Peugeot 308 XT 1.6 16v VTi THP

17 februari 2008

Introductie

Medio vorig jaar kwam de nieuwe Peugeot 308 op de markt, de opvolger van de zeer succesvolle 307. De toenmalige 307 gooide het roer helemaal om, zowel qua design als qua techniek werd de 307 een stuk volwassener dan de 306. De 306 kon nooit echt met de concurrentie uit de populaire Golf klasse mee komen, maar dat veranderde met de 307. Opeens bleek Peugeot in staat te zijn een volwaardige concurrent aan te bieden tegen de gevestigde Duitse orde. Dankzij deze zet werd de middenklasser van Peugeot eindelijk op de kaart gezet. Hij voldeed eindelijk aan de vereisten die de gemiddelde klant stelde, deze wilde namelijk een ruime, complete en vooral comfortabele auto voor niet al te veel geld.

Peugeot 308 XT 1.6 VTi THP

In de jaren die daarop volgden borduurde Peugeot voort op het succes van de 307 hatchback door met verschillende varianten te komen, zoals de SW en de CC, ook deze varianten wisten hun klanten te vinden. Het is daarom niet vreemd dat de nieuwe 308 van Peugeot een soort van doorontwikkeling is van de 307. De auto is compleet nieuw, maar echte bewondering zoals bij de lancering van de 307, is niet meer te bespeuren. Het concept is bekend, het jasje is nieuw.


Exterieur

De nieuwe Peugeot 308 oogt heel bekend hoewel hij pas enkele maanden op de markt is. Dat komt deels doordat de 308 veel lijnen weg heeft van zijn kleinere broertje 207, waardoor deze twee vooral van voren moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Natuurlijk zijn er verschillen, maar qua globale opzet verschillen ze niet veel van elkaar. Met zijn grote ovale mond als grille oogt de 308 een stuk jeugdiger en brutaler dan zijn voorganger 307, ook de wulpse achterkant is een stuk spannender getekend dan bij de 307. Het lijkt wel alsof de 308 het ietwat saaie bedaagde imago van de 307 van zich af wil schudden, en eerlijk is eerlijk, dat lukt de 308 best goed.

Peugeot 308 XT 1.6 VTi THP

Vooral de voorkant zorgt voor veel discussies, de koplampen strekken zich nu nog verder door over de voorschermen. Onze 308 XT heeft het Pack Vision (€ 1.200,- op de XT) aan boord, waardoor onze testauto is voorzien van fraaie actief meedraaiende xenonlampen. Zij zien er niet alleen mooi uit, ze zorgen ook voor veel fel licht in de nacht. Tussen de koplampen zelf bevind zich een lip die wordt gevormd door de motorkap die vanaf de A-stijlen in een afgeronde puntige vorm eindigt, net als bij de 207. Daarbij ligt de motorkap als het ware op de voorschermen, de lijn van de motorkap wordt daardoor sterk geprononceerd. Samen met de ovale grille zijn dit de herkenningspunten van de Peugeot 308. De grote ovale grille heeft een kenmerkend verchroomd rooster vanaf de XS-line, de XR versie heeft slechts twee verchroomde dwars geplaatste lamellen die een stuk minder opvallen. De gefacelifte 307 had in de grote grille mistlampen in de vorm van hoektanden zitten, bij de 308 zijn de mistlampen verhuisd naar de zijkant van de bumper, ook zijn ze nu verticaal van vorm in plaats van rond. De mistlampen liggen ook dieper in de bumper, waardoor deze zich als het ware net als de koplampen om de voorkant heen vouwen. De stootstrips zijn op een mooie manier geïntegreerd in het design, ze bevinden zich nu haast onopvallend boven de mistlampen.

Vanaf de zijkant is goed te zien dat de motorkap vanaf de neus stijl naar de voorruit loopt. De spiegels zijn niet meer aan de A-stijl bevestigd, zij staan nu op pootjes die aan de deuren vastzitten. De zijknipperlichten zijn vanaf de voorschermen in de spiegelvoet verhuisd, over de deuren loopt een oplopende dynamische lijn. De wielkasten zijn nu net als bij de 207 afgeplat, de optionele 17 inch Rinjani velgen (€ 290,- op de XT) lijken ondanks hun grote maat wat klein. Dat wordt deels veroorzaakt doordat de Peugeot 308 wat hoog op zijn poten staat. De achterruit vouwt zich net als de koplampen om de hoeken van de 308 heen, hierdoor ontstaat een goed zicht naar achteren. Ook de achterlichten vouwen zich om de hoeken heen, de achterklep is ten opzichte van de 307 niet meer recht toe recht aan maar veel ronder en wulpser van vorm, Peugeot heeft hier goed gekeken naar de Renault Mégane. Het voordeel van deze vorm is in het interieur te merken, de bagageruimte is namelijk merkbaar ruimer dan bij de 307, door de wulpse vorm kon er simpelweg meer bagageruimte worden gecreëerd. De deuren zijn van groot formaat, de kans om zich tijdens het instappen het hoofd te stoten is zowel voor- als achterin klein. Bij het sluiten van de deuren viel ons het blikkerige geluid op, dat is niet echt meer van deze tijd.

Peugeot 308 XT VTi THP

Aan de achterkant valt de afwijkende bumper op die vanaf de XT-line standaard gemonteerd wordt. De bumper heeft een sportievere snit en een diffuser achtige look, de kentekenplaat is dan echter wel lager gemonteerd waardoor een optionele trekhaak een goed zicht op het kenteken verhinderd wordt, met een duurdere afneembare trekhaak kan dit ongemak omzeild worden. De opening van de bagageruimte is vooral tussen de achterlichten aan de smalle kant, ook opent de klep niet hoog genoeg voor lange mensen waardoor deze eventueel hun hoofd kunnen stoten tijdens het in- en uitladen. De tildrempel die dan ontstaat is aan de hoge kant, de bagagevloer is wel mooi rechthoekig van vorm. In de bagageruimte zitten handige ogen waaraan een bagagenet makkelijk bevestigt kan worden, ook is er een 12 volt aansluiting voor een eventuele koelbox aanwezig.

Het afwerkingsniveau van de plaatdelen is prima in orde, alle naden zijn even groot en sluiten goed op elkaar aan. De kwaliteit van de lak stelt ons wat teleur, op sommige carrosseriedelen is een minder fraaie sinaasappelstructuur in de lak zichtbaar. Vooral bij felle lichtinval is dit goed zichtbaar.


Interieur

Het interieur van de nieuwe Peugeot 308 oogt heel ruim en kwalitatief hoogwaardig. Het dashboard is voorzien van een sportief luxueuze print welke de kwaliteitsuitstraling ten goede komt. Het interieur oogt bovendien net verzorgd en opgeruimd, alle schakelaars en bedieningselementen zitten op plekken waar je ze verwacht. Het middenconsole is voorzien van aluminiumlook kunststof dat het nogal zwarte sombere interieur ten goede komt. De handgrepen in de deuren zijn wel voorzien van echt aluminium, dat vanaf de XT-line bovendien gepolijst is. De tellers zijn vanaf de XT-line uitgevoerd met een witte achtergrond en een sfeervolle heldere achtergrondverlichting in de nacht. Verder is ook het 0,83 vierkante meter grote glazen dak standaard vanaf de XT-line.

Peugeot 308 XT 1.6 VTi THP

Het instappen voorin gaat makkelijk, de met leder beklede stoelen (€ 1.700,- op de XT) zitten goed en bieden voldoende steun. Ze zijn handmatig traploos in de lengterichting te verstellen, de leuning zelf kan niet traploos worden versteld. Het zitvlak is lekker groot uitgevoerd waardoor ook mensen met lange benen comfortabel kunnen zitten. Ook de zithoogte kan bij de bestuurder en bijrijder worden versteld, een goede zitpositie is vandaar voor bijna iedereen in te stellen. Ten opzichte van de Peugeot 308 biedt de nieuwe 308 voorin meer schouderbreedte en hoofdruimte. Ook de afstand tot het dashboard is aangenaam groot, waardoor er voorin een luchtige ruime sfeer heerst in de Peugeot 308. Het grote panoramadak voegt daar nog veel licht van bovenaf aan toe. Het stuur is zowel in lengte- als in diepterichting verstelbaar, het kan voor lange bestuurders prettig ver uitgeschoven worden. Achterin is de beenruimte aan de krappe kant als voorin personen met een lengte van zo’n 1,85m hebben plaatsgenomen. De achterbank is voorzien van een middenarmsteun welke op zijn beurt weer voorzien is van bekerhouders. De achterbank kan plat in 1/3 en 2/3 configuratie worden omgeklapt nadat eerst de zitting naar voren is geklapt, zo ontstaat er een vlakke laadvloer in de bagageruimte.

Ook voorin is een middenarmsteun gemonteerd, onder deze verschuifbare middenarmsteun zit een vak met wat plek voor kleine spullen. Enig nadeel van de middenarmsteun is dat deze bij een aangetrokken handrem in de weg zit, mits deze zich in een volledig uitgeschoven positie bevindt. Behalve opbergruimte onder de middenarmsteun bevind zich in het interieur nog een groot en diep dashboardkastje. Het opbergvak in de middenconsole ontvalt als men de 5CD-wisselaar besteld, die dan deze plek opvult. Verder zijn er nog de bekende vakken in de deuren die als opbergvak kunnen dienen, qua totale opbergruimte in het interieur is de Peugeot 308 wat mager bedient, de 307 had meer vakjes en bakjes.

Peugeot 308 XT 1.6 VTi THP

Het instrumentarium met witte achtergrond is goed afleesbaar, ook bij felle lichtinval. Het glas spiegelt wel wat, maar dat belemmerd het zicht op de meters nauwelijks. De meters zijn opgenomen in vier mooie ronde kokers, ze passen goed bij de luchtroosters die dezelfde vorm hebben. Tussen de meters zit een display dat informatie van de boardcomputer of de navigatie kan weergeven, zo’n zelfde soort display kennen we ook uit diverse VAG (Volkswagen Audi Groep) auto’s. Boven de middenconsole zijn drie fraaie luchtroosters geplaatst, het dashboard volgt de rondingen van de luchtroosters mooi. Boven de luchtroosters is een centraal 16:9 klapscherm geplaatst van het optionele RT4 navigatiesysteem (€ 2.730,- op de XT). Het scherm is onder normale omstandigheden goed afleesbaar, bij fel zonlicht valt alle informatie echter weg tegen de achtergrond. De bediening van dit navigatiesysteem gaat via een bekende manier voor Peugeot eigenaren die het systeem al kennen. Hetzelfde systeem wordt namelijk in meerdere Franse auto’s gemonteerd, het zat bovendien ook al in de Peugeot 307.

De bediening van het RT4 navigatiesysteem gaat na enige gewenning vrij moeiteloos, het bedieningspaneel kent echter veel (overbodige) knoppen die wel eens voor verwarring kunnen zorgen. Eigenlijk kan men door de vele knoppen het systeem niet blind bedienen, men moet de blik altijd van de weg nemen, de radio kan gelukkig wel eenvoudig worden bedient door middel van knoppen op een satelliet achter het stuur. Onze testauto was daarnaast voorzien van het JBL audio systeem (€ 550,- op alle versies), de geluid- en klankkwaliteit neemt maar iets toe ten opzichte van een 308 met RT4 zonder JBL systeem. Zo vinden we vooral het maximum volume en de kwaliteit daarvan nog steeds aan de magere kant, bij de naam JBL liggen de verwachtingen toch wat hoger. De bediening van de automatische airconditioning (vanaf XS-line), welke gescheiden temperatuurregeling voor bestuurder en passagier kent, gaat moeiteloos zonder bestudering van de handleiding.

Peugeot 308 XT 1.6 VTi THP


Rijgedrag

Onze Peugeot 308 was uitgerust met de vrij nieuwe 1.6 liter benzinemotor welke ontworpen en ontwikkelt is samen met de BMW Group. We reden met de 1.6 VTi THP met een vermogen van 150pk, de 1.6 THP (Turbo High Pressure) wekt dit vermogen op dankzij een Twin-Scroll turbo en directe benzine inspuiting. Hierdoor is het vermogen niet alleen groot, het benzineverbruik en de CO2 uitstoot blijven ook vrij beperkt voor zo’n sterke motor. Peugeot claimt een gemiddeld brandstofverbruik van 7,1 liter per 100km, wij haalden dit niet helemaal. Ons testverbruik bedroeg na 500 afwisselende testkilometers 7,6 liter per 100km. Dit is nog steeds een erg nette waarde, zeker omdat we tijdens de uitgebreide testrit niet geprobeerd hebben om zo zuinig mogelijk te rijden. Sterker nog, de 1.6 VTi THP motor is zo levendig dat hij je vrijwel uitnodigt om het gas dieper in te trappen.

Peugeot 308 XT 1.6 VTI THP

De motor reageert goed en alert op commando’s van de rechtervoet, al vanaf zo’n 1.500 toeren per minuut versnelt de 308 met grote stappen voorwaarts. Dat is ook niet zo verwonderlijk, al bij 1.400tpm levert het blok het maximum trekvermogen van 240Nm. De kracht blijft lineair tot circa 6000tpm, er zit kortom over het hele toerenbereik leven in de motor. Ook bij hogere snelheden trekt de Peugeot 308 als een tierelier door, moeiteloos rijden we op hoogst illegale snelheden binnen een paar tellen. Acceleraties vanuit verschillende snelheden gaan ook redelijk eenvoudig, het inhalen van trage medeweggebruikers duurt daardoor lekker kort. Het is opvallend hoe ontzettend soepel de 1.6 motor blijft onder al deze inspanningen, geheel moeiteloos draait de motor door tot aan de toerenbegrenzer, de Peugeot 308 1.6 VTi THP is hierdoor ook schakelui te rijden. De 1.6 motor is gekoppeld aan een vijf versnellingsbak welke helaas wat hakerig aangelegd is, ook beweegt de pook wat losjes heen en weer terwijl deze in een versnelling staat. Daarnaast begint de versnellingsbak meerdere keren vrolijk te zingen als we achteruit proberen te rijden, terwijl we dachten dat de bak goed in de achteruitversnelling staat. Wat ons betreft mag Peugeot zich nog een keer over deze versnellingsbak buigen om het een en andere aan te passen. Nu doet de versnellingsbak wat af aan de verder sublieme rijbeleving.

Het weggedrag van de Peugeot 308 is ten opzichte van de 307 nog verder verbeterd. Zo ligt de 308 een stukje steviger op de weg dan de 307, het typische franse comfort is echter nog steeds aanwezig. Ook op grove oneffenheden, zoals gaten en kuilen in het wegdek, geeft het onderstel geen krimp en blijft de Peugeot 308 lang comfortabel. Op rechte stukken rijdt de Peugeot 308 stabiel zonder veel last te hebben van spoorvorming in het wegdek. Lange en korte oneffenheden worden door het onderstel comfortabel verwerkt zonder dat de 308 stoterig wordt. Toch rijdt de 308 voorbeeldig door chicanes en bochten heen, zonder veel over te hellen. De stuurinrichting past hier goed bij het weggedrag, de stuurbekrachtiging is niet te sterk waardoor de Peugeot 308 een aangenaam direct stuurkarakter heeft. De 308 blijft daarbij lang neutraal in snel genomen bochten, pas als het gas abrupt wordt los gelaten heeft de achterkant de neiging om de voorkant in te halen. Dit opgeroepen overstuur kan echter eenvoudig worden opgevangen, in het algemeen heeft de Peugeot 308 een veilig ondersturend karakter. ESP is slechts tegen betaling verkrijgbaar, het kost € 680,- op alles versies.

Peugeot 308 XT 1.6 VTI THP

Het geluidsniveau in het interieur is tijdens het rijden aangenaam laag voor deze klasse. Dit wordt deels veroorzaakt door de optionele vier gelaagde zijruiten (€ 300,- op alle versies). Tijdens normale rijomstandigheden blijft de geluidsproductie van de motor keurig op de achtergrond, ook het windgeruis is nauwelijks waarneembaar tot zo’n 80km/h. Het bandengeruis valt evenmin hoog uit, ondanks het brede rubber dat op onze testauto zit, ook hier gedraagt zich de Peugeot 308 voorbeeldig.


Prijs

De nieuwe Peugeot 308 is leverbaar vanaf € 18.477,- voor de driedeurs 308 XR 1.4 VTi 16v, deze basismotor levert 95pk en 136Nm. De kale XR uitvoering is echter uitsluitend leverbaar met de 1.4 16v VTi benzinemotor, alle andere motorvarianten worden standaard afgeleverd met de completere XS uitrusting, de goedkoopste XS is de driedeurs 308 XS 1.6 VTi 16v, welke € 21,424,- kost. Een vijfdeurs 308 kost ten opzichte van een vergelijkbare driedeurs 308 telkens € 590,- meer.
Dieselen kan vanaf € 23.194,- voor de driedeurs 308 X-Line 1.6 HDiF met 90pk en 215Nm. Tijdelijk is er nu ook de complete Peugeot 308 XS Première leverbaar, deze heeft onder andere een glazen panoramadak, climate controle en 16 inch lichtmetalen velgen Deze uitvoering biedt een voordeel van € 800,-, de 308 XS Première is alleen leverbaar als vijfdeurs met de 1.6 VTi 16v benzine of de 1.6 HDiF dieselmotor.

Peugeot 308 XT 1.6 VTi THP

Onze testauto, de vijfdeurs Peugeot 308 XT 1.6 VTi THP 16v, is leverbaar vanaf € 26.300,-. Daarbovenop had onze 308 meerdere opties, zoals het RT4 navigatiesysteem, JBL audio systeem, lederen bekleding, Pack Vision, gelaagde zijruiten en nog meerdere andere dingen. De totale consumentenprijs van de door ons gereden 308 kwam daarmee op circa € 35.000,-. Voor dat flinke bedrag heb je echter wel een complete Peugeot 308 met de sterke 150pk turbomotor, of bijna twee basis driedeurs 308’s.

Auteur en fotografie:
Pawel Piotrowski

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Peugeot Nederland
http://www.peugeot.nl
Breukelen

 

Motor en techniek:

1598 cc - 4 in lijn
150 pk bij 5800 tpm
240 Nm bij 1400 tpm
Benzine
Voorwielen
6 v, handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

1302 kg
348-1201 l

 

Prestaties:

213 km/u
8,1 s

 

Verbruik:

9,8 l / 100 km
5,6 l / 100 km
7,1 l / 100 km
167 g/km

 

 

Prijzen:

€ 19.500,-
€ 26.800,-

 

Energielabel