Bentley Arnage Red Label

27 augustus 2009

 

De echtscheiding

Jarenlang werkten de twee Britse ‘upperclass’ autofabrikanten nauwlettend samen. De merken die alleen bereikbaar waren voor de zeer succesvolle ondernemer. We hebben het natuurlijk over Rolls Royce en Bentley. Tot een aantal jaar geleden, toen vond er een echtscheiding plaats en beide merken kwamen in handen van twee grote Duitse autofabrikanten. Voor Rolls-Royce betekende dat de komst van de extravagant vormgegeven Phantom, die evenals de Silver Seraph voor weinig mensen bereikbaar was. Het Volkswagen/Audi-concern had andere ideeën met Bentley. De Arnage, het openluchtkasteel de Azure en de coupéversie, genaamd de Brooklands, bleven ongewijzigd in productie. Maar naast deze klassieke modellen werden er een aantal moderne varianten geïntroduceerd. De Continental GT, de open GTC en de Flying Spur. Door de efficiëntere productielijn en VAG -techniek was het mogelijk om aan deze modellen een veel toegankelijker prijskaartje te hangen. Zo zag Bentley de verkoopaantallen flink stijgen. Maar dat had natuurlijk ook een groot nadeel, want echt origineel was je niet meer met een ‘nieuwe’ Bentley. Gelukkig was er de mogelijkheid om een echte klassieke Bentley in een nieuw jasje te bestellen, die nog steeds meer dan het dubbele van een Continental GT moest kosten waardoor de exclusiviteit gewaarborgd is gebleven. Voor AutoGetest stonden een oud en een nieuw exemplaar klaar bij Autobedrijf van Schaik. Een bijzondere ervaring voor ons om beiden een dag te mogen besturen.

Bentley Arnage

 

Onverzettelijk kasteel

Wanneer we in alle vroegte bij Autobedrijf van Schaik in Leeuwarden aankomen, staan er twee Britse bolides te blinken. Het lijkt haast onwaarschijnlijk, daar ze tussen doodnormale volumemodellen geparkeerd staan. Al is het maar door de gigantische afmetingen, want naast iedere auto lijken de Bentley’s buitengewoon groot. Het is wachten tot het moment dat we de sleutels in ontvangst mogen nemen, en met deze twee imposante sloepen de openbare weg te gaan betreden.

We zijn het terrein van het autobedrijf nog niet afgereden, of we zien verscheidene mensen al achteromgekeerd op de fiets of in de auto zitten. Onopvallend kun je in deze auto niet door het verkeer gaan, want zien ze je niet, dan horen ze de flink gorgelende 6.75 V8 met dubbele turbo wel. Deze elitaire bakken steken schril af tegen de achtergrond van het alledaagse Fries landschap, waar deze auto’s misschien nog wel een meer een bezienswaardigheid zijn dan elders. Zou je door ‘t Gooi of Wassenaar rijden, dan gunnen omstanders je al een hele blik minder waardig. Al is het maar omdat deze bolides daar dagelijkse kost zijn.

Bentley Arnage

De klassieke traditionele Britse lijnen van de Arnage doen ons aan een robuust en onverzettelijk kasteel denken. Vooral het front, waarbij de grille boven de koplampen uitsteekt heeft iets statigs. We hadden hetzelfde gevoel bij de Continental R Mulliner, die we eerder in deze rubriek testten. Het verschil met de Arnage zit hem vooral in de modernere uitstraling. Dit komt bijvoorbeeld door details als de witte knipperlichten voorop en de rookglas achterlichten. Ondanks de oude lijnen komt de Arnage nog redelijk modern over. Toch maken klassieke chroomdelen de Arnage chique, ondanks zijn sportievere aspiraties ten opzichte van bijvoorbeeld de Rolls Royce Silver Seraph, die met zijn witte lijn over de banden zo mogelijk nog klassieker oogt. Verschil moet er zijn, zullen we maar zeggen.

Bentley Arnage

 

Hartveroverend mooi

Bij het ontgrendelen en opentrekken van het portier komt het lichtkleurige kalfsleder je al tegemoet. Het oogt zo huiselijk en gezellig. Het vormt absoluut mooi contrast met de donkerblauwe exterieurkleur. Toch zijn er nog wat Arnage’s met donkere bekleding en aluminium inleg. Dat ziet er dan meteen een stuk sportiever uit. Als we naar het interieur van ‘onze’ Arnage kijken, worden we wederom weer erg vrolijk van de mooie lederen toplaag met zichtbare stiksels. De grote woonkamer fauteuilles zien er uitnodigend uit om urenlang op door te brengen. Toch zijn de stoelen niet zo goed verstelbaar als we denken, langere personen hebben namelijk het probleem dat de stoel niet ver genoeg naar achteren versteld kan worden. Ze zijn wel lekker zacht, je zakt er net zo lekker in weg als met een glas champagne voor de televisie op de bank in de woonkamer. Maar zoals wel vaker bij Britse auto’s wordt gezegd, noemen we dit karakter. Degene die zijn hart laat veroveren door de Arnage kan niet meer met verstand denken, maar ziet alleen de prachtige zetels met het op en top afgewerkte interieur. Overigens kon de eerste eigenaar het stoelframe op maat laten maken, zodat de zetel wel in de juiste stand gezet kan worden. Dat is dan een van de nadelen van een gebruikte auto, maar de huidige vraagprijs van net geen 80000,- euro is een schijntje van de nieuwprijs die meer dan een half miljoen bedraagt, afhankelijk van de specifieke wensen van de klant.

Bentley Arnage

Na de Rolls Royce Silver Seraph en de Bentley Continental Mulliner te hebben gereden, is het dashboard van de Arnage niet echt een verrassing meer. Het grootste verschil is nog wel te zien met de Continental, die heeft een hoekigere middenconsole. De verschillen die we met de Rolls kunnen ontdekken zijn het contactslot, dat bij de Arnage rechts van het stuur zit, terwijl we die bij de Rolls aan de linker kant van het stuur aantroffen. Een ander verschil is dat we vijf verschillende meters in de middenconsole aantroffen, in plaats van twee in de Rolls. Zo kun je in de Arnage de oliedruk en –temperatuur aflezen, zodat je weet wanneer je het grote vermogen volledig aan kunt spreken. Dit omdat de Arnage de meer sportieve variant is, als we daar überhaupt al over mogen spreken bij auto’s van dit kaliber. Met een knopje achter het stuurwiel verstellen we het in twee kleuren leder uitgevoerde stuur, dat ook voorzien is van audiobediening. Je zou in deze toplimousine een erg uitgebreid audiosysteem verwachten, toch klinkt het minder dan dat we hadden gehoopt. Het geluid is zuiver, maar mist wat diepte en bass. Bovendien ziet de radio zelf er wat verouderd uit, en past niet in het totaalbeeld van het dashboard. Gelukkig kun je er wel een met hout afgewerkt klepje voorschuiven, zodat deze dissonant voor niemand zichtbaar is.

Bentley Arnage

 

Imponerende houding

Met een lichte grom wekken we de 6.75 motor tot leven. Een groot verschil met de Rolls, die nagenoeg niets van zich liet horen. Als we de wederom met leder bekleedde automaatpook naar achteren trekken, zien we op het dashboard tussen de klassieke tellers het lampje van de automaatindicatie naar de ‘D’ verspringen. Vanwege de dubbele turbo en het vele aantal liters olie in dit blok is het van belang dat er minstens een half uur rustig wordt gereden, voordat er gebruik van de overdadige krachtsreserve kan worden gemaakt. Zijn koppel van meer dan 800 Newtonmeter is ronduit indrukwekkend. Ondanks het vele vermogen merken we al snel dat de reactie op het gaspedaal niet direct nerveus of gretig is. Comfortabel zoeven is absoluut geen probleem in deze meer dan vijf meter lange slee. Wanneer we de gelegenheid hebben het gaspedaal echt diep in te trappen, volgt er een heerlijke gorgel onder de motorkap vandaan. De Arnage haalt letterlijk zijn neus op voor al het andere verkeer dat op dat moment zijn pad kruist. Met een welhaast ongepaste arrogantie neemt hij vervolgens afstand van de overige weggebruikers. In een flits schiet meer dan 2500 kilo zwaar Brits staal naar de 200 kilometer per uur. Indrukwekkend, op dat moment heerst er een moment van stilte in het nog altijd zo sfeervolle interieur. Het accelereren gaat moeiteloos, maar toch met redelijk wat geweld. Vooral boven de 150 kilometer per uur voelt de Arnage wat zweverig aan. We kwamen natuurlijk net uit de o zo perfecte Continental GT, waar we toch behoorlijk door verpest lijken te zijn. Want naast vele andere auto’s is de Arnage een sublieme auto. Maar altijd zal het baas boven baas verhaal weer boven komen drijven, en hier blijkt de jongste van de twee toch het beste te rijden.

Bentley Arnage

De grotere dosis karakter van de Arnage ten opzichte van de New Age Continental GT compenseert de perfectie van de supercoupe wel ruimschoots. Het is bij de 300 kilometer per uur in de GT nog net zo rustig als bij de gemiddelde personenauto die 100 km/h rijdt. Bizar, maar ook wel weer een tikkeltje saai. Dat maakt de Arnage juist weer erg leuk en speels, want ondanks zijn gewicht en formaat valt er door het hoge vermogen en de klassieke veiligheidssystemen nog leuk met de kont te spelen en heb je nog enige snelheidsbeleving.

De serene rust die in de Silver Seraph heerste, is in de Arnage in mindere mate aanwezig. Niet alleen vanwege het mooie motorgeluid, maar de isolatie van de Rolls leek ook op een wat hoger niveau te staan. Maar als we de besturing en de wegligging één op één vergelijken, dan kunnen we toch echt met zekerheid zeggen dat de Arnage de meest prettige van het Britse duo is. Op hogere snelheden is het onderstel minder week en deint de Arnage minder lang na. Het gevolg is wel dat richels en andere oneffenheden wat harder door worden gegeven. Wat dat betreft klopt het wel dat de Britse etiquette voorschrijft dat de eigenaar van de Rolls zich moet laten chauffeuren, terwijl je in de Arnage zelf achter het stuur het meeste plezier beleeft. Want met het lederen stuurwiel in de hand, stuur je deze sloep vrij gemakkelijk door het verkeer. De bekrachtiging doet in het stadsverkeer goed zijn werk. Op snelheid wordt de besturing duidelijk wat zwaarder, en blijft behoorlijk direct. Een groot verschil met de Silver Seraph, die toch wat vager rond de middenstand leek te zijn.

Bentley Arnage

Maar aan deze machtige en vooral grote sloep zitten aardige wat praktische nadelen. Probeert u hem maar eens in de binnenstad van een grote stad te parkeren. Dat is als zoeken naar een naald in een hooiberg. Zelfs parkeergarages zijn niet op afmetingen van de Arnage afgestemd. Het is dan ook een must om een chauffeur mee te nemen wanneer de belangrijke afspraak in een drukker gebied plaatsvindt.

 

Aan al het moois komt een einde…

Dat het een bijzondere dag was, is een ding wat zeker is. Een mooier vergelijk tussen oud en nieuw hadden we haast niet kunnen maken, of we hadden natuurlijk de vierdeurs Continental GT (de Flying Spur) tot onze beschikking moeten hebben. Maar zoals altijd, is niet alles te mooi om waar te zijn. Het VAG concern heeft de laatste generatie Bentley’s tot een van de meest perfectioneerde automodellen die in productie zijn weten te ontwikkelen. Toch moeten we eerlijk zijn, en zeggen dat de oudere generatie een groter plezier zijn om mee te rijden, en voor een totaal andere sfeer in en om de auto zorgen. De jongste generatie oogt vooral in het interieur erg clean. De Arnage heeft een bepaalde ambiance, die niet te beschrijven valt, maar ervaren moet worden. Het statige en klassieke lijnenspel is ook compleet verloren gegaan bij de Flying Spur, die eigenlijk niet als opvolger van de Arnage mag worden gezien. Hij lijkt bovendien te veel op de de coupévariant. Maar gelukkig heeft Bentley de afgelopen week de foto’s vrijgegeven van de echte Arnage opvolger, genaamd Mulsanne. Ondanks dat vooral het front van dat model op de foto’s erg wennen is, herkennen we gelukkig wel een hoop klassieke en karakteristieke Bentley stijlelementen uit het verleden. De toekomst zal uiteindelijk uitwijzen of deze Mulsanne op dezelfde manier de harten kan veroveren, zoals de inmiddels klassieke Arnage dat doet.

Bentley Arnage

 

Auteur: Gregory Weller

Fotografie: Luuk van Kaathoven

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Auto van Schaik
http://www.autovanschaik.nl
Leeuwarden

 

Motor en techniek:

6750 cm3 - V8
298 kW (405 pk) bij 4000 tpm
835 Nm bij 2100 tpm
Benzine
Achterwielen
4 v, automaat

 

Maten en gewichten:

2520 kg
374 l

 

Prestaties:

249 km/u
6,3 s

 

Verbruik:

27,7 l/100km
14,3/100km
19,2 l/100km
- g/km

 

 

Energielabel