Mobility of the Future

Mobility of the Future

Een dag vol spanning

Duurzaamheid, open de website van een willekeurig bedrijf en je komt dit woord te pas en te onpas tegen. Sterker nog, wie niets doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen loopt hopeloos achter en heeft de publieke opinie slecht in de gaten gehouden. In de autobranche draait het bijna alleen nog maar om duurzaamheid, vergroening en het reduceren van CO2-uitstoot. Elektrische auto’s zijn sterk in opmars, al zijn er nog altijd veel sceptici. Feit is dat de technologie constant verder ontwikkeld wordt en autofabrikanten er alles aan doen om haantje de voorste te zijn. BMW heeft zo haar eigen visie op elektrische auto’s. Naast emissievrij rijden, draait het bij het merk uit München vooral ook om (rij)plezier. In Rotterdam bezocht ik Mobility of the Future, waar onder andere de BMW i3 en de likkebaardende i8 stonden te pronken.

BMW i3 en i8

De prominente BMW-figuren straalden van trots. Trots zijn ze op de i3, die in 2013 het productiestadium haalt en dankzij het gebruik van lichtgewicht materialen geen enorm zwaar gevaarte zal zijn. Immers, minder kilo’s betekent minder uitstoot en meer rijplezier. Maar BMW is vooral trots op de i8, die snelheid, dynamiek en duurzaamheid zal combineren. Ook hiervan komt een productiemodel, maar daar moeten we iets langer op wachten. Tijdens de persconferentie werd constant benadrukt hoeveel rijplezier een elektrische auto biedt, door de krachtvoorraad vanaf stationair toerental. In dat opzicht heeft BMW natuurlijk gelijk, ware het niet dat iedere elektrische auto zo’n karakter heeft. BMW zal zich dus qua vermogen en/of driveability moeten onderscheiden.

BMW i3 en i8

BMW i3 en i8

BMW i3 en i8

Bij de i8 speelt het uiterlijk natuurlijk een grote rol, wat is dat een prachtige machine. Zag ik de BMW onlangs nog voorbij komen in de nieuwste Mission Impossible-film, ditmaal kreeg onze eigen fotograaf Luuk van Kaathoven toestemming om buiten de tentoonstellingsruimte exclusieve foto’s te schieten van de beide BMW’s. Het was de ijzige kou absoluut waard, de foto’s spreken boekdelen!

BMW i3 en i8

BMW i3 en i8

BMW i3 en i8

Met een elektrische Nissan Leaf van Het Nieuwe Rijden | Elektrisch Vervoer Centrum, een organisatie die elektrisch rijden propageert, verlieten we uiteindelijk het evenement om de op de redactie logerende Renault Fluence Z.E. weer van de lader te halen. De reis van Rotterdam naar de Renault-importeur was met deze elektrische Fransoos misschien wel net zo spannend als het BMW-event, want door de beperkte actieradius van zo’n elektrische auto moest de Fluence halverwege nog even aan de lader. Het zoeken naar een oplaadpunt bezorgde net niet voor hoofdpijn, maar wel zeker voor kopzorgen. Ik kijk uit naar de toekomstige BMW i-modellen, maar dan moet de hoeveelheid oplaadpunten in Nederland wel met het aantal rijdende EV’s (Electric Vehicles) meegroeien.

BMW i3 en i8

 

Tekst: Anton van der Wulp

Foto's: Luuk van Kaathoven