Land Rover Driving Experience

 

Als een kind in de zandbak

Spelen in de zandbak is als kind een gevoel van vrijheid en macht. Uit de massa zand valt met een creatieve geest een diversiteit aan bouwwerken te graven. Of dat nou een zandkasteel is, of een parcours om met speelgoedauto’s doorheen te banjeren, het blijft een vermakelijke bezigheid. Dromen over later, wanneer je met je rijbewijs in een echte auto zo’n parcours af kunt gaan leggen. Het merk Land Rover bouwt al meer dan een halve eeuw voertuigen die hier uitermate voor geschikt zijn. Jaren geleden was dat ook nog duidelijk merkbaar in de rijeigenschappen van deze producten. Tegenwoordig doen ze het op de weg minstens zo goed als in de zandbak. De meeste bestuurders van deze auto’s hebben geen flauw idee wat precies de mogelijkheden zijn, en bevinden zich meestal netjes op de geasfalteerde weg. Toch biedt het merk zelf een uitgebreide cursus in de zandbak aan, waar je in drie fases alle fijne kneepjes van het spelen in de zandbak kunt leren, met echte Land Rovers.

land_rover_driving_experience

Het is vroeg in de ochtend, AutoGetest is aanwezig bij de basis cursus van de Land Rover Driving Experience. Een speciaal aangelegd terrein in Kerkdriel biedt de gelegenheid om de mogelijkheden van je Land Rover beter te leren kennen. Een mooie authentieke lodge, gelegen aan het water, is het ‘stamcafe’ voor deze dag. Tijdens het ochtendprogramma kunnen we nader kennismaken met de modellen, door een on road route te gaan rijden. Er staat een rij modellen van Freelander tot Range Rover op ons te wachten. Voor de eerste etappe kiezen we de Range Rover Sport. Met 510 galoperende paardenkrachten vertrekken we richting ’s Hertogenbosch, om via een aantal dorpjes in de polder terug te keren naar Kerkdriel. On road was het modellengamma ons al bekend, maar de nieuwsgierigheid naar het middagprogramma was des te groter.

 

Grote verrassing

Na een uitgebreide lunch bij de Lodge, vertrekken we per boot naar het afgelegen offroad terrein. De grote verrassing van de dag! Twee boten met 700 pk liggen op ons te wachten. Bij het opzetten van de helm en het aantrekken van het reddingsvest hebben we al een vermoeden van hoe laat het is. Dit gaat geen rustige tocht over het water worden. Met een rustig tempo varen we naar de grote vaargeul, waar met hogere snelheden gevaren mag worden. Bij het betreden van de diepe vaargeul wordt nog een keer gewaarschuwd om je goed vast te houden. We pakken de metalen beugels stevig vast en de snelheid wordt opgevoerd. Met een rotgang schieten we over de Waal. Twee snelle boten die evenwijdig en synchroon naast elkaar varen, een bijzonder gezicht. Plots mindert de boot waar ik en mijn fotograaf op zitten vaart, en laat de andere boot een flinke afstand nemen. De grote golven die de andere boot veroorzaakt, worden gebruikt om met hoge snelheid overheen te springen. Als je jezelf op momenten als deze niet goed vasthoudt aan de metalen beugels, zul je niet met droge kleren aan wal stappen.

land_rover_driving_experience

Na wat scherpe bochten, waarbij we flink wat krachten te voorduren krijgen, wordt het tijd om de spanning nog wat verder op te voeren. De boten varen recht op elkaar af. “Zullen ze het wel in de gaten hebben?” Spookt het nog door mijn hoofd. Net op tijd sturen de boten van elkaar af om een aanvaring te voorkomen, om vervolgens weer over elkaars golven heen te springen. Geweldig! De glimlach bij alle inzittenden is groot.

 

Zo goed als nieuw

Na al dat spektakel, dat een minuut of twintig duurde, werd het tijd om weer aan wal gedropt te worden. We belanden in een bos met in het midden een groot meer. Vlak voor het meer staat een hele reeks Defenders opgesteld. Door de crew van de Land Rover Experience, die overigens onafhankelijk zijn van het merk en de importeur, worden we opgevangen. De groepjes worden snel gevormd, zodat we geen tijd verliezen. Een vriendelijke en avontuurlijk geklede mevrouw gaat ons de instructies geven. We zitten met drie personen in de cabine van een Defender 130, met slechts 700 kilometer op de teller. We bedenken ons nog even of het verstandig is met de eigenlijk nieuwe Defender het terrein in te gaan. Stel je voor dat we iets raken. De instructrice reageert al snel met: “Dat is voor ons heel normaal hoor. Als mensen zien dat een auto nieuw is, zijn ze over het algemeen wat voorzichtiger. Zo voorkomen we veel schades of overmoedige acties.” Daar heeft ze natuurlijk wel een punt.

land_rover_driving_experience

Na een korte uitleg mogen we het terrein gaan verkennen. De lage gearing wordt ingeschakeld, en we kunnen in de kruipversnelling op pad. Er wordt uitgelegd dat we eigenlijk geen gas bij hoeven te geven. De kruipversnelling is sterk genoeg om de meest steile hellingen te bedwingen. Het is een heel bijzonder gevoel, want je bent erg snel geneigd om toch gas bij te geven. Het enige nadeel van de 130 is de wielbasis, hij is eigenlijk net wat te lang voor de kortere heuvels. Ook moeten we oppassen met manoeuvreren tussen de bomen door. Met de goede uitleg komen we gelukkig een heel eind. De paar uur rijtijd in het bos zijn dan ook zo voorbij gevlogen. We moeten al weer terug naar de boten.

land_rover_driving_experience

 

Niet alleen voor trotse bezitters

Deze Experience is de ideale cursus om de controle over je Land Rover te krijgen in het terrein. Door de deskundige leiding word je van beginner tot goede offroader opgeleid. Met name de nieuwelingen kunnen erg veel baat bij deze leerzame Experience hebben. Mocht je overwegen een Land Rover aan te schaffen, dan is het ideaal de producteigenschappen voor de aanschaf te kunnen uitproberen. Het is namelijk gebruikelijk dat er met auto’s van de Experience zelf wordt gereden. Je hoeft dus helemaal niet zelf in het bezit van een Land Rover te zijn. Met het aangepaste programma is het ook een leuk bedrijfsuitje voor bedrijven die wat meer teamspirit kunnen gebruiken. Diverse opdrachten waarbij samengewerkt moet worden, zijn dan uitgezet over het parcours. Uiteraard met ruig materiaal, zoals de Defender, de boten en amfibievoertuigen.

land_rover_driving_experience

Deze leerzame maar vooral indrukwekkende dag zullen we niet snel vergeten. Dit smaakte naar meer. In de bossen waar we met de Defenders op pad gingen, hadden we graag een kamp opgeslagen, en een aantal dagen daar overnacht met als dagprogramma; terreinrijden. Maar helaas komt aan alles een einde. Na een wilde vaart terug naar de lodge, verlaten we na het borrelen het terrein aan de Waal. Moe, maar voldaan.


Tekst: Gregory Weller

Fotografie: Luuk van Kaathoven