Mini Countryman Cooper S Park Lane All4

13 december 2015

  

Mini Countryman: P.C. Hooftmini

De Mini Countryman combineert het befaamde Britse merkdesign met binnenruimte voor vier volwassenen. Hij is inmiddels alweer sinds 2011 op de markt, waardoor het tijd was voor een lichte update. Een echte revolutie zoals de ‘normale’ Mini beleefde werd het niet, maar een aantal nieuwe kleuren, wielen en uitvoeringen moeten de Countryman weer een verkoopboost geven. Eén daarvan is deze Park Lane. Extra luxe en opvallend uitgevoerd: een ware P.C. Hooftmini.

MINI Countryman

Wat de Mini Countryman naast de binnenruimte uniek maakt is de optionele vierwielaandrijving. Reden om deze variant met de krachtige S-benzinemotor te testen, die na de normale Cooper in Nederland het meest verkocht wordt. Lekkere plofjes uit de uitlaten, de brullende turbo-benzinemotor en de vlotte acceleratie maken de S-uitvoering net wat leuker dan zijn bravere broertjes. Daar schud je die chique Amsterdamse winkelstraat wel mee op!  

Opvallend

Opvallen doet deze Mini Countryman wel, met dan aan het ‘Oak Red’-gekleurde dak en dito spiegels. Die steken mooi af tegen de industriële ‘Earl Grey’-lakkleur. Deze kleurencombinatie is onderdeel van het nieuwe, naar Mini’s eigen zeggen gelimiteerde Park Lane-pakket. Bij de modelupdate zijn de uiterlijke wijzigingen beperkt gebleven tot een nieuwe grille en nieuwe kleur- en velgcombinaties.

Binnenin bleef de grote Mini ook zo goed als ongewijzigd, alleen de elektrische-raambediening verhuisde van het dashboard naar een logischere plek: in de portieren. Aan luxe kom je in deze Park Lane niets te kort, je zit standaard op prachtig leder in klassieke Britse stijl met contrasterende biesjes. Daarnaast zijn de afwerking en het materiaalgebruik van hoog niveau.

MINI Countryman

Plaats voor vier

Een belangrijk aankoopargument voor de Countryman is de binnenruimte. Je kunt er met vier volwassen personen prima in reizen, zonder dat je hoofd- of beenruimte te kort komt. Er is ook nog een ‘vijfde’ zitplaats in het midden van de achterbank, maar dat is simpelweg ongeschikt voor volwassenen. Hooguit een klein kind kan hier even plaatsnemen. Dit is de ideale Mini voor ouders met puberende kinderen die de normale Mini ontgroeid zijn.

MINI Countryman

Een belangrijk aankoopargument voor de Countryman is de binnenruimte. Je kunt er met vier volwassen personen prima in reizen, zonder dat je hoofd- of beenruimte te kort komt. Er is ook nog een ‘vijfde’ zitplaats in het midden van de achterbank, maar dat is simpelweg ongeschikt voor volwassenen. Hooguit een klein kind kan hier even plaatsnemen. Dit is de ideale Mini voor ouders met puberende kinderen die de normale Mini ontgroeid zijn.

MINI Countryman

  

Mooi en gedetailleerd

De testauto is voorzien van het bekende, op BMW’s iDrive geïnspireerde multimediasysteem. Het mooie, grote scherm zit in de nog veel grotere snelheidsmeter op de middenconsole. Je bedient het met een centrale, eveneens op iDrive geïnspireerde bedieningseenheid waarmee je razendsnel en intuïtief door de menu’s scrollt. De kaartweergave is duidelijk en mooi gedetailleerd, zoals je bij een auto in deze klasse mag verwachten.

MINI Countryman

Fun to drive

MINI Countryman

Iedere Mini is fun to drive, dit geldt ook voor de hogere Countryman. Hij stuurt lekker direct en met redelijk veel weerstand, waardoor je constant het gevoel hebt in sportieve auto te rijden. Daarnaast is het onderstel stug afgestemd om overhellen zo veel mogelijk te voorkomen. Dat werkt, want de Countryman gaat lekker vlak door de bocht. Ondanks het op S-uitvoeringen altijd standaard sportonderstel biedt de Countryman duidelijk meer comfort dan een normale Mini Cooper S, met name dankzij de langere veerwegen.

De 1,6-liter turbobenzinemotor is goed voor 190 pk en 260 Nm koppel en is in dit geval gekoppeld aan een zestrapsautomaat en vierwielaandrijving. De automaat schakelt soepel en snel, ondanks dat dit nog geen ‘moderne’ zeventraps met dubbele koppeling is. Op papier sprint ‘ie in 8,1 seconden van 0 naar 100 km/u en bij 213 km/u is het uit met de pret. Het zijn geen imponerende cijfers, maar het voelt in de praktijk lekker vlot aan. Dit komt deels door de geluidsbeleving, want stil is de Countryman Cooper S zeker niet. De uitlaten brullen er flink op los en geven lekkere plofjes in de sportstand. Daarnaast hoor je de motor lekker sportief brommen. Je bent al snel ‘lekker fout’ bezig, waardoor je al snel wordt betrapt op een glimlach van oor tot oor.

MINI Countryman

Zoals het een Mini betaamt komt de Countryman in deze uitvoering vooral goed tot zijn recht in bochten. Met z’n vlotte prestaties, goede weggedrag en vierwielaandrijving is ‘ie niet uit het veld te slaan. Je gaat steeds sneller en sneller, waarbij vooral het sportieve stuurgedrag heel veel vertrouwen geeft.

Je wordt er hebberig van

MINI Countryman

De Mini Countryman kan vanaf 25.495 euro de jouwe zijn, je krijgt hiervoor een One-uitvoering met 98 pk benzinemotor. Het gros van de kopers kiest voor de 122 pk sterke Cooper, die precies 3 mille meer kost. Een Cooper S rijd je vanaf 35.495 euro en wil je daar een automaat (3.582 euro) en vierwielaandrijving (2.913 euro) bij hebben, dan ben je minimaal 41.990 euro kwijt. Minimaal is met deze prijzen ook echt minimaal, want de ervaring leert dat je bij Mini hebberig wordt van de optielijst en dan ook graag wat bijbestelt. De importeur deed dat dan ook gretig, waardoor onze testauto maar liefst 52.201 euro kost…

Niet de snelste, wel de leukste

De vernieuwde Mini Countryman is een leuk speeltje dat ruimte biedt aan vier (langere) personen. Hij heeft grotendeels het rijkarakter van de normale Mini en ziet er ook nog stoerder uit. Hij is op papier niet bijzonder snel, hooguit vlot, maar de rijbeleving maakt alles goed. In de praktijk zit je vaak met een glimlach achter het stuur, want je hebt constant het gevoel in een speciale auto te rijden.

Voor nog meer onderscheid kies je de prachtige Park Line uitvoering, die de Britse luxe en stoere uitstraling van de Mini Countryman samenbrengt. En omdat ‘ie vrij exclusief is, zul je niet snel een tweede aantreffen in je favoriete winkelstraat…

MINI Countryman

Auteur: Gregory Weller

Fotograaf: Jeroen Hanselman