Cadillac CTS 3.6 V6 Sport Luxury

7 mei 2008

 

Amerikaanse invasie

Wie aan Amerika denkt, denkt al gauw aan grote steden als New York of Washington, maar ook aan fastfoodketens en nu actueel: de presidentsverkiezingen. Maar hoeveel Europeanen staan eigenlijk stil bij de Amerikaanse auto-industrie? Waarschijnlijk niet heel veel, Cadillac wil daar echter sinds enkele jaren verandering in brengen. De nieuwste aanwinst van het merk is de in 2007 geïntroduceerde Cadillac CTS, die deels geïnspireerd is op de spannende Cadillac Sixteen conceptcar van enkele jaren geleden.

Cadillac CTS

De Amerikanen riepen de CTS meteen uit tot ‘Car of the Year 2008’. Of dit op zijn plaats is zocht Autogetest.nl uit na een rijtest van circa 1000 kilometer met de nieuwe CTS. We reden met de sterkste motor die tot nu toe beschikbaar is, de 3.6 V6 Sport Luxury met maar liefst 311pk. We namen een afvinklijstje mee met daarop de belangrijkste eisen waar een Amerikaan aan moet voldoen om Europese klanten tevreden te stellen.


Machtsvertoon

De vorige CTS verkocht matig in Nederland, het verwachte succes bleef uit. Nu, al naar vijf jaar, vond Cadillac het tijd om daar wat aan te doen. Na een lang proces van schetsen, ontwikkelen, bouwen en testen stond de nieuwe CTS halverwege het vorige jaar in de Amerikaanse showrooms, niet lang daarna maakte hij de moeilijke overtocht naar Europa. De nieuwe CTS is stoerder en strakker geworden, maar bied nog steeds veel value for money. Cadillac heeft tot nu toe veel moeite gedaan om de verschillende modellen aan de man te brengen in Europa. De nieuwe CTS en de jonge BLS moeten nu zichzelf gaan verkopen, met het aantal orders dat Cadillac voor de CTS inmiddels geschreven heeft moet dat zeker lukken.

Cadillac CTS

De nieuwe grote middenklasser van Cadillac moet de onzichtbare burger in het licht gaan zetten, Cadillac’s worden immers gekocht om gezien te worden, en dat lukt met de nieuwe CTS uitstekend! De CTS is een regelrechte koppendraaier, de wagen heeft een mega opfrisbeurt gehad en straalt nu meer agressie en power dan ooit tevoren uit, de CTS is een echte stoere mannenauto. Voor een auto uit de hogere middenklasse oogt hij zeer sportief. Dat uit zich vooral in de kenmerkende brede wielkasten, de hoekige carrosserielijn die strak naar voren omlaag loopt, de dikke en opvallende grille, de grote rechthoekige verticaal geplaatste koplampen en uiteraard de verchroomde 18 inch velgen. Het zijn allemaal opvallende en agressieve design elementen van een brute Amerikaan, de Amerikanen hebben duidelijk de ronde lijnen en het cab-forward design uit eind vorige eeuw achter zich gelaten. Bij de CTS is dit duidelijk zichtbaar, maar ook de andere modellen van Cadillac zijn nooit echt bescheiden geweest.

Een echte Cadillac zoals de CTS moet gewoon recht en strak zijn, anders is het toch geen Cadillac meer? Maar de CTS bestaat zeker niet alleen uit rechte lijnen. Persoonlijk vind ik dat de vele kleine details, zoals de luchtinlaten in de voorschermen, de CTS tot een echt mooie en geslaagde auto maken. En laten we eerlijk zijn, een sportsedan van deze klasse kan gewoon niet zonder luchtinlaten.

We lopen de CTS eens helemaal na van voren naar achteren, en beginnen met de neus. Deze is met recht het pronkstuk van de hele CTS, de indruk die de auto maakt is fenomenaal. Het front is net een woeste stier die op het punt staat om het rode doek aan flarden te scheuren. De prestigieuze grille met veel chroomaccenten en het grote Cadillac merklogo duwen je automatisch naar de rechterrijbaan zodra je deze in je binnenspiegel ziet aankomen. De rechthoekige koplampunits vallen perfect in het front, de bi-xenon koplampen draaien nu ook met de bocht mee. De rubberen strips van de koplampen, die ervoor moeten zorgen dat alles waterdicht is, zijn af en toe goed zichtbaar en steken soms een paar millimeter boven het koplampglas uit. Tevens is er condens zichtbaar in de knipperlichten die in de voorschermen zitten. Amerikaanse autoproducenten staan bekend om de mindere kwaliteit van afwerking, maar gelukkig beperkt de matige afwerking zich alleen tot deze kleine details. De afwerking is nog niet op VAG niveau, maar het zal niet meer lang duren totdat ook Cadillac de draai door krijgt.

Cadillac CTS

De verchroomde 18 inch velgen zijn standaard op de Sport Luxury uitvoering. Ook de andere uitvoeringen worden standaard voorzien van 18 inch, maar wel met een ander velgdesign. Vervolgens zien we het blinkend General Motors logo vlak achter de voorwielen, een mooi detail zijn ook de brede chroomlijsten rondom de ramen. Dan komen we uit bij de C-stijl van de wagen, het dak sluit zich haarfijn aan op de hoge achterkant van de nieuwe CTS. Door de steile daling van de daklijn is het achterin instappen wat lastiger en is de hoofdruimte ook niet bepaald ruim te noemen. Uiteindelijk komen we vanuit de ronde brede heupen rondom de wielen terecht bij het achterwerk van de CTS, de heldere verticale achterlichten die we daar zien zijn het meest smaakloze detail van de hele auto. In Amerika wordt de nieuwe CTS gewoon verkocht met rode achterlichtunits, een stuk mooier als je het mij vraagt. Vooral in deze kleur komen de achterlichten van de CTS niet tot hun recht en zien er zelfs wat goedkoop uit. De achterlichten bestaan helemaal uit LED verlichting, gewone pitjes gebruikt Cadillac inmiddels al enkele jaren niet meer. LED’s gaan langer mee en geven veel feller licht, wat behalve de uitstraling ook de veiligheid ten goede komt. Op ons afvinklijstje kunnen we ‘brute uitstraling’ en ‘status’ afvinken, dat zijn juist die dingen die je van een Amerikaan als Europese klant verwacht.


Pure verwennerij

Vanaf de buitenkant gezien is de CTS een gewaagd maar geslaagd model. Binnenin de CTS zijn de verwachtingen ook hoog gespannen. Op ons lijstje staat ‘comfort’ en ‘luxe’. Om in te stappen maken we geen gebruik meer van een gewone sleutel, maar van Keyless Acces. De deuren ontgrendelen zich automatisch zodra men zich in een straal van circa 1.5 meter van de auto bevind. Met een beetje kracht openen we de portieren, we nemen plaats op de zachte en comfortabele zetels. De bestuurders- en passagiersstoel zijn beide elektrisch verstelbaar in acht verschillende richtingen. Ook de aanwezige lendensteun is gemakkelijk verstelbaar. Maar hiermee houdt het niet op, het met leder beklede stuurwiel is tevens elektrisch verstelbaar, zowel in hoogte als diepte. Het lederachtige materiaal dashboard voelt hoogwaardig aan, hoewel het toch gewoon van kunststof is. Het voelt aan als leder en het stikselwerk is ook fijn afgewerkt, het is allemaal bijna niet te onderscheiden van echt. Ook het middenconsole ziet er netjes uit, aan beide zijkanten daarvan bevinden zich kunststof materialen met een ‘carbon look’. Er bevinden zich veel knoppen in de CTS waarvan je de meeste wel kent. Sommige bedieningselementen vergen wat tijd voordat je precies weet waarvoor ze dienen, zo is het navigatiesysteem á € 4.050,- te bedienen via de knoppen op het middenconsole en middels het touch screen. Hierdoor duurde het even voordat we precies door hadden hoe dit systeem in elkaar zat. Met het BOSE audiosysteem met tien speakers á € 2.020,- laat je een disco links liggen, het systeem is een knap staaltje muziek en techniek, zelfs afschuwelijke muziek op de radio klinkt dan mooi in de oren.

Cadillac CTS

De bedieningsknoppen in het portier zitten vrij laag maar zijn toch goed bereikbaar. Het instrumentarium dat uit drie kokers bestaat is ten alle tijden goed afleesbaar, ongeacht van welke kant het licht in de auto valt. Voor iedereen die verwacht dat de tijd in een Cadillac digitaal zou worden aangegeven moeten we teleurstellen, Cadillac heeft namelijk een zeer fraai klokje in het middenconsole gemonteerd. Best grappig als je weet dat zo’n beetje alles digitaal is tegenwoordig. Als optie zijn de voorstoelen ook met een ventilatiefunctie voorzien, handig als het een keer een hete zomer wordt. Het dashboardkastje is erg klein van formaat, dit valt wat tegen bij zo’n ruime auto als de CTS. Als hier het dikke instructieboek erin ligt is er geen plaats meer voor een blikje met fris. Deze past wel onder de armsteun, die tevens breed genoeg is zodat er nog plaats is voor de arm van de passagier. Lekker knus, Bobby van ‘Dallas’ zou meteen verkocht zijn geweest! Verder zijn er eigenlijk vrij weinig opbergvakjes te vinden in de CTS.

We nemen plaats achterin. Zoals verteld is het instappen wat lastiger vanwege de schuine daklijn. De hoofdruimte is daardoor ook niet bepaald ruim te noemen, beenruimte is wel voldoende aanwezig. De achterbank is gemakkelijk neer te klappen aan de hand van een lus, waaraan je slechts licht hoeft te trekken. Een praktische zet van Cadillac, want de kofferbak van de CTS is niet bepaald riant. In de kofferbak zelf vinden we de bekende, door de Amerikaanse overheid verplicht gestelde, glue in the dark hendel. Mocht je ooit door een paar gangsters in je eigen kofferbak opgesloten worden kun je de kofferklep van binnenuit met deze hendel openen en een lange neus naar je ontvoerders trekken.

Cadillac CTS

De Cadillac CTS is standaard erg compleet uitgerust. Als ‘Elegance’ is hij onder andere voorzien van 18 inch velgen, een elektrisch verstelbare bestuurderstoel, bediening op het stuurwiel, een BOSE geluidssysteem met acht speakers, bi-xenon verlichting, Parking Assistant achter en nog veel meer. De ‘Sport Luxury’ heeft daarbovenop nog lederen bekleding, regensensoren, sfeervolle interieurverlichting en het Seating Package ter waarde van € 4.720,-. Al met al heb je dus een complete wagen met de CTS. Comfort en luxe kunnen we in ieder geval afvinken op ons lijstje, ook hieraan voldoet de nieuwe CTS zoals het een echte Cadillac betaamt.


Verrassend dynamisch

Omdat we ons in een luxe positie bevinden, hoeven we geen werk te verrichten om de bestuurdersstoel naar wens in te verstellen. Met diezelfde moeite starten we de motor door middel van een draaiknop in plaats van een sleutel. Zodra de afstandsbediening, die je normaal in je zakken hebt, in bereik van de sensors is kun je de motor starten. Ook het instellen van de spiegels en het stuur gaat met een paar simpele drukknoppen, de binnenspiegel is zo’n beetje het enige wat niet elektrisch verstelbaar is in de CTS. In gedachte wetende dat de motor 311 PK kan ophoesten, klinkt de motor bij stationair toerental erg rustig. Hij is wel hoorbaar, maar doet zijn stationaire werk fluisterstil. In lage toeren rijden we aan, dat er een dikke V6 voorin ligt merk je al bij 2500tpm, de CTS begint dan al licht te brullen. Bij dat lage toerental merk je al dat er voldoende vermogen beschikbaar is, bij 6400tpm bereikt de V6 zijn maximumvermogen van 311pk. Van 0 tot 100 km/u doet de CTS binnen de zeven seconden. Met 311pk wil dat wel vooruit, zelfs met een auto die bijna 1800kg weegt. Dat tonnage is een duur grapje, de CTS is bijna net zo duur in wegenbelasting als een ruimere en even zware basis S-Klasse (S 350) van Mercedes-Benz. Het maximumkoppel van 374Nm wordt bereikt bij 5200tpm.

Cadillac CTS

De CTS is meester op de weg als het aankomt op vlak terrein, de automaat schakelt snel genoeg over maar moet bij iets harder gas geven toch even een denkpauze inleggen. Uiteindelijk is dit geen nadeel omdat je er een stevige acceleratie voor terug krijgt zodra het volgende verzet is ingelegd. Handmatig schakelen is tevens mogelijk, maar de automaat geniet in combinatie met deze motor onze voorkeur.

Omdat de CTS wat lager op de weg ligt dan een gemiddelde auto moet men drempels niet te vluchtig nemen. Hij vertoont een strak weggedrag dat is weggelegd voor de sportieve bestuurder. In bochten houdt de CTS de juiste lijn aan, ook bij hogere snelheden. Gedurende de testrit was onder- en overstuur een zeldzaam feit, ondanks het heavy gewicht heeft deze Caddy niet de neiging om rechtdoor te schieten in de bocht. Natuurlijk moet men zich wel binnen de perken houden, de wetten van de natuurkunde gelden immers ook voor deze Yank. Door het vermogen wat onder de kap ligt blijft dat wat lastig, deze CTS levert namelijk zoveel pret dat je voor dat je het door hebt al boven de geldende snelheidsmaxima zit. De CTS heeft een sterke Fun-factor en wil graag dat de bestuurder gas geeft. Als bestuurder moet je je af en toe inhouden omdat de wagen meer wil en kan, dan dat de gemiddelde bestuurder aankan. Het geluid van buitenaf is, ongeacht de snelheid, amper tot niet hoorbaar, je kunt concluderen dat het isolatiewerk nauwkeurig gedaan is. Zoals de Italianen vooral genieten van een hoog fluitend geluid, genieten de Amerikanen vooral van een zware brul die gelost wordt door twee uitlaten. De motor reageert direct en fel op de commando’s van de bestuurder, en laat dat merken door een krachtige gorgelende brul.

Cadillac CTS

Gedurende het bochtenwerk komen de knieën steeds in contact met het harde interieurmateriaal van het middenconsole. Dat is niet alleen onprettig, het materiaal kraakt dan ook behoorlijk. Dat kan beter. Het uitzicht naar achteren wordt deels verminderd omdat de CTS een hoog achterwerk heeft, iets wat van buitenaf juist weer een mooi plaatje oplevert. Een wegennetwerk met nauwe straatjes kan de CTS het beste vermijden, niet zo zeer vanwege de breedte, maar juist vanwege de stoepranden, met de verchroomde velgen wil je namelijk absoluut geen stoeprand raken. De gepolijste toplaag is niet zo maar even bij te werken. De krachtige motor kent ook een keerzijde, de portemonnee heeft het tijdens de rit zwaar te verduren gehad. Ons gemiddeld testverbruik bedroeg 13,1 liter per 100 kilometer, omgerekend is dat per liter benzine maar 7.6km rijden. Gelukkig was het de moeite waard, want de CTS ligt niet ver van perfectie af. Het rijcomfort en het weggedrag komt ons afvinklijstje ten goede, een Europeaan wil nu alleen nog weten hoeveel zoiets gaat kosten.


Value for money

Auto’s met veel vermogen zijn in het algemeen relatief aan de dure kant. Wonderlijk genoeg heeft Cadillac de prijzen erg laag weten te houden, mede dankzij de huidige dollarkoers De slurptax van 1 februari jongstleden is er ook al bij inbegrepen. Doe eens gek, wat betaal je voor een ruime, luxueuze bolide met een V6 aan boord? Iedereen begint bedragen te roepen die in de buurt zitten van de 70 mille. Allemaal zitten ze er grandioos ver vandaan. De CTS, geloof het of niet, is leverbaar vanaf € 49.990,-. Uiteraard is dit nog een aardig bedrag voor een gewone burger, maar relatief gezien is dit vrij weinig voor zoveel goeds. Met automaat is de CTS € 2.700,- duurder dan als handgeschakelde versies. De CTS met 311pk, is leverbaar vanaf € 61.250,-. Met de automaat transmissie waar wij mee reden is de CTS leverbaar vanaf € 63.950,-. Tellen we daar alle opties bij op die op deze testwagen zitten dan komen we uit op zo’n € 75.000,-. De enige optie die op onze auto ontbrak was het Ultraview zonnedak ter waarde van € 2.240,-.

Cadillac CTS


Er is ook een vierwiel aangedreven versie te koop, de Cadillac CTS met de grotere 3.6 V6 met AWD is leverbaar vanaf € 67.550,-. Dit jaar zal ook de CTS-V met 550pk aan boord in de verkoop in Amerika gaan, deze topversie verwachten we volgend jaar in Nederland te zien. Cadillac heeft heel wat in petto met de CTS, de CTS is volgens ons terecht ‘Car of the Year 2008’ geworden in Amerika. Maar hij voldoet ook aan de verwachtingen van Europeanen. Uiteraard zijn we benieuwd hoe de verkopen in Nederland het gaan doen, we denken in ieder geval dat de nieuwe CTS het beter zal gaan doen dan zijn voorganger.

 

Fotograaf: Luuk van Kaathoven

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Cadillac GM Europe
http://www.cadillac.com
Breda

 

Motor en techniek:

3564 cm3 - V6 24v
229 kW (311 pk) bij 6400tpm
374Nm bij 5200tpm
Benzine
Achterwielen
6 v, automaat

 

Maten en gewichten:

1798 kg
373 l

 

Prestaties:

241 km/u
6,3 s

 

Verbruik:

16,6 l / 100 km
7,9 l / 100 km
11,1 l / 100 km
264 g/km

 

 

Prijzen:

€ 59.490
€ 71.350

 

Energielabel