Mazda6 2.0 S-VT Touring Sedan

15 april 2008

 

Eigentijdse vooruitgang

Mazda beleefde zeven jaar geleden een nieuwe doorstart na de introductie van de 6, die het suffe en alledaagse imago van zijn voorganger in een klap van zich af wist te schudden. Al gauw kwam Mazda met een slogan voor de nieuwe reeks modellen, het kinderlijke zoom-zoom werd dé aanduiding voor Mazda’s nieuwe stijl. Niet alleen de styling van de 6 leek tegemoet te komen aan deze slogan, ook de rijeigenschappen voldeden door en door aan de zoom-zoom filosofie. In Europa werd de Mazda6 prima ontvangen, maar in moederland Japan werden ze er helemaal dol op. Zes dagen na de introductie wist Mazda ruim 4000 orders te schrijven voor de Mazda Atenza (zoals de 6 in Japan heet), de 6 werd een succes van formaat voor Mazda.

Mazda 6 2.0 S-VT Touring Sedan

Inmiddels kent bijna niemand Mazda anders, maar door de jaren heen kwam ook de gewenning aan Mazda’s nieuwe styling, kort gezegd werd het weer eens tijd voor wat nieuws. Het concepttrio Ryuga, Hakaze en Taiki liet ons al duidelijk zien welke kant Mazda op wilde gaan, toch verraste eind vorig jaar de tweede generatie van de Mazda6 opnieuw vriend en vijand. Mazda mikt op klanten die normaal voor een premium merk zouden kiezen, door het gelikte design onderscheid de nieuwe Mazda6 zich dan ook flagrant van de overige middenklasse moot. Maar is dat voor de tweede generatie van de Mazda6 voldoende om net zo hoog te scoren als haar voorganger?


 

Onvervalste klasse

In vergelijking met de oude Mazda6 straalt de nieuwe tweede generatie veel meer klasse uit, ondanks dat de nieuwe 6 door hetzelfde designteam is ontworpen. Het front springt het meest in het oog, de apart gevormde koplampen en voorschermen geven de nieuwe 6 een geheel nieuwe frisse look. Daarbij is de vijfhoekige grille behoorlijk forser geworden, waardoor deze samen met de brede luchtinlaat in de voorbumper met de geïntegreerde rechthoekige mistlampen een karakteristiek vooraanzicht geeft. De opvallende verchroomde achterlichten van de vorige Mazda6, die wellicht niet ieders smaak waren, hebben plaats gemaakt voor prachtige nieuwe exemplaren met LED-technologie. Over het algemeen zijn de globale vormen van de 6 een stuk vloeiender geworden, zonder dat de scherpe elementen van het design verloren zijn gegaan. De coupéachtige daklijn van de sedan onderstreept de vloeiende vormen van het design op een markante wijze. Door de relatief hoog geplaatste raampartij, de gladde deurvlakken en de geprononceerde wielkasten met 17 inch Touring velgen oogt de nieuwe 6 van opzij gezien massief en dynamisch tegelijk, wat een degelijke indruk maakt. Die degelijkheid wordt onderstreept door de nauwkeurig in elkaar gezette carrosseriedelen, de naden sluiten perfect op elkaar, de excentrieke Lilac Silver metallic lak heeft een hoogwaardige uitstraling. Dat de Japanners hun huiswerk goed hebben verricht is duidelijk, de nieuwe 6 is mooi in balans en straalt een goede harmonie uit tussen de spannende en cleane elementen.

Mazda 6 2.0 S-VT Touring Sedan

Qua carrosserie variëteit is alles bij het oude gebleven, de tweede generatie van de Mazda6 blijft leverbaar als Sedan, Hatchback en SportBreak. In ons land waren tot nu toe vooral de laatste twee varianten het meest populair, de sedan onderscheidde zich tot nu toe nauwelijks van de veel praktischere hatchback versie. De nieuwe Mazda6 sedan is niet drastisch anders vormgegeven dan de hatchback, maar de subtiele wijzigingen zorgen ervoor dat er nu wel duidelijk onderscheid is te maken tussen de twee. De Mazda6 hatchback heeft een vlakker lopende C-stijl en een korter kofferdeksel ten opzichte van de sedan, wat uitwerking heeft op de serieuzere belevenis van de sedan. De hatchback oogt door de andere daklijn en het kortere kofferdeksel namelijk veel speelser dan de sedan, waardoor de zakelijke rijder minder snel de praktischere hatchback ten opzichte van de sedan zou kunnen gaan prefereren. Voor nog meer bagageruimte is er immers ook nog de SportBreak, die de hatchback toch wat overbodig maakt.

De steiler aflopende daklijn van de sedan heeft wel gevolg op de instap achterin. Vooral de kans om het hoofd te stoten is aanwezig, het is daarom aan te raden om het hoofd wat in te trekken tijdens de instap. Een ander opvallend detail is het derde zijruitje, dat helaas nep blijkt te zijn. Daardoor krijgt de raamomlijsting wel een Lexus-achtig verloop, maar ook de overige styling lijkt veel weg te hebben van Lexus. Al met al heeft de nieuwe Mazda6 een behoorlijke ‘poor mans’s Lexus’ uitstraling, wat het merk maar als compliment op moet vatten.


 

Controversiële bekrompenheid

Wie in de nieuwe Mazda6 plaatsneemt zal wellicht opmerken dat er niet echt veel veranderd is ten opzichte van de vorige generatie. Het gehele dashboard is weliswaar nieuw, maar toch komt alles heel bekend over. Het design van het interieur is kortom niet zo baanbrekend als het grensverleggende exterieur doet vermoeden, vanuit de bestuurderpositie ziet alles er gewoon typisch Mazda uit. Ook de kwaliteit van sommige gebruikte materialen is wat aan de mindere kant, het goede afwerkingsniveau heft de hier en daar wat mindere materialen wel wat op. Dat Mazda ook in het interieur een zakelijker klimaat beoogde te creëren is niet te missen. De ronde ventilatieroosters boven het middenconsole zijn vervangen door keurige rechthoekige exemplaren, de vele aluminiumkleurige plakken plastic zijn vervangen door nette zilvergrijze accenten rond het middenconsole en donkere sierstrips over het dashboard. Het dessin van die sierstrips lijkt wel wat onhandig te zijn gekozen, de subtiele horizontale streepjes lijken net op minuscule krasjes.

Mazda 6 2.0 S-VT Touring Sedan

Een primeur in de nieuwe Mazda6 is het Cross Functional Network, waarbij met behulp van meerdere knoppen op het stuur uiteenlopende functies bedient kunnen worden. Zonder het optionele navigatiesysteem hebben we weinig nuttige mogelijkheden van het systeem kunnen ontdekken. Het wisselen van radiozender werkt via het CF-net systeem zelfs onnodig omslachtig, waarbij meerdere handelingen nodig zijn. Zonder de ogen naar het display boven in het dashboard te richten is het systeem daarnaast op gevoel nauwelijks te bedienen. Behalve radio- en telefoonbediening, welke dankzij de spraakherkenning wel goed bedienbaar is, biedt het CF-net systeem de mogelijkheid om de airco voor bestuurder en passagier te bedienen. Ook hierbij is het weer nodig om met enige regelmaat een blik op het display te werpen, terwijl de normale bediening via de knoppen van de airco uitstekend intuïtief werkt.

De nieuwe indeling van het instrumentenpaneel zorgt voor een overzichtelijke en ergonomische indruk. De klokken zijn gehuld in sportief gevormde kokers en zijn dankzij de rode verlichting steeds goed afleesbaar. De schaal van de snelheidsmeter loopt door tot 260km/h, een absurde overdrijving die de snelheidsmeter onnodig druk maakt. Alle bedieningselementen zijn op een goed bereikbare hoogte aangebracht, de versnellingspook staat nu wat hoger en de middenarmsteun is nu ook een behoorlijk eind naar voren te schuiven. Samen met de goed verstelbare stevige bestuurdersstoel en het in lengte en diepte verstelbare stuurwiel is een goede verantwoorde zitpositie voor iedereen wel te vinden. Voor de langere mensen onder ons wordt de radio wel wat lastig bereikbaar door de afstand, wat meteen aangeeft dat in de nieuwe Mazda 6 werkelijk een zee van ruimte heerst. Vooral voor de passagier lijkt de afstand tot het dashboard eindeloos te zijn, maar ook de beenruimte is zowel voor- als achterin voorbeeldig. Aan voldoende hoofdruimte is voorin geen gebrek, door het steil aflopende dak komt men achterin echter gauw in aanraking met het plafond. Qua opbergruimte schiet de nieuwe Mazda6 wat tekort, behalve het kleine dashboardkastje en de twee vakken in de middenconsole zijn er weinig meer opbergmogelijkheden te vinden. De kofferbak daarentegen kent een volume van ruim 504 liter, daarnaast is de vorm erg bruikbaar en zit de kofferklep met gasveren vast aan de carrosserie.

Mazda 6 2.0 S-VT Touring Sedan

Het uitzicht vanuit de bestuurderspositie is redelijk goed voor elkaar. De A-Stijl is wel wat aan de brede kant, maar echt hinderlijk is het niet. Het uitzicht schuin naar boven is echter wel beperkt, vooral langere bestuurders zijn bij verkeersregelinstallaties genoodzaakt om een behoorlijk stuk voor de stopstreep te stoppen. Het zicht naar achteren wordt ook beperkt door de geringe uitkijk door de achteruit, waardoor het onmogelijk is om de achterkant goed op lengte in te schatten. De buitenspiegels hebben een niet al te groot spiegeloppervlak, de binnenspiegel resoneert hinderlijk tijdens het rijden. Parkeersensoren zijn dan zeker een aanrader, zonder word achteruit inparkeren haast een onmogelijke taak.

 

Helemaal Kizuna

Het hart van de Mazda6 waar wij mee reden bestond uit een 2.0 liter viercilinder benzinemotor met 147pk en 184Nm. Het bijzondere aan deze machine is de soepele loop vanaf zo’n 2000tpm, daaronder bromt de motor nogal en is er niet veel leven in de brouwerij. De 2.0 S-VT motor verlangt gewoon naar toeren, zelfs een klein tikje op het gaspedaal resulteert in een toerenteller die hevig heen en weer zwiept. Zodra men boven de 2000tpm zit is de 2.0 S-VT motor een werkelijk plezier om mee te rijden. Hij hangt goed aan het gas en reageert fel op elk commando, waarbij de kracht lineair ontwikkelt wordt . Ondanks de subjectieve belevenis van een krachtige motor vallen de prestaties op papier wat tegen. De Mazda6 2.0 S-VT Touring sedan gaat in 9,9 tellen van 0 naar 100km/h, voor een auto met een ledig gewicht van 1270kg en 147pk valt dit toch wat tegen. Dat mag dan wel zo zijn op papier, tijdens het echte werk is er veel lol te beleven aan deze motor. Bij hevig doortrekken geeft de 6 een heerlijke sportieve brul die elke keer een brede grijns oplevert, de snelheidsbeleving die dan ontstaat is niet te vergelijken met de cijfers op papier.

Mazda 6 2.0 S-VT Touring Sedan

Ook het schakelgedrag past hier helemaal bij, de pook laat zich trefzeker met korte slagen door de schakelcoulisse jagen. De 2.0 S-VT benzinemotor is standaard gekoppeld aan deze manuele 6-bak, wie geen zin heeft om te schakelen kan vooralsnog alleen bij de 2.0 S-VT terecht voor een automaat. De overbrengingsverhoudingen van de 6-bak zijn relatief kort, waardoor de 2.0 S-VT motor steeds in een sportief toerenbereik zijn werk doet. Het voordeel van deze korte overbrengingsverhoudingen is dat men in een rustige bui zelfs bij 50km/h al gebruik kan maken van de zesde versnelling. Het toerental van de motor zit dan wel onder de 1500tpm, waardoor men bij snelle acceleraties toch even twee keer terug moet schakelen. Bij snel optrekken vanuit stilstand kan men daarentegen een paar versnellingen overslaan zodra men de gewenste snelheid bereikt heeft, het verschil tussen de vijfde en zesde versnelling is marginaal.

Het stuurgedrag past goed bij de aspiraties van de motor en versnellingsbak. Het driespaaks met leder beklede stuurwiel ligt goed in de hand, het stuurgedrag zelf is lekker direct en voorzien van voldoende gevoel. De 6 stuurt messcherp en is altijd goed te zetten in een bocht, door de mooie wegligging volgt de koets van de Mazda6 de ingeslagen koers op de millimeter nauwkeurig. De vorige Mazda6 sedan had al een ontzettend goede wegligging, de nieuwe 6 doet daar nog een schep bovenop. De 6 is hard gedempt en geveerd, maar wel mooi uitgebalanceerd. Het lage ledige gewicht van 1270kg zorgt ervoor dat de Mazda6 licht aanvoelt en in combinatie met het goed uitgebalanceerde onderstel lang neutraal in scherp genomen bochten blijft.

Mazda 6 2.0 S-VT Touring Sedan

En nadeel van de zeer goede wegligging is dat het comfort door de harde demping wel te lijden heeft. Korte oneffenheden komen hard in het interieur aan, ook de stevige zitting van de stoelen kan de klappen niet opvangen. Aan de andere kant is het wel verrassend hoe goed de nieuwe 6 onze Nederlandse drempels absorbeert, wat deels veroorzaakt wordt door de stevige demping waardoor de 6 strak op de weg ligt en nauwelijks nadeint.

Het is een waar genoegen om als bestuurder op pad te zijn met de nieuwe Mazda6. De motor reageert lekker op het gas, de directe besturing en trefzekere versnellingsbak vallen precies op hun plaats, maar ook de uitstekende wegligging zorgt voor een ware sportieve beleving. De nieuwe kreet Kizuna, die staat voor de emotionele binding met je auto, is dan ook zeker geen valse belofte van de marketingafdeling van Mazda. De nieuwe 6 gooit zeker op het gebied van wegligging hoge ogen, maar qua comfort laat de 6 belangrijke punten liggen. Het door Mazda opgegeven gemiddelde verbruik van 7,0 liter per 100km konden wij niet behalen, ons gemiddeld verbruik bedroeg 9,4 liter per 100km.

 

Aangenaam betaalbaar

De vraag die we aan het begin van deze test stelden was of de nieuwe Mazda6 ook behalve zijn spraakmakende uiterlijk kon voldoen aan de premium eisen. Helaas is de nieuwe 6 nog niet helemaal uitgerijpt, vooral in het interieur zijn nog een paar verbeteringen mogelijk. Een echt premium gevoel zal bij de huidige gebruikte materialen ook niet zo snel ontstaan. Dat neemt niet weg dat de tweede generatie van de Mazda6 over een uitstekende wegligging beschikt en er gewoon erg goed uitziet. De door ons gereden versie is dan ook nog eens aangenaam betaalbaar, de startprijs voor de Mazda6 2.0 S-VT Touring sedan bedraagt € 28.995,-, wat ten opzichte van de echte premium middenklassers gewoon een koopje is. Inclusief de opties die op de testwagen zaten komt de prijs uit op € 30.485,- euro. Daarnaast is er nog zeer voordelig geprijsde 2.0 S-VT Business sedan voor € 29.995,-, die dezelfde uitrusting als de Touring kent maar dan wel het DVD touch screen navigatiesysteem en de parkeersensoren aan boord heeft.

Mazda 6 2.0 S-VT Touring Sedan

De nieuwe Mazda6 onderscheid zich duidelijk van zijn concurrenten. Het design is aansprekend en de sportieve wegligging mikt vooral op sportieve rijder. Het aantal dieselmotoren is op dit moment nog wel beperkt tot slechts één motor, namelijk de 2.0 CiTD. Daarnaast kan de 2.0 CiTD vooralsnog niet besteld worden met een automaat. Voor sommige zakelijke rijders zal dit een belangrijke reden zijn om toch bij een ander merk te gaan shoppen, maar de gunstig gebleven instapprijs zal in combinatie met de rijk uitgeruste uitvoeringen zeker voor voldoende publiek in de Mazda showrooms gaan zorgen. De succesvolle Mazda6 is herboren.

Auteur: Pawel Piotrowski

Fotografie: Jesse Kraal

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Mazda Motors Nederland
http://www.mazda.nl
Waddinxveen

 

Motor en techniek:

1999 cm3 - 4 in lijn
108 kW (147 pk) bij 6500tpm
185Nm bij 4000tpm
Benzine
Voorwielen
6 v, handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

1270 kg
519-1751 l

 

Prestaties:

214 km/u
9,9 s

 

Verbruik:

9,8 l / 100 km
5,4 l / 100 km
7,0 l / 100 km
166 g/km

 

 

Prijzen:

€ 24.495
€ 30.485

 

Energielabel