BMW M3 en M4 Coupé

30 september 2014

  

Een beestachtig duo

De M-divisie van BMW heeft weer twee nieuwe snoepjes geïntroduceerd: de nieuwe M3 en M4. De ingenieurs hebben het onderste uit de kan gehaald om de vorige generatie te overtreffen. Met een zescilinderturbomotor is dit de eerste ‘geblazen M3’, die volgens de nieuwe maatstaven van de M-divisie uiteenlopende rijkarakters biedt. Voor veel mensen blijft het een droom, maar ik had het voorrecht om twee dagen met zowel de BMW M3 als M4 op pad te kunnen gaan. Smaken deze felgekleurde M&M’s net zo lekker als ze eruit zien?

BMW M3 en M4 Coupé

Die turbomotor blijft binnen de liefhebberskringen een veelbesproken onderwerp. Schaadt dit niet het puristische gevoel van de M3? Na een klein uitstapje naar een V8 in de E90 M3 is de zescilinder-lijnmotor weer terug. Nu met 431 pk bij 7.300 tpm en 550 Nm koppel bij slechts 1.850 tpm. Om die cijfers in perspectief te zetten: de atmosferische V8 uit de vorige M3 was 420 pk sterk, maar leverde met 400 Nm duidelijk minder trekkracht bij een hoger toerental (3.900 tpm). De krachtstoename resulteert in een sportwagen-waardige sprint van 0 naar 100 km/u in 4,1 seconden en een begrensde top van 250 km/u. Tenzij je het M Driver’s Package bestelt (2.616 euro). De begrenzing wordt dan op 280 km/u gezet, waardoor je een hoop andere, snelle auto’s op topsnelheid voorbij kunt gaan.

BMW M3 en M4 Coupé

  

Een schelle brul

Met een druk op de startknop klinkt er een schelle brul uit de uitlaten van dit beestachtige duo, alsof je een E46 (de M3 van twee generaties geleden) hoort starten. Het uitlaatgeluid is regelbaar vanuit de cockpit, met iDrive kun je diverse standen instellen. In de Sport+-stand maakt de uitlaat veruit het meeste geluid, je hoort dan zowel binnen als buiten de auto een luid gebrul. Zelfs wanneer je stapvoets door de straat rijdt zul je flink de aandacht trekken, de indringende brul overstemt alle andere geluiden. Mocht je even geen trek hebben in al die aandacht, dan zet je de auto in Comfort en hoor je de M3 en M4 nauwelijks.

BMW M3 en M4 Coupé

Net zoals bij de andere nieuwe M-modellen wordt ook het motorgeluid versterkt door de speakers in de auto, buiten de auto overstemt voornamelijk het uitlaatgeluid het motorgeluid. De motor loopt zijdezacht en is daardoor behoorlijk stil. Binnenin de auto heb je in de Sport-stand wel het idee dat er flink wat geweld verscholen zit onder de kap, door de speakerversterking klinken de M&M’s zo heftig als je mag verwachten. Voorin hoor je een zware brul terwijl je op de achterbank de uitlaten een flink orkest hoort spelen.

BMW M3 en M4 Coupé

De uitlaten produceren, in combinatie met de 7-traps automaat met dubbele koppeling, tijdens de schakelmomenten flinke klappen. Dit maakt de sensatie van deze M&M’s extra verslavend. Voor de echte purist levert BMW de M3 en M4 ook met een handgeschakelde zesbak. Je wordt continu uitgedaagd om dit felgekleurde tweetal hard te laten brullen bij nietsvermoedende passanten, die eigenlijk altijd wel omkijken. De aandacht die je met deze twee kanonnen trekt is enorm, je kunt nergens stoppen of je wordt door liefhebbers aangesproken of ze even kunnen kijken en het geluid mogen horen. Het duo klinkt lekker, maar de volgende vraag luidt: hoe rijdt het? In één woord, fantastisch!

  

Instelbare rijkarakters

De nieuwe M3 en M4 zijn vanwege de uitgebreid instelbare rijkarakters heel toegankelijk om mee te rijden. Je kunt de gasrespons, demping, het motorgeluid, de besturing en het schakelgedrag onafhankelijk van elkaar instellen. Een onervaren bestuurder kun je zonder problemen in de Comfort-stand op pad sturen, zonder dat die het idee heeft met 431 pk onderweg te zijn. De meer begaafde coureur mag ook in z’n handen wrijven, het nieuwe M-duo overtreft alle verwachtingen. In Sport+ komen de nieuwe M’s het beste uit de verf.

BMW M3 en M4 Coupé

De automaat is ontzettend goed bij de les en schakelt razendsnel. Handmatig schakelen met de schakelpeddels is veruit het leukst. De bak reageert supersnel en je kunt bovendien zelf het toerengebied bepalen. Hoog in de toeren delen de M&M’s rake klappen uit en word je hard in je stoel gedrukt. Als je er geen genoeg van kunt krijgen kun je de Launch Control nog inschakelen, voor een sensationele lancering die weinig onder doet voor de start op een achtbaan.

BMW M3 en M4 Coupé

Zoals eerder genoemd is ook de besturing instelbaar en afhankelijk van het rijkarakter. In de Comfort-stand is het stuurgevoel mooi neutraal. Eigenlijk precies goed voor dagelijks gebruik, de lekkere directheid van BMW terwijl je niet te zwaar aan het stuurwiel hoeft te draaien. In de Sport-stand wordt de besturing zeer direct en prettig zwaar, hier gaat mijn persoonlijke voorkeur naar uit omdat dit precies bij deze auto’s past. Qua rijeigenschappen verschillen de M3 en M4 niet van elkaar, je moet het vooral in persoonlijke voorkeuren voor gebruiksgemak en design zoeken.

BMW M3 en M4 Coupé

In combinatie met het uitgebalanceerde onderstel en hoge motorvermogen klopt het totaalplaatje. Op het moment dat je het ESP volledig uitschakelt worden de speeltjes pas echt leuk, maar moet je wel alvast wat extra bandensets op voorraad nemen. Driften gaat met het grootste gemak, maar het verslijt net zoveel banden als een peuter nieuwe broeken. Over het brandstofverbruik zal ik ook niet te lang uitwijden, bij stevig gebruik reed ik gemiddeld 1 op 7. Dat is beter dan voorganger M3, maar eigenlijk moet je bij dit type auto niet eens naar verbruik kijken.

  

Felgekleurde M&M’s

Inmiddels zijn de BMW 3 Serie Sedan en 4 Serie Coupé bekende verschijningen in het Nederlandse straatbeeld, vooral de Dreier zie je bijna op iedere hoek van de straat. Zoals gewoonlijk heeft BMW Motorsport ook weer flink aandacht aan uiterlijke verfraaiingen besteed. De kleuren ‘Yas Marina Blau’ en ‘Austin Gelb’ zijn alleen voorbehouden aan de M3 en M4. De gele kleur op de M4 doet veel denken aan de kleur die leverbaar was op de E46 M3, die voor veel publiciteit en herkenning zorgde. De felle kleuren misstaan het duo niet, maar of ik het daadwerkelijk zou bestellen als ik in de gelukkige positie was? Het blauw van de test-M3 zonder twijfel, maar de goudgele lakkleur op de M4 vind ik een tikkeltje ordinair.

BMW M3 en M4 Coupé

Naast de opvallende kleuren herken je het snelle duo direct aan de dikkere bumpers met grote luchtinlaten aan de voorzijde en vier uitlaatpijpen achter. Dat laatste is kenmerkend voor M-modellen van BMW, de pijpen zitten net iets meer naar het midden dan bij bijvoorbeeld de S-modellen van Audi. Verder ziet de echte kenner direct de bredere body en de luchtinlaten aan de zijkant. Voor de mooie 19 inch wielen betaal je een slordige 2 mille extra, afhankelijk van de kleur waarin je ze wilt hebben. Persoonlijk vind ik de zilvergrijze onder de M3 het netst, de zwarte passen goed onder de goudgele test-M4.

BMW M3 en M4 Coupé

  

Voor een beestachtige rit

Achter het stuur van de M3 en M4 zie je een grote powerdome op de motorkap, die verraadt dat je met een M-model op pad bent. Het geeft een bijzonder en machtig gevoel en onderscheidt de performance modellen duidelijk van de conventionele 3 en 4 Serie. De inleglijsten zijn van carbon en het stuur en de pook zijn voorzien van geperforeerd leder en M-logo’s. De dikke zetels zien er ontzettend mooi uit en nodigen uit voor een beestachtige rit. Ze bieden daarbij erg goede steun en zijn aan alle kanten verstelbaar. De M3 heeft donkere deurpanelen en lichte stoelbekleding, terwijl in de M4 alles zwart is.

BMW M3 en M4 Coupé

Wie regelmatig mensen op de achterbank vervoert is het beste af met de M3. Afgezien dat je hier met wel vijf personen in kunt reizen zijn de twee extra portieren simpelweg praktischer. De vierzits M4 biedt achterin fractioneel minder hoofdruimte maar evenveel beenruimte. Hij is zoals je zult verwachten minder makkelijk toegankelijk door de brede stoelen die je naar voren moet schuiven. Door de kofferruimte hoef je de keuze niet te laten beïnvloeden, dat scheelt slechts 35 liter in het voordeel van de M3 (480 liter).

  

Lekker snoepen

De nieuwe BMW M3 en M4 zijn beestachtig goed. De doorontwikkeling van BMW’s Motorsport-divisie zet met deze auto’s een nieuwe maatstaf, namelijk een combinatie van een razendsnelle sportauto en een comfortabele cruiser. Over het uiterlijk kan ik kort zijn: dat hebben ze bij BMW weer dik voor elkaar. Zeker in de opvallende kleurstelling komen beide M’s goed tot hun recht. Ze rijden hetzelfde, maar tonen naar wens een eigen karakter. Zelfs de prijs geeft weinig reden tot klagen. De handbak is 7.500 euro goedkoper geworden en de automaat slechts 100 euro duurder. De opties tikken wel aan, want dit tweetal vertegenwoordigt een gezamenlijke waarde van ruim 2,5 ton. Het is hoe dan ook weer lekker snoepen bij BMW, dat bewijst dit nieuwe duo M&M’s.

BMW M3 en M4 Coupé

  

Auteur: Gregory Weller

Fotografen: Michael de Jong (statisch), Jeroen Hanselman (rollend) en Niels Keekstra (interieur)