Skoda in Shanghai

 

Skoda in Shanghai

Midden in een 'Shanghai Principle Model Area' heeft Skoda een miniautoshow neergezet. In een soort koopgoot staan drie Skoda Fabia's: een rode, een blauwe en een over-the-top gepimpte. Het blijkt een goede plek voor het promoten van een nieuwe auto. Omringd door veel publiek dat, breed grijnzend en foto’s makend, tussen de auto's door krioelen. Het mag dan inmiddels al na achten zijn, op vrijdag gaat de meer welgestelde Shanghaise jeugd blijkbaar massaal winkelen in de hippe kledingzaken of wat drinken bij de Starbucks.

skoda_shanghai

Skoda, in Nederland een merk met een gecultiveerd no-nonsense imago, wil in China blijkbaar wel een jonge uitstraling. Onder keihard gedraaide remixen van onder andere the Black Eyed Peas en Kanye “American Boy” West en tussen de vele verkopers in net wit, vergapen de gretige consumenten zich. Met name een als een soort DJ booth vermomde Skoda trekt veel aandacht.

skoda_shanghai

Alhoewel de gretigheid en nieuwsgierigheid van de consumenten opvalt, zou dat in Nederland niet heel anders zijn. De meest opvallende Tsjechische Volkswagen maakt een enorme bak geluid en de recht uitschuivende achterbak biedt plaats aan een draaitafel en DJ. De achterdeuren klappen niet uit, maar schuiven recht opzij – om zo alle lichtgevende speakers de ruimte te geven. Een matzwarte carbonmotorkap met een vette rode streep, velgen die op dezelfde manier zijn aangepakt en vette sideskirts volgens identiek recept maken het af. Wilder en meer individualistisch kan nauwelijks.

skoda_shanghai

De verderop gelegen Ferrari en Maserati-showroom vallen een toerist als ondergetekende op, maar lijken gevoelsmatig nog goed te passen tussen alle wolkenkrabbers in Shanghai. Het past zo mooi dat het een beetje langs je heen gaat. Pas bij de Skoda-promotie realiseerde ik me hoe gek dat eigenlijk is, in een land waar je nog geen veertig jaar geleden vermoord kon worden door 'Rode Gardisten' wegens 'antirevolutionaire'-gedachten. Dat daar nu, in de publieke ruimte nota bene, de commercialisering en individualisering zo de ruimte heeft gekregen is bijzonder. Dat het juist het postsovjet Skoda is, die dat zo duidelijk maakt aan een westerling als de schrijver dezes is ironisch te noemen.

skoda_shanghai

Tekst en fotografie: Jelmer Staal

De foto’s bij dit artikel zijn niet zoals je van AutoGetest gewend bent. Een reiscamera en het gebrekkige talent van uw redacteur zijn daar debet aan. Desalniettemin wilden we je de foto’s niet onthouden. Leuk detail is de McDonalds beker die de (in wit overhemd gestoken) Skoda promotiemedewerker vasthoudt. De politieagent in het publiek is typisch voor elke straat in Shanghai, rond de Skoda promotie alleen al waren er vijf te tellen.