Citroën Grand C4 Picasso 1.6 HDi Ambiance

25 oktober 2008

 

Picasso opnieuw geschilderd

Keuzes maken is voor de vader van een groot gezin niet altijd even makkelijk. Een goed voorbeeld van een lastige keuze is die van een geschikte automobiel. Had je een jaar of vijftien geleden keuze uit hooguit vijf grote modellen, nu heeft tegenwoordig bijna ieder automerk wel een of twee ‘ruimtewagens’ in het gamma die geschikt zijn voor een gezin met meer dan drie kinderen. Niet alleen het aanbod is in de loop der jaren gegroeid, ook wordt er steeds meer aan de styling van de zogenaamde MPV’s gedaan. Een van de fraaist vormgegeven van het moment is de opnieuw geschilderde Picasso, de ruimtelijke variant van Citroën C4. Voor de grote gezinnen is hij er als zevenzitter, maar ook een kortere vijfpersoons uitvoering is leverbaar. Zoals de naam Picasso al suggereert, zal het aan het uiterlijk niet liggen. Maar hoe zit het met de andere kwaliteiten van de Picasso?

 

Van grijze muis tot Picasso

Was de vorige Xsara Picasso nog een saaie grijze muis, de nieuwe is een opvallende en frisse verschijning. Gelijkenissen tussen de twee zijn er, op de naam na, gewoonweg niet. De nieuwe heeft geen designelementen van de oude meer. Gelukkig, want Citroën staat al jaren bekend om haar apart vormgegeven modellen, en daar voldeed de vorige niet bepaald aan. De zevenzits uitvoering - die wij tot onze beschikking hadden - onderscheidt zich van de vijfzitter door onder andere de langer doorlopende daklijn, de tot het dak toe lopende achterlichten en de rechthoekige vierde zijruit. Het eerste wat ons aan de voorzijde opvalt is de enorme voorruit, die ver tot in het dak doorloopt. Een eigenwijs en eigenzinnig kenmerk, dat uniek is in zijn segment. De grille ziet er aerodynamisch uit, het lijkt wel of we met een eco-uitvoering te maken hebben. Dit gevoel wordt waarschijnlijk versterkt door de lichte lakkleur van de testauto. Op een donkere auto valt de grille minder op doordat de chroomkleurige lijntjes, die onderbroken worden door de dubbele chevron, meer contrastreren met de lakkleur. Opvallend aan de achterzijde zijn de lichtunits, waar vier verlichte lijntjes de Picasso van ver af herkenbaar maken. Wanneer er geremd wordt maken de dubbele derde remlichten het verlichtingsfeestje compleet. Dit komt de veiligheid natuurlijk ook ten goede, want met de rem ingedrukt kun je de C4 bijna niet over het hoofd zien. Wanneer de verlichting niet brandt, kan je de Grand Picasso van een afstandje nog wel verwarren met de Fiat Ulysse, die een gelijk gevormde achterklep heeft.

De 16 inch lichtmetalen wielen zijn wel een must onder de Picasso. Zonder deze velgen oogt de auto een stuk minder fraai, en lijkt het totaalplaatje niet compleet. Met deze wielen wordt de keuze alleen maar gemakkelijker voor de vader. Want in combinatie met de goudgelige lakkleur ziet deze MPV er zeker niet doorsnee uit voor een gezinsauto.

 

Grote blik vooruit

De gigantische panoramische voorruit is de eyecatcher van het interieur. Het geeft het interieur een nog ruimtelijker gevoel. Vooral de kinderen achterin zullen de ruit erg kunnen waarderen, het uitzicht naar voren wordt namelijk een aardig stuk vergroot waardoor ze nog beter kunnen zien waar de reis naartoe gaat. Ook voor de bestuurder is het grote uitzicht prettig bij bijvoorbeeld een verkeerslicht. Nu zou je denken dat de auto veranderd in een broeikas wanneer de zon schijnt, maar Citroën heeft aan alles gedacht. Uit het dak kun je over een lengte van enkele tientallen centimeters zonneschermen schuiven, waarna vervolgens nog een extra zonneklep uitgeklapt kan worden. Op die manier ondervind je geen hinder van de felle zon.

Bij Citroën staat comfort hoog in het vaandel, de stoelen zijn dan ook erg zacht en dik. Heel veel steun bieden ze niet, maar toch is het goed vertoeven in de zetels. De armsteunen zijn voor beide voorstoelen apart instelbaar en zitten aan de zijkant van de leuning gemonteerd. Wat voor verbetering vatbaar is, is de verstelling van de steunen. Wanneer je de gordel wilt vastklikken zit de armsteun in de weg. Automatisch trek je hem dan omhoog om er beter bij te kunnen, maar het gevolg is dat je de armsteun opnieuw moet instellen. Normaal gaat dit via een draaiknop op de kop van de steun, maar bij Citroën zakt hij eerst naar beneden waardoor je hem naar boven moet trekken om op de juiste hoogte weer vast te klikken.

Het dashboard is groot en diep, de ruimte tot aan de voorruit is enorm. Toch wist Citroën deze ruimte goed kunnen benutten, want bovenop het dashboard zijn twee grote vakken geplaatst. Handig voor alle losse spullen in de auto, die toch binnen handbereik opgeborgen moeten zitten. Optioneel kun je in een van de vakken een 12V aansluiting krijgen, ideaal wanneer je bijvoorbeeld een aftermarket navigatiesysteem hebt. Je hebt dan geen losse draden meer door de auto lopen. Midden op het grote dashboard onderbreekt de digitale klokkenwinkel de grote kale vlakte. De oranje kleur waarmee de klokkenwinkel verlicht is doet wat verouderd aan, daar hadden we liever een neutralere kleur zoals groen of blauw gezien.

De schermpjes van de gescheiden climate controle zijn in dezelfde kleur verlicht, en zijn op de hoeken van het dashboard geplaatst. De bijrijder kan alleen zijn eigen temperatuur instellen, en niet de airco, voor- of achterruitverwarming bedienen. Dit omdat die bedieningsknopjes aan de andere kant van het dashboard zijn geplaatst. Voor de bestuurder ideaal, maar de bijrijder kan het niet instellen in situaties die alle aandacht van de bestuurder opeisen.

De been- en hoofdruimte op de losse achterstoelen is riant, het voordeel van drie losse stoelen is dat ze separaat van elkaar verstelbaar zijn. Ook de leuning kan gekanteld worden, zodat er geen ruzie meer hoeft te worden gemaakt over wie er voorin mag zitten. De zevenzits Grand C4 Picasso is voorzien van twee extra stoeltjes in de kofferbak. Handig als er extra kinderen mee op pad gaan, maar voor volwassen is het op een langere afstanden niet aan te raden er plaats te nemen. Daar zijn de stoeltjes simpelweg te klein voor. De beenruimte kan wel vergroot worden, door de stoelen van de middelste zitrij wat naar voren te schuiven. Dan blijft er alsnog meer dan genoeg beenruimte over voor de achterpassagiers. Helaas is er met zeven opgeklapte stoelen weinig bagageruimte meer over, je kunt hooguit nog twee sporttassen kwijt. Dat is natuurlijk veel te weinig voor zeven personen.

 

Economisch verantwoord busje

De testauto is voorzien van de economische 1.6 HDi dieselmotor, waarvan op papier de prestaties wat magertjes zijn. Maar in de meeste gevallen moet je zoiets toch in de praktijk ervaren. Hoe houdt deze motor zich in de ruim 1500 kilo zware picasso? Onderin is de motor lekker krachtig, je hebt niet het gevoel door te moeten trappen om met het overige verkeer bij te kunnen houden. Wel is de vraag hoeveel kracht te motor nog over heeft met zeven personen en wat bagage. In het Nederlandse verkeer is het in elk geval een adequate en vooral zuinige combinatie. Ons gemiddelde testverbruik kwam uit op 5.7 liter per 100 kilometer, voor een auto met dit gewicht en frontaal oppervlakte zeker geen verkeerde score. Met een 6e versnelling had het verbruik naar ons idee nog gunstiger uit kunnen pakken. Ook het geluidsniveau op de snelweg had men hiermee naar beneden kunnen brengen. De motor is toch een tikkeltje te nadrukkelijk aanwezig. Jammer, want van windgeruis en bandengeluid heeft de Picasso veel minder last. De radio moet bij een constante snelheid van 120 kilometer per uur toch iets harder worden gezet om het motorgeluid te overstemmen. Extra isolatie achter het dashboard kan dat probleem grotendeels verhelpen, en maakt het rijden op de snelweg wat minder vermoeiend.

Het weggedrag van de C4 picasso is comfortabel. Richels, korte oneffenheden, spoorvorming en drempels filtert het onderstel mooi weg, zoals een echte Citroën dat hoort te doen. Wel duikt de koets bij optrekken en afremmen, waardoor het al snel lijkt of je een noodstop maakt. De besturing is direct en goed bekrachtigd, vooral in de stad laat de Picasso zich zonder al te veel weerstand besturen. Eenmaal op de snelweg wordt de besturing wat zwaarder, en gaat het allemaal met wat meer gevoel. Het stuurwiel zelf is in het begin even wennen, het middelste ‘hart’ van het stuur blijft namelijk altijd op een gelijke positie en draait niet mee met het ‘wiel’. Het ‘hart’ is rijkelijk voorzien van knopjes, waarmee de audio en de cruise control kunnen worden bediend. De cruise control werkt erg gemakkelijk met een druk op de knop, en versnelt bij langer vasthouden met stappen van 5 km/u. Vaart minderen met de cruise control is wel mogelijk, maar gaat het te langzaam om goed mee af te kunnen remmen. Waarschijnlijk is dit met het oog op comfort gedaan, omdat bij harder afremmen de neus snel duikt.

 

Een gemakkelijke keuze?

De grote vraag is of de C4 Picasso de keuze in dit segment makkelijker maakt? Het antwoord is simpel: nee. De C4 picasso heeft namelijk veel voor een groot gezin te bieden: veel ruimte, comfortabel zitmeubilair, een laag verbruik en om het nog aantrekkelijker te maken een fraai vormgegeven in- en exterieur. Geen concurrent die ook maar op de Picasso lijkt, een echte eigenzinnige Citroën dus. Je moet alleen wel van de typisch Franse zachte vering houden en het motorgeluid van de zuinige 1.6 HDi op de koop toenemen. Al met al heeft de concurrentie heeft het er niet makkelijker op gekregen, en papa evenmin…

 

Auteur: Gregory Weller

Fotografie: Luuk van Kaathoven

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Citroën Nederland
http://www.citroen.nl
Amsterdam

 

Motor en techniek:

1560 cm3 4-in-lijn
80 kW (110 pk) bij 4000tpm
240 Nm bij 1750tpm
Diesel
voorwielen
5 v, handgeschakeld

 

Maten en gewichten:

1505 kg
310-1760 l

 

Prestaties:

180 km/u
14,5 s

 

Verbruik:

7,3 l/100km
5,1 l/100km
5,9 l/100km
155 g/km

 

 

Prijzen:

€ 32.490
> € 32.490

 

Energielabel