Bentley Continental GT 6.0 W12

1 april 2009

 

Het summum

Enige tijd geleden testten wij de Continental R Mulliner. U hoorde mij toen in het filmpje zeggen dat dit nog een echte Britse auto was, in tegenstelling tot de latere Bentleys van het type profvoetballer en met Duitse genen. Toen de kans zich voordeed, sloeg ik een rit in een dergelijke Bentley natuurlijk niet af. Sterker nog, stiekem was ik toch wel erg nieuwsgierig waarom al die topsporters, wereldberoemde acteurs en kapitaalkrachtige captains of industry zich er zo graag in verplaatsen. De Continental GT heeft Germaans bloed door zijn aderen stromen, maar ligt zijn hart nog wel in Groot-Brittannië? Door afgunst en jaloezie omgeven, verplaatsen wij ons een dagje met wat al gauw ‘het summum’ blijkt te zijn. Alle vooroordelen ten spijt, moet ik mijn mening over de GT toch ernstig gaan herzien. Hoe leg ik dit aan u uit?

Bentley Continental GT

 

Automobiele evolutie

Sowieso is het niet eerlijk om een auto te veroordelen, nog voor er een meter in te hebben gereden. Toch gebeurt dit bij een Continental GT nog vaker dan bij welke andere auto dan ook. Slechts de happy few die weten hoe hij rijdt, waarderen hem om wat hij is. Tegelijkertijd kunnen omstanders alleen maar gissen en dromen over hoe zoiets nou werkelijk rijdt en aanvoelt. Waar je door de één vol ontzag en met een opgestoken duimpje nagestaard wordt, zijn er ook de afkeurende blikken van door afgunst vervuld gepeupel. Zij zullen de Conti afdoen als een ordinaire patserbak, die hij welbeschouwd en met alle respect natuurlijk ook is. Toch vraag ik mij af of diezelfde mensen, na overmaking van ruim twee en een halve ton, het succes van de berijder niet aan hun nieuwste aanwinst af zouden willen zien. Maar deze Bentley is meer dan alleen een afspiegeling van wat zijn eigenaar heeft bereikt. Hij laat ons zien wat er in meer dan 100 jaar automobiele evolutie is bereikt, als geld geen rol speelt.

Bentley Continental GT

Ironisch genoeg zou je wel kunnen zeggen dat geld in zekere mate wel een grote rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de Continental GT. Met een nieuwprijs die de helft is van een Arnage, werd een Bentley opeens meer bereikbaar dan ooit. Toen het VAG-concern het Britse topmerk overnam, was het dan ook de intentie om auto’s te ontwikkelen die voor een groter publiek toegankelijk waren. Tegelijkertijd moest de bouwkwaliteit drastisch verbeterd worden, terwijl de productiekosten omlaag moesten. Om die reden is de techniek voor een deel gebaseerd op die van de Audi A8 en Volkswagen Phaeton, waar in het interieur nog zichtbare sporen van te vinden zijn.

Onder de motorkap gaat het er nog een tandje heftiger aan toe. De cijfers zijn ronduit indrukwekkend. De 2350kg zware coupe heeft maarliefst 560 paardenkrachten tot zijn beschikking en een verpulverend koppel van 650Nm, dat al vanaf 1500tpm in staat is een caravan door midden te trekken. Daarvoor zijn twee V6 blokken samengesmolten tot een W12, die ten overvloede nog bijgestaan wordt door twee turbo’s. Overdaad schaadt, maar dit slaat echt alles! Ondanks zijn gewicht, sprint de Conti in 4,8 seconden naar de honderd, om vervolgens met speels gemak door te denderen naar een uiterst respectabele 318km/uur. Om maar gelijk de meest brandende vraag die bij het lezen van deze cijfers in u opkomt te beantwoorden: bij 280 hield uw testredacteur het voor gezien, terwijl de auto nog onverminderd hard door wilde accelereren! Het ontbrak slechts aan de ruimte en durf om nog sneller te gaan, maar hier lijkt de auto zijn omgeving te overklassen. De Continental GT is tot meer in staat dan zijn omgeving aan kan.

Bentley Continental GT

 

Toegankelijk genoegen

Betekent dat dan, dat de gemiddelde bestuurder de GT niet de baas zal kunnen? Nee. Slechts enige vorm van zelfbeheersing en een roze papiertje volstaan om veilig op pad te kunnen met deze Bentley. Zelfs je grootmoeder zou je er veilig mee op pad kunnen sturen, zolang ze geen last heeft van stuiptrekkingen in haar rechtervoet. Tegen al mijn verwachtingen in, bleek het rijden met de Conti een zeer toegankelijk genoegen te zijn. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat een auto die tot zulke grootse dingen in staat is, zo gemakkelijk is in de omgang. Je zou hem zelfs ‘fool proof’ kunnen noemen.

Dat valt direct al op bij zoiets simpels als vanuit stilstand wegrijden. Waar een volbloed sportwagen met een dergelijk prestatiepotentieel nog wel eens een handgeschakelde bak heeft met een loeizware koppeling, begint het gemak al met de zijdezachte zestraps automaat. Door het zware gaspedaal met een lange slag, zul je vanuit stilstand niet gauw als een ongeleid projectiel vooruit schieten. Zelfs wanneer je het gas dieper intrapt, gaat de Conti zonder enige vorm van drama gecontroleerd van zijn plaats. Wielspin is met dank aan de vierwielaandrijving en alle ingeschakelde veiligheidsystemen vrijwel uitgesloten.

Bentley Continental GT

Tegelijkertijd wordt je rug wel getrakteerd op een dramatisch harde duw voorwaarts, terwijl de neus van de auto iets omhoog lijkt te komen. Als door een gespannen reuzenelastiek wordt ruim twee ton Angel-Germaans staal moeiteloos afgeschoten, als een kiezelsteentje. De naald van de snelheidsmeter voor je stijgt onwaarschijnlijk snel en stopt pas wanneer jij je rechtervoet weer besluit te liften. De serene rust die even daarvoor nog heerste in het interieur, wordt door een onheilspellend gebulder van de twaalfcilinder doorbroken, als donderslag bij heldere hemel. Door het geluid van de allesdoordringende W12-grom heen valt een heuse turbofluit waar te nemen. Op sensationele wijze trekt hij door zijn versnellingen heen, met bijna onmerkbaar vloeiende schakelacties van de automaat. Slechts je eigen zelfbeheersing is nog in staat hem te stoppen, terwijl natuurkundige wetten van massa en luchtweerstand hem niet lijken te deren.

Bentley Continental GT

Het moge duidelijk zijn dat de GT een onwaarschijnlijk surplus aan trekkracht heeft, al bij zeer lage toerentallen. Bij een vlotte rijstijl volstaat het daarom al de automaat vroeg op te laten schakelen. Pas bij plankgas acht de Bentley het noodzakelijk ook werkelijk de laagst mogelijke versnelling op te zoeken. Voor een snelle tussenacceleratie heeft hij dat niet eens nodig. De versnelling van 180-220 lijkt gevoelsmatig bijna net zo hard te gaan als van 80 naar 120. Werkelijk moeiteloos rijd je het dubbele van de toegestane maximumsnelheid. Nog bijna zonder dat je het door zou hebben. De Continental GT blijft zo stil, stabiel en comfortabel aanvoelen bij dergelijke snelheden, dat je bijna niet door hebt hoe hard het gaat. Dat het overige verkeer bijna stil lijkt te staan en de strepen op de weg een lange lijn lijken te vormen, zijn slechts hints die je er op moeten wijzen dat je roze papiertje aan een zijden draadje hangt. De auto geeft geen krimp.

Dat het onderstel zelfs op dergelijk hoge snelheden nog comfortabel blijft, is te danken aan de uitmuntend functionerende luchtvering. Deze weet de auto in bochten prachtig vlak te houden, terwijl het comfort op oneffenheden en drempels in voldoende mate gewaarborgd blijft. Omdat de gemiddelde bestuurder van een Bentley altijd wat te wensen over houdt, kan de luchtvering tevens nog naar smaak in rijhoogte en mate van comfort worden ingesteld. De besturing toont zich hierbij zeer goedmoedig. De weerstand is niet te licht, maar ook niet erg zwaar. De gulden middenweg, zeg maar. Om een nerveuze respons op hoge snelheid tegen te gaan, gaat het insturen ook niet erg direct en is er enige vaagheid rond de middenstand. Desondanks kun je de Conti voldoende nauwkeurig plaatsen in een bocht, zij het niet zo messcherp als de gemiddelde sportwagen. Daarmee doet hij zijn naam als Gran Turismo dan ook eer aan.

Bentley Continental GT

 

Smooth

Ondanks dat de rijeigenschappen niet bij die van een sportwagen passen, stralen zijn looks wel degelijk een grote mate van dynamiek uit. De Continental GT heeft een prachtige coupélijn en een koets die erg smooth is vormgegeven. In deze lakkleur lijkt het alsof hij een uit zijden gesponnen zwart gewaad over zich heen heeft, die zijn contouren op smaakvolle wijze accentueert en reduceert tot enkele vloeiende lijnen. Daarbij loopt het dak van bovenaf gezien steeds smaller over in de achterruit om aan de achterzijde optisch een geheel te vormen met de achterklep. Als gespierde dijbenen steken de achterste wielkasten uit, met felrode LED-units die zijn derrière nog breder maken. Twee plat ovalen uitlaten maken het plaatje van achter compleet, met een nog enigszins bescheiden formaat.

Bentley Continental GT

Aan de voorzijde valt de prominente grille op, geflankeerd door de in de koets verzonken dubbele koplampen. Die geven het front iets aerodynamisch en maken dit model tevens erg herkenbaar. De onderste raamlijn van de zijruiten vloeien als een sierlijke penseelstreek over in de naar voren toe smaller wordende motorkap, waardoor de grille en het Bentley-logo nog markanter op de neus staan. De enorme vijfspaaks wielen zorgen voor een mooie opvulling van de wielkasten en zijn precies goed in verhouding. Groter kan, maar zal de uitstraling van de auto bepaald geen goed doen.

Bentley Continental GT

Hoewel je zeker niet onopgemerkt door het verkeer gaat, is de GT geen ordinaire aandachtstrekker. Hij is niet zo opvallend als bijvoorbeeld een Lamborghini, Ferrari, of andere exoten dat zijn. Die hebben vaak een nog uitbundigere vormgeving en trekken pas echt de aandacht. Het gaat te ver om te zeggen dat de Conti er ‘gewoontjes’ uit ziet, maar iedereen met een beetje merkonderscheidende autokennis kijkt niet meer zo op van zijn verschijning. Dat geeft hem in zijn klasse toch een zekere mate van ingetogenheid, hoe gek dat ook mag klinken. Met name de vierdeurs Flying Spur, die nagenoeg dezelfde voor- en achterzijde kent, is een statige verschijning. Het is jammer dat er altijd minder bescheiden sport- en acteertalenten zullen blijven, de een nog smakelozer dan de ander, die het ingetogen voorkomen weten te onteren met de meest fantasierijke lakkleuren en wielen. Zo zie je maar weer: ook bij een goede oogst, houd je altijd rotte appels.

Bentley Continental GT

Dat geldt ook voor het interieur, dat enkele details kent die toch een beetje jammer zijn. Een aantal bedieningsknoppen op het stuur en het dashboard komen rechtstreeks uit de Phaeton of A8 en de sleuf voor de overigens prachtig afgewerkte automaatpook, doet denken aan de oude multitronic van het vorig model A6. Desalniettemin overheerst een weldadige hoeveelheid leder, chroom en glanzende pianolak inlegdelen in het interieur, waarmee het nog altijd die typisch Britse ‘touch & feel’ uitstraalt. Zelfs de klassieke ‘jeu-de-boules’-luchtroosters, een karakteristiek interieurdeel dat al decennialang in Bentleys en Rollsen wordt gemonteerd, keert terug in de verder zeer moderne cockpit van de GT. Aan luxe ontbreekt het uiteraard niet. Zo’n beetje alles is elektrisch verstelbaar, een navigatie aanraakscherm is aanwezig en op de boardcomputer kun je zelfs de bandenspanning in de gaten houden. Wel zo veilig op hogere snelheid.

Bentley Continental GT

De laadruimte van 370 liter is alleszins redelijk en biedt voldoende plek aan bagage voor twee personen, of een complete golfuitrusting met picknickmand. Ook de benzinetank van 90 liter zorgt dat je met een gemiddeld verbruik van 1 op 6 nog een redelijk eind komt, voordat er weer Super 98 bijgevuld mag worden. Belangrijker nog is dat, ondanks de coupévorm, er met enige goede wil van degene voor je, nog aardig achterin gezeten kan worden. Zat je in de oude Continental gewoon klem, in de nieuwe is het nog best goed uit te houden als je niet van bovengemiddelde lengte bent. Zelfs qua hoofdruimte zit je er nog best aardig. Toch blijft er maar één favoriete zitplaats: achter het stuur! De uitgebreid verstelbare fauteuils voorin houden je goed op de plek, ondersteunen waar nodig en bieden vooral veel comfort. Dit alles maakt de GT tot een heerlijke reiswagen voor twee of zelfs vier personen.

Bentley Continental GT

 

Perfecte paradox

Zoals ik aan het begin van mijn verhaal al zei, is deze Bentley wat mij betreft het automobiele summum. Hij levert de prestaties om menig sportwagen het leven mee zuur te maken, terwijl hij het comfort biedt van een luxe limousine. Tegelijkertijd rijdt hij zo gemakkelijk als een Golf, je kunt er werkelijk alles mee. Op wat geleende onderdelen in het interieur na, valt er dan ook niets wezenlijks aan te merken op de Continental GT. En daar zit hem juist de paradox. Deze auto is misschien wel te perfect. Natuurlijk, het sensationele acceleratievermogen blijft leuk, maar alles went. Hoe erg het ook mag klinken: zelfs het rijden met deze Britse sportcoupé went. Hij kent geen vervelende karaktertrekjes, noch de charmante gebreken, die de Bentleys van vroeger wel hadden. Of hij op de lange termijn zal gaan vervelen durf ik niet te zeggen, maar dat je er snel mee vertrouwd raakt en hem zult blijven waarderen is een ding wat zeker is. Geen wonder dat de gemiddelde bestuurder zich er onschendbaar in voelt.

Bentley Continental GT

Hoewel de basis alweer uit 2003 stamt en er inmiddels een snellere Speed versie en zelfs een open GTC is, oogt de Continental GT nog steeds tijdloos en modern. Ondanks de Duitse invloeden is het gehalte Britse uitstraling goed op peil gebleven. Mocht u die tweeënhalve ton even niet hebben liggen voor een nieuwe, doordat uw tweede huis nog in aanbouw is of het derde jacht nog betaald moet worden, dan volgt hier een geheel vrijblijvend en ongevraagd advies: er staat een prachtig exemplaar, met minder dan 50.000km op de teller ergens in het Noorden des Lands. Haast niet van nieuw te onderscheiden. Een betere manier om 100.000 euro op een perfecte auto stuk te slaan is er bijna niet. Je koopt een sportwagen, GT en vierpersoons limousine in één met een prestatiepotentieel en klasse die binnen de automobiele industrie bijna niet geëvenaard wordt. Juist de combinatie van die verschillende type auto’s maakt de Continental GT tot zo’n bijzondere auto. Inmiddels begrijp ik waarom dit de populairste Bentley ooit is…

Bentley Continental GT

 

Auteur: David Joost Kamermans

Fotografie: Luuk van Kaathoven

 

 

Deze test is mede mogelijk gemaakt door:

Autobedrijf van Schaik
http://www.autovanschaik.nl
Leeuwarden

 

Motor en techniek:

5998 cm3 - W12
411 kW (560 pk) bij 6250 tpm
650 Nm bij 1500 tpm
Benzine
Vierwielen
6 v, automaat

 

Maten en gewichten:

2350 kg
370 l

 

Prestaties:

318 km/u
4,8 s

 

Verbruik:

25,3 l / 100 km
11,6 l / 100 km
16,6 l / 100 km
396 g/km

 

 

Prijzen:

€ 266.447
€ 99.750 (occasionprijs)

 

Energielabel