Fiat 500 Twin Air 85 Lounge

12 september 2010

 

Samen sta je sterk

Het hele concept van het downsizen is inmiddels al aardig ingeburgerd. Dikke V8-motoren worden zescilinders, zescilinders worden geblazen viercilinders en ga zo maar door. Dit allemaal om de CO2-uitstoot drastisch te reduceren, zonder vermogen in te moeten leveren. Zuiniger en toch krachtig zijn de kernbegrippen waar de gemiddelde autoconsument zich prettig bij voelt en daar speelt Fiat slim op in. De MultiAir-motor is al een prettige toevoeging aan het oude motorengamma, maar daar houdt het niet op. Fiat gaat namelijk voor nog iets revolutionairs. Onder het motto ‘samen sta je sterk’ biedt het Italiaanse merk nu de Twin Air aan, met slechts twee cilinders voor de Fiat 500 en 500C. Deze zal in eerste instantie alleen leverbaar zijn met 85 pk, ondersteunt door een turbo. Later komt er nog een ongeblazen versie met 65 pk en een krachtigere 105 pk versie, die de onlangs geschrapte 1.4 vervangt. Je kunt er de donder op zeggen dat je dit blokje uiteindelijk in andere modellen van Fiat zult gaan tegenkomen. Weten de twee cilinders met turbolader voldoende de krachten te bundelen en kan Twinair de Fiat nog groener maken dan ‘ie al is?

Fiat 500 Twin Air

 

Enkel voordelen

De 1.2 viercilinder (69 pk) met Dualogic-automaat was voorheen de enige BPM- en wegenbelastingvrije Fiat 500 en 500C te koop. Ondanks dat deze motor/bak-combinatie niet de meest krachtige en soepele is, is het voor het gros van de mensen een uitstekende keuze om geld te besparen. Voor een lage bijtelling of voor het besparen van twee tientjes (wegenbelasting) per maand gaat men graag overstag. De Twin Air-techniek zorgt ervoor dat de geldbesparende consument meer te kiezen heeft en zelfs beter wordt bediend. Ondanks een lager verbruik, heb je meer vermogen tot je beschikking. Omdat de 500 Twin Air maarliefst 18 g/km minder uitstoot dan de 1.2, is er nu eindelijk de eerste handgeschakelde 500 met 14% bijtelling en vrijstelling van wegenbelasting en BPM. De catalogusprijs is slechts 800 euro duurder dan de handgeschakelde versie van de oude 1.2, maar die meerprijs heb je door het besparen van wegenbelasting binnen 3,5 jaar terug verdiend. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het lagere verbruik.

Fiat 500 Twin Air

 

In de praktijk

Belangrijker is natuurlijk hoe het in de praktijk uitpakt. Hoe presteert zo’n tweecilinder nou? Om dat te ondervinden wordt er, over een lang traject, puur gereden met de ECO-stand middels een knop ingeschakeld. Dan beschikt de Fiat over 100 Nm koppel in plaats van de normale 145 Nm. Hierdoor voelt de kleine 500 niet bepaald pittig aan, maar om een goed verbruik te halen is dat geen belemmering. Er wordt nauw naar de schakelindicator geluisterd, die je opvallend vroeg maant over te schakelen. Hierdoor zit je al gauw in een vrij hoge versnelling en daalt het toerental tot onder de 1.500 tpm. Dat vindt het kleine blokje niet zo fijn. Hij begint wat te resoneren, waardoor je geneigd bent om de indicator te negeren. Zolang je ‘m boven dat toerental houdt gaat het prima. Uiteindelijk scoor ik dan een gemiddeld verbruik van 1 op 17. De fanatiekeling moet dit nog beter kunnen, 1 op 20 bijvoorbeeld, maar het opgegeven verbruik van 1 op 24,4 haal je nimmer nooit. Als ik 80 km/u rijd, geeft de boordcomputer een actueel verbruik aan van 1 op 23,5. Na een uur uiterst rustig te hebben gereden, wil ik wel eens weten wat de turbo voor het tweecilindertje doet.

Fiat 500 Twin Air

 

Losgelaten elastiek

De ECO-stand gaat uit en meteen voelt de 500 levendiger aan. Het is alsof er een enorme elastiek om de 500 was gebonden die nu eindelijk wordt losgelaten. De motor pakt opvallend soepel op en reageert alert op het gaspedaal. Eenmaal boven de 2.000 tpm voelt het kleintje zelfs erg pittig aan. De 1.2 mist in de hogere regionen een sterke krachtsopbouw, de Twin Air biedt precies het tegenovergestelde. Hoe meer toeren je maakt, hoe sneller het aanvoelt. Dat zorgt gevoelsmatig voor een krachtige acceleratie en dat siert ‘m. Met genoegen schakel ik door de vijf versnellingen heen. Wat een verschil met de toch wat traag reagerende Dualogic is dit. Met het stuurgedrag zat het al goed, dus het rijplezier is niet alleen maar afkomstig van het motorblok. Op kronkelige en smalle weggetjes is de 500 helemaal in zijn element. De koets voelt stabiel aan en het onderstel erg volwassen. De 500 kun je met recht een kleine bochtenridder noemen, die met zijn lichte, doch directe besturing voor vertier zorgt. Het snoezige uiterlijk van de 500 staat in schril contrast met zijn rijgedrag. Die kun je zelfs op zekere hoogte sportief noemen.

Fiat 500 Twin Air

 

Zoals het origineel

Je zult je wellicht afvragen hoe zo’n tweecilinder nou klinkt. Wie wel eens in een Toyota Aygo of een ander lid van dat trio heeft gereden, weet dat een driecilinder toch wel wat herrie produceert. Bovendien heeft dat blok last van trillingen, die je onder andere in het stuurwiel voelt. Bij de Twin Air is dit niet het geval. Het motorblok blijkt relatief stil. Als je de 500 op z’n staart trapt laat ‘ie wel van zich horen, maar lang niet zo overheersend als een driecilinder. Volgens een Fiat-kenner klinkt het 875cc metende blok vrijwel identiek aan dat van de oer-500. Lekker brommerig, zonder dat het irriteert. Ik geloof ‘m direct.

Fiat 500 Twin Air

Alle puzzelstukjes lijken in deze configuratie compleet. Deze nieuwe kleur blauw staat lekker fris en dat zie je in het interieur terug. Het is één vrolijke en tegelijk sfeervolle boel binnenin de 500. De stoelen zijn lekker zacht, al zouden die nog iets meer ondersteuning mogen bieden. Het dikke stuurwiel met inkepingen op de juiste plaatsen pakt lekker beet en alles zit binnen handbereik. Een redelijk bruikbare achterbank en een 185 liter grote kofferbak maken de 500 nog praktisch ook.

Fiat 500 Twin Air

 

Sterk duo

Er zullen vast mensen zijn die sceptisch staan tegenover een tweecilindertje, maar daar is simpelweg geen reden voor. Het blokje klinkt niet eens zo verkeerd en presteert boven verwachting. In de ECO-stand is ‘ie zuinig te noemen en in de normale stand zelfs opvallend krachtig en soepel. Persoonlijk ben ik blij dat de handbak nu ook fiscaal aantrekkelijk is, want die past beter bij de Fiat 500 dan de semi-automaat. Wie toch graag de Dualogic wil hoeft niet perse de 1.2 te nemen, de Twin Air is er namelijk ook met deze gerobotiseerde bak. De twee cilinders van de Twin Air vormen een uiterst sterk duo, dat alles doet wat helemaal in deze tijd van het downsizen past.

Fiat 500 Twin Air

 

Auteur en fotografie: Anton van der Wulp

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Fiat Group Nederland
http://www.fiat.nl
Lijnden

 

Motor en techniek:

875 cm3 - 2 in lijn
62,5 kW (85 pk) bij 5500 tpm
145 Nm bij 1900 tpm
Benzine
Voorwielen
5 v, handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

905 kg
185 l

 

Prestaties:

160 km/u
11,0 s

 

Verbruik:

4,9 l / 100 km
3,7 l / 100 km
4,1 l / 100 km
95 g/km

 

 

Prijzen:

€ 13.795
€ 17.200

 

Energielabel