BMW 428iA Gran Coupé High Executive Luxury Line

26 september 2014

  

De mooiste van het stel

BMW bedenkt niche na niche en van de BMW 3 Serie bestaan inmiddels al zes afgeleide modellen. Was de keuze vroeger overzichtelijk beperkt tot een 3 Sedan of Touring, er is naast de (4 Serie) Cabrio en Coupé ook nog een hoge en praktische 3 Serie GT. Stel nou dat je de looks van een coupé wilt, maar niet die twee extra deuren en ruimte achterin wilt inleveren? Dan is er nu de 4 Serie Gran Coupé. Naast bijzonder praktisch door z’n grote achterklep is deze wat mij betreft ook de mooiste van het stel.

BMW 4 Serie Gran Coupé

Aangezien de van de 3 Serie afgeleide 4 Serie een bekende van onze trouwe lezers en redactie is, beginnen we dit verhaal helemaal achterin de Gran Coupé. Daar vinden we het grootste nieuws en toegevoegde waarde van dit nieuwe nichemodel. Het praktische laadgemak van een vijfde deur valt meteen op. Ten opzichte van een 3 Serie sedan is deze Gran Coupé een stuk makkelijker te beladen en met een (heel handig) in drie delen neer te klappen achterbank (249 euro, altijd doen) creëer je een mooie, vlakke laadvloer. De ruimte varieert van een sedan waardige 480 liter tot een hatchback waardige 1.300 liter.

BMW 4 Serie Gran Coupé

Hoe fraai BMW’s vierdeurs coupé ook oogt, stiekem is het gewoon een vijfdeurs hatchback. Alleen zie je het er niet aan af en je zult geen BMW-medewerker over een hatchback horen reppen. De 4 Serie Gran Coupé koop je vanwege z’n looks en ruimte achterin.

  

Riant voor een coupé

Achterpassagiers zitten dan ook heel redelijk in de Gran Coupé, hoewel je van de middelste zitplaats niet al te veel moet voorstellen. De knieruimte is acceptabel, de voetenruimte voldoende, het is alleen de hoofdruimte die enigszins lijdt onder de aflopende coupé daklijn. Ten opzichte van de reguliere 4 Serie Coupé zit je echter riant en in dat perspectief moet je deze Gran Coupé zien. De meerwaarde ten opzichte van een 3 Serie sedan is nuchter gezien erg beperkt, maar deze BMW koop je meer met emotie dan ratio.

BMW 4 Serie Gran Coupé

Dat zie je ook terug in het motorenaanbod. De lichtste motoren zijn in de 4 Serie niet leverbaar. Bovendien betaal je een duidelijke meerprijs ten opzichte van een 3 Serie sedan. Een 328i Sedan met automaat kost ‘kaal’ 46.045 euro, voor de 4 Serie Coupé en Gran Coupé is de (zelfde) prijs 49.804 euro. Maar ook de 328i GT is met 49.633 bijna 4 mille duurder dan het origineel. Onderweg kwam ik een paar keer zo’n 3 GT tegen, die naast deze lage Gran Coupé maar een hoog en lomp ding is met z’n gekke achterspoiler. Nee, ik zou zonder twijfel de Gran Coupé verkiezen boven de 3 GT vanwege z’n looks; en de reguliere 4 Coupé laten staan om praktische redenen.

BMW 4 Serie Gran Coupé

  

Zescilinders laten blozen

De motor in de 28i heeft in meerdere BMW-modellen zijn kracht en prestaties al bewezen. Anders dan de aanduiding suggereert gaat het hier om een tweeliter benzinemotor met vier cilinders. Die doet, met dank aan turbotechniek, de zescilinders van weleer blozen: 245 pk en 350 Nm laten de stopwatch steken op 6,5 seconden van 0 naar 100 km/u – een halve tel trager dan beloofd maar niettemin indrukwekkend snel.

BMW 4 Serie Gran Coupé

De achttraps automaat schakelt feilloos: vliegensvlug en schokvrij kiest ‘ie het ideale verzet. Met een rustige rijstijl kom je amper boven 2.000 tpm uit, maar als je er om vraagt dan bouwt ‘ie mooi gelijkmatig z’n kracht op terwijl de motor gretig in toeren klimt. Voor een viercilinder klinkt de enthousiaste grom die je dan hoort best leuk, maar de echte geluidsensatie van een zescilinder ontbreekt.

BMW 4 Serie Gran Coupé

Op het vlak van rijdynamiek stelt de Gran Coupé niet teleur. De besturing biedt ondanks de elektrische bekrachtiging evenveel gevoel en precisie als de hydraulische installaties van vroeger. Wie een nog directer stuurgevoel wil moet Active Steering bijbestellen. Voor een instelbare weerstand is ook het adaptieve onderstel de moeite waard. Zeker in combinatie met de 19 inch wielen van de testauto, waarvan de lage banden net wat te duidelijk de staat van het wegdek doorgeven. Adaptieve dempers zouden deze korte oneffenheden mogelijk beter gladstrijken. Het standaardonderstel biedt verder een mooie balans van aangenaam veercomfort en een ferm bochtgedrag. Een echte BMW dus.

  

Goedhartig

Binnenin laat deze Gran Coupé zo’n beetje alle optiemogelijkheden zien die er op dit moment leverbaar zijn. De testauto is ter waarde van een Mini One aangekleed naar een totaalbedrag van 70.742 euro, met diverse pakketten en losse opties. High Executive (5.795 euro), Luxury Line (2.028 euro) en Innovation Pack (2.695 euro) zijn een greep uit de paketten, maar ook de losse accessoires tikken aan. De fantastische lichtbundel van de (volledige) led-koplampen (2.028 euro), de heerlijk zittende en elektrisch verstelbare (1.175 euro) sportstoelen (587 euro) en de comfort verhogende adaptieve cruise control (950 euro) die zelfs kan file rijden.

BMW 4 Serie Gran Coupé

Uiteraard hebben ook de 19 inch multispaak wielen (1.014 euro) en metallic lak (1.295 euro) hun meerprijs en in dat licht bezien is het toch erg goedhartig van BMW dat een elektrische achterklep gewoon standaard is op de Gran Coupé. Aan de pomp weet de 428i Gran Coupé mij opnieuw aangenaam te verrassen, met een keurig testverbruik van 1 op 11,5. Erg netjes voor een auto met dergelijke prestaties.

  

De ideale combinatie

Met de 4 Serie Gran Coupé is BMW nu ook het niche van vierdeurs coupés vertegenwoordigd. Je zou denken dat het gamma daarmee eindelijk compleet is, maar nee hoor. Binnenkort lees je op deze plek ook de test van de nieuwe X4, het zesde afgeleide model van de 3 Serie reeks. Audi’s A5 Sportback heeft er in elk geval een sterke concurrent bij gekregen, want de 4 Gran Coupé is meteen mijn favoriet in deze klasse.

BMW 4 Serie Gran Coupé

Vind je een 3 Serie Sedan te standaard, een Touring te burgerlijk en voel jij je nog te jong voor een 5 Serie? Dan is deze praktische variant van de 4 Serie het perfecte alternatief. Fraaie looks en praktische hatchback kwaliteiten, dat biedt de Gran Coupé in een notendop. Die combinatie maakt ‘m de mooiste van het stel.

  

Auteur: David Joost Kamermans

Fotograaf: Niels Keekstra