Mazda 6 SkyActiv-D 2.2 150 Skylease GT

27 november 2015

  

Mazda 6: Op de premiumtour

Na krap twee jaar frist Mazda de 6 op. Het merk scherpte de grote sedan aan en zorgde voor schonere motoren, waardoor 20 procent bijtelling op deze dieselversie behouden bleef. Daarnaast werden een aantal nieuwe gadgets toegevoegd, het interieur verbeterd en het uiterlijk opgefrist. Is dit genoeg om de koper weer de showroom binnen te lokken?

Mazda 6

De grote Mazda 6 heeft het lastig tussen alle bijtellingsknallers die zowel op kleiner, groter en hetzelfde formaat als warme broodjes de toonbank over gaan. In plaats van steeds kleinere motoren levert Mazda gewoon nog ‘dikke blokken’: de bekende SkyActiv-filosofie die op papier voor een gunstiger brandstofverbruik zorgt. Of dat in de praktijk ook zo is, zal ik met de gefacelifte 6 ondervinden.

Lekker op het netvlies

Je kunt er niet omheen, de grote Mazda ligt lekker op het netvlies. Zeker met de felrode lakkleur en aangescherpte bumpers ziet de 6 er sportief uit. De kenmerkende grille loopt vanaf nu door in de led-verlichting van de koplampen, zodat het overdag optisch één geheel is. Daarnaast werden er boven de mistlampen chromen lijntjes toegevoegd, zodat de bumper meer in lijn is met de grille. Iedere 6 krijgt standaard een uitlaat aan weerszijden, wat de sportieve uitstraling nog meer benadrukt.

Mazda 6

Binnenin de Mazda 6 zijn keurige materialen gebruikt, bijna alles voelt zacht aan. Daarbij zijn extra lederen strookjes toegevoegd (standaard bij lederen bekleding), zowel op het dashboard als de middenconsole. Dit zorgt voor een luxere, maar wel erg donkere uitstraling. In deze ‘Skylease GT-uitvoering’ is lederen bekleding standaard en kun je kiezen uit beige of zwart. De kleur op het dashboard en middenconsole wordt hetzelfde als de stoelbekleding uitgevoerd, wat een fraai geheel vormt.

Een klasse groter

Achter het stuur van de 6 zit je prettig, zowel de stoel als het stuurwiel zijn uitgebreid verstelbaar. In deze Skylease GT-uitvoering is de bestuurdersstoel zelfs elektrisch verstelbaar. De stoelen bieden voldoende steun en zijn niet te hard. Zowel voor- als achterin heb je bovengemiddeld veel ruimte, met name achterpassagiers hebben daar veel voordeel van.

Mazda 6

De kofferruimte is met 489 liter ruim en praktisch, maar wel zo’n 100 liter kleiner dan die van bijvoorbeeld de Volkswagen Passat (586 liter). Dat fraaie design kent toch ergens zijn prijs…

Mazda 6

De premiumkant op

De belangrijkste verbetering in het vernieuwde Mazda 6 interieur is het nieuwe multimediasysteem. Via een draaiknop die centraal in de middenconsole is geplaatst bedien je zowel stilstaand als rijdend het systeem. Hierdoor lijkt het op het systeem wat BMW en Audi gebruiken. Mazda gebruikt alleen een aanzienlijk kleinere draaiknop, wat minder fijn werkt dan de grote knoppen van de Duitse merken. Uniek is dat je het scherm bij stilstand ook als touchscreen kunt gebruiken.

Mazda 6

Het scherm geeft de kaarten en andere functies mooi weer, al laat het bedieningsgemak soms te wensen over. Zo gaat het systeem na het selecteren van een muziekzender in de lijst automatisch weer naar het hoofd-radiomenu, terwijl je bij BMW en Audi meteen door kan scrollen als het muzieknummer je niet aanstaat.

Mazda 6

Op de Skylease GT krijg je naast dit multimediasysteem standaard een Bose-audiosysteem. Dit is echt een fijne upgrade waar je iedere dag plezier aan beleeft. Het systeem produceert een prachtig geluid en is daarnaast goed compatible met je favoriete muziek van je telefoon of USB-stick. Daarnaast heb je dankzij de standaard DAB+ tuner ook digitale radio in topkwaliteit.

Muisstil

De testauto heeft de 2,2-liter dieselmotor met 150 pk en 380 Nm koppel in het vooronder liggen. In combinatie met de handgeschakelde zesbak goed voor 20 procent bijtelling, waardoor deze auto voor zakelijke rijders extra interessant is. De handbak schakelt helaas niet altijd even soepel, vooral van de eerste naar de tweede versnelling gaat met behoorlijk wat weerstand. Verder schakelt hij strak en trefzeker. Het kan zijn dat dit met de nog maagdelijke kilometerstand van de testauto te maken heeft, want normaliter schakelen Mazda’s een stuk soepeler. De motor is al op lage toerentallen soepel en vooral muisstil. Over het hele toerenbereik trekt de Mazda alsof het een benzinemotor betreft, de vermogensopbouw is heel lineair. Bij normaal gebruik kwam het gemiddelde verbruik op 1 op 16,5, wat keurig is voor een auto van dit formaat. De gemiddelde diesel-hybride doet het in de praktijk niet veel beter.

Mazda 6

De sedanversie is eigenlijk voor de Amerikaanse markt ontwikkeld, maar voor Europa aangepast. Je merkt dat de vering vrij soepel is afgestemd, terwijl de demping harder is gemaakt. De onderstelafstemming mist hierdoor een harmonieuze balans. De 6 helt in bochten nog vrij veel over, terwijl oneffenheden stevig door worden gegeven. Hierdoor is ‘ie niet uitgesproken sportief of comfortabel, maar een weinig uitgebalanceerde mix hiervan. Daarnaast is de besturing vrij direct, maar de weerstand licht. Hierdoor heb je ook het gevoel dat je met een kleinere auto op pad bent, die niet het solide gevoel geeft van de gemiddelde D-segment auto.

Niets te wensen over

De Mazda 6 ligt fraai op het netvlies en je komt ‘m bovendien niet op iedere straathoek tegen. Hij is vanbinnen bijzonder ruim en goed afgewerkt. Helaas stelt ‘ie teleur op het gebied van rijeigenschappen, hij mist balans in het onderstel. De 6 is niet uitgesproken sportief of comfortabel of een mooie mix hiervan.

Mazda 6

De zakelijke rijder profiteert (nog) wel van 20 procent bijtelling en de particulier van een gunstig verbruik. Daarnaast zal je Mazda kennende niet snel met problemen langs de weg staan, wat voor veel mensen een belangrijk argument blijft om een Japanse auto te rijden.

Auteur: Gregory Weller

Fotograaf: Louis van Baar