Suzuki Kizashi 2.4 i-AWD CVT Sport

19 maart 2011

Autotest: Suzuki Kizashi 2.4 i-AWD CVT Sport

Fight Club

Vierwielaandrijving en 178 pk in een strak getekende sedan doet niet meteen denken aan Suzuki. Toch biedt het merk meer dan alleen fijne compacte auto’s, maar daarvoor moeten we wel even de oceaan over. Daar in de Verenigde Staten heeft Suzuki met de Equator zelfs een grote pick-up, maar bovendien ook de ‘mid-size sedan’ Kizashi in het gamma. De alpenlanden zaten te springen om deze vierwielaangedreven middenklasser en omdat hij dan toch naar Europa verscheept wordt, haalt onze importeur deze 4,65 meter lange Suzuki sinds kort ook naar Nederland. Een test wijst uit of de Kizashi hard moet knokken voor een plek tussen gevestigde grootheden als de Citroën C5, Toyota Avensis en de Volkswagen Passat.

Suzuki Kizashi

 

Gaaf

Qua looks behoort de Kizashi in zijn klasse absoluut tot de mooie auto’s. De voorzijde kijkt met de spits toegeknepen koplampen heerlijk ‘boos’ en de enorme wafelgrille geeft hem met de voorspoiler stiekem een erg lekker front. Brede heupen en een smalle kont met subtiel spoilertje maken de Kizashi vooral schuin van achteren erg gaaf. Al met al is de Kizashi stoer en aantrekkelijk, maar is het design ook een beetje rommelig. De achter- en voorzijde zijn niet echt in lijn met elkaar en de achterspoiler lijkt een beetje opgeplakt. Aluminium lijsten aan de onderzijde van de deuren en donker gekleurde achterste zijruiten doen ook afbreuk aan het basisontwerp. Een compliment gaat daarentegen naar de goed uitziende en standaard aanwezige 18 inch veelspaaks wielen, waardoor de Kizashi er dik bij staat.

Suzuki Kizashi

 

Luxe kost geld

Sowieso heeft de Kizashi een omvangrijke standaarduitrusting. Er is geen enkele optie leverbaar en dat is ook bijna onmogelijk, want deze Suzuki komt vol met verwennerijen naar ons land. Het enige dat écht mist en dus uitsluitend achteraf gemonteerd kan worden, is een navigatiesysteem. Verder is alles aanwezig dat autorijden aangenaam maakt: lederen bekleding, een mooi klinkend audiosysteem met stuurwielbediening, elektrisch verstelbare stoelen, gescheiden climate control en metallic lak zijn allemaal bij de prijs inbegrepen. Met zoveel luxe is de Kizashi derhalve ook geen prijspakker. Sterker nog, hij is zelfs best kostbaar. Naast de door ons gereden 2.4 i-AWD met standaard CVT-automaat is er een voorwielaangedreven versie met handgeschakelde zesbak leverbaar. Die kost 33.301 euro en daarvoor kan ook een flinke Ford Mondeo of Peugeot 508 worden aangeschaft. De 37.737 euro die de testauto moet opbrengen staat zelfs bijna gelijk aan een imagorijke Audi A4 1.8 TSI of BMW 320i zonder vierwielaandrijving en met minder ‘goodies’. Die prijzen hebben puur te maken met het feit dat de Kizashi voor de VS bedoeld is en daar wil men simpelweg wat wij ‘het hele boekje’ noemen. Iets typisch Europees als een instapmodel is er daarom niet, maar dat heeft wel tot gevolg dat de Kizashi met zijn hoge prijsstelling tegen grote namen moet opboksen.

Suzuki Kizashi

 

Consequenties

Want hoewel de Kizashi qua prijs met middenklassers concurreert, is hij bijvoorbeeld 11 cm korter dan een Volkswagen Passat en daarmee gelijk aan een Volkswagen Jetta. Tezamen met het sportieve uiterlijk heeft dat consequenties voor de binnenruimte. Voorin is er prima de ruimte, maar achterin is het een stukje minder goed vertoeven. De knieën raken vrij snel de voorstoelen en ook de hoofdruimte houdt niet over. Wel een comfortabele achterbank met fijne zittingen overigens. Daarnaast wordt de instap door de kleine achterdeuren en de ver naar binnen stekende wielkasten beperkt. Noemenswaardig is dat de deuren met een vertrouwenwekkende ‘plof’ dichtvallen, maar achterin zorgen gesloten deuren met de kleine zijruiten voor een op zijn zachtst gezegd ‘geborgen’ gevoel. Het fraaie design heeft ook nog eens positieve gevolgen voor de kofferruimte. Die is met 461 liter heel behoorlijk, maar door de kleine kofferklep niet echt makkelijk te beladen.

Suzuki Kizashi

De met leder beklede stoelen, achterbank en deurpanelen geven het interieur tezamen met de uitgebreide comfortuitrusting een behoorlijke opwaardering, want het luxegevoel komt niet van de gebruikte materialen. Het is zeker geen inferieur materiaal, maar wie in deze klasse serieus genomen wil worden, moet eigenlijk meer ‘softtouch’-kunststof gebruiken en modernere displays monteren. De Kizashi scoort weer als het gaat om afwerking en uitstraling, want het steekt allemaal netjes in elkaar en het dashboard is fraai en gebruiksvriendelijk van opzet. Het strakke design wordt gecompleteerd met een prachtige klokkenwinkel en een niet alleen mooi, maar vooral ook grijpgraag stuurwiel.

Suzuki Kizashi

 

Cruiser

Zo’n stuur belooft, tezamen met het scherpe design, veel voor het rij- en stuurgedrag en de Kizashi stelt daarin ook niet teleur. Het is echter geen messcherp apparaat of een auto die nadrukkelijk als sportsedan ontwikkeld is. Daarvoor is er teveel comfort behouden gebleven en dat past uitstekend bij de aandrijflijn. Een zogenaamde continu variabele transmissie nodigt nu eenmaal niet uit tot gassen, want toeren maken laat zo’n automaat niet toe. Bij volgas houdt de transmissie de motor namelijk op een bepaald toerental en versnelt dan middels de befaamde ‘riemen’. Het turboloze motorblok moet echter in de toeren klimmen om te presteren, want het maximum vermogen van 178 pk wordt bij 6.500 tpm geleverd en zijn maximum koppel van 230 Nm is bij 4.000 tpm beschikbaar. Kort gezegd haalt de CVT daardoor enerzijds het temperament uit de motor, maar maakt het de Kizashi anderzijds tot een relaxte cruiser met keurige prestaties. Zoals gezegd past dat bij de Kizashi, want hij mag weliswaar vrij straf gedempt zijn, het absorptievermogen van het onderstel is zonder meer soepel te noemen. De stilte in de auto is daarbij ook nog eens opvallend. Bij fors accelereren is de motor - gebruikelijk bij een grote vierpitter - nog wat rauw, maar bij rustig gas geven en cruisen hoor je weinig en dat maakt de Kizashi op zulke momenten tot een rustig rijdende auto. Kalm aan is voor het verbruik ook gunstiger, want ons testverbruik kwam uit op een matige 1 op 9.3, terwijl je bij snelweggebruik met 1:11 al heel blij mag zijn. Wat dat betreft wordt met de hoogtoerige en daardoor niet bijster zuinige 2.4i uit de Kizashi weer bewezen dat de ontwikkeling van soepele en efficiënte turbomotoren een positieve trend is.

Suzuki Kizashi

Terug naar de dynamische kwaliteiten van de Kizashi. Met ingeschakelde vierwielaandrijving gaat de Kizashi zeer neutraal door bochten en je kan hem er schandalig hard in gooien, terwijl hij zonder ingeschakelde vierwielaandrijving de neiging heeft om over de voorwielen weg te schuiven. Dat is simpel op te vangen door het gas te lossen, waardoor de auto zich ‘de bocht in zet’. Wil je echter indruk maken op je passagiers, dan druk je gemakshalve de AWD-knop in en smijt je de Kizashi van de ene naar de andere bocht. Jezelf schrap zetten is daarbij wel aan te bevelen, want de stoelen bieden niet genoeg zijdelingse steun voor zulk rijgedrag. Het onderstel kan het sporten aardig bijbenen, hoewel het duidelijk is dat de Kizashi tevens comfortabel moet zijn. Ook bij de besturing is niet gekozen voor uiterste scherpte. De Kizashi geeft op zich genoeg stuurgevoel en je krijgt een redelijke portie feedback, maar de niet zo directe reactie op het stuur past beter bij de langeafstandskwaliteiten van de Kizashi.

Suzuki Kizashi

 

Hoe staan de kansen?

Het Japanse woord ‘Kizashi’ is een voorbode van ‘grootse dingen die komen gaan’ en dat lijkt op zijn minst grootspraak van Suzuki. Het gevecht in deze klasse is loodzwaar en de Kizashi is weliswaar een prima auto, maar nooit een echte uitblinker. Hij ziet er fraai uit, maar dat heeft gevolgen voor het praktisch gebruiksgemak en bovendien is de keuze met slechts twee versies nogal smal. Beide versies zijn daarnaast behoorlijk happig geprijsd en - subjectief, maar heel belangrijk - een imago heeft de Kizashi nog niet. Iemand die toch voor een Kizashi opteert, krijgt echter wel tegenwaarde voor zijn geld. Allereerst een enorm pakket met luxe, maar vooral een rustige auto met cruisekwaliteiten. Wie zichzelf een Kizashi met AWD cadeau doet, kan ook rekenen op een redelijk sportieve inborst die vooral door die vierwielaandrijving bepaald wordt. Met deze prijsstelling zal de Kizashi een exoot blijven, maar het is leuk als iemand een keertje wat bijzonders kiest en dan is de Kizashi het overwegen waard.

Suzuki Kizashi

 

Auteur: Jan Westerhof

Fotografie: Martijn Koevoets

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Suzuki Nimag
http://www.suzuki.nl
Vianen

 

Motor en techniek:

2393 cc - 4 in lijn
131 kW (178 pk) bij 6500 tpm
230 Nm bij 4000 tpm
Benzine
Vier wielen
Traploze CVT-automaat

 

Maten en gewichten:

1505 kg
461 l

 

Prestaties:

205 km/u
8,8 s

 

Verbruik:

11,3 l / 100 km
6,6 l / 100 km
8,3 l / 100 km
191 g/km

 

 

Prijzen:

€ 33.301
€ 37.737

 

Energielabel