Volkswagen Tiguan 1.4 TSI 4Motion Sport & Style

7 april 2008

 

Van Touareg via Cross naar Tiguan

In het jaar 2002 kwamen na lange samenwerking tussen Porsche en Volkswagen de Porsche Cayenne en Volkswagen Touareg op de markt. Beiden wisten hun eigen rol in de SUV markt snel te vinden, de Porsche Cayenne snoepte het marktaandeel van de snelle SUV’s weg, de Volkswagen Touareg won vooral de klanten voor zich die op zoek waren naar een echt luxe en degelijke SUV. Allebei hadden ze slechts een taak, de bestaande concurrentie in de vorm van de BMW X5 en Mercedes ML te laten verbijsteren. En dat lukte, beide nieuwkomers werden binnen enkele maanden enorm succesvol.

VW Tiguan

De SUV markt is nog steeds booming business, vooral de kleine SUV modellen doen het nu goed. Bij Volkswagen vulde men het gat onder de Touareg sinds 2006 vooral op met Cross uitvoeringen van diverse bestaande modellen. Leuk verzonnen, maar de vraag naar een echte compacte SUV konden deze Cross modellen natuurlijk niet helemaal beantwoorden. Ze hadden wel de looks, maar het bleven uiteraard slechts opgemaakte bestaande modellen. Sinds eind vorig jaar heeft Volkswagen nu echter een echte kleine SUV in het leveringsgamma, de compacte Tiguan. Wij reden met een 1.4 TSI 4Motion in de Sport & Style uitvoering.


Stoer of Chique?

Het meest opvallende en onderscheidende kenmerk van de nieuwe Volkswagen Tiguan is de mogelijkheid om voor twee aparte neuzen te kiezen. De Tiguan is leverbaar in vier uitrustingsuitvoeringen, waarbij de Track & Field het meest in het oog springt. In deze uitvoering beschikt de Tiguan over een afwijkende stoere neus met een andere grille en voorbumper. Door de afwijkende, minder hoge, voorbumper en de aanwezige carterbescherming is de Tiguan daarmee in staat offroad steilere hellingen te kunnen nemen. Samen met de 4Motion aandrijving is een keer in de blubber baggeren dan niet echt een probleem, wat de Tiguan daarmee tot een ideale trekauto op een doorweekte camping maakt.

VW Tiguan

De Sport & Style uitvoering waar wij mee reden is de meest chique uitvoering van alle vier. Deze is vooral herkenbaar aan meer chroom op de grille en om de zijramen. Ook de dakdragers onderscheiden zich van die van de rest, zij zijn nu niet meer matzwart maar aluminiumkleurig uitgevoerd. Samen met de optionele 18 inch New York velgen en de zwarte Deep Black pareleffect lakkleur wordt de Volkswagen Tiguan behoorlijk P.C. Hooftstraat geschikt. Natuurlijk is een Touareg in de juiste uitvoering nog net een tik chiquer en serieuzer, maar onze Tiguan maakt zeker geen verkeerd figuur, al mist hij wel de chromen ‘spiegel’ in de voorbumper.
Deze zit onder andere wel op de Passat, Jetta en Touareg, het lijkt er echter op dat VW er weer van af wil. Zodoende heeft de nieuwe Tiguan, net als de onlangs gepresenteerde nieuwe Volkswagen Scirocco, een V-vormige grille en dito voorbumper meegekregen. Samen met de fraai gevormde druppelkoplampen oogt de Tiguan lekker krachtig van voren, in combinatie met de bi-xenon verlichting zelfs wat agressief. Aan voldoende road presence ontbreekt het hem niet, de meeste medeweggebruikers gaan snel voor je aan de kant.

Ook vanaf de zijkant gezien maakt de nieuwe Volkswagen Tiguan een stoere indruk. De wielkasten zijn groot en hoekig, zelfs zo groot dat de optionele 18 inch velgen er bijna in verloren gaan. De Tiguan staat kortom behoorlijk hoog op zijn wielen, en dat past bij zijn stoere karakter uitstekend. Verder valt de dynamische oplopende lijn over de zijkant op, die de Tiguan een stuk sportiviteit mee moet geven. In het geheel oogt de compacte Tiguan wel een stuk beter gelijnd dan zijn grote broer Touareg, die naast de sterk vormgegeven Tiguan toch behoorlijk lomp oogt. Daarnaast vallen ook de grote hoekige deuren op, die samen met de rechtopstaande vooruit een uitstekende instap tot het interieur bieden.

VW Tiguan

Maar wat is de Tiguan nu eigenlijk? En chique en compacte stads SUV of een stoere en terreinvaardige SUV met een zachte kern? Allebei. Als Track & Field zal de Tiguan mede dankzij de afwijkende bumpers en de 4Motion aandrijving naar alle waarschijnlijkheid in het terrein goed kunnen presteren. Natuurlijk is de Tiguan geen echte terreinbeul, maar een modderig bospad zal weinig problemen vormen. De andere drie uitvoeringen richten zich juist op een hele andere doelgroep, namelijk die van succesvolle actieve mensen. De uitstraling van de normale versies past hier goed bij, ze maken ondanks hun compacte buitenmaten veel indruk.


Oud = Nieuw

Veel onderdelen in het interieur van de nieuwe Volkswagen Tiguan komen ons bekend voor. En dat is niet zo vreemd, zo komt bijvoorbeeld het hele dashboard inclusief middenconsole rechtstreeks uit de Volkswagen Golf Plus. Ook andere bedieningsonderdelen komen uit bestaande Volkswagen modellen vandaan. En daar is niets mis mee, alle gebruikte onderdelen hebben hun kwaliteiten immers al lang bewezen. Toch is het jammer dat Volkwagen vanwege het kostenoogpunt geen eigen dashboard voor de Tiguan ontworpen heeft. Zo past naar onze mening het dashboard niet helemaal bij de deurpanelen, die een heel ander eigen design hebben. Voor de rest zit het hele interieur degelijk in elkaar, zoals we dat van Volkswagen gewend zijn. Ook de materialen stellen niet teleur, al is de onderkant van het dashboard uitgevoerd in hard plastic. Het ziet er wel mooi uit, maar echt prettig voelt het niet aan.

VW Tiguan

Het instappen gaat dankzij de grote deuropeningen zonder problemen. De stoelen van de Tiguan hebben een goede lange zitting en bieden voldoende steun. De elektrisch verstelbare bestuurdersstoel verdient daarnaast een dikke pluim, zo is niet alleen de zithoogte goed in te stellen maar ook de hoogte van de lendensteun. Met vier personen inclusief belading is het prettig reizen met de Tiguan, de beenruimte is zowel voor- als achterin ruim bemeten, ook de hoofdruimte is dik in orde. De achterbank is in twee delen neerklapbaar en verschuifbaar, het laatste is vooral handig als er net wat meer bagageruimte nodig is

Als bestuurder kijk je in de Tiguan tegen de bekende ietwat saaie typische Volkswagen klokken aan. Zij zijn samen met het grote boardcomputer scherm uitstekend afleesbaar, maar naar 10 jaar bijna ongewijzigd te zijn beginnen ze toch wat te vervelen. Kan dat nou niet anders? De fraaie tellers van de Passat zijn immers ook uitstekend af te lezen, een daarnaast een stuk frivoler en moderner. Het uitzicht is voor de bestuurder goed in orde. Vooral recht naar voren is het zicht uitstekend door de hogere zitpositie, ook de A-stijl ontneemt niet al te veel zicht. Het zicht naar achteren is wat slechter, de D-stijl is wat aan de dikke kant waardoor het zicht schuin naar achteren mager is. De buitenspiegels leveren ondanks hun kleine formaat voldoende zicht naar achteren toe, verder wordt het zicht naar achteren nog eens flink verbeterd door de achteruitrijcamera.

Onze Tiguan is gelukkig niet helemaal zwart en saai vanbinnen, door het grote optionele panorama schuifdak komt lekker veel helder licht het interieur in, samen met de bruine lederen bekleding rond dit het interieur tot een smaak- en kleurvol geheel af. Bij teveel zoninstraling laat het grote panoramadak zich desgewenst verbergen achter een elektrisch oprolbare zonwering, in geopende toestand ontstaat er door de grote opening bijna een onvervalst cabriogevoel. Het is echter jammer dat het dak niet traploos verstelbaar is, ook heeft het aanwezige windscherm weinig effect op de luchtwervelingen in geopende toestand.

VW Tiguan

Vanaf de bestuurderspositie zijn alle bedieningsorganen goed bereikbaar. Het optionele nieuwe RNS 510 navigatiesysteem met touch screen en 30GB harde schijf laat zich eenvoudig bedienen zonder veel aandacht op te eisen. Het navigatiesysteem is daarnaast op een goede hoogte aangebracht. De wegenkaarten stellen ons wat teleur, zo kent het relatief nieuwe systeem niet alle bestaande wegen en stuurt het ons ook weleens behoorlijk om. De bijbehorende cd-wisselaar heeft wel een wat vreemde plaats gekregen, hij zit namelijk in het opbergvak onder de middenarmsteun. In hetzelfde vak bevind zich ook een 12 volt contactdoos en een externe audio bron aansluiting. Verder zijn er nog talrijke opbergvakken in het interieur aanwezig, onder andere in de deuren en de middenconsole.


Voorbeeldig rijgedrag

De Volkswagen Tiguan waar wij mee reden was 1521kg zwaar, 1,69m hoog, 192km/h snel en voorzien van een 1.4 liter benzine blok. Onmogelijk? Zeer zeker niet, dankzij de TSI technologie waarmee de 1.4 liter viercilinder mee is voorzien komt het kleine blokje tot aanzienlijke prestaties. TSI staat voor Turbocharged Stratified Injection, waarvan het doel is het verbruik van een kleine motor te combineren met de prestaties van een grotere motor. In het kort komt het erop neer dat de 1.4 TSI voorzien is van zowel een compressor als een uitlaatgasturbo. Het resultaat mag er zijn, de 1.4 TSI levert maximaal 150pk bij 5800tpm en 240Nm vanaf 1750tpm. Het opgegeven gemiddelde verbruik door de fabrikant is 8,4 liter per 100km, wij kwamen slechts tot een matige 10,2 liter per 100km. Dat is toch ruim 1,8 liter per 100km meer dan de opgave van Volkswagen.

VW Tiguan

En dat merk je op de weg. De Tiguan is met de 1.4 TSI goed bediend, reeds vanaf stationair toerental trekt de motor levendig op. De overgang van compressor- naar turbobeademing is onmerkbaar, slechts bij hogere toerentallen wordt een zacht gefluit van de turbo hoorbaar. Het grootste voordeel van de compressor is dat deze het normaal aanwezige turbogat volledig opvangt. Over de acceleraties kunnen we kort zijn, die zijn gewoon prima. De Tiguan komt voldoende rap van zijn plek en de 1.4 motor klimt gretig de toerental ladder op. Daarbij is er altijd voldoende grip aanwezig, mede dankzij de 4Motion aandrijving. Om met het verkeer mee te rijden is toeren maken, zoals met normale 1.4 blokken, eigenlijk helemaal niet nodig. Zelfs bij acceleraties vanaf onder de 1500tpm heeft de motor helemaal geen last van gebrom of gepruttel, je krijgt zelfs een bescheiden duw in de rug.

Zodoende is het heel goed mogelijk om met de Tiguan schakellui te rijden. De koppeling is makkelijk te bedienen en het schakelen met de zesbak vraagt weinig aandacht. Deze is wel wat hakerig, maar desondanks altijd trefzeker te bedienen. De Tiguan heeft net als zijn grote broer Touareg een elektrische parkeerrem met Auto Hold functie. Dat laatste item maakt wegrijden op hellingen kinderlijk eenvoudig, zodra het gaspedaal wordt ingetrapt schakelt de parkeerrem zich automatisch uit.

Het onderstel past goed bij de pittige motor. De rijeigenschappen zijn voor een SUV fenomenaal, de Tiguan gaat zeer strak de bocht om en helt daarbij niet veel meer over dan een sportieve sedan. Mocht het toch te snel gaan dan krijgt de Tiguan de neiging om te ondersturen, wat makkelijk corrigeerbaar is. De besturing is daarbij direct en levert voldoende informatie en gevoel aan de bestuurder, ondanks de iets te sterke bekrachtiging. In de rechtuit stand valt vooral op dat de besturing wat vaag is, en daarmee minder precies.

VW Tiguan

De goede rijeigenschappen hebben wel als nadeel dat de Tiguan niet erg comfortabel is, elke hobbel in het wegdek wordt nadrukkelijk aan de inzittenden doorgegeven. Dit heeft deels te maken met de stugge afstelling van de dempers, en deels met de grote optionele 18 inch velgen van onze testauto.
Bij langere ritten zorgt dit voor een nerveus beeld van de ophanging, die elke hobbel in het wegdek lijkt te volgen. Ook korte oneffenheden worden niet helemaal weg gefilterd, vooral op kasseien wegen zorgt dat voor nogal wat bewegingen van de koets. Wat daarbij vooral in het oog springt is de ontzettend goede bouwkwaliteit van de Tiguan, zelfs onder extreme omstandigheden zijn in het interieur geen kraakjes of piepjes waarneembaar. Maar dat zijn we inmiddels gewend van de Duitse autobouwer. Het geluidsniveau is net als de bouwkwaliteit goed voor elkaar. Aandrijfgeluiden zijn nauwelijks waarneembaar onder normale rijomstandigheden, ook het windgeruis blijft keurig op de achtergrond.


Ruime keuze aan motoren

Qua concurrenten zal het de Tiguan moeten doen met onder andere de Toyota RAV4 en de Honda CR-V. Vooral deze laatste komt qua rijeigenschappen aardig in de buurt van de Tiguan, hoewel op dit moment alleen de iets grotere en duurdere BMW X3 waarschijnlijk beter rijdt. In combinatie met de 1.4 TSI motor rijdt de Tiguan voorbeeldig, hoewel er best ruimte is voor een sterke motor. En die is er, in de vorm van een 2.0 TFSI die leverbaar is vanaf € 36.950,- met de Comfort & Design uitrusting. De 2.0 TFSI is te koop als 170pk en 200pk versie.
De startprijs voor de tweewiel aangedreven Tiguan 1.4 TSI is € 31.790,- in Trend & Fun uitrusting. De Tiguan 1.4 TSI met vierwiel aandrijving is te koop vanaf € 34.090,-, ons testexemplaar kwam op een totaalprijs van € 49.190,- euro, wat een behoorlijke smak geld is voor een VW Tiguan. Dieselen kan ook, een Tiguan met 2.0 TDI kost minimaal € 38.090,-.

VW Tiguan

Ondanks dat Volkswagen relatief laat is met een kleine SUV kunnen we niet anders concluderen dan dat de nieuwe Volkswagen Tiguan waarschijnlijk erg succesvol zal worden. De Tiguan rijdt voorbeeldig, heeft een ruime keuze aan motoren en is leverbaar in verschillende uitvoeringen. Van standaard Trend & Fun via chique Sport & Style tot stoere Track & Field. Vooral de laatste uitvoering is een unicum in deze klasse, met zijn afwijkende robuuste voorkant. De Tiguan heeft niet alleen de looks, hij heeft ook de skills om een ware verkoophit te worden.

Auteur:
Pawel Piotrowski
Fotografie: Luuk van Kaathoven

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Pon Automobielhandel
http://www.volkswagen.nl
Leusden

 

Motor en techniek:

1390 cm3 - 4 in lijn met intercooler en turbo
110 kW (150 pk) bij 5800 tpm
240 Nm bij 1750 tpm
Benzine
Vierwielaandrijving
6 v, handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

1521 kg
470 - 1510 l

 

Prestaties:

192 km/u
9,3 s

 

Verbruik:

10,1 l/100km
6,7 l/100km
8,0 l/100km
185 g/km

 

 

Prijzen:

€ 31.490,-
€ 49.190,-

 

Energielabel