Volkswagen Polo 1.4 TDI BlueMotion

19 oktober 2014

  

Spaardiesel in de herkansing

Als ik de vernieuwde Volkswagen Polo BlueMotion ophaal bij de importeur, krijg ik een folder mee die trots meldt 'De nieuwe Polo'. Krijg ik nu een 5 jaar oude brochure mee of verkoopt Volkswagen deze op het eerste gezicht minimale facelift écht als nieuw model? Dat laatste dus, maar het zou oppervlakkig zijn om alleen naar het uiterlijk te kijken. Bij de vernieuwde Polo BlueMotion is vooral het innerlijk dat telt.

Volkswagen Polo 
  BlueMotion

Pas als ik zelf in de Polo onderweg ben, valt me op hoeveel van deze kleine Volkswagens er op onze snelwegen rond tuffen. Met name de BlueMotions zijn altijd populair geweest en dat komt niet door de 'souplesse' van de oude 1.2 TDI, maar door de fiscale voordelen. Particulieren konden de auto tot 1 januari 2014 wegenbelastingvrij rijden en ook de zakelijke rijders genoten tot die datum van de lage 14 procent bijtelling. 1 januari 2014 was voor importeur Pon dan ook geen heugelijke dag, want de belangrijkste koop- en leaseargumenten van de Polo waren niet meer aan de orde.

Volkswagen Polo 
  BlueMotion

De ‘nieuwe’ Polo lost die problemen gedeeltelijk op, al moeten we dat nieuwe eerst even nuanceren. Wat Volkswagen 'nieuw' noemt, bestempel ik als een minimale facelift. Je moet echt twee keer kijken om de verse Polo van de vorige te onderscheiden, iets gewijzigde koplampen en achterlichten zijn de belangrijkste aanknopingspunten. Verder zijn er fraaie nieuwe wielen voor de BlueMotion en is de aerodynamische spoiler wat subtieler van vorm. Onderhuids is er meer veranderd, daar gaat voortaan een iets grotere 1.4 TDI schuil. Het vermogen blijft met 75 pk gelijk, maar het verbruik ging omlaag waardoor de BlueMotion opnieuw van 14 procent bijtelling profiteert. De vrijstelling van wegenbelasting voor particulieren komt nooit meer terug en dat maakt deze nieuwe Polo vooral interessant voor de zakelijke (veel)rijder.

  

'Leuker kunnen we het niet maken'

Nu we het obligate bijtellingsverhaal hebben gehad is het tijd om naar de auto zelf te kijken, want op de vorige Polo BlueMotion viel wel het een en ander aan te merken. Met name de kleine driecilinderdiesel wist met zijn onrustige loopcultuur en lawaaiige karakter weinig handen op elkaar te krijgen. Of om het in belastingsferen te omschrijven: 'leuker kunnen we het niet maken'. Nou, toch wel. De nieuwe 1.4 TDI is een veel volwassener blok, dat dankzij een extra balansas veel mooier loopt en daarbij ook nog eens minder herrie voortbrengt.

Volkswagen Polo 
  BlueMotion

Het vermogen bleef zoals gezegd gelijk, wel nam het koppel toe met 30 Nm tot maximaal 210 Nm. Het maakt de Polo net wat vlotter, niet alleen gevoelsmatig maar ook in harde cijfers. Met 12,9 seconden zit je precies een seconde sneller vanuit stilstand op 100 km/u en doorrijden kan voortaan naar 178 km/u, een winst van 5 km/u. Het theoretische verbruik nam daarbij af tot 3,1 l/100 km, ofwel 1 op 32,3. Ik kan je verklappen dat je dat in Nederland nooit gaat halen. Met veel snelwegkilometers, waarbij ik het bewust rustig aan heb gedaan, kwam ik uit op net geen 4,4 l/100 km (1 op 22,8). Niet slecht, maar wie zich al rijk gerekend had komt van een koude kermis thuis. Het weggedrag is voorspelbaar en comfortabel, al moet je voor een fijne rijervaring met name bij lage snelheden het toerental wat hoger houden dan de schakelindicator aanraadt. Volg je zijn adviezen slaafs op, dan begint de auto te horten en stoten en gaat zuinigheid duidelijk ten koste van comfort. Zelfs in 2015 blijft het voordeel van 14 procent bijtelling gehandhaafd en dan blijft de concurrentie beperkt tot twee modellen: de 99 pk sterke Toyota Yaris Hybrid en de 100 pk sterke Citroën DS3 BlueHDi100 - beide viercilinders die beter presteren dan de Polo.

Volkswagen Polo 
  BlueMotion

  

Als een smartphone zonder internet

In het binnenste van de Polo veranderde er meer dan aan de buitenzijde. Zo krijgt het infotainmentsysteem uit de Golf (en andere VAG-producten) nu ook een plekje in de Polo met Executive-pakket (443 euro). Het systeem is modern en werkt uitstekend, maar het ontbreken van navigatie is een beetje als een smartphone zonder internet. Het 6,5-inch touchscreen smeekt letterlijk om deze functie, die een meerprijs heeft van precies 500 euro. Dat het nieuwe Mirrorlink alleen werkt met Andoid-smartphones is een gemis, iPhone en Windows Phone-gebruikers hebben dus pech. Het multifunctionele lederen stuurwiel (à 131 euro) komt eveneens uit de Golf en ligt lekker in de hand. Deze twee opties geven het binnenste van de Polo wat meer cachet, maar wie dichterbij komt ziet nog steeds veel harde kunststoffen. De ergonomie is naar goed Duits gebruik wel bijzonder goed voor elkaar.

Volkswagen Polo 
  BlueMotion

  

Achterbankperikelen

Achterin de vijfdeurs Polo kun je het als volwassene gerust even uithouden, maar ben je langer dan grofweg 1,75 meter, dan zijn lange autoritten geen aanrader. Met name de beenruimte houdt niet over, de wat langere medemens zal ook de hoofdruimte als matig bestempelen. De kofferruimte is praktisch ingericht. De tildrempel is weliswaar wat aan de hoge kant, maar Volkswagen lost dit slim op met een dubbele bodem. Kratjes sleep je dus zo in en uit de auto, terwijl de vakantieganger de nodige extra liters tot zijn beschikking heeft.

Volkswagen Polo 
  BlueMotion

  

Niet langer vervelend

Het bijtellingsvoordeel is terug (ook in 2015) en dat is zonder twijfel de belangrijkste verandering die de facelift van de Polo gebracht heeft. Ik doe de vernieuwde Volkswagen Polo echter tekort als ik het daarbij zou laten. In de herkansing is deze spaardiesel met een krappe voldoende geslaagd voor prestaties en verbruik. De nieuwe 1.4 TDI maakt BlueMotion rijden niet langer vervelend en geeft de Polo voldoende souplesse om vlot door het verkeer te bewegen. Het interieur staat nu nog dichter bij dat van de Golf en straalt meer klasse uit, al zit het materiaalgebruik nog op een lager niveau. Spannend wordt het niet, de Polo blijft vooral heel voorspelbaar. Gewoon goed eigenlijk.

Volkswagen Polo 
  BlueMotion

  

Auteur en fotograaf: Jesse Kraal