Mercedes Benz Museum, Stuttgart

 

Mercedes Museum

Bijna elk automerk heeft wel zijn eigen museum, verschillend van een stoffige loods met op elkaar gepropte bijzonderheden, tot ware autopaleizen. Vooral Duitse automerken spannen wat dat betreft de kroon. De laatste paar jaren hebben bijna alle grote merken een nieuw museum geopend. Denk hierbij aan Autostadt in Wolfsburg, het Porsche Museum in Stuttgart en, in dezelfde stad, het Mercedes-Benz Museum. Denk ook niet dat alleen de ware autofan's hier aan hun trekken komen, de musea zijn stuk voor stuk pareltjes der architectuur. Van een recessie was een aantal jaren terug duidelijk nog geen sprake. Het Mercedes-Benz Museum is ontworpen door Ben van Berkel en Caroline Bos, ofwel UN Studio. Er gaat nog geen lampje branden? Dat is niet verwonderlijk, maar hun bekendste werk -de Erasmusbrug in Rotterdam- kent iedereen wel. Het realiseren van het Mercedes-Benz Museum is mogelijk geweest door computerdesign, het complexe geheel had tien tot vijftien jaar geleden zeker niet gebouwd kunnen worden. Het geheel oogt high-tech en staat symbool voor technische vooruitgang en innovatie, waarden waarmee een automerk natuurlijk graag geassocieerd wordt.

Mercedes Museum

Stap binnen en je wordt overrompeld door een gigantisch betonnen bouwwerk en een immense ruimte midden in het gebouw. De muren hebben complexe vormen en afdrukken van de bekistingen in het beton maken duidelijk dat al het beton pas op locatie is gestort. Kaal beton mag dan niet heel aantrekkelijk klinken als aankleding voor een museum van een merk dat prat gaat op luxe en comfort, het geheel oogt desalniettemin stijlvol. Het contrast met de glimmende Benzen maakt de impact van het gebouw zelfs nog groter. Je begint de rondgang door het museum op de bovenste etage. Een lift in de centrale hal brengt je omhoog en het eerste waarmee je geconfronteerd wordt is een paard; de eerste vorm van een individueel vervoermiddel. In de eerste toonzaal sta je oog in oog met de Benz Pattent motorwagen uit 1886. Niet alleen de eerste auto uit de lange historie van dit merk, ook de eerste auto ooit gebouwd. Volg de route die langzaam naar beneden loopt en je ziet een twintigtal prachtige voortuigen, allen meer dan honderd jaar oud.

Mercedes Museum

Het museum is opgebouwd rond een aantal centrale hallen, welke allemaal een periode uit de geschiedenis van Mercedes-Benz laten zien. De beginperiode, met gigantische auto's, enkel voor de elite, de roerige jaren 30 en 40 waarbij ook aan de oorlog niet voorbij wordt gegaan. Daal verder af en je komt bij de vijftiger jaren, met sierlijk vormgegeven auto's als de 300SL Gullwing en de Ponton. Zie hoe veiligheid steeds belangrijker begon te worden in de jaren 60, 70 en 80 en eindig in het heden; niet alleen een indrukwekkende rondreis door de geschiedenis van Mercedes-Benz, ook een prachtig overzicht van de geschiedenis van de automobiel in zijn algemeen. Maar dat is niet alles, naast elke grote hal bevint zich een kleinere ruimte waarin auto's staan opgesteld, voortboordurend op een thema. Zo vind je een zaal met allemaal hulpvoertuigen, echte reisauto's, vrachtvervoer, Mercedessen van bekende personen (zelfs de pausmobiel is present!) en ten tijde van mijn bezoek, een hal met alle generaties E-klasse, tot aan het nieuwste model aan toe.

Mercedes Museum

Het mooiste is echter voor het laast bewaard. De laaste zaal beslaat een complete verdieping en laat de gehele racehistorie van het merk zien. Begin bij de 21,5-liter “Blitzen Benz”, welke in 1911 al snelheden boven de 220 km/h behaalde en slenter langs de Silberpfeilen, naar de auto waarmee Sir Stirling Moss in 1955 met een nooit geevenaarde recordsnelheid de Mille Miglia won. Er staan racetruck's, rally auto's en de lijn wordt natuurlijk gesloten door de uiterst succesvolle Formule 1 en DTM auto's van de afgelopen jaren. Voor het maken van de foto's was ik al vroeg in het museum aanwezig en ben ik begonnen in deze zaal. Geen mens te bekenen, alleen ik, mijn camera en al die bijzondere auto's. Een bijzondere ervaring die ik niet snel zal vergeten. Het is dan ook aan te raden het museum op een vroeg tijdstip te bezoeken, net na openingstijd (zie onderaan voor alle tijden).

Mercedes Museum

Zelfs voorbij de uitgang van het museum staan er nog enkele bijzondere conceptcar's opgesteld. Je kunt nu kiezen, het gebouw uit, of via de museumshop, naar het uitstekende restaurant en de gigantische showroom naast het museum. Al met al een prachtig museum, zelfs voor hen die weinig ophebben met het merk uit Stuttgart.

Mercedes Museum

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 9:00 tot 18:00 (kaartjes kopen kan tot een uur voor sluitingstijd). De entree bedraagt acht euro, met reductie voor kinderen, studenten en ouderen. Meer informatie op: www.museum-mercedes-benz.com

Tekst en fotografie: Jesse Kraal