Ssangyong Rexton RX 270 s Xdi XVT

21 april 2008

 

Ssangwie?

De eerste uitdaging van deze test was niet zozeer het testen zelf, maar mensen uitleggen dat je een SsangYong gaat rijden. Of ze kijken je met een glazige blik aan of ze zeggen vrijwel gelijk: “Een wat?!” De makkelijkste manier is op zo’n moment doodgewoon vertellen dat het merk vooral bestaat uit terreinwagens en om een beetje interessant over te komen vertel je dat ze ‘Powered by Mercedes-Benz’ zijn. Maar dan ben ik eigenlijk aan het liegen, want de 2,7-liter vijfcilinder common rail dieselmotor in de Rexton is een zélf doorontwikkelde Mercedes motor.

Ssangyong Rexton

Bij dit model ontbreken daarom ook de stickers met deze slogan. Een hoop mensen kennen SsangYong niet doordat het Koreaanse merk een zeer beperkte doelgroep heeft. Zoals ik al zei bestaat hun vloot voornamelijk uit terreinwagens en dan vooral met een behoorlijk apart uiterlijk. Behalve dan de Rexton…

 

Een figuurlijke blik op de auto werpen

Inderdaad, de auto ziet er vrij bescheiden uit als je de Rexton met de rest van SsangYong’s modellen vergelijkt. Eigenlijk ziet de auto er prima uit, tijdloos durf ik het zelfs te noemen. Tussen enkele updates en facelifts door is het model in principe ook al van 2002. Het enige wat ik persoonlijk een iets minder mooie kant van de Rexton vind is zijn neus, bredere koplampen zouden de auto een stoerdere blik geven. Voor de rest is er eigenlijk niks mis met de Rexton qua looks. Als ik dan wat mag muggenziften vind ik wel de achterruitwisser een beetje goedkoop en fragiel uit zien.

Ssangyong Rexton

Het interieur is ook zo slecht nog niet. Het interieur ziet er strak en zakelijk uit, maar ik stoor me wel aan verschillende details in het interieur. Mijn grootste ergernis is toch wel het afdekkapje links naast het stuur. Bij vooral Duitse auto’s zit de draaiknop voor de verlichting op die plek. Niks mis mee, maar de lichtknop zit, zoals bij vele andere merken, in de Rexton aan de knipperlichthendel. Waarom dan het idee geven dat links van het dashboard wél een draaiknop zou moeten zitten? Komt erg over alsof ze een onderdeel van een Duitse auto hebben gebruikt maar de helft niet nodig hadden, met als gevolg een afdekkapje erop. Geen gezicht. De overige knoppen in het interieur zien er vrij verouderd uit, dat geldt ook voor de sleutel. De gordelverstelling is teveel gericht op kleine (Koreaanse?) mensen, waardoor het bij mij (1.92) aardig in de weg zat.

Een ander detail wat echt niet meer kan is een stuur dat enkel in hoogte verstelbaar is en dan niet eens traploos! Je zit dus vast aan bepaalde standen. Het lederen stuur is uiteraard wel positief, maar zo’n plastic rand op het stuur is niet mijn smaak en het houdt ook niet fijn vast. Ik zal verder maar niet ingaan op het feit dat de middenarmsteun amper dicht ging tijdens de testrit. Na vijf á zes keer hard dichtslaan sloot de klep wel eens een keer, dat kan beter.

Ssangyong Rexton

Verder is de afwerking van de achterbank niet mooi genoeg. Je ziet te duidelijk verschillende plastic onderdelen zonder die kleine ‘borsteltjes’ die de gaten dichten (bv. bij het scharnierpunt van het neerklappen van de achterbank). Maar ook de kofferbak is te simpel afgewerkt. De kofferbak loopt namelijk licht naar beneden. Niks mis mee, want daar kan je wat spullen kwijt. Altijd handig. Maar die spullen worden dan afgedekt met een simpel houten plaat met een stofje er op, welke totaal niet aansluit op de rest van de kofferbak.

Qua luxe is dit topmodel wel erg lekker aangekleed, de standaard uitrusting van deze XVT bestaat onder andere uit elektrische zetels met lederen bekleding en stoelverwarming, climate control, 4WD, privacy glass, ESP, 18 inch lichtmetalen velgen en een licht –en regensensor. De 2.7 diesel heeft normaal gesproken 165pk, maar in de XVT is dit 186pk verbonden aan een koppel van 402Nm. Als optie zit er nog een Pioneer DVD navigatie systeem in t.w.v. € 595,-

Wat dan weer tegenvalt is het gebrek aan een boordcomputer, parkeersensoren voor én achter (alleen achteraf te verkrijgen) en een gescheiden climate control. Anno 2008 hoort zo’n grote auto dat wel te hebben. Een achterbank met maar 2 hoofdsteunen is ook niet meer van deze tijd. Dat de auto sinds 2002 op de markt is kun je wel goed merken. Het is het telkens nét niet.

 

Twee Draken

Ssangyong betekent letterlijk ‘Twee Draken’, is het dan ook een draak van een auto?
Zover wil ik niet gaan, want hij heeft zeker zo zijn sterke punten. Namelijk, de motor (kom ik op terug), de automaat (idem) en de ruimte. De kofferbak is erg ruim en kent ook mogelijkheid tot een derde zitrij, maar verwacht geen oceanen van beenruimte. Het is wel acceptabel qua beenruimte achterin, maar niet overdreven ruim.

Ssangyong Rexton

Zoals ik eerder zei levert de 2.7 diesel in de XVT 186pk en een koppel van 402 Nm. Ik moet zeggen: Dat rijdt uitstekend. Nooit een gebrek aan trekkracht. Wat deze auto dan ook zo interessant maakt is het feit dat hij maximaal 3.500kg geremd mag trekken. Ideaal voor marktboer Mark of paardenliefhebber Piet. Helaas is de motor wel erg nadrukkelijk aanwezig, je hoort ‘m eigenlijk altijd. En zo lekker klinkt de motor niet om er van te genieten. Mijn tip: Zet je radio aan en geniet van de goede speakers in de Rexton.

De automaat wisselt best rap van versnellingen, alleen moet hij wel wat lang nadenken als je vrij rustig rijdt en dan volgas geeft. Zelf schakelen via de pook of via het stuur is een teleurstelling, het duurt veel te lang. Door de slechts vijf versnellingen die de Rexton heeft blijft hij langer in een bepaalde versnelling hangen, waardoor de motor nog duidelijker te horen is. Gelukkig is er dan nog steeds geen gebrek aan power, de motor blijkt wel erg verslavend te zijn. Helaas denkt het verbruik daar ook zo over, met mijn rijstijl (pittig) kom ik uit op zo’n 1:8 / 1:9. En dan heb ik nog veel snelwegkilometers gemaakt.

Ssangyong Rexton

Over de snelweg gesproken: Woon je daar vlakbij en zit je daar heel vaak op? Koop de Rexton. Want rechtuit en op snelheid is het een heerlijke auto, maar ga er niet teveel bochten mee nemen, want dat went nooit. De Rexton stuurt veel en veel te licht, en totaal niet communicatief. Wie wel eens in een Fiat Punto of Panda heeft gereden met de ‘CITY’ stand voor de stuurbekrachtiging weet wat ik bedoel, je hebt maar weinig idee wat de auto wilt en doet. Daar komt nog bij dat de Rexton behoorlijk overhelt in bochten, daar ga je je niet prettiger bij voelen. Als laatste komt er nog bij dat de remmen ook niet geweldig zijn. Ze zijn lastig te doseren en je moet echt flink die rem indrukken om stil te komen te staan. Deze combinatie van slechte remmen en een slechte besturing is een behoorlijke afknapper, voor de rest begon ik de Rexton namelijk best te waarderen. Hij heeft een lekkere hoge zit, flink wat ruimte, best een strak design, veel trekkracht en in deze uitvoering ook een keurige standaarduitrusting.

Deze Rexton RX 270 XVT kost op dit moment € 56.451,- Dit actiemodel is voorzien van datum eerste toelating januari 2008, dit in verband om de slurptax te besparen (want daar kan hij wel eens ruim € 12.500,- duurder van worden).

 

Conclusie

Heb je een zware marktkraam of paardentrailer en kom je wel eens op zandpaden of op de snelweg? Dan is de Rexton een uitstekende keus. Daarin stelt de auto absoluut niet teleur. Heb je toch wat meer wensen aan een auto? Kijk dan toch maar even verder. De auto heeft in mijn ogen een te hoog ‘net niet’ gehalte. Een paar missers zijn te overzien, maar die zijn er helaas te veel. Hij waggelt teveel, remt slecht, stuurt bizar licht en er ontbreken toch wat goede materialen.

Ssangyong Rexton

 

Auteur en fotografie: Anton van der Wulp

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Ssangyong Nederland B.V.
http://www.ssangyong.nl
Utrecht

 

Motor en techniek:

2696 cm3 - 5 in lijn - 20v
137 kW (186 pk) bij 4000tpm
402Nm bij 1600tpm
Diesel
Vierwielen
5 v, automaat

 

Maten en gewichten:

1970 kg
1120 - 1920 l

 

Prestaties:

181 km/u
11,6 s

 

Verbruik:

11,2 l/100km
8,0 l/100km
9,2 l/100km
233 g/km

 

Prijzen:

€ 40.773
€ 61.086

 

Energielabel