Amsterdam Dakar Challenge

 

Amsterdam Dakar Challenge

De deurbel gaat, je opent de voordeur en een collectant vraagt vriendelijk om een kleine bijdrage voor het goede doel. Een euro of wat verdwijnt in de collectebus en een goede daad is verricht. Echt zaligmakend is het niet, het kost je namelijk vrijwel geen enkele inspanning. Wat je ook kunt doen is achter de PC schuiven, niet om geld te storten, maar om je aan te melden voor de Amsterdam Dakar Challenge!

Interconnect Dakar Challenge

 

InterConnect en Volvo

Maarten van den Hoogenhof, 25 jaar en student Biomedische Wetenschappen aan de RU, kende de Dakar Challenge al een aantal jaar en wilde eigenlijk altijd al mee doen. Dit jaar was hij het nutteloos plannen helemaal beu en meldde zich aan. Zijn broer Rick, 23 jaar en student Marketing Management aan de UvT, stond gelijk zijn broer bij en samen gingen ze op zoek naar een geschikte auto én sponsoren. Het bedrijf waar Rick werkt, InterConnect, wilde graag hoofdsponsor worden en heeft al voor ongeveer 5000 euro gezorgd. Hierdoor konden ze in ieder geval beginnen met het zoeken naar een geschikte auto.

Na lang speuren kwamen ze uit op twee Volvo’s, een 850 en een 460. De 850 had echter nog een hoop werk nodig voor ‘ie door de APK zou kunnen, de 460 daarentegen had net een nieuwe APK en zo’n 2-liter motor is tijdens zo’n zware en lange rit toch wel erg fijn. Dat de auto inmiddels meer dan 230.000 kilometer op de teller heeft staan zorgt voor geen enkel bezwaar. Volvo staat immers bekend om zijn oerdegelijke bouwkwaliteit. Ik heb een Volvo-verkoper wel eens horen zeggen: “Ach, met 3 ton op de teller is zo’n auto net ingereden.” Een ander voordeel is dat Rick een Volvo 440 heeft gehad, die technisch identiek is aan de 460, dus enige ervaring met zo’n auto is er al. Voor een mooie studentenprijs was de koop rond en de eerste stap gezet.

Interconnect Dakar Challenge

 

De Challenge

De Volvo 460 zal de aankomende tijd hun tweede huis worden, aangezien de Challenge in zijn totaliteit 8000 kilometer lang zal zijn. Zaterdag 13 februari zullen alle 20 teams vanuit Amsterdam (Café Noorderlicht) vertrekken naar het warme Afrika. De oorspronkelijke eindbestemming was Dakar, Senegal, maar vanwege aanhoudende dreigingen en eerdere ontvoeringen in Mauritanië wordt de route – tot grote teleurstelling – gewijzigd. Ze zullen nu een uitgebreide route rijden in Marokko en in het westelijke gedeelte van de Sahara. Wie denkt dat Marokko een doodsaaie plek is om te rijden heeft het mis. Marokko is namelijk bezaaid met het Atlas- en Rifgebergte en staat in de top 10 van ‘beste’ plekken om vast te komen zitten. Maarten en Rick zullen hun Volvo sturen door bergpassen, zandpistes en modderpaden om te voorkomen dat ze hun tweede huis niet achter hoeven te laten.

Interconnect Dakar Challenge

Echt goed voorbereiden op de route zit er niet in, aangezien de definitieve route aanstaande zaterdag wordt overhandigd. Wel hebben ze de Volvo helemaal klaar gemaakt voor de lange reis - een goede voorbereiding is essentieel. De Volvo zal een hoop te verduren krijgen, vandaar dat hulpveren gekocht zullen worden en is er een bodemplaat bevestigd om de kwetsbare techniek te beschermen tegen rotsen en andere scherpe dingen. Onder de auto is tevens een stalen strip om de benzineleiding geplaatst voor extra bescherming. Voor de rest is het vrijwel een standaard Volvo 460, zelfs de banden zijn hartstikke stock. Ze nemen wel een hoop reserveonderdelen mee, zoals twee reservewielen, een dynamo, een benzinepomp, een waterpomp en een accu. Een dealer om de hoek vinden zit er niet in, dus indien er problemen opduiken zullen ze zelf moeten gaan sleutelen – dan wel provisorisch.

Interconnect Dakar Challenge

 

Het goede doel

Als ik vraag naar de hoofdreden om met de Challenge mee te doen is het antwoord kort, maar duidelijk. “Het steunen van goede doelen.” Rick legt uit: “Enerzijds is het een heel groot avontuur, want wat is er leuker dan met een oude auto door een woestijn jakkeren? Anderzijds is het een belangrijke motivatie dat we het goede doel steunen. Wij steunen Oxfam Novib en Stichting KiKa.” Ze hebben zich met een achterliggende gedachte ten doel gesteld om 20.000 euro op te halen. Want als je mee wilt doen aan de Challenge moet je over een aardig geldbedrag beschikken en om te voorkomen dat het geld van sponsoren puur besteedt wordt aan de Challenge, is het doel om van alle opbrengsten 80% rechtstreeks door te spelen naar Oxfam Novib en Stichting KiKa. Volgens de site van de Amsterdam Dakar Challenge zijn de kosten zo’n 4000 euro en om aan die 80% te voldoen moeten ze wel 20.000 euro ophalen.

Inmiddels is het InterConnect Dakar Team al zo’n 50 sponsoren rijker en lijkt het erop dat alle kosten worden gedekt door de sponsoren, waardoor die 80%-regel ook met minder dan 20.000 euro behaald kan worden. Ze hopen uiteindelijk 15.000 euro over te kunnen maken. “Als je iets doet, doe het dan goed” blijkt hun motto. De Volvo wordt uiteraard geveild, de bedoeling was in Gambia, maar vanwege de gewijzigde route kun je deze Volvo in Nederland kopen. Uiteraard voor het goede doel!

Interconnect Dakar Challenge

 

Avontuurlijke reis

Niet alleen is het een enorme uitdaging om mee te doen aan de Challenge, het wordt voor de Brabantse studenten tevens een geweldig leerproces. Sponsoren regelen, de Volvo onderhouden en uiteindelijk weer na zo’n 20 dagen heelhuids thuis komen en de 460 te veilen voor het goede doel. Oftewel: “Iets goeds, iets leuks en iets leerzaams” volgens Rick.

Interconnect Dakar Challenge

Wij, van AutoGetest.nl, wensen Maarten en Rick een behouden, maar vooral een avontuurlijke reis en veel succes!

Op de InterConnect Dakar site zullen Maarten en Rick een blog bijhouden over hun avontuur.
Meer informatie over de Amsterdam Dakar Challenge, klik hier.

 

Auteur: Anton van der Wulp

Fotografie: Luuk van Kaathoven