Volkswagen e-Up!

21 maart 2014

  

De fijnste kleine Volkswagen

Eindelijk sluit Volkswagen zich aan bij de volumemerken die al eerder serie-geproduceerde elektrische auto’s in hun gamma opnamen. Volkswagen plaatst 230 kg aan Lithium-ion accu’s onder de achterbank en in de bodem van de succesvolle Up!. De verbrandingsmotor maakt plaats voor een 60kW (82pk) elektromotor. Hierdoor ontstaat hierdoor meteen de krachtigste Up!-variant tot nu toe. Overtuigt de Up! ook als elektrische auto?

De uiterlijke wijzigingen aan de Up! zijn op 1 hand te tellen. Naast een paar logo’s op de flanken en het kofferdeksel is het vooral de led-dagrijverlichting die de e-Up! een onderscheidend uiterlijk geeft. De leds zijn verwerkt in beide zijden van de ‘smile’ in de voorbumper, wat de Up! erg goed staat.

Volkswagen e-Up

Aan de binnenzijde vind ik ook enkele subtiele wijzigingen. De blauwe stikseltjes op het stuur, de versnellingspook en de handrem zijn specifiek voor de e-Up!. Volkswagen claimt ook speciaal voor de elektrische Up! designstoelen te hebben ontworpen, maar deze zetels zijn ook in de fossiele brandstof-Up! te verkrijgen. Wel is er nog een knop voor het instellen van een van de drie rijstanden - Normal, Eco en Eco+ - en een lampje dat aangeeft of de auto correct is aangesloten op een stroombron. Als laatste wijziging is de toerenteller vervangen door een powermeter. Deze teller geeft aan hoeveel energie er van de elektromotor gevraagd wordt, of dat er wordt bijgeladen door het regenereren van remenergie.

Volkswagen e-Up

  

Elektro-impuls

De aandrijflijn in de e-Up! is zonder twijfel de fijnste tot nu toe in de stadsauto. Het constante koppel van de elektromotor zorgt voor een snelle gasrespons. Daarnaast hoeft er in de e-Up! niet geschakeld te worden. Volkswagen spreekt van een automaat, maar van een conventionele versnellingsbak kan je bij de e-Up! niet spreken. Eigenlijk is het een éénversnellings automatische bak met vaste overbrenging, zoals bij elektrische auto’s de standaard is. Door de onconventionele bouw is het mogelijk om het kruipen van een automaat te simuleren. Bij het tot stilstand komen blijft de auto eerst staan, waarna met een tikje op het gaspedaal de kruipstand geactiveerd wordt. Ideaal in de file.

Rijden gaat simpel. Eerst dient de rem ingetrapt geworden, waarna de auto ‘aan’ gezet kan worden. Een simpele pieptoon geeft aan dat het apparaat ingeschakeld is. Het rijden in een elektrische auto blijft een aparte sensatie. Bij wegrijden klinkt er een zoemend geluid dat het meest doet denken het geluid van een wegrijdende trein. Verder totale stilte. Ook geen trillingen of schokken van de versnellingsbak. Er is in de Up! veel aandacht besteed aan de geluidsisolatie, hoewel kleine geluiden door de afwezigheid van motorgeluid nu wel meer opvallen. Ondanks dat de auto op (iets lawaaierige) winterbanden staat is het keurig stil in de kleine Volkswagen.

Volkswagen e-Up

Met zijn 60kW of 82 ouderwetse pk’s is de Up! ruim bedeeld. Zeker door de directheid van de vermogensafgifte en 210 Nm koppel voelt de Up! zeer vlot aan, vooral op lage snelheden. Volkswagen geeft een 0-100 km/u sprint op van 12,4 seconden en is zeer trots op de acceleratie van 0-60 in vijf tellen. In de praktijk blijkt de e-Up! nog sneller. Zonder veel moeite en op vochtig wegdek snelt de e-Up! geruisloos in iets meer dan 10,5 tel naar 100 km/h. Veel sneller dan de opgegeven waarde van de snelste benzinemotor.

  

Zonder rem

Deze waarden zijn gemeten in de normale rijstand. Deze geeft het volledige vermogen, de meest directe gaspedaalrespons en laat alle functies in de auto maximaal functioneren. De Eco-stand vermindert het vermogen met 10kW en brengt het koppel naar 167 Nm. Door de aangepaste gaspedaalrespons is dit eigenlijk de fijnste stand om in te rijden. Eco+ schroeft het vermogen nogmaals met 10kW terug, en schakelt zaken als de verwarming en airconditioning compleet uit - allemaal om het stroomverbruik zo laag mogelijk te houden. Naast deze rijstanden heeft Volkswagen nog een slimme toevoeging voor de e-Up! bedacht. Door de automaatpook naar links en rechts te bewegen past de regeneratiestand van de motor zich aan. Dit resulteert in een sterker of zwakker afremmende auto wanneer er geen gas gegeven wordt. De drie standen gaan van ‘niets te merken’ via ‘het is alsof ik terug geschakeld heb’ naar ‘hier wordt bijgeremd’. Vooral de laatste stand is heerlijk. Met een kleine aanpassing aan de rijstijl is het hiermee mogelijk om je met enkel het gaspedaal door het verkeer te bewegen. Het rem- en regeneratievermogen is in deze stand zo sterk dat Volkswagen uit veiligheid de remlichten laat branden.

Volkswagen e-Up

  

Bereikbibbers

En dan de vraag: ‘Hoe ver komt ‘ie?’ Volkswagen geeft een theoretische range van 160 kilometer op, waar in de praktijk ongeveer 100 kilometer van overblijft. Dat is geen enorme afstand en ook geen probleem. Een Up! is toch al geen auto gemaakt voor lange snelwegritten en excelleert vooral in de stedelijke gebieden. Binnen onze Randstad is alles goed bereisbaar, zo bleek na een paar dagen forensen. Bijkomend voordeel is dat parkeerplaatsen voor elektrische auto's in de steden redelijk gewoon zijn, waardoor opladen tijdens een afspraak nauwelijks extra moeite kost. Een kleine elektrische auto rijden vergt gewoon wat aanpassing. Vergelijk het met je smartphone, die leg je ook elke avond aan de lader als je er geen gebruik van maakt.

Volkswagen e-Up

Volkswagen biedt de e-Up! voornamelijk aan als lease auto. Er is een prijs (25.520 euro) maar eigenlijk is dat voornamelijk een bedrag om de auto een bijtellingswaarde te kunnen geven. Mocht iemand overigens de auto graag willen kopen, voor die prijs mag elke particulier er een bestellen bij de dealer. Privé leasen kan vanaf 495 euro per maand. Dit is inclusief een laadpunt, 10.000 kilometer aan stroom voor het eerste jaar en een vakantieauto voor 3 weken per jaar.

Al met al overtuigt de e-Up! als elektrische auto, maar vooral ook als ideale stadsauto. De elektrische aandrijflijn voegt echt wat toe boven de benzinevarianten. De e-Up! is sneller, directer en daardoor nog fijner te rijden dan een gewone Up!. Aangezien alle andere functionaliteiten van zijn benzinebroertjes behouden zijn gebleven bij de transformatie is de Up! nog net zo praktisch, alleen beter – en duurder.

Volkswagen e-Up

  

Auteur: Jurjen van Rhee

Fotograaf: Anton van der Wulp