Fout
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 65

Kerstwalk Nordschleife

 

Kalkoen of spaghetti?

Tweede kerstdag, een dag waarop de meeste mensen ieder jaar weer bijeen komen om gezellig te gourmetten, gezelschapsspelletjes te spelen, of met zijn allen een kalkoen te verorberen. Leuk, dat zeker. Maar je kunt deze dag vol warmte en gezelligheid ook besteden om de wandelschoenen aan te trekken, naar Duitsland te rijden en in de vrieskou een rondje over de Nürburgring Nordschleife te gaan lopen. Ja, dat leest u goed: ruim 170 bochten over 20 kilometer en 832 meter aan asfalt, die als een lange spaghettisliert door het heuvelachtige vulkanenlandschap van de Eifel is gedrapeerd. Elk jaar op tweede kerstdag is de baan vrijgesteld voor deze wandeltocht, zonder de kans dat je plotseling een Porsche 911 GT3 RS akelig snel dichterbij hoort komen. Mij leek dit een unieke kans om met en clubje mede-autofanaten het circuit eens écht van dichtbij te gaan bekijken. Zonder vier wielen gingen we met de benenwagen de sneeuw in.

Kerstwalk Nordschleife

De avond ervoor keek ik nog even op de voor velen bekende webcam, die bij de toegang voor de Touristenfahrten elke minuut een nieuw beeld laat zien. Een redelijk pak sneeuw, met twee grote letters TF erin geschept. Enfin, de warme kleren lagen toch al klaar: vijfentwintig graden zou het niet gaan worden.

Kerstwalk Nordschleife

Eenmaal van de Autobahn af viel er nog weinig sneeuw te bekennen, het zal toch niet dat het... als sneeuw voor de zon verdwenen is? Bij de ‘Ex-Mule’ geheten bocht aangekomen, bleek er gelukkig wel sneeuw te liggen. Het heeft wel iets, een baan die je enkel kent van zomerse foto’s, Youtube-video’s en ervaringen, opeens gehuld in een laag van sneeuw en ijs. We beginnen aan de wandeling, het is inmiddels rond het middaguur.

Kerstwalk Nordschleife

Al lopend vallen je leuke details op langs en op de Ring, die je in de auto op snelheid nooit zouden zijn opgevallen. Een schuurtje met een hangmat erachter of geinige teksten op de onbesneeuwde stukken asfalt. Ook staan er langs de baan borden met daarop de namen van de bochten, zo weet je de volgende keer over welke bocht de ervaren Ringrijders het hebben, als ze zeggen dat ze een fraaie slide legden bij het uitkomen van Bergwerk.

Kerstwalk Nordschleife

Nu kwamen mijn voorbereidingen qua kleding overeen met die van een bergbeklimmer. Toch bleek het bij flink doorstappen door de sneeuw en soms over ijs enorm mee te vallen. De jas ging zelfs uit toen het zonnetje weer doorbrak! Zolang de wind bleef liggen en de warme stralen niet gehinderd werden door de wolken, was het aangenaam frisjes te noemen. Veel andere fanatiekelingen kwamen we niet tegen, slechts hier en daar een groepje. Er bleken ook mensen met quads te hebben rondgereden, aangezien er over de hele baan diepe bandensporen waren te vinden. Later op de middag en inmiddels halverwege het bijna drie kilometer lange rechte stuk, werd de temperatuur minder aangenaam en kwam het einde van de dag in zicht.

Kerstwalk Nordschleife

We besloten de kleine tien overgebleven kilometers te laten voor wat het is. We hadden met zijn allen een stevige honger gekregen, en klommen net na de toeristenfahrt-eingang de vangrail over. Volgend jaar weer? Ja, leuk! Weer lopend? Minstens een hele ronde! Maar dan graag op zo’n quad…

 

Tekst en fotografie: Luuk van Kaathoven