BMW 120d Cabrio High Executive

7 juli 2008

 

Een vreemde combinatie?

Tegenwoordig is een cabriolet met dieselmotor een steeds vaker geziene combinatie, nu met name ook de zakelijke markt hier om vraagt. Wie nog geen dieselmotor aanbiedt in zijn cabriolet, loopt simpelweg klanten mis. Toch is het voor de purist nog een beetje heiligschennis, zo’n zelfontbrander in het vooronder. Met de nieuwe 1-serie cabriolet, die na de 3- en 5-deurs hatchbacks en coupe het gamma completeert, gaan we uitzoeken of met deze combinatie goed te leven valt. We zullen tevens kijken of het hogere gewicht van een cabriolet niet ten koste gaan van de alom geprezen rijeigenschappen, waar de 1-serie zo goed om bekend staat.

 

Geen onthoofde hatchback

BMW heeft als basis voor de cabriolet de recent geïntroduceerde 1-serie coupe gebruikt. Een slimme zet, want dat geeft de auto niet het ‘hatchback-met-stoffen-dak’-uiterlijk zoals zijn directe concurrent de A3 cabriolet het geval is. BMW heeft echt werk gemaakt van het design van deze auto. Met de kap dicht lijkt de cabrio van een afstandje net een coupe. Zeker in combinatie met het ‘zilvereffect’ in het cabriodak, dat slechts €135,- extra moet kosten. BMW heeft bij dit model bewust gekozen voor een stoffen kap, om de rijeigenschappen niet nadelig te laten beïnvloeden door het hogere gewicht van een stalen kap. In de zilvergrijze lakkleur van ons exemplaar straalt de 1-serie rust uit, de strakke lijnen worden door deze kleur extra geaccentueerd. Wanneer het begint te schemeren vallen de drie verlichte streepjes in de achterlichtunits goed op, een leuk detail dat de cabrio van achter duidelijk onderscheidt van de hatchback varianten. De voorkant bleef op de voorbumper na ongewijzigd, een complete restyling had de krachtige uitstraling van de 1-serie ook niet nodig. Van voren kijkt de 1-serie agressief uit zijn ‘angel eyes’ en vormt met de vernieuwde voorbumper een sportief geheel.

 

Zomers gevoel

Mocht het weer buiten je niet opfleuren, dan doet de bekleding in het interieur van onze 1-serie dat wel! Het zonnetje schijnt altijd in ons testexemplaar, die er met zijn oranje/zwarte halflederen bekleding vrolijk uitziet. De felle kleuren steken mooi af tegen het tamelijk sobere dashboard. De oranje kleur komt zelfs in de deurpanelen terug. Het dashboard is gelukkig niet voorzien van deze flitsende kleur, dat zou wat te veel afleiden tijdens het rijden. In plaats daarvan zit er een hoogwaardig aandoende glanzende zwarte strip. De testauto is ook voorzien van een mooi M-sportstuur, dat goed in de handen ligt en niet al te groot is. Jammer dat de bediening van de cruise control niet op het stuur zit, daarvoor is een hendeltje achter het stuurwiel. Die is helaas niet zo makkelijk bereikbaar als je je handen niet van het stuur af wilt halen. De bediening op het dashboard is verder eenvoudig, de functies van de knoppen spreken voor zich. Het i-drive systeem vergt wat gewenning, maar als je het eenmaal door hebt, werkt het erg prettig. De grote draaiknop laat zich gemakkelijk bedienen. Ook de bediening van de navigatie werkt goed en duidelijk, al geldt ook hier dat je enige kennis van het i-drive-systeem moet hebben. Anders kun je altijd even het instructieboekje erbij pakken om functies zoals het tevoorschijn toveren van de kaart door te krijgen. Het audiosysteem dat onderdeel uitmaakt van het High Executive pakket, kan de zomerse stemming in de cabrio nog verder versterken, wanneer de juiste CD in de speler wordt geplaatst. Het systeem klinkt goed en dat blijft ook zo wanneer de volumeknop wat verder uitgedraaid wordt: het geluid vervormt nauwelijks als de muziek hard staat.

De 1-serie cabriolet is, ondanks zijn formaat, een volwaardige vierzitter., redelijk uniek in deze compacte klasse. Zelfs in cabrio’s van een groter formaat is het achterin vaak redelijk afzien. Met de stoffen kap heeft BMW in het achtersteven toch redelijk wat ruimte weten te besparen, een stalen dak weegt niet alleen meer, het neemt ook meer ruimte in beslag. Dit komt de achterpassagiers ten goede, zelfs met een gesloten kap kan men nog prima achterin zitten. We gaan hierbij wel uit van mensen met een gemiddeld postuur en lengte. Wel is de achterbank vrij recht en hard. Enige plaats waar op ruimte ingeleverd is, is in de kofferbak. Deze houdt zowel met geopende (260 liter) als gesloten kap (305 liter) niet echt over, je kunt er hooguit twee weekendtassen in kwijt.

 

Rijdersauto

Dat de rijeigenschappen moeten lijden onder de minder stijve koets van een cabriolet, is niet van toepassing op de 1-serie. De auto voelt erg stijf aan, alleen wanneer je op een slechte klinkerweg rijdt zie je de binnenspiegel en de voorruit wat torderen. De besturing is direct en geeft je behoudt goede controle als je een bocht hard neemt. Gelukkig is het onderstel van de cabrio wat softer afgesteld dan dat van de hatchback varianten, zodat de auto niet alleen uitnodigt tot het betere gooi- en smijtwerk, maar je er ook lekker relaxed mee kunt cruisen. De stoelen lijken ook wat zachter te zitten in vergelijking met andere 1-series die we gereden hebben. Maar dat kan ook te maken hebben met de zachte (deels stoffen) bekleding van de stoelen. Die bieden overigens voldoende zijdelingse steun en ook prettig is dat je de zittingen kunt verlengen. Maar na een langere rit is het toch wel even fijn weer uit te stappen om de benen te strekken. We ervaren de 1-serie niet echt als een echte reisauto. Daarvoor rijdt en zit hij te sportief, daar zal niet iedereen die langere afstanden rijdt van houden. De zitpositie is lekker laag, waardoor je nog meer het gevoel hebt goed contact met de weg te hebben. Je zit daardoor ook lekker beschut tussen het dashboard en de hoge deuren.

Hoe is het om open rijden met deze 1-serie? Van de wind heb je weinig last, onder de 70 kilometer per uur. Daarboven is het wel aan te raden om de ramen omhoog te doen, omdat de gordels dan irritant gaan klapperen. Het windscherm is pas nodig wanneer je harder dan 100 kilometer per uur gaat rijden, al is er niet erg veel verschil merkbaar. Wat wel handig is van het windscherm, is dat je de achterbank ook als bagageruimte kunt gebruiken. Zonder die overkapping waaien bij hogere snelheden kleine en lichte voorwerpen zo het interieur uit. Keerzijde is wel dat het daarmee een tweezitter wordt.

De tweeliter oliegestookte krachtbron die 177 pk levert, is meer dan voldoende voor de 1-serie. Het maakt hem zelfs tot een vlotte auto, een turbogat is nauwelijks te merken. De auto heeft in iedere versnelling voldoende power om goed mee te komen. De cijfers bevestigen dat deze auto niet langzaam is: 0-100 in 8,1 seconden is geen waarde om je voor te schamen, zeker als je bedenkt dat dit slechts een 4-cilinder diesel is. Slechts de twee krachtigere 6-cilinder benzinevarianten weten dit te overtreffen. Het stille karakter van de BMW-diesel valt ons ook positief op, de dieselronk blijft goed op de achtergrond. Het hoeft zeker geen nadeel meer te zijn om een cabriolet met een dieselmotor te rijden. Het schakelen gaat wat hakerig, maar dat is typisch BMW. De liefhebber zal dit wellicht als strak en sportief ervaren. Wat ons betreft had het net wat soepeler en lichter gemogen. Voor degene die dat als nadelig zouden ervaren is er altijd nog een automaat leverbaar. Het meest indrukwekkende aspect van deze motor is het verbruik: wij haalden als gemiddeld testverbruik 1 op 21,7! Dit werd bereikt met een normale rijstijl en veelvuldig gebruik van de cruise control. Op deze manier is het rijden van een diesel met de huidige brandstofprijzen geen reden om de auto te laten staan.

 

Een beetje vreemd, maar wel lekker

BMW heeft met de nieuwe 1-serie cabriolet een sportieve vierzitter op de markt gebracht. Er zijn weinig andere cabrio’s die zo strak sturen. In dat opzicht kan hij ook de concurrentie met de sportievere tweezits roadsters aan. De tweeliter dieselmotor is een krachtige, zuinige en toch stille motor. Het zal vooral de zakelijke veelrijder, die op een economisch verantwoorde manier open wil rijden, aantrekken. Die moet overigens wel gecharmeerd zijn van de sportieve rijeigenschappen, want echt comfortabel is de 1-serie niet. Helaas wordt de prijs flink opgedreven door de vele opties die beschikbaar zijn, zo kostte onze testauto 57 mille. Een flink bedrag, als je bedenkt dat een 118i cabriolet voor net geen 35 mille de showroom mag verlaten. Vooral het High Executive pakket en het navigatiesysteem maken de testauto relatief prijzig. Maar wie het er voor over heeft, heeft aan de combinatie van een cabriolet met een dieselmotor aan deze 120d toch een hele fijne auto. Een beetje vreemd, maar wel lekker.

 

Auteur: Gregory Weller

Fotografie: Luuk van Kaathoven

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

BMW Nederland
http://www.bmw.nl
Rijswijk

 

Motor en techniek:

1995 cm3 - 4 in lijn
130 kW (177 pk) bij 4000 tpm
350 Nm bij 2000 tpm
Diesel
Achterwielen
6 v, handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

1485 kg
260-305 l

 

Prestaties:

221 km/u
8,1 s

 

Verbruik:

6,4 l/100km
4,3 l/100km
5,1 l/100km
134 g/km

 

 

Prijzen:

€ 48.110
> € 57.000

 

Energielabel