Amsterdam Dakar Challenge

 

InterConnect Dakar Team gefinisht

Dertien februari jongstleden vertrokken de broers Maarten en Rick van den Hoogenhof in een Volvo 460 naar Afrika. Na onze eerdere reportage blikt het InterConnect Dakar Team dit keer terug op de Amsterdam Dakar Challenge na hun finish in Utrecht op 6 maart.

Om 19:00 uur, een dag voor vertrek was de auto eindelijk Sahara-proof en klaar voor de challenge. Het team hoopte het slechte weer in Nederland snel achter zich te laten maar dat bleek een illusie. In Europa heeft het team enkel sneeuw en regen gezien, maar de challenge begon aan de grens van Marokko. Anders dan je misschien gewend bent is een grensovergang naar Marokko niet een kwestie van je paspoort laten zien. Er moeten allerlei formulieren ingevuld worden, met de goede kleur pen, anders kun je opnieuw beginnen, en je moet bij verschillende douanekantoortjes langs. Zelfs dan is het een kwestie van wachten en smeergeld betalen. Uiteindelijk is het gelukt om de grens vrij snel en goedkoop te passeren. Binnen 2 uur mocht het InterConnect Team Marokko in voor ‘slechts’ 2 euro en een tandenborstel.

Amsterdam Dakar Challenge

Eenmaal in Marokko begonnen de stukken off road rijden. Erg leuk en uitdagend maar ook een eerste probleem voor de auto. Helaas had de auto te weinig grondspeling waardoor de uitlaat en de bodemplaat het zwaar te verduren hadden. Dat was mede debet aan feit dat het team inmiddels een extra passagier had met bagage. Een van de motorrijders kon in Spanje helaas niet verder en is bij het team in de auto komen zitten. Om het probleem te verhelpen is de auto in Marokko extra verhoogd met een paar rubber blokken boven de spiraalveren.

Amsterdam Dakar Challenge

Na het eerste klussen aan de auto arriveerde het team in Zuid Marokko. Bij Merzouga ging het team met een lokale gids twee dagen een extreme route rijden door de Sahara. Door het noodweer in Marokko zelfs extremer dan af en toe goed was voor de auto. Al snel verloren Maarten en Rick hun achterbumper, bodemplaat en reden zij hun benzineleiding lek. Hun uitlaat (van voor tot achter) verloren ze zelfs een keer of tien. Gelukkig konden alle problemen vrij snel verholpen worden. “Verbazingwekkend hoeveel je kunt maken met duct tape, tie-wraps en ijzerdraad”, aldus Maarten.

Amsterdam Dakar Challenge

Inmiddels reden Maarten en Rick met enkele andere teams uit het Noorden des lands de route wat zorgde voor extra gezelligheid. Bovendien konden alle teams kinderen blij maken met kleine cadeautjes. “Wij zijn vooral door de binnenlanden van Marokko gereden, daar zie je het echte Afrika, mensen die wonen in hutjes van klei en eigenlijk niks hebben”, aldus Rick. “Daar konden we mensen blij maken met een tandenborstel, een pen of een ballon. Het is een vreemde gewaarwording om te zien onder welke omstandigheden sommige mensen nog moeten wonen.”

Na al het off road rijden ging het steeds slechter met de auto. De uitlaat viel om de haverklap onder de auto uit, de ventilator wilde een tijdje niet draaien en de startmotor begaf het ook. Helaas hielp revisatie onderweg niet dus moesten Maarten en Rick de auto van Zuid Marokko tot bij de finish aanduwen. Verder moest het InterConnect Dakar Team een aantal velgen recht slaan, lekke banden verwisselen en hopen dat de auto bleef rijden. Op de terugweg in Spanje begon de auto te roken, waarschijnlijk omdat de zuigerveren versleten waren. Daarom liep de auto soms nog maar op 2 of 3 cilinders, in plaats van op 4 cilinders.

Amsterdam Dakar Challenge

Gelukkig kwam het team na ruim 9000 km heelhuids aan de finish in Utrecht. “Het is een prachtig avontuur geweest, een mooie uitdagende rit, een leerzame ervaring en misschien gaan we nog wel eens terug!” Binnenkort wordt bekend hoeveel het team uiteindelijk bij elkaar gereden heeft voor Oxfam Novib en Stichting KiKa. Nog niet alle sponsorgelden zijn binnen maar de verwachting is dat het InterConnect Dakar Team minimaal €12.500,- kan overmaken!. Bij deze bedanken Maarten en Rick dan ook al hun sponsoren en hoofdsponsor InterConnect en alle volgers via de website. Op die site www.interconnectdakar.nl vindt u nog een aantal mooie foto’s en reisverslagen.

P.s. De auto is inmiddels naar de sloperij.

Amsterdam Dakar Challenge