Renault ZOE R240

22 februari 2016

  

Renault Zoe R240: Stille aanbidder

Ze zijn er: exemplaren die het allemaal hebben. Getalenteerd, gepassioneerd en vol plannen om de wereld te verbeteren. Lief en mooi tegelijk, maar vaak ook een beetje stil. Heel stil zelfs, in het geval van Zoe. Om de diepe gronden in dit stille water te ontdekken neem ik haar mee. Met de nagelnieuwe R240-motor in het vooronder.

Renault Zoe R240

De Zoe R240 is de nieuwe standaard in het gamma, terwijl de ‘oude’ versie als Quickcharge (Q210) voor 500 euro méér in de prijslijst staat. Het grootste verschil is, zoals de naam al aangeeft, de mogelijkheid tot snelladen van de tweede. Volgens Renault is die versie “ideaal voor automobilisten die grotere afstanden rijden en vaak tussentijds willen snelladen”. Dat lijkt me te gemakkelijk, dus pak ik het anders aan. Ik rijd van de Renault-importeur in Schiphol-Rijk naar mijn woonplaats Groningen: een afstand van net geen 200 kilometer. Gezien de opgave van 240 kilometer zou dat op één lading moeten kunnen. Nou, kom maar op!

Nee.

Duidelijk, in één ruk naar Groningen rijden lukte niet. Al redelijk snel bleek dat de Zoe op (aangepast) snelwegtempo (94 km/u) teveel verbruikte om de maximale actieradius te behalen. Het koude, regenachtige weer zorgde ervoor dat de kachel en ruitenwissers overuren maakten, wat niet bevorderlijk is voor een zuinige rit.

Renault Zoe R240

Hierop heb ik mijn route aangepast door via de Afsluitdijk en Leeuwarden terug te rijden om gebruik te kunnen maken van een Fastned-station. Ondanks dat de Zoe R240 het échte (43 kW) snelladen niet ondersteunt maakt de ingebouwde Caméléon-lader het opladen bij zo’n voorziening wel mogelijk. Na een tussenstop van 3 kwartier laadde ik 15 kWh bij: voldoende om mijn woonplaats te bereiken. In dit geval was de wél met 43 kWh opladende Zoe Q210 in het voordeel geweest, al is laden met 22 kWh alsnog behoorlijk vlot.

Wat dan wel?

Om eerlijk te zijn sloeg mijn ‘monstertocht’ nergens op: het was slechts noodzakelijk om de auto in en rond mijn huis te kunnen testen. Iemand die dagelijks dergelijke afstanden elektrisch wil rijden kan voorlopig slechts met een Tesla Model S uit de voeten: simpelweg omdat daar veel meer batterijen in zitten waardoor je een grotere afstand kunt afleggen. De Zoe is met name bedoeld als stadsauto, dus vanaf nu ga ik ‘m daarvoor gebruiken.

Renault Zoe R240

En juist in de stad is elektrisch rijden een zegen, want ook voor korte ritjes kun je de Zoe zonder zorgen inzetten. Een verbrandingsmotor moet immers op temperatuur komen en moet je eerst rustig behandelen, dat geldt voor een elektromotor niet. De volledige 220 Nm koppel en 88 pk vermogen kan en mag je dus direct aanspreken. Ook is de stilte heerlijk, al is de Zoe op snelwegtempo door wind- en bandengeluid niet stiller dan een moderne benzineauto.

Stilte in drie smaken

En ja hoor, ik ben amper de straat uit en het ‘gas’ gaat erop. Van 0 tot 60 km/u ben je de meeste andere auto’s te snel af en beweeg je je stil en schoon door het stadsverkeer. Om de stilte wat te doorbreken en voetgangers en fietsers te waarschuwen kun je kiezen uit drie soorten Star Trek-achtige geluiden over de buitenspeakers. Of je zet de verrassingsaanval in door de geluiden uit te schakelen, want dat kan ook. Eveneens met een druk op de knop verander je de vormgeving van het instrumentarium en laat je tegelijkertijd de richtingaanwijzers anders klinken. Het zijn details, maar wel de details die Zoe leuker maken dan de anderen.

Renault Zoe R240

Al die fratsen passen perfect bij het frisse en speels ogende dashboard. Een nieuwe, zwarte toplaag vervangt het lichtgrijs van voorheen. Dat staat wat degelijker en weerspiegelt niet meer hinderlijk in de voorruit.

Renault Zoe R240 

’n Kleine Clio

In de Zoe zit je ietwat hoog en die zithoogte is niet instelbaar. Wel kun je de stuurkolom zowel in hoogte als - zij het wat beperkt - in diepte verstellen, waardoor je alsnog een heel aardige zitpositie krijgt. De stoelen zijn lekker zacht en ondersteunen goed, ook op langere ritten.

Renault Zoe R240

Qua ruimteaanbod is de Zoe net iets kleiner dan een Clio, met name voor de achterpassagiers. Door de hogere vloer stap je hoger in en zit je eveneens iets hoger. Vier volwassenen kunnen prima mee en zeker voor de beoogde stadsritten is de ruimte achterin voldoende. Eventueel kan er een vijfde persoon midden-achterin zitten, al is die plek met name geschikt voor kinderen.

Renault Zoe R240

Qua kofferruimte biedt de elektrische Fransoos iets meer ruimte dan de Clio: 338 versus 300 liter. Wel is de tildrempel behoorlijk fors. Wil je méér meenemen, dan kan de bank plat. Dat de rugleuning in zijn geheel plat moet is nog tot daaraantoe, maar de ontgrendeling aan weerszijden maakt het neerklappen wat omslachtig.

Gewicht geen bezwaar?

Met een leeggewicht van 1.400 kg en rijklaar gewicht van 1.500 kg mag je Zoe gerust een dikkerdje noemen. Gelukkig voel je daar in de praktijk niet veel van, want Renault is er aardig in geslaagd om dat gewicht te verbloemen. Het onderstel is comfortabel geveerd én gedempt, dat zie je bij andere behoorlijk gewichtige auto’s weleens anders. De enige keerzijde is het overhellen in bochten, wat vooral opvalt als je ze sneller neemt.

Renault Zoe R240

En vlotter rijgedrag, dat is nu net iets waartoe de Zoe best wel uitnodigt. Met name door de rappe en tegelijkertijd soepele acceleraties, ondersteund door de besturing. Die is weliswaar licht en filtert behoorlijk wat gevoel weg, maar is tegelijkertijd aangenaam direct. Daardoor rijd je de Zoe al snel wat sportiever.

Leenstelsel

De Renault Zoe is, als je Renaults semi-auto genaamd Twizy even wegdenkt, de voordeligste EV die je kunt kopen. Althans, kopen, dat geldt voor het grootste deel en vanaf 20.990 euro. Je wordt namelijk nooit eigenaar van het accupakket. Dat blijft eigendom van Renault, die het verhuurt. De huurprijs hangt af van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en de gekozen contractduur. Rijd je tot 5.000 km per jaar en sluit je een contract af voor 3 jaar of langer, dan bedraagt de huurprijs 49 euro per maand. Bij 15.000 km kost dit 86 euro en tegen minimaal 142 euro per maand kun je 30.000 kilometer rijden. Daaroverheen komt altijd een batterijverzekering van 9,35 euro per maand. Deze kosten worden grotendeels gecompenseerd door het gebrek aan motorrijtuigenbelasting: voorlopig zijn elektrische auto’s daarvan vrijgesteld.

Renault Zoe R240

Hoewel de huurprijs in eerste instantie vrij hoog lijkt is er ook voordeel. Mocht de batterij in je Zoe namelijk slechter worden, dan vervangt Renault hem zonder verdere kosten. Ook maakt deze constructie de Zoe een stuk bereikbaarder, omdat je het accupakket (fiscale waarde: 4.800 euro) niet zelf hoeft aan te schaffen. Wat je niet moet vergeten is dat elektriciteit ook geld kost en wel zo’n 34 cent per kWh bij de gemiddelde laadpaal. Met het ondanks de omstandigheden keurige testverbruik van 17,5 kWh/100 km kost die afstand dus 5,61 euro. Gebruik je Fastned zonder abonnement, dan stijgt de stroomprijs naar liefst 79 cent per kWh. Met de huidige dieselprijs (1,05 euro/l) kost dat ongeveer hetzelfde als met een Clio op diesel waarmee je 1 op 18 rijdt.

Renault Zoe R240

Het spel

Ga je met Zoe op pad, dan word je met name verrast door de stilte en souplesse. Of het ook interessant is om er zelf één te gaan rijden hangt van heel veel factoren af. Wanneer het je past, hang je met de Zoe in ieder geval een bijzonder ogende, fijn rijdende stadsauto aan je stopcontact. Goed, je komt er geen 240 kilometer ver mee, maar in de dagelijkse praktijk kom je niets tekort. En dan blijft er nog het spannende spel der verleiding. Want Zoe is bijzonder knap, maar nooit helemaal van jou…

Renault Zoe R240

  

Auteur en fotograaf: Elco van der Meer