Tokyo Motor Show 2011

Beursverslag: Tokyo Motor Show 2011

Autonieuws uit Japan

Nooit eerder bezocht ik een autotentoonstelling zo ver van huis, maar ik was in de regio en greep mijn kans om Japan te bezoeken. De Tokyo Motor Show van 2011 heeft de status van een internationale beurs en wordt vaak in één adem genoemd met die van Detroit, Frankfurt, Genève en Parijs. Het is ook de tentoonstelling waar traditioneel veel concept cars worden gepresenteerd aan het publiek. De laatste editie vond plaats op een nieuwe locatie - genaamd ‘Big Site’ - en die doet qua uitstraling zeker de naam van een bezienswaardigheid eer aan.

tokyo_motor_show_2011_beursgebouw

Met de opkomst van de Chinese automarkt lijken de autoshows van Beijing en Shanghai in toenemende mate een belangrijke rol te spelen, waardoor Tokyo het steeds meer van zijn ‘nationale’ primeurs moet hebben. Naast veel nieuws uit Japan was het dus vooral veel nieuws voor Japan(ners). Voor het internationale publiek was de nieuwsgaring wat minder, maar ondanks de afwezigheid van een aantal merken bleef er genoeg leuks voor een dagje ‘TMS’. Een impressie van de highlights.

 

Concepts en Kei-cars bij Suzuki

Het Japanse nieuws bestond meer uit concepts dan uit nieuwe modellen. Suzuki kwam met maar liefst drie concept cars. Ten eerste de Swift EV Hybrid, een van de vele modellen die het populaire concept van een oplaadbare elektrische auto met range extender volgt. Ten tweede de Regina, een conventioneel aangedreven compacte auto die zijn zuinigheid (1 op 32) vooral dankt aan gewichtsbesparing (730 kg). Het design van de kikkergroene koets doet een beetje aan de Lancia Ypsilon denken. Het laatste en meest revolutionaire ontwerp betrof de Q-concept, die met zijn afmetingen van 2,5 bij 1,3 meter in een nieuwe categorie tussen auto en motorfiets in valt.

tms_2011_suzuki_stand

Wie het straatbeeld van Tokyo heeft gezien, kan ook de grote hoeveelheid compacte modellen in hun context plaatsen. Het belastingklimaat voor zogenaamde ‘Kei-cars’, auto’s korter dan 3,40 meter en met minder dan 660 cc motorinhoud, is hier dan ook bijzonder gunstig. Naast wendbaar en zuinig krijg je er in dichtbevolkte steden ook makkelijker een parkeervergunning voor. Bij Suzuki kwam ik diverse modellen tegen die bij ons niet leverbaar zijn. Het zijn modellen á la Wagon R+, die dankzij op de hoeken geplaatste wielen en kubistische vormgeving opvallend veel binnenruimte bieden.

tms_2011_suzuki_palette_en_solid

 

Stadsauto’s bij Honda en Nissan

Bij Nissan kwam ik ook al zo´n vreemde concept van een mini-stadsauto tegen, de PIVO3. Een auto waarvan zowel de voor- als achterwielen in een flinke hoek tegen elkaar in kunnen draaien, wat een draaicirkel van slechts 4 meter mogelijk maakt. De PIVO3 zou ook over een automatisch valet-parking systeem beschikken, waardoor hij zelf een leeg parkeervak vindt. Dit levert je in Japan waarschijnlijk een boete op, want als je al een leeg parkeervak vindt dan is dat vaak een voor mindervalide.

tms_2011_nissan_pivo3_concept

Bij Honda, die na Toyota de grootste stand had, was een diversiteit aan auto’s en motorfietsen te vinden. Hier opnieuw een concept van een stadsauto, de Micro Commuter Concept, met afmetingen van slechts 2,5 bij 1,25 meter en lithium ion-accu’s die goed zijn voor 60 elektrische kilometers. Met Toyota’s geëlektrificeerde iQ kom je trouwens een stuk verder, want de FT-EV III concept zou volledig opgeladen een bereik van 105 km hebben. De marktintroductie van dit model laat niet lang meer op zich wachten.

tms_2011_honda_micro_commuter_concept

 

Rijplezier bij herboren Toyota

Ander nieuws bij Toyota was er in de vorm van de Aqua Hybrid, het Japanse equivalent van de Yaris. Deze combineert het lage gewicht van een B-segment auto met de zuinigheid van hybridetechniek. Voor Europa zal de Yaris Hybrid volgend jaar zijn opwachting maken.

tms_2011_toyota_aqua_hybrid

De Toyota-stand stond verder in het teken van ‘RE-BORN’. Hierbij kun je aan meerdere zaken denken. Allereerst de reputatieschade die ze hebben geleden door de ‘gaspedaal’-gate en de daaropvolgende terugroepacties. Japan kreeg dit jaar ook nog een Tsunami voor zijn kiezen, wat voor de productie en toeleveranciers tot grote problemen leidde. Toch claimen ze dit alles weer te zijn bovengekomen en Toyota wil zich weer associëren met rijplezier. De nieuwe slogan “Fun to drive, again” moet dit benadrukken, maar komt over als de suggestie dat ze het aspect rijplezier jarenlang hebben laten liggen. Het uit productie gaan van de MR2 en Celica zijn daar de laatste getuigen van.

tms_2011_toyota_gt86_03

Gelukkig is er nu de GT 86, een sportieve coupé die een mooie imagoboost kan geven. De FUN-Vii concept moet de ‘fun’ door zijn frivole jasje en connectiviteit met nieuwe media bieden. De stoere G-Sport-uitvoering van de Prius, ontwikkeld door TRD, laat zien dat Toyota’s iconische hybride met wat optische aanpassingen niet meer suf hoeft te zijn. De aandrijflijn bleef bij deze tuning overigens ongemoeid.

tms_2011_toyota_prius_gsport_2

Concept cars waren er ook, zoals de sportieve tweezits roadster ‘GR MN’. Wellicht een voorbode van een opvolger van de roemruchte MR2?

tms_2011_toyota_gr_mn_concept

 

Laadruimte voor Lexus GS Hybrid en een naakte LF-A

Op de Lexus-stand ging alle aandacht uit naar de nieuwe GS. Bij ons alleen leverbaar als 450 Hybrid, in Japan tevens als conventioneel aangedreven GS 350. Opvallend bij de nieuwe GS is het interieur, waar een enorme sprong voorwaarts is gemaakt op het vlak van vormgeving en ‘premium’ uitstraling. Tegelijkertijd is het uiterlijk uitgesproken stoer en het design herkenbaar als Lexus. Groot pluspunt van de nieuwe GS Hybrid is de toegenomen bagageruimte, die werd meer dan de helft groter en groeide naar 465 liter. Wie deze 343 pk sterke powersedan voor juli 2012 op kenteken krijgt, kan hem voor 20% zakelijk bijtellen.

tms_2011_lexus_stand_01

Andere bezienswaardigheden bij Lexus waren de Nürburgring Edition van de LF-A en een van plaatwerk ontdane LF-A. Dat legde een indrukwekkend staaltje techniek letterlijk bloot.

tms_2011_lexus_lfa_naked_02

 

Stoere station en sportcoupé bij Subaru

Subaru verraste met de ontzettend stoere Advanced Tourer Concept. Een hypermoderne interpretatie van hoe een toekomstige Legacy er uit zou kunnen zien. Onderhuids is een efficiënte 1,6-liter boxermotor gekoppeld aan een turbo, hybridetechniek en een CVT-versnellingsbak. De BRZ was de tweede wereldprimeur van Subaru, die beperkt afwijkt van Toyota’s tweelingbroer: de GT 86. In beide gevallen beschikt de auto over een atmosferische tweeliter boxermotor, die 200 pk naar de achterwielen brengt.

tms_2011_subaru_advanced_tourer_concept_2

 

Mirage en EV’s van Mitsubishi

De Mirage is de productieklare primeur van Mitsubishi, maar toch moeten we nog tot 2013 wachten tot deze compacte auto de huidige Colt opvolgt. Met dank aan een laag gewicht en een 1,0-liter driecilinder motor zou een zeer laag benzineverbruik van 1 op 30 mogelijk moeten zijn.

tms_2011_mitsubishi_mirage_2

Voor een blik in de toekomst stond er een fraai ogende SUV, de Concept PX-MiEV II die met zijn plug-in hybride techiek (ja, dat is het steeds terugkerende toverwoord van dit moment) een theoretisch verbruik van 1 op 60 moet halen en met een 2,0-liter benzinemotor toch nog een actieradius van 800 kilometer heeft. Of hij over die gehele afstand zo zuinig kan rijden, valt natuurlijk te betwijfelen.

tms_2011_mitsubishi_px_miev_ii_concept_01

Mitsubishi fleurde zijn stand verder op met het MiEV House en Café, waarbij de elektrische auto geïntegreerd was in de huiskamer.

tms_2011_mitsubishi_miev_cafe

 

Takeri met condensator is voorbode van Mazda6

De Mazda Takeri is een doorontwikkeling van haar vorige sedanconcept en staat nu erg dicht bij de realiteit van de volgende generatie 6. Wat mij betreft het hoogtepunt van de show, wat een prachtig model! Onderhuids natuurlijk veel SkyActiv-technieken, maar ook een technologisch nieuwtje: een condensator die een grote hoeveelheid geregenereerde energie in cycli van slechts 10 seconden opslaat en daarmee het stroomverbruik van de gehele auto veel efficiënter maakt. Het brandstofverbruik zou hiermee nog eens 10% verlaagd kunnen worden.

tms_2011_mazda_takeri_08

 

Kleine primeurs van Audi en Volkswagen

Volkswagen is het best verkochte importmerk van Japan en daarom besloot het toch twee primeurs mee te nemen naar Tokyo. Allereerst een productieklare ruige vierwielaangedreven variant van de Passat: de Alltrack. Dat was niet het enige nieuws, want plots was daar de Cross Coupé. Een concept car die toch al veel naar een productiestadium neigt, gezien het feit dat er een interieur in zit waar je zelfs in mocht plaatsnemen – iets wat vrij ongebruikelijk is bij de meer futuristische concept cars. Het is duidelijk: deze Cross Coupé, een soort Range Rover Evoque concurrent, gaat er gewoon komen.

tms_2011_volkswagen_cross_coupe_concept_2

De Evoque maakte trouwens ook zijn Japanse debuut op de show, terwijl zelfs Jaguar aanwezig was op de andere helft van de stand. Daar waren de R-varianten van de XK en XF opgesteld, alsmede een lichtblauwe XKR-S en de XJ.

tms_2011_jaguar_stand

Het nieuws van Audi kwam in de vorm van een vijfdeurs Audi A1, die op voorspelbare wijze voorzien is van twee extra deuren. Praktisch, maar de driedeurs heeft toch een stuk meer aantrekkingskracht. Speciaal voor Tokyo had Audi ook nog een driedeurs A1 in ‘Japan Samurai Blue’-stijl neergezet.

tms_2011_audi_a1_vijfdeurs_2

Skoda of Seat kennen ze in Japan niet, maar Porsche was uiteraard wel aanwezig. Opvallend detail toen ik plaatsnam in de Cayenne: een aftermarket navigatiesysteem. Blijkbaar werken de Europese fabriekssystemen niet met de Japanse software. Dat wordt met een achteraf ingebouwd systeem van (in dit geval) Clarion pragmatisch opgelost.

 

Na de 7 volgt nu de BMW ActiveHybrid5

Hij was al aangekondigd, maar in Japan stond hij dan als wereldpremière: de BMW ActiveHybrid5. In feite een 535i met achttrapsautomaat, die extra kracht en efficiëntie dankt aan hybridetechnologie die al eerder in de ActiveHybrid-varianten van de X6 en 7 Serie werd toegepast. Daarnaast toonde BMW ook zijn elektrische toekomstvisie, in de vorm van de i3 en i8. Respectievelijk een elektrische stadsauto en plugin-hybrid sportwagen, vervaardigd uit lichtgewicht materialen.

tms_2011_bmw_activehybrid5_2

De laatste noemenswaardige Europese primeur kwam uit onverwachte hoek: Alpina toonde in Tokyo voor het eerst de B6 Bi-turbo Coupé en Cabrio, op basis van de BMW 650i.

tms_2011_alpina_b6_biturbo_coupe_en_cabrio

 

Wie waren er wel en niet?

Naast Jaguar en Land Rover, was Engeland goed vertegenwoordigd door Mini en Lotus. Mercedes-Benz en Smart waren ook aanwezig met hun line-up en waarschijnlijk is Tokyo de laatste beurs waar Maybach nog eenmaal zijn upperclass-limousine tentoonstelt. De Koreaanse merken waren samen met de Amerikaanse en Italiaanse merken de grote afwezigen. Frankrijk was daarentegen wel goed vertegenwoordigd, zij het met een beperkt aantal auto’s. Citroën had de complete DS-lijn meegenomen en ook hier weer met achteraf ingebouwde audio- en/of navigatiesystemen. Peugeot had alleen een 508 en 3008 Hybrid4 op de stand, maar ze waren er tenminste. De Renault-stand was ietsje groter en daar trok de feloranje Captur alle aandacht naar zich toe.

tms_2011_renault_captur

 

Toeleveranciers

Als laatste viel de hoeveelheid stands van de diverse toeleveranciers op. Of het nou ging om autostoelen, deurpanelen, airbags, sensoren of zelfs koplampen met LED-technologie – er waren heel veel (voor mij onbekende) Japanse bedrijven met grote stands aanwezig. Vaak betreft het hier leveranciers van verschillende merken, waar vaak ook Europese autofabrikanten bij zitten. Leuk om te zien dat er zoveel in de auto-industrie wordt uitbesteed aan Japanse fabrikanten.

tms_2011_koito_autoverlichting_leverancier

 

Japans feestje

De Tokyo Motor Show 2011 was zeker het bezoeken waard, maar vooral voor de Japanners zelf. Met een bezoekersaantal van totaal 842.600 bezoekers kijkt de organisatie van de 42e editie tevreden terug. Het was vooral een Japans feestje, want het aantal aanwezige merken beperkte zich tot wat er in Japan te koop is en de primeurs kwamen vooral uit Japan zelf. Dat is in Genève, Frankfurt of Parijs toch wel anders. De Europese beurzen zijn wat dat betreft groter qua formaat en hoeveelheid internationale primeurs. Het was desalniettemin een geweldig leuke ervaring om een kijkje in de Japanse keuken te nemen en ook nog wat van Tokyo te zien.

tms_2011_honda_n_concept_4

 

Tekst en foto's: David Joost Kamermans