Fiat Croma 1.9 JTD Corporate Premium

7 juli 2008

 

'Automobile multifunzionale'

Of het nu een MPV, een stationwagon of net zoals de oude Croma toch een 5 deurs hatchback is? Volgens mij zijn ze er bij Fiat zelfs nog niet uit. Na 9 jaar geen groot model meer in het gamma te hebben gehad kwam Fiat in 2005 met een geheel nieuwe Croma. De oude, die in 1984 op de markt kwam, heeft geen stylingkenmerken voor de nieuwe achtergelaten. Hij lijkt in geen enkel opzicht meer op zijn voorganger. Toch hebben ze wel wat gemeen. Zo werd de vorige Croma in het premium segment gepositioneerd. De huidige ook, maar deze deelt geen onderdelen meer met zijn concurrenten, zoals de oude dat deed met onder andere de Lancia Thema en de Saab 9000. De Croma is altijd een buitenbeentje in de Fiat reeks geweest. Gelukkig heeft Fiat de Croma een opfrisbeurt gegeven zodat de auto meer in het familiegezicht past. Maar zal dat genoeg zijn om de Croma een plekje te laten veroveren in het druk bevochten middenklassensegment?

 

Duidelijke familietrekjes

Het blijft een aparte en zeldzame verschijning hier in Nederland, de Fiat Croma. Het eerste wat opvalt als we de auto goed bekijken zijn de hoge zijkanten, niet geheel gebruikelijk in deze klasse. De auto lijkt daardoor wat kort, en komt meer over als een midi-MPV. Maar schijn bedriegt, de Croma is bijna 4,80 meter lang. Dat is slechts twee centimeter korter dan bijvoorbeeld een Laguna Estate, die een stuk langer oogt.

De Croma heeft net een opfrisbeurt gehad, het front is meer in lijn gebracht met het familiegezicht van Fiat. De koplampen lijken identiek aan die van de Bravo. Van een afstand kun je de Croma zomaar verwarren met zijn kleinere broertje. Niet alleen bij Fiat is dit probleem aanwezig. Ook modellen van bijvoorbeeld BMW, Audi en Volvo zijn van een afstand moeilijk te onderscheiden. Het merk is duidelijk bezig met het creëren van een herkenbaar familiegezicht. De vorige Croma had nog een ietwat saaie en ingetogen neus, en week ook erg af van de andere modellen. De nieuwe oogt dik en modern. De nieuwe donkere koplampen maken het front erg stoer, zeker in combinatie met de xenonverlichting waar onze testauto mee uitgerust was. De achterzijde is nog steeds anoniem vormgegeven, alleen de achterbumper werd van een stuk niet meegespoten kunststof voorzien waardoor de auto van achteren net wat beter smoelt.

De getinte achterruiten die standaard op de ‘Corporate premium’-uitvoering zitten geven de Croma een exclusievere uitstraling. Dit bleek wel uit de reacties die we kregen op deze auto; veel voorbijgangers herkenden hem niet direct als Fiat. Hij komt dan ook een klasse duurder over dan hij in werkelijkheid is. Ja, we zouden bijna het woord ‘premium’ in de mond willen nemen. De geteste uitvoering doet zijn naam “Croma” eer aan: de raamlijsten, deurgrepen en stootstrips zijn allemaal uit chroom (de betekenis van het Italiaanse woord ‘croma’) vervaardigd.

 

MPV-gevoel met klasse

Het valt niet direct op dat je met een Fiat te maken hebt wanneer je plaats neemt achter het stuur van de Croma. Het eerste wat ons opvalt is de goede afwerking en het mooie materiaalgebruik. Jaren geleden had niemand dit kunnen denken; een Fiat met de afwerking van Duits niveau. De zachte materialen voelen een stuk prettiger aan dan bijvoorbeeld de wat hardere stukken kunststof in de Volkswagen Passat. Het dashboard is naar onze mening smaakvol vormgegeven, de donkergrijze lijstjes rondom de bedieningselementen maken het een chique geheel om tegen aan te kijken. De hoger geplaatste middenconsole met daarop de versnellingpook geeft toch weer een beetje een MPV-gevoel. Het navigatiesysteem zit mooi centraal geplaatst, maar werkt niet gemakkelijk. Met de draaiknopjes rondom het systeem moet je de bestemming invoeren. Dat had naar onze mening beter opgelost kunnen worden door middel van touchscreen-bediening, wat je bij de concurrentie ook steeds vaker tegenkomt. Met de knopjes rondom het scherm ben je toch eerder afgeleid van het verkeer. Het stuur is ook goed voorzien van knoppen, ook hierbij moet er het een en ander uitgevogeld worden voordat de functie ervan duidelijk is. Ben je er eenmaal aan gewend, dan werkt het erg prettig.

De zitpositie is ook hoger dan in een vergelijkbare middenklasser. Dat heeft een aantal voordelen, je hebt een goed overzicht op de weg en de instap is erg gemakkelijk. Kinderen achterin vast zetten in stoeltjes gaat door de hogere positie van de achterbank en de grote achterdeuren erg gemakkelijk. De Croma is goed inzetbaar als familieauto. Aan binnenruimte kom je niets te kort, zowel been- als hoofdruimte zijn ruim voldoende aanwezig.

De kofferbak lang en diep, je kunt er makkelijk een grote kinderwagen met veel speelgoed in kwijt. Een nadeel van de diepe kofferbak is de hoge tildrempel, er is optioneel wel een dubbele bodem verkrijgbaar, die daarmee mooi het ‘gat’ vult in de kofferbak. Met een neergeklapte achterbank heb je een onhandige grote drempel in je laadruimte liggen. Zeker bij het vervoer van rechte voorwerpen is dat lastig met inladen. Een fiets past er overigens zonder problemen in.

 

Comfortabele reisgenoot

Wanneer we de Fiat willen starten is het even zoeken naar het contactslot, die bevindt zich namelijk op de traditionele Saab-plek; tussen de voorstoelen. Dit in verband met de veiligheid, zodat men bij een aanrijding met de knie de sleutel niet kan raken. Zodra we de versnellingshendel in “D” zetten begint de Fiat te rollen, wanneer we gas geven komt er een wat luidruchtige ronk vanuit het vooronder ons tegemoet. Stationair klinkt de 1.9 JTD nog redelijk stil, maar wanneer er met koude motor geaccelereerd wordt hoor je duidelijk dat je met een diesel op pad bent. Wanneer de motor eenmaal op temperatuur is gekomen, is het geluid al een heel stuk gereduceerd. Desalniettemin zijn er stillere diesel op de markt.

Het grote stuurwiel pakt lekker vast, de stuurbekrachtiging doet goed zijn werk. Bij lagere snelheden stuurt de Croma zonder dat je al te veel tegendruk hoeft te geven. Zodra je sneller gaat rijden wordt de besturing zwaarder en gaat het met meer gevoel. Bochten neemt de Croma comfortabel, hij helt wel over, maar laat zich veilig door de bocht sturen. Wanneer het echt mis dreigt te gaan grijpt het ESP kordaat in.

De automatische zesversnellingsbak waar onze testauto mee uitgerust was, schakelt zijdezacht maar past naar onze mening minder goed bij de motor. Het lijkt alsof er geen match is tussen beide. De bak lijkt de motor rond de 2000 toeren te willen laten hangen, zodat er altijd voldoende trekkracht voor handen is. Helaas komt dat het verbruik niet ten goede, wij haalden met moeite 7.6 liter op 100 kilometer. Zelfs in de handmatige stand weigert de automaat een versnelling hoger te gaan, als je daarmee onder de 2000 toeren dreigt te komen. Terwijl je met een handgeschakelde versie bij constant 80 kilometer per uur de zesde versnelling in zou leggen, weigert deze automaat verder dan de vierde versnelling op te schakelen. We denken overigens dat Fiat dit probleem eenvoudig met een software-update voor de automaat zou moeten kunnen verhelpen. Voor de leaserijder die veel in de file staat en toch een tankpasje heeft zal het niet veel uitmaken, de Croma is echt ingesteld op comfort en dat biedt deze automaat absoluut. Maar dit geldt niet alleen voor de motor, stoelen en versnellingsbak. Ook de vering en demping past goed bij het ‘softe’ karakter van de auto. Zelfs met de 18 Inch lichtmetalen wielen, waar onze test-Croma mee uitgerust was, hoeft niet op comfort te worden ingeleverd. Het lijkt wel of het onderstel er speciaal op aangepast is. De Croma filtert oneffenheden mooi weg. Redelijk uniek, want het lijkt wel of ieder merk tegenwoordig haar modellen zo straf en sportief mogelijk afgestemd wil hebben. Gelukkig doet Fiat hier niet aan mee, zakelijke rijders die veel kilometers rijden hebben een comfortabele reisgenoot aan de Croma.

 

Een scherp aanbod

De facelift heeft de Croma veel goed gedaan. Hij heeft een meer uitgesproken voorkomen. Maar wat heeft de Croma nog meer te bieden? Een ruim interieur, een mooie dashboard dat uit mooie materialen bestaat, een comfortabel onderstel en een exclusieve uitstraling. Vooral dat laatste zal de liefhebber of iemand die zich wil onderscheiden van de massa erg kunnen waarderen. Maar aan de Croma heb je ook een ‘Automobile multifunzionale’, die er zowel zakelijk representatief uitziet, als goed inzetbaar is als familieauto. Hij biedt de hoge instap en het overzicht op de weg van een MPV, maar niemand zal zeggen dat je in een ‘busje’ rijdt.
Fiat heeft ook duidelijk vertrouwen in de Croma, ze geven maarliefst vijf jaar garantie met een maximum aantal kilometers van 500.000. Dat is zeker ook voor particuliere kopers interessant. Tenslotte is de uitrusting van de Croma ook dik in orde. De Corporate-premium die wij reden was onder andere voorzien van xenon verlichting, elektrisch inklapbare spiegels, cruise control, automatische airco, fraai 18 inch lichtmetaal en full map navigatie. Momenteel is de automatische versnellingsbak ook zonder meerprijs leverbaar, zodat je voor net geen 36.000 euro een zeer complete auto hebt. Wat ons betreft een scherp aanbod.

 

Auteur: Gregory Weller

Fotografie: Lukas van der wal

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Fiat Group Nederland
http://www.fiat.nl
Lijnden

 

Motor en techniek:

1910 cm3 - 4 in lijn
110 kW (150 pk) bij 4000 tpm
320 Nm bij 2000 tpm
Diesel
Voorwielen
6 v, automaat

 

Maten en gewichten:

1515 kg
500-1610 l

 

Prestaties:

205 km/u
9,9 s

 

Verbruik:

9,3 l / 100 km
5,8 l / 100 km
7,1 l / 100 km
187 g/km

 

 

Prijzen:

€ 37.595
€ 35.995

 

Energielabel