Pagani Automobili

 

Fabrieksbezoek Pagani Automobili

“Zitten we wel goed hier? Is het echt hier?” Dan zien we plotseling het bordje met ‘Pagani Automobili’ rechtsaf opduiken. “Ja hier moet het zijn! Ik herken dit straatje van YouTube!” roept een van mijn passagiers, die zijn enthousiasme bijna niet weet te onderdrukken. Het is toch eigenlijk gek dat we dankzij filmpjes op internet straten herkennen, waar we nog nooit eerder geweest zijn. We zijn vandaag op speciale afspraak op bezoek bij de fabriek van de Italiaanse sportwagenbouwer Pagani, in de streek die ook wel ‘supercar valley’ genoemd wordt. Die benaming is zeker terecht, want ook Ferrari en Lamborghini en zijn in de nabijheid gevestigde sportwagenfabrikanten die wereldwijde naamsbekendheid genieten. Hier in Noord-Italië, rondom het plaatsje Modena, worden een aantal van de meest begerenswaardige automobielen ter wereld gebracht. We nemen een exclusief kijkje achter de schermen bij een van de jongste en kleinste supercar fabrikanten: Pagani.

Pagani Fabriek

 

Een droom die werkelijkheid wordt

Tezamen met een handjevol autogeïnteresseerde toeristen, die duidelijk ook van ver zijn gekomen, worden we verwelkomd in de kleine showroom aan de voorkant van het bedrijfspand. Dat dit een heuse autofabriek is zou je er aan de buitenkant niet aan af zien, want veel groter dan een gemiddelde dorpsgarage is het gebouw niet. De rondleiding start met een stukje historie over het merk, waarbij de aardige en goed Engels sprekende Luciano Leiva ons vertelt over Horacio Pagani, de oprichter en bedenker van merk. Horacio was goed bekend in de Italiaanse sportwagenwereld, want voor ontwerphuis Modena werkte hij voor diverse opdrachtgevers, waaronder Lamborghini. Toch droomde Pagani ervan ooit zijn eigen sportwagen te gaan bouwen. Met een mooi ontwerp alleen zou hij die droom niet kunnen verwezenlijken, daarom riep hij de hulp in van Juan Manuel Fangio, die destijds Formule1 rijder was bij Mercedes-Benz. Toen Horacio in 1988 de eerste tekeningen van het ‘C8 project’ liet zien, die als eerbetoon Fangio F1 moest gaan heten, was Fangio direct razend enthousiast. Het zou echter nog tot 1992 duren voordat het eerste prototype eindelijk af was en de eerste tests in de windtunnel konden worden gedaan.

Pagani Fabriek

In 1999 stelde Pagani de productierijpe Zonda C12 voor op de Autosalon van Genève, waar de sportwagen buitengewoon positief ontvangen werd door het publiek. Inmiddels is de Zonda een bekende sportwagen onder veel autoliefhebbers geworden, mede met dank aan de diverse racegames waarin de Pagani virtueel gereden kan worden.

 

AMG-techniek

Bij het vinden van een geschikte aandrijflijn voor deze supercar, kwamen de connecties die Fangio bij Mercedes-Benz had zeer goed van pas. Pagani had al gauw zijn zinnen gezet op de 7.3 liter V12 AMG motor. Dat de Duitsers uiteindelijk akkoord gingen met de levering van deze motoren is al een grote prestatie an sich, want alleen bedrijven die aan de allerhoogste standaarden van kwaliteit en vakkunde voldoen, mogen van AMG-techniek gebruik maken. De brief waarin deze nog altijd voortdurende levering van motoren bevestigd wordt, hangt dan ook prominent in de showroom.

Pagani Fabriek

Over de kwaliteit van de motoren heeft men geen enkele twijfel en naast een van de 15 Pagani dealers wereldwijd, zou ook iedere Mercedes-Benz dealer het reguliere onderhoud moeten kunnen uitvoeren. De eerste testauto van Pagani, die zijn leven begon als C12, heeft inmiddels al meer dan 300.000km gereden. Met de eerste motor. Toch knap, als je bedenkt wat voor krachten het blok produceert, in de wetenschap dat een auto voor testdoeleinden zeker niet ontzien wordt. Alle nieuw ontwikkelde onderdelen en updates worden als eerste op deze auto getest en zodoende is het mogelijk dat hij inmiddels met ‘Cinque’ specificaties rondrijdt. Overigens worden ook klantenauto’s al dan niet naar wens voorzien van updates, variërend van nieuwe spoilers en luchtinlaten tot aan een compleet nieuwe uitlaat.

Pagani Fabriek

 

Handgemaakt vakmanschap

Wanneer we de werkplaats betreden waar de Pagani’s opgebouwd worden, is pas echt goed te zien welk vakmanschap achter deze handgebouwde sportwagens schuilgaat. We zouden graag een romantisch beeld schetsen over een rommelige werkplaats met kale motorblokken en onderdelen her en der verspreid over een betonnen vloer, maar de werkelijkheid is een bijna klinische, keurig geordende en wit betegelde werkvloer. Op de tafels en werkbanken om de 108ste en 109de tot dan toe gebouwde Zonda’s heen liggen diverse onderdelen en gereedschappen netjes uitgestald, als scalpels op een operatietafel, te wachten op gebruik of montage. Van iedere hier ooit gebouwde auto is tot in detail bijgehouden welke onderdelen zijn gebruikt, waarbij tot het laatste moertje en schroefje vastgelegd is. Van alle gebouwde Zonda’s is een eigen boekwerk met specificaties en door monteurs ondertekende verklaringen voorhanden. Een geruststellende gedachte, dat men met deze uiterst secure werkwijze, afkomstig van de luchtvaartindustrie, de ruimte voor fouten vrijwel elimineert. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bouw van een Zonda gemiddeld 8 maanden in beslag neemt.

Pagani Fabriek

 

Carbotanium

In de grote aangrenzende loods houdt men zich met het carrosseriewerk bezig, wat eveneens een verhaal apart is. Bij Pagani weten ze maar al te goed dat snelheid en prestaties direct verband houden met het gewicht van de auto en daarom is het zaak om gebruik te maken van zo licht mogelijke materialen. Tegelijkertijd is de stijfheid en sterkte minstens zo belangrijk, waardoor men voor de carrosserie heeft gekozen voor het arbeidsintensieve carbonfiber. Dit materiaal, dat in meerdere lagen in elkaar geweven wordt, om vervolgens diverse nabehandelingen en een oven te ondergaan, produceert Pagani volledig in eigen beheer. We krijgen diverse mallen en stadia van het onbewerkte carbon, tot het uiteindelijke plaatwerk te zien. Uiteindelijk is het aan de koper of hij voor de matte, glanzende of in kleur gespoten afwerking gaat.

Pagani Fabriek

Dat Pagani voorop loopt in de ontwikkeling en toepassing van carbonfiberdelen, blijkt wel uit het feit dat ze er volop experimenteren. Iets wat Horacio in zijn jonge jaren ook al deed. Voor de interieurdelen van de Cinque wordt een uniek soort carbon gebruikt met een nog fijnere structuur en een titaniumcomponent, genaamd ‘carbotanium’, dat nog lichter en sterker is. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ze deze gepatenteerde samenstelling ook op grotere delen van de carrosserie gaan toepassen.

Pagani Fabriek

In dezelfde ruimte vindt ook het onderhoud en zelfs het schadeherstel plaats. Op de vraag hoe veilig zo’n Zonda nou in de praktijk blijkt te zijn, was het antwoord dat men nog nooit een volledig afschreven auto had teruggekregen, ondanks een aantal serieuze crashes van eigenaren. Onder de koolstofvezel carrosserie gaat dan ook een ultrasterke kooiconstructie schuil, die je niet zomaar krom rijdt.

Pagani Fabriek

We hadden het geluk dat tijdens ons bezoek een van de auto’s in de garage even gestart werd, wat een werkelijk oorverdovende sensatie opleverde. Wat een lawaai galmde er uit die vier ronde stortkokers, geweldig! Helaas was de pret maar van korte duur en hebben we vandaag geen rijdende Pagani gezien, laat staan meegemaakt. Daarvoor komen we graag nog een keer terug.

 

Compleet gek

De opgebouwde klantenkring van Pagani is zeer divers en wereldwijd, maar de meeste orders komen momenteel uit Hongkong. Voor zover bekend bij Pagani rijden er geen Zonda’s rond in Nederland, maar er rijdt af en toe een grijze C12 op vaderlands’ wegen. Dat sommige klanten compleet gek zijn van dit hyperexclusieve sportwagenmerk, blijkt wel uit het feit dat de Zonda R het levenslicht zag. Aanvankelijk was het nooit de bedoeling geweest een raceversie te bouwen, maar op verzoek van een van de eerste en beste klanten – die er al vier had – kwam de vraag om een R te bouwen. Pagani zag er alleen brood in als er meerdere geproduceerd zouden worden, waarop de klant in kwestie nieuwe clientèle aanbracht om de auto’s af te nemen. Het spreekt voor zich dat iedere auto volledig naar smaak en inzicht van de klant voorzien wordt van de gewenste opties, bekleding en inbouwapparatuur in het interieur. Een stuurwiel van alcantara, leder of met houtlook carbon, met geïntegreerde toerenteller? Het kan allemaal. Toen men echter het verzoek binnenkreeg een Zonda in een roze lakkleur te spuiten, als ware het een Cadillac van Elvis, was het toch wel even slikken. Uiteraard is de klant koning en dus werd zelfs aan deze ongebruikelijke wens voldaan.

Pagani Fabriek

Dat klanten zich ook zeer dankbaar tonen richting Pagani, blijkt wel als we weer terugkeren in de showroom. Daar valt ons oog op een heuse chopper motorfiets, die compleet uit onderdelen van een Pagani lijkt te zijn opgebouwd. Een cadeautje voor Horacio, staat erg leuk naast de jukebox met geluidszuilen, eveneens compleet in Pagani-stijl. Overigens is een echte Pagani onder je voeten al voor een paar honderd euro bereikbaar, al blijven de op maat gemaakte lederen schoenen voorbehouden aan hen die ook de auto erbij aanschaffen. Uiteraard zijn ze een perfect fit voor de pedalen.

Pagani Fabriek

 

Springlevende legende

Op afspraak is iedere autoliefhebber welkom voor een rondleiding en we kunnen niet anders dan dit kosteloze en unieke bezoek van harte aanbevelen. Het was zeer indrukwekkend en uniek om zoveel Pagani’s op een dag bij elkaar te zien, op de plaats waar ze ontwikkeld, ontworpen, opgebouwd en onderhouden worden. Het is haast niet voor te stellen dat zo’n klein bedrijf, met slechts 50 werknemers, in staat is tot het bouwen van zo’n kwalitatief hoogwaardig meesterwerk op wielen. De militaire precisie waarmee er auto’s in elkaar worden geschroefd, is een groot contrast met de romantiek die je bij een uitgekomen jongensdroom voorstelt. Van Italiaanse wanorde is geen sprake, hier wordt serieus werk afgeleverd. Pagani kan inmiddels met recht en trots in één adem genoemd worden met de gevestigde Italiaanse sportwagenorde, en is de concurrentie misschien zelf ontstegen. Want qua exclusiviteit, buitenaards design en ook aanschafprijs is een Pagani van een andere orde dan een in duizendtallen geproduceerde Ferrari of Lamborghini.

Pagani Fabriek

 

Tekst: David Joost Kamermans

Fotografie: Luuk van Kaathoven