeide Tsjech dus toch een voordelige aanbieding is, blijft overeind staan. Je kunt daarom alsnog je laatste stuivers besparen door als een hongerige wolf de Skoda-dealer binnen te lopen en het lease- of koopcontract van een Octavia Greenline te ondertekenen. Zo zuinig en milieuvriendelijk als de Toyota Prius is hij niet, maar als je de ruimte écht nodig hebt of hybrides maar suffe auto’s vindt, dan is dit wellicht een betaalbaar en geschikt alternatief.

Skoda Octavia Greenline

 

Auteur: David Joost Kamermans

Fotografie: Elco van der Meer

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Pon Automobielhandel
http://www.skoda.nl
Leusden

 

Motor en techniek:

1598 cm3 - 4 in lijn
77 kW (105 pk) bij 4400 tpm
250 Nm bij 1900 tpm
Diesel
Voorwielen
5 v, handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

1285 kg
580-1620 l

 

Prestaties:

190 km/u
11,9 s

 

Verbruik:

5,5 l / 100 km
3,7 l / 100 km
4,4 l / 100 km
114 g/km

 

 

Prijzen:

€ 18.500
€ 26.550

 

Energielabel