Lancia Phedra 2.2 Multijet Platino

17 januari 2009

 

Uw privéjet

Heeft u altijd al een eigen privéjet willen bezitten? Wie denkt dat dit alleen bereikbaar is voor de elite, heeft het mis. U bezit uw eigen privéjet al voor iets meer dan 40000,- euro. Zo beschrijft Lancia haar exclusieve full-size MPV in de brochure. Exclusief is de grote MPV zeker, er rijden namelijk meer Bentley’s dan Phedra’s rond in Nederland. Als we naar de afgelopen maand kijken, werden er slechts twee op naam gezet. Van de veel minder exclusieve Renault Espace werden er tachtig meer van verkocht. Waar kan dat aan liggen? Om dat uit te zoeken, gingen we op pad met de Lancia Phedra voorzien van de nieuwe 2.2 HDI twinturbo dieselmotor met 170 pk en automaat.

 

Exclusief ruimteschip

Na het lezen van de intro zult u wel denken, waarom komt Lancia nog met een nieuwe motor in een model dat niet tot nauwelijks meer verkoopt? Dat is vrij makkelijk te verklaren, de nieuwe 2.2 HDI wordt ook geleverd in de onderhuids gelijke Peugeot 807 en Citroën C8. Eerder was er ook nog de voordelige Fiat Ulysee op dezelfde basis, maar door de slechte verkopen is deze vorig jaar uit productie gegaan. Gelukkig wordt de meest chique en exclusieve van de familie nog steeds geproduceerd. De Lancia onderscheidt zicht ondermeer door een grote chroomkleurige grille die boven de koplampen uitsteekt. Hierdoor oogt de Lancia een stuk statiger dan de rest van het stel. De zijkant is vrijwel gelijk bij alle vier modellen, alleen Fiat laat duidelijk zien dat zij de meest voordelige variant hebben door geen chromen handgrepen te monteren. Aan de achterzijde zijn de langwerpige achterlichten die op de Lancia gemonteerd zitten het meest onderscheidende detail. In tegenstelling tot de voorzijde ziet dit er anoniem en onopvallend uit. De verwarring met de Fiat die soortgelijke achterlichten heeft ontstaat dan al snel.

Het Lancia embleem dat op de schuifdeuren gemonteerd zit doet ons denken aan de decadente ‘executive’ badges die Volvo op haar exclusieve uitvoeringen plakt. Ondanks dat het kleine logo’s zijn, geven ze het geheel een exclusief tintje. De 16 inch B-Colore velgen die standaard op de twee luxere versies zijn maken het chique en exclusieve totaalplaatje af.

 

De cockpit

Normaliter zouden we meteen achter het stuur willen kruipen, maar dit keer nemen we liever op een van de vijf riante achterzetels plaats. De toegang naar de zetels vindt zoals in een privéjet plaats door twee elektrisch te openen schuifdeuren. Dit kan door middel van een knop op de afstandsbediening of een ruk aan de deurhendel. De ruime instap zorgt ervoor dat kinderen gemakkelijk in de zitjes vastgemaakt kunnen worden, zonder last te hebben van een dikke deurstijl. Ideaal voor gezinnen. Daarbij komt nog het voordeel dat kinderen bij het uitstappen onmogelijk de deur tegen een andere auto aan kunnen slaan. Stijlvol vinden we de alcantara baan die onder de raamlijn de hele auto rond loopt. Dit zorgt voor een warme sfeer in de auto. Aan ruimte is achterin geen gebrek, je kunt bijna languit zitten. Wanneer er met zeven personen gereisd wordt, is het wel aan te raden de stoelen van de middelste zitrij wat naar voren te schuiven om op de achterste stoelen wat meer beenruimte te creëren. Helaas zijn de stoelen op de middelste rij wat aan de smalle kant, en is de vloer hoog waardoor je niet optimaal kunt zitten. Je zakt wel lekker in de zetels weg, zoals we verwachten bij een dergelijke auto. Achter de laatste zitrij vinden we nog een verrassend ruime kofferruimte. Je kunt er met gemak nog een aantal weekendtassen kwijt. Dit in tegenstelling tot de meeste midi MPV’s is de fullsize MPV zeker in het voordeel.

Nadat we achterin alles hebben geïnspecteerd, wordt het tijd om in de cockpit plaats te nemen. Het eerst wat ons opvalt is het dashboard, dat ook bekleed is met alcantara. Dat is overigens ook het enige grote verschil met zijn franse broertjes. Toch geeft het de hele auto meteen een heel andere uitstraling. Het oogt chique en exclusief, zoals we van Lancia gewent zijn. Lancia is overigens al jaren erg actief met het aanbrengen van alcantara in haar modellen. Dit onderscheidt het merk duidelijk van de concurrentie. Het is natuurlijk wel erg smaakgebonden, zeker in de blauwe kleurstelling van ons testexemplaar. De lederen stoelbekleding is ook van een bijpassende blauwe kleur voorzien. Vooral vrouwelijke passagiers die in de testperiode meereden konden dit niet waarderen. Het werd zelfs afschuwelijk genoemd. Het vreemde was dat ze het alcantara in deze kleurstelling wel konden waarderen. Gelukkig kun je het ook in een warme en smaakvolle mokkabruine kleur bestellen.

Het stuurwiel oogt in tegenstelling tot de rest van het interieur erg plastic, hier hadden ze wat ons betreft beter een bij het interieur passende oplossing kunnen bedenken. Waarschijnlijk komt dit ook doordat de radio en de snelheidsregelaar niet op het stuurwiel bediend kunnen worden. Dit gaat via twee hendels achter het stuur, zoals we ze al eerder tegen kwamen in de Peugeot 607. De hendels worden in bijna ieder model van PSA gebruikt. Een beetje jammer, want de auto verliest hierdoor wel zijn eigen gezicht. De tellerunit en het navigatiesysteem zijn centraal op het dashboard geplaatst. Het fraaie aan het – overigens ook uit de PSA schappen bekende – navigatiesysteem is dat de layout aan te passen is aan de kleur alcantara, dit zorgt ook weer voor een mooi passend geheel. Helaas zijn de tellers vanaf de bestuurderstoel slecht af te lezen. Je ogen dwalen bij een blik op de snelheidsmeter van de weg af, waardoor je snel van het verkeer bent afgeleid. We zien ze liever recht voor onze neus, waar we gek genoeg wel de met de snelheidsregelaar ingestelde snelheid kunnen aflezen.

 

Een reis in de ruimte

Geen startknop in de Phedra, maar nog een ouderwetse sleutel. We starten de nieuwe 2.2 HDI, het eerste dat ons opvalt is de luidruchtige loop. Zeker als de motor nog niet op temperatuur is ratelt de HDi er vrolijk op los. Dit hadden we anders verwacht, zeker omdat de franse diesels over het algemeen de naam hebben lekker stil te zijn. Gelukkig verdwijnt het geluid bij constante snelheden naar de achtergrond, waardoor het geluidsniveau ook op hogere snelheden zeer acceptabel is. De automatische zestraps versnellingsbak schakelt zijdezacht, en vormt samen met de motor een zeer soepele combinatie. Wanneer er eenmaal op snelheid het volledige vermogen wordt aangesproken gaat de bijna 1900 kilo zware Lancia er redelijk rap vandoor. Inhalen hoeft zeker geen gevaarlijke situaties te veroorzaken. Met 170 is het zeker geen racemonster, maar voor een gezin moet dit prima volstaan. Gezien het gewicht en de automaat valt het gemiddelde verbruik van 1 op 12 nog wel mee, maar met handgeschakelde versnellingsbak denken we dat 1 op 14 toch wel mogelijk moet zijn. Al vinden we een automaat beter bij het comfortabele karakter van de auto passen.

De Phedra is een grote auto, en dat merken we tijdens het rijden. De auto voelt groot en log aan. Vooral in de bochten kunnen we goed merken dat de Lancia zwaar is, hij schuift op nat wegdek bij het te scherp insturen van een bocht lichtjes over de voorwielen. Het sturen gaat wel met een goed gevoel, waardoor je altijd het idee hebt de auto veilig onder controle te houden. De vering en demping zijn comfortabel afgesteld, toch komen korte oneffenheden duidelijk het interieur binnen. Grote hobbels neemt de grote Italiaan lekker comfortabel, en deint zelfs een klein beetje na. Maar we missen toch wel een duidelijke balans zoals de Renault Espace dat wel heeft. Die is op ieder wegdek lekker comfortabel en filtert oneffenheden mooi weg.

Door de hogere zitpositie heb je een mooi overzicht op de weg, wel moeten we opmerken dat de A stijlen vrij breed zijn, waardoor er wel eens een fietser of ander voertuig achter verstopt kan raken. Het overzicht naar achteren is door de donkere ruiten en vrij brede stijlen ook niet optimaal. Gelukkig doen de parkeersensoren goed hun werk waardoor de achterkant een stuk beter in te schatten valt.

 

Exclusief alternatief?

Als we de prijzen van de broertjes met elkaar vergelijken zien we tot onze grote verbazing dat de Lancia het voordeligst is. Voor 51000 euro heb je een zeer complete en luxe MPV met een exclusief tintje. Een vergelijkbare Renault Espace is ruim 10000 euro duurder, die mag dan wel een gebalanceerder onderstel hebben en beter rijden, maar voor de meerprijs kun je nog een leuke auto voor de vrouw erbij kopen. We blijven het vreemd vinden dat deze exclusieve MPV niet al te best verkoopt. Zeker de chique uitstraling en het mooie interieur zou potentiële kopers over de streep moeten trekken. Voorheen had Lancia geen antwoord op de krachtige 2.0 DCi van Renault, maar nu de nieuwe 2.2 HDi ook in de Phedra geleverd wordt is de keuze alleen maar moeilijker geworden…

 

Auteur: Gregory Weller

Fotografie: Lukas van der Wal

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Fiat Group Nederland
http://www.lancia.nl
Lijnden

 

Motor en techniek:

2179 cm3 - 4 in lijn
125 kW (170 pk) bij 4000 tpm
370 Nm bij 1500 tpm
Diesel
Voorwielen
6 v, automaat

 

Maten en gewichten:

1875 kg
324-2948 l

 

Prestaties:

200 km/u
10,8 s

 

Verbruik:

9,2 l/100km
6,1 l/100km
7,2 l/100km
191 g/km

 

 

Prijzen:

€ 50.995
> € 53.995

 

Energielabel